Доступність посилання

ТОП новини

Стрілянина біля Кремля. Куди заведе Кадирова «кровна помста» проти наближеного до Путіна мільярдера Керімова


Рамзан Кадиров, сенатор Сулейман Керімов та депутати Держдуми РФ Бекхан Барахоєв та Різван Курбанов (колаж)
Рамзан Кадиров, сенатор Сулейман Керімов та депутати Держдуми РФ Бекхан Барахоєв та Різван Курбанов (колаж)

У Росії розростається скандал через те, що глава Чечні Рамзан Кадиров пригрозив «кровною помстою» члену Ради Федерації РФ від Дагестану, мільярдеру Сулейману Керімову, а також двом депутатам Держдуми Росії – Бекхану Барахоєву та Різвану Курбанову, які нібито «замовили вбивство» Кадирова. Очільник Чечні пообіцяв «довести справу до кінця», якщо російський сенатор та депутати «не доведуть своєї невинуватості».

У що цей конфлікт може вилитися? Адже Керімову, як повідомляють джерела, сам Путін дозволив забрати компанію Wildberries, через контроль над якою навіть сталася стрілянина неподалік Кремля із загиблими і пораненими.

Невже Кадиров забув про долю Євгена Пригожина?

Подробиці конфлікту зібрали російська служба Голосу Америки і проєкт Радіо Свобода Кавказ. Реалії.

Заява Кадирова викликала гостру реакцію у північнокавказькому регіоні, особливо у Дагестані, звідки Сулейманов родом. Дагестанські канали почали активно публікувати посади на підтримку сенатора. У зв'язку з цим, за повідомленнями ЗМІ, месенджер Telegram почав працювати з перебоями в Інгушетії, Дагестані та Чечні. Місцеві паблики пов'язують збої з обмеженнями, введеними владою, через побоювання розпалювання міжетнічної ворожнечі.

У деяких локальних телеграм-каналах з'явилися заклики «покарати кадировців», а також зупиняти автомобілі з номерами Чечні.

Конфлікт між Кадировим і представниками політичної еліти Росії почалися через розподіл компанії Wildberries.

За даними ЗМІ, цю, надзвичайно прибуткову компанію, «кришував» голова Чечні. Але раптом Wildberries оголосила про злиття з оператором зовнішньої реклами Russ, бенефіціаром якої називають Сулеймана Керімова.

Сулейман Керімов
Сулейман Керімов

На цьому тлі відбулося розлучення засновниці маркетплейсу Wildberries Тетяни Кім із чоловіком – Владиславом Бакальчуком, покровителем якого є Кадиров. Бакальчук стверджував, що під виглядом злиття у нього хочуть відібрати бізнес. За словами голови Чечні, йшлося про «рейдерське захоплення».

Врешті група озброєних людей разом із Владиславом Бакальчуком увірвалася до офісу компанії, розташованого зовсім неподалік Кремля. Внаслідок перестрілки загинули двоє людей, ще близько десяти отримали поранення.

Ситуація є вибухонебезпечною, бо Кадиров оголосив «кровну помсту», а між тим, а повідомленнями ЗМІ, Сулейман Керімов познайомив Тетяни Кім із головою адміністрації президента РФ Антоном Вайном, який нібито організував їм зустріч із Володимиром Путіним. У результаті, як пишуть місцеві медіа, Путін схвалив угоду.

Путін і син Кадирова Адам в Грозному. Чечня. 21 серпня 2024 року
Путін і син Кадирова Адам в Грозному. Чечня. 21 серпня 2024 року

Такого не було з часів заколоту Пригожина

Для Кремля складається досить небезпечна ситуація, вважає соціолог та публіцист Ігор Ейдман. Проте, на його думку, прогнозувати розвиток подій зараз важко.

Великий представник російської правлячої верхівки, яким є Кадиров, виніс у громадський простір конфлікт з іншою відомою фігурою політичного бомонду
Ейдман

«Принаймні, деякий час конфлікт загострюватиметься, – сказав він у коментарі для російської служби Голосу Америки.

«Таких колізій не виникало від часу заколоту (Євгенія) Пригожина та його передісторії. По суті, сьогодні великий представник російської правлячої верхівки, яким є Кадиров, виніс у громадський простір конфлікт з іншою відомою фігурою політичного бомонду країни – Керимовим. Останній до того ж входить до кіл, близьких до Путіна».

Більше того, наголошує Ейдман: «Кадиров супроводив свою заяву фактично погрозами насильницьких дій. Згадаймо, Пригожин у своєму протистоянні з (Сергієм) Шойгу (тоді міністром оборони РФ) вчинив так само. Чим усе скінчилося, ми знаємо. Зараз Кадиров став на слизьку доріжку, діючи всупереч усім правилам, які встановилися в Росії».

У країні панують правила, характерні для кримінального середовища, констатував соціолог:

«Тут є «головний пахан» – Володимир Путін і його злодії різних мастей. Живуть вони «за поняттями». Навіть багато вихідців із силових структур уже давно ввібрали в себе основні засади злочинного світу. Так ось, зазвичай «пахан» сам вирішує всі конфлікти. Виносити внутрішній конфлікт на публіку, тим більше апелювати до третьої сторони, залучати громадську думку, як це робить Кадиров, є неприпустимим»

Із Пригожиним була схожа історія, стверджує Ігор Ейдман:

«Спочатку він апелював до Путіна, який відмовив йому у допомозі, а потім почав шантажувати президента. Так само робить Кадиров. Очевидно, що Путін не підтримав його у конфлікті з Керімовим за Wildberries. Після цього замість покірно прийняти вердикт «пахана» і відмовитися від претензій на жирний шматок пирога (а це багатомільярдний куш), Кадиров теж перейшов до шантажу»

Портрети засновника компанії «Вагнер» Євгена Пригожина (ліворуч) і військового ватажка цієї групи бойовиків Дмитра Уткіна (псевдо «Вагнер») біля імпровізованого меморіалу в Нижньому Новгороді, Росія, 27 серпня 2023 року
Портрети засновника компанії «Вагнер» Євгена Пригожина (ліворуч) і військового ватажка цієї групи бойовиків Дмитра Уткіна (псевдо «Вагнер») біля імпровізованого меморіалу в Нижньому Новгороді, Росія, 27 серпня 2023 року

Де-факто це виклик Кремлю, вважає соціолог:

«Кадиров демонструє, що він ігнорує рішення Путіна. Поки що все розвивається за пригожинською схемою. Далі, гадаю, буде ескалація конфлікту. А у Путіна цугцванг. З одного боку, він не може йти на поводу у Кадирова, бо тоді продемонструє свою слабкість та слабкість свого оточення. А з іншого боку, він не може вжити проти Кадирова радикальних заходів впливу – наприклад, відправити його у відставку, тим більше заарештувати. Бо це загрожувало б дестабілізацією ситуації у Чечні та, можливо, активізацією збройного підпілля. Відповідно, Путін отримає в республіці і, не виключено, що на всьому Північному Кавказі другий фронт, вести який Кремль зараз не може собі дозволити: всі ресурси кинуті на війну проти України»

Тому будь-який із наступних ходів буде для Путіна програшним, резюмував співрозмовник Голосу Америки.

Ситуація справді нетривіальна, але не радикально погана для Кремля, ввжаєа експерт Олександр Риклін.. Тому, на його думку, не варто особливо драматизувати ситуацію.

Кадиров опинився у складному становищі
Риклін

«Так, глави регіонів Росії досі ще не оголошували нікому кровної помсти, – уточнив він у коментарі Голосу Америки. – Проте Путін чудово розуміє, що жодної політики тут немає, це – бізнес-розбірка, яка нехай і має кримінальний відтінок. Кадиров опинився у складному становищі. Йому не можна втрачати авторитет. Якщо з'ясується, що у випадку з Wildberries він виявився нікчемним «дахом», до нього більше ніхто не звернеться за заступництвом»

Саме тому зараз розгорнулася гра м'язами та погрози, упевнений Олександр Риклін.

