Доступність посилання

ТОП новини

Фейк: українських дітей змушують гратися з плюшевим Гітлером – StopFake


25 липня 2018 року російські ЗМІ і прокремлівські медіа стрімко поширили новину, яка здивувала навіть досвідчених журналістів StopFake. ЗМІ та сайти повідомили, що в Україні дітей змушують гратись іграшкою «​Адольф Гітлер»​. Однак, як пишуть журналісти StopFake.org, доказів такого твердження ЗМІ не навели. Натомість лише скріншот із сайту olx, де начебто продається ця іграшка.

Створюючи українцям негативний імідж нацистів і фашистів, російські пропагандисти продемонстрували чудеса креативності, мовиться у матеріалі StopFake.org. Цього разу читачів спробували переконати, нібито «українських дітей змушують грати з плюшевим Гітлером» і нібито «іграшки у вигляді «великого вождя Гітлера» з’явилися в продажу в Україні».

Видання та сайти проілюстрували тексти двома фото у вигляді скріншотів із сайту, на якому продавалася іграшка. Пошук зображення через Google показав 16 сторінок. Це ті ресурси, які публікували ці фото і більша частина яких підхопила «новину».

Новину про це поширили такі видання і сайти: «Украина.ру», Lenta.ru, Утро.ру, ren.tv, RIAFAN.ru, Politnavigator, Svobodnaya pressa, Izvestia, Vzglyad, Pravda.ru, Tsargrad, LifeNews.

Цю «новину» опублікували також інтернет видання Болгарії та Узбекистану, наприклад: Novini247.com, ASR.UZ, aniq.uz.

Журналісти StopFake проаналізували публікації і виділили декілька версій щодо походження і першоджерела.

«Згідно з першою версією – джерелом є «Украина.ру». Але сайт не надає ані якісного скріншоту «оголошення», ані підтвердження інформації, заявленої в заголовку і підзаголовку статті. Ці «дрібниці» не зупинили «Утро.ру», «Взгляд», «Известия» від подальшого поширення фейку», – пише Stopfake.

Російське агентство RIAFAN вказує на «користувачів соціальної мережі Twitter».

Видання «Политнавігатор» повідомляє про те, що інформацію «помітила українська правозахисниця Тетяна Монтян і опублікувала у своєму блозі».

Сайт Pravda.ru дав посилання на сторінку на сайт olx, але оголошення вже видалене.

У той же час інформацію спробував перевірити український публіцист Василь Рибников із видання «Цензор.НЕТ», який пише про те, що, коли вбити в форму пошуку слово «Гітлер» на російському сервісі «Авіто», знаходиться «22 сторінки з результатами по 50 оголошень на кожній, всього лише 1100 пропозицій». Якщо ж пошукати за словами «Гітлер іграшка», відразу бачимо ось це.

«Але хіба ж це Гітлер? Це зовсім не Гітлер, а «Плетена лялька-шарж на замовлення», яку в будь-яких кількостях на московському метро «Новогіреєво» плете російська жінка Олександра, на «Авито» з квітня 2010 року, відповідає протягом дня», – уточнює Василь Рибников.

На популярному російському сайті «Ярмарок майстрів» також, як виявилось, можна придбати «Адольфа Гітлера (плетена лялька-шарж)», зауважує StopFake.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG