Доступність посилання

ТОП новини

Телеканал «24» покаже спецпроєкт Радіо Свобода до дня боротьби з корупцією


Прем'єра спецпроекту – 9 грудня 2018 року, в Міжнародний день боротьби з корупцією на телеканалі новин «24»
Прем'єра спецпроекту – 9 грудня 2018 року, в Міжнародний день боротьби з корупцією на телеканалі новин «24»

9 грудня, в Міжнародний день боротьби із корупцією, на телеканалі новин «24» о 19:30 відбудеться телевізійна прем’єра документального спецпроєкту Радіо Свобода – «Війна з корупцією: початок».

Після Революції гідності українська влада оголосила війну корупції. Для цього з нуля почали створювати спеціалізований правоохоронний орган – Національне антикорупційне бюро. У його фокусі – корупційні злочини високопосадовців. НАБУ будували за новими для України правилами: керівництво обирали на відкритому конкурсі з участю громадськості, детективів тестували на детекторі брехні. Знімальна група Радіо Свобода задокументувала запуск роботи новоствореної інституції, перші розслідування Бюро щодо найвищих посадовців, спротив політичної еліти і саботаж суддів.​

За словами автора спецпроєкту Сергія Андрушка, знімальна група спостерігала за НАБУ, починаючи з 2015 року, коли там працювала лише одна людина – його очільник Артем Ситник, і до кінця 2017 року. За кожним новим викриттям і затриманням НАБУ наставала «відповідь» влади, на кожну активну дію детективів – протидія політичної еліти.

«Зовні це виглядало як зустріч двох різних світів або планет. Мешканців однієї планети обрали за новими вимогами й під пильним контролем. Мешканців іншої планети зміни в суспільстві не торкнулися і вони намагалися жити так, як і до революції. І от коли дві планети почали зустрічатися одна із одною – з'ясувалося, що у них різні погляди на те, як боротьба із корупцією має виглядати насправді», – каже автор фільму.

Створення Бюро стало лише початком боротьби «нової України» з великою політичною корупцією. Разом зі знімальною групою за подіями навколо НАБУ спостерігала вся країна. Міжнародний день боротьби з корупцією – привід нагадати, як саме це починалося, вважає Сергій Андрушко.

Прем'єра відбудеться 9 грудня, у Міжнародний день боротьби з корупцією, на телеканалі новин «24» о 19:30.

Українська служба Радіо Свобода є підрозділом Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РВЄ/РС), яке є незалежною медіакорпорацією, котру фінансує Конгрес США. Радіо Свобода поширює інформацію на різних платформах (інтернет, радіо, телебачення) для аудиторії в 23 країнах Східної та Південно-Східної Європи, Кавказу, Центральної Азії і Близького Сходу 25 мовами.

Автор спецпроєкту Сергій Андрушко, журналіст, документаліст, працює на Радіо Свобода з липня 2015-го. Лауреат премії «Телетріумф» у номінації «Репортер» (2010), переможець конкурсів «Честь професії-2017» у номінації «Найкраще подання резонансного матеріалу» та Асоціації польських журналістів (SDP). З участю Сергія Андрушка як режисера зняті документальний альманах «Відкритий доступ», документальні фільми «Пост Майдан» і «ПротиДія».

XS
SM
MD
LG