Доступність посилання

ТОП новини

Радник Зеленського відреагував на звинувачення «Української правди»


Дмитро Литвин каже, що не телефонує мерам міст і не спілкується з ними взагалі, а журналістам УП пропонує оприлюднити повідомлення із його «заборонами»
Дмитро Литвин каже, що не телефонує мерам міст і не спілкується з ними взагалі, а журналістам УП пропонує оприлюднити повідомлення із його «заборонами»

Радник президента з питань комунікацій Дмитро Литвин відкинув звинувачення «Української правди» про те, що він нібито «забороняє» чиновникам і силовикам спілкуватися із журналістами видання. Про це він сказав в інтерв’ю LIGA.net.

«Найбільш іронічним є те, що це одне з небагатьох видань, яке за майже три роки жодного разу не зверталось до мене за будь-яким коментарем, з питанням. Взагалі. Тобто всі звертаються, всі отримують відповідь або коментар, а ці – нічого. І при цьому щось там розказують про мене. А я не маю навіть базового права не відповідь», – сказав він.

Журналіст УП Роман Романюк відповів на це LIGA.net: «Ми відправляли запит раніше про ситуацію з пресконференцією і нападками на Кравця. Його просто проігнорували. Тому я цього разу не писав нічого, знаючи зі свіжого досвіду, який буде наслідок».

За словами Литвина, журналісти УП також «серйозно одне одному розповідають», що він нібито телефонує мерам міст і «щось їм забороняє».

«Це вже настільки дивно, що навіть незрозуміло, як це можна ефективно спростувати. Бо я не дзвоню мерам міст і не спілкуюсь з ними – взагалі», – запевнив радник Зеленського.

Він також запропонував журналістам УП, якщо вони мають повідомлення із його «заборонами» мерам чи рекламодавцям, оприлюднити ці листування.

Минулого тижня спочатку головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва в інтерв’ю Інституту масової інформації (ІМІ), а потім і редакція – у окремій заяві, заявили, що на них чиниться тиск з боку Офісу президента України. Зокрема, обмежують у доступі до інформації, а також, за словами журналістів УП, представники Офісу президента нібито просять рекламодавців не розміщувати рекламу у виданні.

Згодом видання «Українська правда» у своєму матеріалі написало, що саме Дмитро Литвин є «тією людиною, яка опускає по владній вертикалі заборону для чиновників та силовиків спілкуватись із «Українською правдою», ділитися з нею інформацією чи й просто ходити на інтерв’ю та івенти». Журналісти також стверджують, що Литвин віднедавна викреслює УП зі списків запрошених редакцій на зустрічі з президентом, телефонує з криками до людей, які ігнорують ці заборони.

В УП зауважують, що це незаконна діяльність, оскільки в таких діях, на думку видання, наявні ознаки злочинів одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України.

10 жовтня голова комітету Верховної ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин скерував депутатське звернення до Офісу генерального прокурора та Національної поліції через заяву «Української правди» про системний тиск з боку Офісу президента з закликом провести перевірку. Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

Правозахисна організація «Міжнародна Амністія» опитала інших українських журналістів, чи вони відчувають тиск влади. Більшість тих, хто погодився відповісти на запитання – 8 осіб з 13, або 61% – зазначили, що з таким тиском цього року не стикалися, разом з тим більшість відчуває обмеження доступу до офіційної інформації.

Форум

XS
SM
MD
LG