Доступність посилання

ТОП новини

Четверо російських політв’язнів зникли з місць тримання


Лілія Чанишева
Лілія Чанишева

Одразу четверо російських політв’язнів, які перебували в колоніях або СІЗО, були вивезені з них, стало відомо 29 липня. Колишні голови штабів померлого в колонії опозиціонера Олексія Навального Лілія Чанишева та Ксенія Фадєєва були вивезені з колоній, у яких вони утримувалися. Чи етаповані вони, і якщо так, то куди саме і чому, не уточнюється.

Уранці в понеділок стало відомо, що Чанишеву вивезли з виправної колонії №28 у Березниках Пермського краю. Про це повідомив її чоловік Алмаз Гатін. За його словами, 28 липня він приніс Чанишевій передачу і дізнався, що за два дні до цього вона «вибула з установи». Гатін додав, що востаннє спілкувався з дружиною 22 липня по відеозв’язку.

Згодом адвокат Фадєєвої повідомив, що її вивезли з колонії №9 у Новосибірській області. Адміністрація заявила йому, що Фадєєва «вибула» з установи. На запитання про те, куди, чому і коли саме її забрали, представники колонії відповідати відмовилися, повідомляє «Медіазона».

Лілія Чанишева ув’язнена з листопада 2021 року. У червні 2023 року Кіровський районний суд Уфи засудив опозиціонерку до семи з половиною років колонії загального режиму у справі про екстремістську спільноту.

У грудні 2023 року Радянський районний суд Томська засудив Ксенію Фадєєву до дев’яти років колонії загального режиму. Її визнали винною в організації діяльності екстремістської спільноти. Згодом її позбавили мандата депутата Томської міської думи.

Чанишеву і Фадєєву заарештували після того, як пов’язані з Навальним організації визнали «екстремістськими» і заборонили їхню діяльність у Росії.

У травні стало відомо, що Чанишева написала прохання про помилування на ім’я президента РФ. У клопотанні вона зазначила, що «з квітня 2021 року добровільно припинила участь і керівництво організацією, визнаною в серпні 2021 року екстремістською», і наголошує, що цей факт «підтверджується вироком Кіровського районного суду міста Уфи».

З СІЗО у Сизрані також зник правозахисник Олег Орлов, який був засуджений на 2,5 року в справі про так звану дискредитацію російської армії. Його адвокат не знає, де він. Коли адвокат приїхав до СІЗО на зустріч із Орловим, йому повідомили, що його підзахисний «вибув». Куди, коли і навіщо відвезли правозахисника, співробітники ізолятора повідомити відмовилися та вимагали письмового запиту. «Меморіал» повідомляє, що Орлова поки що не мали етапувати до колонії.

Крім того, 29 липня стало відомо, що із СІЗО-5 у Санкт-Петербурзі вивезли художницю Сашу Скочиленко, засуджену на сім років за статтею про так звані фейки про армію. Група підтримки Скочиленко припускає, що її могли етапувати до Москви. Етапування відбулося раптово, адміністрація СІЗО не попереджала про плани кудись переводити Скочиленко.

Форум

XS
SM
MD
LG