Доступність посилання

ТОП новини

«Ми рятуємо себе самостійно». Чому в Україні волонтери, а не МОЗ роздають кисень пацієнтам


Леся Литвинова, волонтерка, співзасновниця благодійного фонду «Свої»
Леся Литвинова, волонтерка, співзасновниця благодійного фонду «Свої»

Із різних регіонів України дедалі частіше надходять новини про брак кисню для коронавірусних пацієнтів у лікарнях. У Міністерстві охорони здоров’я обіцяють вирішити проблему в найкоротші терміни. На допомогу важким пацієнтам усе частіше приходять волонтери.

Репортаж телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки»:

Волонтерка Леся Литвинова показує Ользі Собатій, як працює кисневий концентратор. Жінка забирає його для своєї мами, яка через двосторонню пневмонію не може дихати самостійно.

«Мама задихається і плаче. Я не знаю, що робити. Вона каже мені: «Я намагаюся вдихнути, але не можу». І я не знаю, що робити. Я хочу їй допомогти, але я не можу. Я побачила пост у фейсбуці, що можна взяти кисневий концентратор. Подумала, зателефоную, а раптом щось є», – розповідає Ольга.

Вона живе з мамою в 80 кілометрах від столиці, у Білій Церкві. Вільних місць у лікарнях немає. Жінка в черзі на госпіталізацію уже більше ніж тиждень.

Телефон Лесі Литвинової не вщухає. На зв’язку вона цілодобово.

В її однокімнатному офісі залишилося всього кілька кисневих концентраторів. Решта розіслані пацієнтам по всій Україні.

«Перший пацієнт зателефонував, потім другий, потім третій... Люди, рятувати себе доведеться самостійно. Ми рятуємо себе самостійно», – говорить Леся.

Про дефіцит кисневих точок у лікарнях українські медики говорять постійно. Важких пацієнтів із кожним днем надходить дедалі більше.

«З кінця серпня в лікарню надходять пацієнти в набагато важчому стані. Набагато більшому відсоткові пацієнтів потрібна киснева підтримка під час лікування. І я думаю, що взимку ми повинні забезпечити повне постачання киснем кожного ліжка», – вважає лікарка Тетяна Мостепан.

У МОЗ України повідомляють, що гроші на кисень уже виділені. У планах забезпечити ним 80% ліжок країни.

«Ми розбудовуємо всю систему охорони здоров’я з нуля. У квітні було 3 500 ліжок із доступом до кисню. Це був результат ставлення до медицини протягом тривалого часу. І зараз ми маємо в 8 разів більше. І ми далі збільшуємо. Ми розуміємо цю потребу», – заявив глава МОЗ Максим Степанов.

«У найближчий місяць на нас чекає катастрофа. Давайте говорити чесно. Те, що була виділена субвенція на кисень, про що нам гордо відзвітували, – це пил в очі. Навіть якби виділили в 3-4 рази більше, оперативно кисень узяти ніде», – каже волонтерка Леся.

Зараз український уряд обговорює варіант жорсткого карантину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG