Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року

Україна обрала президента. Живий блог про результати виборів

Радіо Свобода стежить за підрахунком голосів. Не пропустіть оновлення

В Україні 21 квітня пройшов другий тур виборів президента.

Станом на зараз ЦВК опрацювала вже понад 99.84% протоколів. Шоумен Володимир Зеленський майже втричі (понад 73%) випереджає чинного президента Петра Порошенка (понад 24%) .

За даними Національного екзит-полу, Зеленський набрав 73% голосів, чинний президент Петро Порошенко – 25,5%.

Офіційні результати виборів до 1 травня 2019 року має встановити ЦВК.

Активність виборців (явка) в Україні за даними ЦВК склала 62,09%, а з урахуванням закордонного виборчого округу – 61, 37%

Петро Порошенко та низка світових лідерів уже привітали Володимира Зеленського з перемогою!

Міжнародні спостерігачі високо оцінили конкурентність і демократичність президентських виборів в Україні.

«Я хочу наголосити, що в умовах війни, в умовах російської агресії, ми з вами зберегли демократію, зберегли право вибору українців обирати собі владу», – наголосив Петро Порошенко.

Радіо Свобода відстежує усю інформацію про президентські вибори в Україні і оперативно подає її у живому блозі.

Громадська активістка Олена Іванців розповідає, що на закордонній дільниці у Празі (Чехія) візуально небагато людей, але це вона пояснює не нижчою, ніж минулого разу, явкою, а оптимізацією роботи комісії.

Як повідомляє журналістка Олена Міщенко, на закордонній дільниці у Латвії поки що – без особливого ажіотажу.

В Італії на чотирьох виборчих дільницях до обіду на президентських виборах проголосували близько 2 з половиною тисяч громадян України із 24 тисяч зареєстрованих. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

На кожній з дільниць працюють від 30 до 50 волонтерів у розпізнавальних футболках чи жилетах
На кожній з дільниць працюють від 30 до 50 волонтерів у розпізнавальних футболках чи жилетах

За спостереженнями членів дільничих комісій у Римі та Неаполі, активність виборців помітно не підвищилася, порівняно з першим туром. Дещо більше людей цього разу голосують на двох дільницях у Мілані.

У порівнянні із першим туром, що відбувся 31 березня, під час голосування в другому турі на виборчих дільницях значно зменшилася кількість спостерігачів, зауважують експерти «Комітету виборців України».

«При цьому офіційна кількість зареєстрованих спостерігачів є значною. Так, від громадських організацій зареєстровано 83 230 спостерігачів, від кандидатів на пост Президента – 6 236. Однак на дільницях працює реально значно менше осіб», – йдеться у повідомленні активістів.

Раніше рух «Чесно» повідомляв, що кандидат у президенти Петро Порошенко відкликав близько сотні спостерігачів у Київській області. За даними активістів, цю інформацію їм повідомив голова окружної виборчої комісії округу №95 (Київська область) Олексій Іванченко (увійшов до комісії за квотою Петра Порошенка).

Згідно з заявою «Чесно», активісти звернулися до штабу Порошенка, однак наразі відповіді не отримали.

Станом на другу дня Нацполіція зафіксувала 562 заяви про порушення на виборах президента. За чотирма з них почали кримінальні провадження.

Серед іншого, за даними правоохоронців, невідомі заявили про нібито мінування Каховської ГЕС. Цю інформацію перевіряють.

Тим часом, повідомлення про мінування дільниці у Волновасі не підтвердилось, і станом на 13:05 вона поновила роботу.

Громадське повідомляє, що кандидатові Володимиру Зеленському поліція виписує штраф за демонстрацію свого заповненого бюлетеню під час голосування.

У Вінниці проголосував прем'єр Володимир Гройсман. Момент його волевиявлення транслювався на офіційній Facebook-сторінці урядовця.

Гройсман висловив переконання, що вибори відбуваються із дотриманням високих демократичних стандартів, та нагадав виборцям, що вони голосують за своє майбутнє.

Станом на 13:00 до підрозділів поліції надійшло 431 повідомлення, пов’язане з виборами. Як повідомив заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич, за двома з них (у Києві та Запорізькій області) порушили провадження.

За його словами, найбільше звернень сьогодні до поліції стосується незаконної агітації (64), фотографування бюлетенів (22) та спроб підкупу вибоців.

Також зазначається, що у Волновасі на Донеччині було повідомлення про ймовірне мінування дільниці – зараз на місці працюють вибухотехніки.

Виконавча директорка Centre UA Інна Борзило розповіла про перебіг голосування в Афінах. Каже: черг немає, станом на першу дня встигли зробити свій вибір близько 300 людей.

Журналісти у регіонах заявляють про перешкоджання доступу та відеозйомці на дільниці.

Зокрема, як повідомляється, представниця поліції пробувала заборонити знімати на одній з дільниць Дніпровського району Запоріжжя журналісту сайту «Депо.Запоріжжя», а представники мелітопольського сайту «РИА Мелитополь» заявили, що працівники поліції, що чергували біля однієї з дільниць в Мелітополі знімав на телефон посвідчення журналістки, що прийшла на дільницю для висвітлення процесу голосування.

У Головному управління Нацполіції у Запорізькій області підтвердили, що такі два інциденти в регіоні мали місце, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Наші працівники були проінструктовані, аби перевірити у всіх документи. Можливо десь трохи не правильно себе повели, але перевіряли документи у всіх журналістів. Зараз на даний момент у всіх різні журналістські посвідчення і важко визначити, що це журналіст, бо нема єдиного зразка», – розповів під час брифінгу, присвяченого роботі поліції у день виборів, заступник начальника Головного управління Нацполіції у Запорізькій області Олександр Панченко.

Українські військові також голосують.

Ось так, наприклад, це відбувається у Кримському на Луганщині.

Другий президент України Леонід Кучма з дружиною Людмилою також встигли вже проголосувати.

У Кривому Розі, тим часом, зафіксовано спробу з'їсти бюлетень для голосування.

За даними Інни Іванченко, учасниці окружної виборчої комісії, станом на 13:00 явка виборців по округу 33 (Кривий Ріг) складала близько 43%.

В Австралії, тим часом, вже завершилося голосування на виборах українського президента.

Як повідомляє українське посольство, традиційно активними були Канберра і Сідней.

Активістка, що прийшла топлес на дільницю на Оболоні в Києві, де голосував кандидат Володимир Зеленський, розповіла, чого саме вона таким чином хотіла досягти.

На сторінці Femen у соцмережах жодної інформації про цю акцію наразі немає.

На Луганщині деякі виборчі дільниці отримали менше бюлетенів, ніж у них зареєстровано виборців. Як повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії, у Сєвєродонецьку він побував на трьох дільницях, і на всіх них спостерігається така ситуація.

З чим це пов’язано, на виборчих дільницях не знають. Але вважають, що проблем із цим не буде через те, що явка буде меншою.

Така ситуація не тільки у Сєвєродонецьку, говорить координатор мережі ОПОРА в Луганській області Олексій Кормілецький. Спостерігачі організації також фіксували такі випадки у Марківці та Лисичанську.

За даними Нацполіції, станом на дванадцяту дня щодо порушень на виборах надійшло 281 заяв від громадян.

Як зауважив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, «​лідерами» за повідомленнями про порушення лишаються Дніпропетровська, Донецька області та місто Київ.​

«Зазначені факти пов’язані з незаконною агітацією – 52, фотографуванням бюлетенів – 13, погрозою фізичною розправою та підкупом виборців – по 2, спробою винесення бюлетеню – 1», – зазначив Зорян Шкіряк.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють про ознаки примусового голосування на спецдільниці у селі Олександрівка на Одещині, що що розташована в «Одеській обласній психіатричній лікарні №2».

Спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, як виборці, котрі виходили з кабінок для голосування, повідомляли медичній сестрі, яка приводила їх у приміщення для голосування, про те, що вони поставили позначку «у першому рядку виборчого бюлетеня». Щонайменше двоє виборців повідомили такі відомості медичній сестрі.

А у Дніпропетровській області, за даними спостерігачів ОПОРИ, у місті Нікополь чоловік (ймовірно, напідпитку) на виході з кабінки для таємного голосування демонстративно кинув на підлогу рюкзак та заявив, що там – бомба.

Як виявилось, це був невдалий жарт. Голосуванню цього виборця не перешкоджали.

Журналісти Радіо Свобода спостерігіють за домашнім голосуванням у Новотроїцькому на Донеччині неподалік від лінії фронту.

Відвідали багато літніх людей, що живуть на найбільш постраждалих вулицях селища і не в змозі або не має можливості куди виїхати.

За даними ЦВК, явка вже понад 17%

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG