Доступність посилання

ТОП новини
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року
Володимир Зеленський радіє результатам екзит-полів. Київ, 21 квітня 2019 року

Україна обрала президента. Живий блог про результати виборів

Радіо Свобода стежить за підрахунком голосів. Не пропустіть оновлення

В Україні 21 квітня пройшов другий тур виборів президента.

Станом на зараз ЦВК опрацювала вже понад 99.84% протоколів. Шоумен Володимир Зеленський майже втричі (понад 73%) випереджає чинного президента Петра Порошенка (понад 24%) .

За даними Національного екзит-полу, Зеленський набрав 73% голосів, чинний президент Петро Порошенко – 25,5%.

Офіційні результати виборів до 1 травня 2019 року має встановити ЦВК.

Активність виборців (явка) в Україні за даними ЦВК склала 62,09%, а з урахуванням закордонного виборчого округу – 61, 37%

Петро Порошенко та низка світових лідерів уже привітали Володимира Зеленського з перемогою!

Міжнародні спостерігачі високо оцінили конкурентність і демократичність президентських виборів в Україні.

«Я хочу наголосити, що в умовах війни, в умовах російської агресії, ми з вами зберегли демократію, зберегли право вибору українців обирати собі владу», – наголосив Петро Порошенко.

Радіо Свобода відстежує усю інформацію про президентські вибори в Україні і оперативно подає її у живому блозі.

Чинний президент Петро Порошенко, який балотується також на другий термін, прийшов із родиною на дільницю для голосування.

Привітав християн зі святами, знову згадав перебіг переговорів щодо томосу. Сказав, що пишається перебігом виборів, і що його дочки вже проголосували.

Тим часом, український дипломат Андрій Мельник розповідає про перебіг голосування у Німеччині.

Вовчиці, тримайтесь.

Окрім того, як повідомляє проект Радіо Свобода Донбас.Реалії, у Бахмуті на Донеччині спостерігачі виявили у списках квартиру, у якій зареєстровано 30 людей.

Написали заяву у поліцію.

Виборчу дільницю у Слов’янську зранку намагалися закрити через прострочені вогнегасники. За словами голови комісії №141208 Ігоря Проданчука, представники служби прийшли з такою вимогою о 8:05.

Секретар комісії Анна Жижкіна розповіла кореспонденту Радіо Донбас.Реалії (проект Радіо Свобода), що співробітник ДСНС інструктував її на старому вогнегаснику і претензій не було. Співробітник ДСНС відмовився коментувати інцидент, запропонувавши телефонувати 101.

Згодом 3 з 4 вогнегасників замінили на нові. Наразі виборці голосують.

Також на дільниці на Оболоні, де голосував Володимир Зеленський, помітили активістку Femen.

Радіо Свобода спробувало з'ясувати у Володимира Зеленського, поки він був на дільниці, щодо вживання словосполучення «повстанці ЛДНР».

Каже: так було написано на сайті у президента

А ось у Празі черги утворились ще до початку голосування.

Активісти «Чесно» записали депутата Олега Ляшка, який також балотувався на пост президента і не пройшов у другий тур. Каже: голосувати сьогодні не планує.

Кандидат Володимир Зеленський прийшов на виборчу дільницю для голосування.

Каже, що вранці для настрою слухав Емінема, і що незалежно від результатів на виборах, «переможе Україна».

Станом на 11:00 Нацполіція зафіксувала 152 заяви про порушення виборчого законодавства. В основному, йдеться про незаконну агітацію. Окрім того, повідомляється про факти винесення бюлетенів.

Повідомляється також, що у Тернопільській області людина померла біля виборчої дільниці.

А посол США Марі Йованович висловила сподівання, що українці не відмовлятимуться від голосування сьогодні.

«Я і мої колеги з посольства США разом з народом України очікуємо сьогодні демократичних і мирних виборів, які відображають волю громадян України. Сподіваюся, що сьогодні всі українці, які володіють виборчим правом, візьмуть активну участь у демократії і проголосують», – цитує її прес-служба американського дипломатичного представництва в Україні.

Як раніше повідомлялося, за виборами президента України мають намір спостерігати понад 82 тисячі офіційних спостерігачів від українських громадських організацій, 2 485 спостерігачів – від міжнародних організацій, а також 215 – від іноземних держав.

Посол Великої Британії Джудіт Гоф написала, що теж планує долучитися до моніторингу.

За даними Нацполіції, станом на восьму ранку не відкрилася одна дільниця – у Лебединському на Донеччині. За цим фактом відкрили провадження.

«На даній дільниці зареєстровані 680 виборців, які на даний час позбавлені права голосувати. Ми порушили кримінальне провадження за ст. 157 Кримінального кодексу України. Найближчим часом керівник Головного управління Національної поліції в Донецькій області прозвітує про хід розслідування і винесення підозри винним особам», – повідомив голова Національної поліції Сергій Князєв.

Сергій Князєв
Сергій Князєв

Перший заступник глави МВС Сергій Яровий повідомив, що публічну безпеку і порядок під час виборчого процесу сьогодні забезпечують понад 133 тисячі правоохоронців. Серед них – майже 72,4 тисячі поліцейських, 7,5 тисяч військовослужбовців Нацгвардії, майже 39 тисяч рятувальників і понад 8 тисяч прикордонників.

Станом на 9:00 поліція зафіксувала вже 32 заяви про порушення на виборах. Як повідомляється, найбільше їх стосується спроб підкупу виборців.

Голосування на низці виборчих дільниць триває. Як повідомляє «Чесно», на деяких закордонних дільницях навіть утворились черги.

XS
SM
MD
LG