Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі приватних відеодзвінків «злили» в інтернет: онлайн-безпека часів карантину


Зустріч кабінету міністрів Великої Британії через програму Zoom
Зустріч кабінету міністрів Великої Британії через програму Zoom

Відеодзвінки стали невід’ємною частиною повсякденного життя більшості людей в умовах карантину, який запровадили внаслідок пандемії коронавірусу у багатьох країнах світу. Хакери цим скористалися.

В умовах карантину одним з найрозповсюдженіших способів спілкування, окрім месенджерів, стали відеоконференції. Мільйони людей активно почали використовувати їх, зокрема й для робочих зустрічей.

Особливо поширеним став застосунок Zoom – американський сервіс для відеоконференцій, який дуже швидко набрав популярності в часи пандемії нового коронавірусу COVID-19.

За словами генерального директора компанії, у грудні Zoom мав близько 10 мільйонів щоденних учасників, а у березні це число зросло до 200 мільйонів.

Застосунок використовують не лише десятки тисяч шкіл більш ніж у 20 країнах світу, але й політики, зокрема британський прем’єр-міністр Боріс Джонсон, який якось показав у своєму твітері, що проводить у зумі засідання Кабінету міністрів.

Активи компанії від початку спалаху коронавірусу суттєво зросли. Так само як і занепокоєння з приводу безпечності використання застосунку і збереження особистих даних.

Компанія стикалася з кількома викликами: і з проблемами через «злив» інформації у фейсбуку, і з управлінням трафіком (нібито розмови користувачів могли проходити через китайські сервери), і навіть із шифруванням.

Дедалі частіше частиною спілкування під час карантину ставали непрохані гості, які погрожують або поширюють расистські, гомофобські чи антисемітські повідомлення або показують порнографічні фотографії, що встигло привернути увагу ФБР та інших правоохоронних органів, повідомляє агенція Associated Press.

«Робота і спілкування з дому призвели до нових ризиків у повсякденному житті, бо зустрічі через веб-камери й «години коктейлів» у чаті стикаються із вторгненням у конфіденційність, фішинг-атаками й «зумбордуванням» – втручанням непроханих гостей, які зловживають популярною відеопослугою, щоб транслювати разючі зображення», – мовиться у статті видання The Guardian.

3 квітня американська газета The Washington Post повідомила, що тисячі записів приватних зустрічей і дзвінків, здійснених через Zoom, були «злиті» в інтернет. Це були відео з бізнесових конференцій, приватні розмови і матеріали інтимного характеру, які тепер опинилися у публічному доступі.

«Здається, відеодзвінки через Zoom, записані за допомогою програмного забезпечення, були збережені у сховищі, не захищеному паролем», які може знайти онлайн кожен, мовиться у статті видання Forbes.

Повідомляється, що всього у мережу витекло близько 15 тисяч відеоконференцій.

Ракетна компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX заборонила своїм співробітникам використовувати програму Zoom, посилаючись на «значні проблеми з конфіденційністю та безпекою», мовилося в статті агенції Reuters.

У компанії Zoom пояснили агенції The Associated Press, що ставляться до безпеки зустрічей серйозно, і закликали користувачів повідомляти про будь-які інциденти.

«Для тих, хто проводить приватні зустрічі, увімкнений захист паролем за замовчуванням, і ми рекомендуємо користувачам зберігати ці засоби захисту, щоб не допустити приєднання непроханих користувачів», – заявили у компанії.

Генеральний директор Ерік Юан заявив, що інженери компанії Zoom витратять 90 днів на цілеспрямовані виправлення проблем як частину ширшої мети компанії відновити довіру мільйонів людей, які користуються застосунком по всьому світі, мовиться в статті медіакомпанії CBS News.

Британський громадський мовець «Бі-бі-сі», посилаючись на Міністерство оборони Великої Британі, також повідомляв, що уразливими під час конференцій в програмі Zoom можуть бути також відеокамери в комп’ютерах MacBook.

Видання Wall Street Journal порадило не використовувати персональний номер для зустрічі (Personal Meeting ID, 10-значний код, за яким будь-хто може приєднатися до розмови) й користуватися паролем для входу і вмикати функцію Meeting Room, щоб хост схвалював приєднання до дзвінків кожного співрозмовника.

Оглядач Forbes не радить використовувати програми з сумнівною безпековою репутацією для обговорення приватних і чутливих речей. Проте багато людей повинні використовувати Zoom, тому що вони просто не мають іншого вибору, наприклад, якщо їхній начальник або терапевт користується цією програмою.

Тому варто не забувати оновлювати програму, використовувати паролі для онлайн-нарад, ніколи не ділитися своїм ID і не переходити за сумнівними посиланнями.

«Для делікатних чатів краще використовувати більш безпечну альтернативу, наприклад, Signal або FaceTime», – мовиться у статті. Адже хоча компанія й постійно намагається покращити систему безпеки, все одно важливо також і самостійно брати під контроль свою власну безпеку і конфіденційність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG