Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року

Україна обрала президента. Живий блог про результати виборів

Радіо Свобода стежить за підрахунком голосів. Не пропустіть оновлення

В Україні 21 квітня пройшов другий тур виборів президента.

Станом на зараз ЦВК опрацювала вже понад 99.84% протоколів. Шоумен Володимир Зеленський майже втричі (понад 73%) випереджає чинного президента Петра Порошенка (понад 24%) .

За даними Національного екзит-полу, Зеленський набрав 73% голосів, чинний президент Петро Порошенко – 25,5%.

Офіційні результати виборів до 1 травня 2019 року має встановити ЦВК.

Активність виборців (явка) в Україні за даними ЦВК склала 62,09%, а з урахуванням закордонного виборчого округу – 61, 37%

Петро Порошенко та низка світових лідерів уже привітали Володимира Зеленського з перемогою!

Міжнародні спостерігачі високо оцінили конкурентність і демократичність президентських виборів в Україні.

«Я хочу наголосити, що в умовах війни, в умовах російської агресії, ми з вами зберегли демократію, зберегли право вибору українців обирати собі владу», – наголосив Петро Порошенко.

Радіо Свобода відстежує усю інформацію про президентські вибори в Україні і оперативно подає її у живому блозі.

«Мій голос – вирішальний»: перші враження українців від дня голосування

21 квітня в Україні відбувається другий тур виборів президента України. Станом на 15:00, за даними ЦВК, явка становить понад 43%.

Тим часом у соціальних мережах українці публікують заклики не бути пасивними та все ж намагаються переконати тих, хто на дільниці вирішив не йти. Радіо Свобода зібрало перші реакції на другий тур президентських виборів.

Радіо Свобода проводить спецефір до другого туру виборів президента:

Журналісти Радіо Свобода:

  • працюють у штабах кандидатів
  • повідомлять результати екзит-полу

  • першими покажуть реакцію команд претендентів на посаду президента

Телемарафон триватиме до 1:00.

«Опора» повідомляє, що її спостерігачі на Полтавщині масово фіксують проблеми з забезпеченням вільного потрапляння на дільниці для голосування людей з інвалідністю – в Полтавському, Кременчуцькому, Глобинському, Гребінківському, Карлівському, Кобеляцькому, Новосанжарському, Машівському, Чутівському, Миргородському, Решетилівському, Козельщинському, Зіньківському районах.

«Технічні вимоги для приміщень, які використовуються для голосування, визначені постановою ЦВК №5 від 19.01.2012 року та передбачають облаштування пандуса. Проте органи місцевого самоврядування не завжди мають відповідні приміщення. Навіть якщо дільниця не має пандуса, вони не мають навіть дзвінка, щоб звернутись до членів комісії, щоб ті забезпечили доступ виборця до зали для голосування. До наступних виборів «Опора» буде звертатись до ОВК, щоб права для всіх громадян були забезпечені інклюзивно», – цитує «Опора» слова представниці цієї громадянської мережі в Полтавській області Валентини Буглак.

Посольство України оприлюднило результати голосування в Австралії.

За даними дипломатичного представництва, в голосуванні взяли участь 99 осіб.

«Петра Порошенка підтримало 72 (виборці – ред.). Володимира Зеленського – 26. Один бюлетень визнано недійсним», – повідомляють у посольстві.

Спостерігачам ОПОРИ надійшла інформація, що у Дружківці на Донеччині невідомі люди, перебуваючи на подвір’ї кількох виборчих дільниць, розказують виборцям старшого віку, що голосувати треба не за якогось із кандидатів, а проти.

«Подібні зміни у голосуванні, за словами цих невідомих, начебто прописані дрібним шрифтом на самому бюлетені, та відповідні примітки настільки малі, що їх важко побачити – таку інформацію розказують виборцям ці парубки», – розповіла спостерігачка ОПОРИ.

Активісти нагадують, що потрібно зробити одну позначку – навпроти прізвища обраного кандидата, інакше бюлетень може бути визнаний недійсним.

