Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року

Україна обрала президента. Живий блог про результати виборів

Радіо Свобода стежить за підрахунком голосів. Не пропустіть оновлення

В Україні 21 квітня пройшов другий тур виборів президента.

Станом на зараз ЦВК опрацювала вже понад 99.84% протоколів. Шоумен Володимир Зеленський майже втричі (понад 73%) випереджає чинного президента Петра Порошенка (понад 24%) .

За даними Національного екзит-полу, Зеленський набрав 73% голосів, чинний президент Петро Порошенко – 25,5%.

Офіційні результати виборів до 1 травня 2019 року має встановити ЦВК.

Активність виборців (явка) в Україні за даними ЦВК склала 62,09%, а з урахуванням закордонного виборчого округу – 61, 37%

Петро Порошенко та низка світових лідерів уже привітали Володимира Зеленського з перемогою!

Міжнародні спостерігачі високо оцінили конкурентність і демократичність президентських виборів в Україні.

«Я хочу наголосити, що в умовах війни, в умовах російської агресії, ми з вами зберегли демократію, зберегли право вибору українців обирати собі владу», – наголосив Петро Порошенко.

Радіо Свобода відстежує усю інформацію про президентські вибори в Україні і оперативно подає її у живому блозі.

Два екзит-поли визначили хто перемагає у другому турі президентських виборів-2019​

Володимир Зеленський і Петро Порошенко – другий тур президентських виборів, 21 квітня 2019 року
Володимир Зеленський і Петро Порошенко – другий тур президентських виборів, 21 квітня 2019 року

Національний екзит-пол (станом на 18:00​):

Володимир Зеленський – 73,2 %

Петро Порошенко – 25,3 %

«Телевізійна служба новин» (ТСН) «1+1»:

Володимир Зеленський – 72,7 %

Петро Порошенко – 27, 3%

Попередні дані Національного екзит-полу в другому турі виборів президента України:

  • Володимир Зеленський – 73,2%
  • Петро Порошенко – 25,3%

Це дані опитування, проведеного на виході з виборчих дільниць, станом на 18:00.

Дані на 20:00 мають оприлюднити о 22:00.

Як голосували Зеленський та Порошенко

Очільник МВС України Арсен Аваков: впродовж трьох днів спостерігається рекордна кількість недостовірних повідомлень щодо мінування великих державних об’єктів та атак на системи з VPN з адресами буцімто у США, Гонконзі та Китаї, а насправді з РФ.

«Ми розраховували на таку ситуацію, враховуючи весь гібридний арсенал РФ, який вона використовує задля дискредитації виборів. Знешкодили дві терористичні групи, які мали зв’язок з РФ. Наша кіберполіція провела гарну роботу, тому супротивник не має доступу до нашої системи та припинив атаки», – сказав Арсен Аваков.

МВС: вибори в Україні відбуваються «більш-менш спокійно»

Станом на 18:00 в поліцію надійшло 1068 звернень про порушення, пов’язані з виборчим процесом, зокрема, щодо незаконної агітації, фотографування, пошкодження бюлетеня, повідомив радник міністра внутрішніх справ України Іван Стойко. І додав: за цими фактами відкрили 12 кримінальних проваджень.

Олександр Данилейко, генеральний консул України в Едмонтоні (Канада):

«Я проголосувала!»: тричі перейти лінію фронту, щоб вкинути бюлетень

Радіо Донбас.Реалії розповідало історію жінки, яка пройшла лінію фронту заради участі у виборах і не змогла змінити виборчу адресу – чиновники не пішли їй назустріч та закрили прийом, попри те, що у черзі залишалося лише троє людей.

Сьогодні жінка змогла проголосувати. Для цього вона ще раз, удруге подолала весь шлях, і таки змінила місце голосування. А 21 квітня перейшла лінію розмежування втретє і взяла участь у виборах. Ось її розповідь:

На відео «погроз виборцям Зеленського» фігурують номери неіснуючих автомобілів

На відео нібито погроз виборцям одного з кандидатів на виборах президента Володимира Зеленського, яке поширюють проросійські ресурси як відео з траси Київ-Черкаси, фігурують номери автомобілів, яких не існує, свідчать дані OpenDataUA (телеграм-бот для перевірки відкритих даних).

Один із номерів – АА4952ІВ – відсутній у реєстрі, а під номером СВ3498АМ зареєстрований УАЗ 452Д 1978 року випуску, тоді як на відео це – автомобіль Opel.

Все про другий тур виборів президента!

Спецефір Радіо Свобода триває:

  • перебіг та результати голосування (о 20:00 – попередні результати екзит-полів)
  • новини зі штабів кандидатів
  • інформація із ЦВК

Речник штабу Зеленського пропонує законодавчо врегулювати назву бойовиків на Донбасі​

Дмитро Разумков, політтехнолог, директор Української політконсалтінговой групи, представник кандидата в президенти України Володимира Зеленського
Дмитро Разумков, політтехнолог, директор Української політконсалтінговой групи, представник кандидата в президенти України Володимира Зеленського

​«Я думаю, було б правильно, щоб такі дефініції були визначені на законодавчому рівні. На жаль, коли на сайті чинного глави держави ми бачимо формулювання «повстанці», щонайменше в трьох випадках, то, напевно, це має право на існування, але особисто я вважаю по-іншому. Я все-таки вважаю, що це бойовики, які воюють за так звані «ЛНР» і «ДНР», – заявив Дмитро Разумков, речник виборчого штабу Володимира Зеленського, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Коментуючи слова Зеленського на дебатах 19 квітня, коли він читав запитання чинному президенту Петру Порошенку від громадян України, Разумков зазначив: «Ми не займаємося цензуруванням ні журналістів, ні наших співгромадян і того, як вони пишуть питання до кандидатів у президенти. Як було написано («повстанці ДНР і ЛНР»), так і було озвучено».

19 квітня відбулися неофіційні дебати між Зеленським і його опонентом, чинним президентом Петром Порошенком. Ставлячи запитання Порошенку, Зеленський, зокрема, сказав: «Чи правда (я не стверджую), що цукерки Roshen є у пайках повстанців «ЛНР» та «ДНР?». Втім, це було, за його словами, одне з «запитань із народу», які він читав із аркуша.

Після критики Зеленського за вживання слова, яке вказує на «повстанський» характер збройної агресії на Донбасі, в мережі з’явилися скріншоти з сайту Адміністрації президента, на яких видно, що Порошенко також називав бойовиків «повстанцями» у промові в Цюріхському університеті в січні 2015 року.

Наразі слово вже замінили на «бойовики». Однак оприлюднений текст – переклад з англійської. В оригіналі Порошенко вживав слово «rebels», яке також може перекладатися як «бунтівник», «заколотник» і в залежності від контексту означати збройне повстання, що супроводжується насильством.

ЦВК: у другому турі виборів можливість голосувати здобули на півтисячі більше кримчан

За словами секретаря Центральної виборчої комісії Наталії Бернацької, проголосувати в другому турі можуть 6 тисяч 25 кримчан, а в першому їх було 5 тисяч 528.

З окупованих частин Донбасу отримали тимчасову виборчу адресу 69 тисяч 582 людини, з них 45 тисяч 48 виборців – з Донецької області, 24 тисячі 534 – з Луганської.

11 закордонних виборчих дільниць уже завершили голосування станом на 17:00. Останнім, о 6:00 за Києвом, фінішує голосування в генеральному консульстві в американському Сан-Франциско, вказала Наталія Бернацька.

В російських соцмережах розповсюджують відео «погроз виборцям Зеленського»​

Скріншот з відеозапису погроз
Скріншот з відеозапису погроз

На відео, яке російська пропаганда видає за події на українській трасі, показують дивні номерні знаки. Про що мова? Читайте тут

«Журналісти мені сказали: «Будь ласка, не спішіть вкидати, покажіть людям», я не зорієнтувався і показав» – Зеленський пояснив поліцейським, чому показав бюлетень

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG