Доступність посилання

ТОП новини

«Вже є випадки, коли людей ховають у дворах»: ситуація у Часовому Яру


Зруйнований російськими обстрілами багатоквартирний житловий будинок у Часовому Яру, 25 червня 2024 року
Зруйнований російськими обстрілами багатоквартирний житловий будинок у Часовому Яру, 25 червня 2024 року

Війська РФ штурмують Часів Яр з трьох сторін, одночасно обстрілюючи його з землі артилерією, з неба – бомбами. Містечко почало потерпати від атак агресора спочатку у серпні 2022 року, коли російські війська йшли на Бахмут і намагались просунутись до нього через Часів Яр.

Тоді це їм не вдалося. Тепер місто, за оцінками експертів, разом із Торецьком та Покровськом Росія розглядає як одне з воріт до Костянтинівки, яка своєю чергою лежить на шляху до великої Слов'янсько-Краматорської агломерації.

Скільки у місті лишається цивільних, як їм вдається виживати та наскільки масштабні руйнування – в ефірі Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розповів начальник міської військової адміністрації Часового Яру Сергій Чаус.

Пошкоджена російськими обстрілами будівля з написом на стіні російською мовою «"Дякую", Росіє, за зруйноване життя» у Часовому Яру. Часів Яр, Донецька область, 25 червня 2024 року
Пошкоджена російськими обстрілами будівля з написом на стіні російською мовою «"Дякую", Росіє, за зруйноване життя» у Часовому Яру. Часів Яр, Донецька область, 25 червня 2024 року

– Місяць тому ви повідомляли, що в місті близько 680 людей. Скільки їх зараз, чи є ще діти?

– На сьогодні у нас в громаді залишається 643 особи (до повномасштабного вторгнення РФ у місті жили понад 10 тисяч людей – ред.), і дітей, слава Богу, немає. Дітей вивезли ще влітку минулого року.

– Ви спілкуєтесь, мабуть, з ними, розкажіть про мотивацію. Я так розумію, зараз дуже гаряче в місті, не тільки в мікрорайоні «Канал», а й в усьому місті, з-за каналу Сіверський Донець – Донбас регулярні обстріли, але люди залишаються. Чому?

– Тут аргумент у людей залишається один: «це мій будинок, я лишаюсь на своїй землі». Більшість людей, які залишились в громаді – це люди похилого віку. І аргумент фактично вони використовують тільки в цій варіації. Тому довести важко їм, що треба евакуюватися і що саме це рятує життя. Тому роботу продовжуємо, продовжуємо трохи вивозити людей, але [їхня] кількість, як ви самі бачите, невелика.

Часів Яр на мапі DeepState, 28 червня 2024 року
Часів Яр на мапі DeepState, 28 червня 2024 року

– Що зараз відбувається в місті? Опишіть, будь ласка, обстановку, будні Часового Яру.

– Це важко зробити, тому що важко описати пекло. Місто щодня під обстрілом: мікрорайон «Новий», «Жовтневий», безпосередньо мікрорайон «Східний» – як ми його називаємо, «Канал».

Більшість людей, які залишились в громаді – це люди похилого віку

На «Каналі» взагалі, слава Богу, немає людей – цивільних, я маю на увазі. Там зараз ситуація найскладніша. А так кожен мікрорайон, кожна вулиця щодня потерпає від обстрілів.

Росія використовує весь арсенал, який тільки у неї є. Сюди летить все: «Солнцепек», «Град», артилерія, міномети, танкові обстріли, робота дронів, – це постійно. І плюс додамо, звичайно, ще авіацію.

– Люди, які залишаються, отримують поранення і гинуть від цих обстрілів?

– Вистачає, на жаль, вистачає. На тому тижні у нас були і загиблі, і поранені були. Якщо не помиляюсь, шістьох було поранено.

– В яких умовах ховають померлих і загиблих в місті?

– Це важка тема. До останнього ми працювали – комунальне підприємство, воно, в принципі, працює і зараз. Але дуже важко в цих умовах, які зараз є на території громади, проводити захоронення. На жаль, вже є випадки, коли людей ховають безпосередньо у дворах, на городах. Ця ситуація складна.

Читайте також: «Підходимо до піку»: чого далі чекати від Росії – аналізує військовий експерт Гетьман

Ми переважно спостерігаємо за руйнуваннями цього мікрорайону «Канал». Давайте відштовхуватись від того, що він зруйнований фактично повністю, там остови залишилися від колишніх житлових будинків.

– Тут [зруйновано] 100% всього, що було побудовано. Мікрорайон «Східний» («Канал») – там були і багатоповерхові будинки, і частина приватного сектору, плюс промислова зона. Все це просто зруйновано. Відновленню там нічого вже не підлягає.

– А стосовно решти Часового Яру, в процентному співвідношенні, як ви оціните руйнування міста зараз?

– Ці цифри можна тільки приблизно називати. Але якщо ми кажемо про багатоповерховий фонд, то тут у нас 100% ураження – 100% отримали критичні пошкодження, які навряд чи можна потім буде відновлювати. Це тільки зносити і будувати щось нове.

Якщо ми кажемо про багатоповерховий фонд, то тут у нас 100% ураження

Приватний сектор – дещо інша ситуація. Але відверто скажу, немає жодного вцілілого будинку: як мінімум немає вікон, побитий дах. А так 50% теж спалено або зруйновано.

– Чи вдається ще доставляти гуманітарну допомогу у місто? Чи доїжджають до вас волонтери? Я так розумію, зараз це передова – сам Часів Яр, територія міста.

– Фактично так. Знаходимо варіанти, як доставити і продуктову гуманітарну допомогу, і працюємо з водою, працюємо з хлібом. Робимо все можливе. Поки що не було такої ситуації, яку ми не могли б вирішити. Дай Боже, хлопці триматимуть місто і далі. Будемо справлятись і далі.

– Ви перебуваєте безпосередньо в місті. Я так розумію, зараз російські війська окупували більшу частину цього мікрорайону «Канал» і намагаються перейти через канал Сіверський Донець – Донбас. Ви можете описати, який вигляд має зараз цей канал? Чи є в ньому вода, наскільки це серйозна перешкода для агресора?

– Я почну з самого початку – «Канал» не є окупованим. На території мікрорайону йде відкритий конфлікт, тому це постійні зміни в ситуації, постійний рух. Так, спроби перебратися через русло каналу Росія чинить. Але не тільки у мікрорайоні «Канал», самі розумієте, довжина цього каналу доволі велика, тому вистачає місць, де вони це роблять.

Зараз сам канал порожній, тому що свого часу вони (російські війська – ред.) розбили труби. Канал же йде не тільки відкритою ділянкою, в деяких місцях він переходить в труби – ось ці труби були розбиті, і [ми] вимушені були воду зупинити, щоб не мати величезних втрат.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

Форум

XS
SM
MD
LG