Найвища явка станом на 15:00 була у Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях, за даними ЦВК.

Найменш активними на той час були виборці в Закарпатті та Чернівецькій області.

КВУ повідомляє, що в соціальних мережах масово поширюється маніпулятивна інформація щодо заповнення виборчих бюлетенів. Вказується, що потрібно не лише проголосувати за одного з кандидатів, але й одночасно викреслити прізвище іншого чи поставити інші позначки навпроти його прізвища.

Один з таких дописів у соціальній мережі facebook отримав понад 35 тис. поширень, зауважують активісти.

КВУ наголошує, що подібні дії можуть призвести до визнання бюлетенів недійсними.

Голосування у Кримському на Луганщині серед військових виглядало сьогодні ось так.

Цивільні, в принципі, також активно брали участь у волевиявленні, як з'ясували наші кореспонденти у Новотроїцькому на Донеччині. Як зазначають у виборчій комісії однієї з двох новотроїцьких дільниць, очікується, що явка буде вищою, ніж у першому турі виборів.

Виборча дільниця в селі Лебединське, яка не почала роботу вчасно, станом на 16 годину запрацювала, повідомила голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук.

За її словами, причин затримки в роботі було кілька, основна – розташування дільниці на лінії розмежування.

«Завдяки злагодженій, а головне оперативній роботі ЦВК і військово-цивільної адміністрації Донецької області, а також за підтримки Національної поліції, вдалося сформувати склад дільничної комісії», – каже Сліпачук.

Тетяна Сліпачук
Тетяна Сліпачук

Вона уточнила, що у виборчій список на цій дільниці включені 192 громадянина України.

На українській станції «Академік Вернадський» в Антарктиді вже завершилось голосування, повідомили в Міністерстві освіти і науки.

Воно тривало близько години, почавшись о восьмій за місцевим часом (14:00 за Києвом).

Для голосування у другому турі президентських виборів на станції було створено спеціальну дільницю. На ній свій голос змогли віддати всі учасники 24-ї Української антарктичної експедиції – 12 полярників та полярниць. Тобто явка склала 100%.

Протокол обіцяють оприлюднити після завершення голосування.

Митрополит Православної церкви України Епіфаній теж проголосував на виборах.

Як повідомляє рух «Чесно», на дільниці №43 в Івано-Франківську невідомі викрали біографію кандидата в Президенти України Володимира Зеленського, тож члени комісії вирішили зняти біографічну довідку й Петра Порошенка, щоб не було звинувачень в агітації.

У Білорусі явка вища, ніж була у першому турі виборів президента, заявили в українському посольстві.

Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко заявив, що протягом сьогоднішнього дня поліція відслідковує надзвичайно високу активність повідомлень про замінування. За його словами, всі вони надходять з тимчасово окупованих територій.

Іван Варченко
Іван Варченко

Як наголосив Варченко, поліція була готова до таких провокацій, вибухотехніки працюють.

ЦВК оновило дані щодо явки станом на 15:00.

Тепер, за їхніми даними, на той момент проголосували вже 45,38% виборців.

Станом на 15:00 поліція зафіксувала близько півтисячі заяв щодо порушень на виборах. Почали 5 кримінальних проваджень.

За даними ЦВК, явка виборців по Україні станом на 15:00 склала 44,82%

На виборах президента сьогодні голосують не тільки світські особи. Ось, наприклад, почесний патріарх Православної церкви України Філарет також взяв участь у волевиявленні.

Поліція Києва пояснила, які саме санкції застосовуються до кандидата Володимира Зеленського за те, що той показав свій заповнений бюлетень.

«Поліцейські Києва прибули у виборчий штаб кандидата, де склали на Володимира Зеленського адміністративні матеріали за ст. 212-10 (Порушення обмеження щодо ведення передвиборної агітації) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає штраф від 30-ти до 50-ти мінімумів доходів громадян. Матеріали будуть передані на розгляд суду», – повідомили правоохоронці.

Посол України в Естонії Мар'яна Беца повідомляє, що голосування минуло свій «екватор».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG