Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія активізувала дезінформаційну кампанію для відвернення уваги від власних дій на ЗАЕС


Російські війська захопили Запорізьку АЕС у 2022 році
Російські війська захопили Запорізьку АЕС у 2022 році

Росія активізувала дезінформаційну кампанію для відвернення уваги від власних злочинних дій, зокрема, на Запорізькій атомній електростанції, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Укпаїни.

«Цього тижня Росія, яка систематично порушує норми міжнародного гуманітарного права та ядерної безпеки, вдалася до чергових маніпуляцій, намагаючись представити себе «жертвою» та звинуватити Україну в буцімто провокаціях проти ядерної безпеки», – наголосили у відомстві.

Вказано, що російські удари по об’єктах генерації електроенергії спричинили відключення від мережі першого, третього та четвертого енергоблоків Рівненської АЕС. Потужність Південноукраїнської АЕС була вимушено зменшена до 1800 МВт, а згодом, через спричинені російською атакою флуктуації, був відключений від мережі її третій енергоблок.

Також у міністерстві нагадали, що російські війська захопили Запорізьку АЕС, найбільшу в Європі атомну електростанцію, а 4 березня 2022 року обстріляли її з танків, знищивши при цьому навчально-тренувальний корпус та спровокувавши пожежу на території станції.

«Місія МАГАТЕ, яка на запит України перебуває на Запорізькій АЕС з 2 вересня 2022 року, неодноразово фіксувала наявність російської військової техніки та боєприпасів безпосередньо на території станції. Експерти МАГАТЕ на власні очі бачили російські боєприпаси, що становлять пряму загрозу, яку Росія створює для ядерної безпеки», – наголошено в заяві

Читайте також: Росія намагалася використати візит Ґроссі на Курську АЕС, щоб неправдиво представити Україну як загрозу – ISW

Для уникнення ризиків і загроз ядерній безпеці, кажуть у МЗС України, потрібне насамперед втілення першого пункту формули миру, який підтримало сто держав і міжнародних організацій в ході першого саміту миру, а також повернення контролю над ЗАЕС легітимному власнику, Україні, як це і передбачено резолюціями МАГАТЕ.

Раніше в офіційній ноті постійного Представництва України при міжнародних організаціях у Відні на адресу МАГАТЕ наголосили, що російська масована атака критично важливої інфраструктури української енергосистеми 26 серпня мала на меті порушити роботу атомних електростанцій (АЕС) України.

Минулого тижня Росія звинуватила Україну в підготовці нападу на Курську АЕС. Зокрема, про це заявили представниця МЗС Марія Захарова, яка закликала ООН і МАГАТЕ засудити «провокацію», і Міноборони, яке пригрозило «заходами у відповідь».

Україна звинувачення заперечила. «Україна не має ні наміру, ні можливості робити якісь подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», – заявив представник українського МЗС Георгій Тихий.

Курська АЕС розташована в безпосередній близькості від Курчатова і недалеко від двох найбільших міст регіону – Курська і Желєзногорська. Там встановлюють залізобетонні укриття, повідомив голова Курської області РФ Олексій Смирнов.

Форум

XS
SM
MD
LG