Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд постановив поновити Фаріон на посаді у Львівській політехніці


Ірина Фаріон «щаслива, що право існує окремо від політики», але ще думає над поверненням до Львівської політехніки
Ірина Фаріон «щаслива, що право існує окремо від політики», але ще думає над поверненням до Львівської політехніки

Львівський апеляційний суд 29 травня скасував рішення першої інстанції та постановив поновити мовознавицю Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови в Інституті гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки. Про це повідомляють журналісти із зали засідання.

Як пише Zahid.net, відповідну постанову ухвалила колегія суддів у складі головуючої Світлани Копняк, суддів Світлани Бойко та Андрія Ніткевича.

Адвокат Ірини Фаріон закликав суд задовольнити апеляційну скаргу в повному обсязі і скасувати рішення суду першої інстанції. Представник Львівської політехніки наголосив, що рішення Галицького районного суду є законним, тож його варто залишити без змін.

Ірина Фаріон просила скасувати рішення суду першої інстанції, який визнав її звільнення законним, виплатити їй середній заробіток за весь пропущений період та компенсувати всі судові видатки.

Читайте також: «Немає поняття «російськомовні». Всі ми – громадяни України» – мовний омбудсмен

Після наради апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу Ірини Фаріон. Зокрема, він скасував рішення Галицького районного суду, постановив поновити мовознавицю на посаді та виплатити їй 123 927 гривень і 27 копійок зарплати за вимушений прогул. Крім того, університет мусить сплатити 5 782 гривні судового збору.

Як цитує Суспільний мовник, Фаріон «щаслива, що право існує окремо від політики», але ще думає над поверненням до Львівської політехніки. Представник університету натомість заявив, що очікує на повний текст рішення, щоб визначити наступні кроки.

14 листопада у Львові кілька десятків студентів вийшли на протест біля головного корпусу університету «Львівська політехніка». Як повідомляв кореспондент Радіо Свобода, вони вимагали звільнення професорки кафедри української мови Ірини Фаріон. Після цього звільнення Фаріон заявила, що готує позов до суду.

Перед цим уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців, зокрема СБУ, після поширення в медіа відео, у якому транслюються негативні висловлювання і звинувачення стосовно військових, які спілкуються мовами нацменшин.

З контексту можна було припустити, що йдеться про інтерв’ю з колишньою народною депутаткою, членкинею ВО «Свобода» Ірини Фаріон. Серед іншого, ексдепутатка дорікнула військовим полку «Азов», що декотрі з них розмовляють російською мовою, а тому вона не вважає таких захисників українцями, використавши фразу про «зброд». Представники полку у відповідь назвали Фаріон «пособницею російської пропаганди».

15 листопада Служба безпеки України повідомила, що розпочала кримінальне провадження і призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки, мовознавиці Ірини Фаріон.

Форум

XS
SM
MD
LG