«Не думаю, що у Кремлі дадуть розповзтись конфлікту. Напевно, Путін уже щось передав Кадирову – на кшталт: зменш обороти, вибирай слова.На цьому швидше за все і закінчиться. Хоча, можливо, на нас чекаю якісь цікаві події і справді почнуться розбірки між Керимовим та Кадировим. Керімов дуже багатий. Його статки – понад 10 мільярдів доларів. Хоча, звісно, Кадиров багатший»

Згідно з рейтингом видання Forbes, статки Сулеймана Керімова та його родини на квітень 2024 року оцінювалися в 10,7 млрд доларів.

Але справа зовсім не в грошах, наголосив журналіст.

«Повторю, жодної загрози режиму в цьому випадку немає. Так, Кадиров грає підвищення. Бо, схоже, його обіграли. Чи піде він ва-банк – дуже сумніваюся. З урахуванням війни в Україні Кремлю зараз точно не до з'ясування стосунків із Кадировим. До того ж він не висловив нелояльність щодо Путіна, не почав говорити, скажімо, про незалежність Чечні. Просто оголосив кровну помсту сенатору-мільярдеру. Якось вони розберуться між собою», – вважає Олександр Риклін.

Очільник Чечні Рамзан Кадиров і керівник Російського університету спецназу Байбетар Вайханов
Очільник Чечні Рамзан Кадиров і керівник Російського університету спецназу Байбетар Вайханов

Система «пішла врознос»?

Дмитро Дубровський, науковий співробітник факультету соціальних наук Карлового університету у Празі в коментарі проєкту Радіо Свобода Кавказ. Реалії сказав, що погроза кровною помстою боку голови Чечні яскраво демонструє, що політична система в Росії «пішла врознос». Причиною цього він називає політику Путіна, а саме руйнування засад держави.

«Кадиров, по суті, сам не вірить у державні інститути та інші, навіть неофіційні, механізми вирішення конфліктів. Він змушений звертатися до адатів (звичаїв) і робити заяви, які зазвичай не схвалюються путінським режимом»

Проте з 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення в Україну, у Росії зникли процедури для вирішення великих бізнес-суперечок.

Бекхан Барахоєв, депутат Держдуми Росії від Інгушетії
Бекхан Барахоєв, депутат Держдуми Росії від Інгушетії

На відсутність працюючих політичних та громадянських інститутів як причину такого розвитку конфлікту навколо Wildberries вказує ще один політолог, ім'я якого ми не називаємо з міркувань безпеки – співрозмовник живе у Росії.

«Зверніть увагу, нібито маючи достатні для загрози кровною помстою докази, Кадиров не звертається до Слідчого комітету Росії. Принаймні, Курбанов і Барахоєв – не такі постаті, яких неможливо заарештувати. Однак голова Чечні демонстративно ігнорує офіційні механізми. Натомість він робить заяви, які в будь-якій правовій державі проти нього відразу ж порушили б кримінальну справу. Але цього не сталося»

  • Уродженець Чечні та колишній заступник уряду Інгушетії Шеріп Аліхаджієв був двічі поранений з вогнепальної зброї у своєму будинку в підмосковному селі Лапіно. Про це повідомляють державні ЗМІ та пов'язані з силовиками телеграм-канали, факт порушення кримінальної справи про замах на вбивство підтвердили у Слідчому комітеті.
  • Слідчий відпустив із СІЗО чеченського підприємця Ігоря Конопльова (Ідріса Балатбаєва) наступного дня після того, як його заарештували Басманний суд Москви за участь у конфлікті в офісі Wildberries. Відразу після цього бізнесмен відлетів до Монако.
  • Депутат Держдуми від Інгушетії, мільйонер Бекхан Барахоєв взяв участь у конфлікті навколо Wildberries. Він відвідав похорон земляків, убитих під час стрілянини в московському офісі компанії, підтвердив, що злиття маркетплейсу з оператором зовнішньої реклами Russ схвалили «на найвищому рівні», і вступив у протистояння з Делімхановим.
  • "Про Барахоєва відомо, що він інтегрований в інгушську еліту. І важливо, що сама по собі Russ це не просто компанія, яка займається рекламою, але ще вона досить активно працює на ринку закупівель. Зокрема через неї замовляла рекламу владна партія «Единая Россия».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG