Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Литва вручила Білорусі ноту протесту: бойовий вертоліт порушив кордон, ганяючись за повітряними кульками

Міністерство закордонних справ Литви повідомило, що викликало посла Білорусі Валерія Барановського і вручило ноту протесту у зв’язку з порушенням державного кордону країни.

Ідеться про інцидент, що стався під вечір 23 серпня, коли білоруський військовий вертоліт Мі-24 перетнув державний кордон Литви і залетів на її територію.

У ноті Білорусь закликано пояснити інцидент і забезпечити, щоб такі порушення не повторилися, мовиться в повідомленні.

Раніше 24 серпня Міністерство оборони Білорусі, зі свого боку, заявило, що припинило спробу порушення повітряного простору країни з боку Литви,

«Із суміжної території був запущений зонд із восьми повітряних куль із антидержавною символікою. Завдяки рішучим діям екіпажів вертольотів Мі-24 зі складу чергових сил ППО політ повітряних куль був припинений без застосування зброї», – мовилося в повідомленні.

Як заявили в Міноборони, в ньому підготували документи для МЗС Білорусі, щоб там підготували ноту протесту Литві.

Міноборони Білорусі також стверджує, що з боку білоруських військових порушення кордону Литви «не було».

Як видно з оприлюднених в інтернеті фотографій і відеозаписів інциденту, «антидержавною символікою» був національний біло-червоно-білий прапор Білорусі, причеплений до зонду. Після того, як президент Олександр Лукашенко через референдум повернув Білорусі державну символіку радянського зразка, державні символи Білорусі початку 1990-х років – біло-червоно-білий прапор і герб «Погоня» – були оголошені антидержавними і заборонені. Їх натомість використовувала опозиція, зазнаючи репресій за самі факти використання цих символів. У перебігу останніх масових протестів у Білорусі ці прапори використовуються дедалі ширше.

Лукашенко: у школах не мають працювати ті, хто не бажає дотримуватися державної ідеології

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 24 серпня під час зустрічі з міністром освіти Ігорем Карпенком заявив, що в школах не повинно бути вчителів, які не хочуть дотримуватися державної ідеології, пише державне агентство БелТА.

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

За його словами, в Білорусі – державна освіта, державні школи і державна ідеологія.

«І ті, хто хоче слідувати цим принципам, будь ласка, ласкаво просимо: йдіть викладати, вчіть, працюйте. Ті, хто не хоче, значить, вони в школі бути не повинні. Це треба говорити прямо, відверто і чесно», – заявив Лукашенко.

Він також доручив міністру захистити вчителів «від всяких нападок», За словами Лукашенка, влада вже почала це робити: «притому робимо дуже активно і дуже жорстко припиняємо всякі наїзди, накати на вчителів, лікарів».

«Якщо хтось перекинувся в інший табір, нам теж треба з ними розбиратися», – додав Лукашенко.

Виборчі дільниці в Білорусі в основному відкривають на територіях шкіл, а вчителі складають основну частину дільничних виборчкомів. Деякі викладачі шкіл почали розповідати про фальсифікації під час президентських виборів. Наприклад, недавно завуч однієї з мінських шкіл пояснила, як вчителів змушували фальсифікувати підсумкові протоколи.

МВС Білорусі заявило, що чисельність маршу в Мінську не перевищувала 20 тисяч осіб

Марш Нової Білорусі. Мінськ, 23 серпня 2020 року
Марш Нової Білорусі. Мінськ, 23 серпня 2020 року

Міністерство внутрішніх справ Білорусі оцінило число учасників Маршу нової Білорусі, що пройшов у Мінську 23 серпня, в 20 тисяч осіб, повідомляє офіційний телеграм-канал відомства.

«Максимальна кількість присутніх зафіксовану в столиці – близько 20 тисяч осіб, у Бресті та Гродно – не більше трьох тисяч людей», – заявили в міліції.

Таку ж цифру вчора називали ведучі державного державного телеканалу «Білорусь 1».

У той же час Euroradio і TUT. BY оцінили чисельність протестувальників приблизно у 100 тисяч людей.

Правозахисний центр «Весна» підрахував, що напередодні в Мінську на акцію протесту вийшло не менше ніж 200 тисяч людей.

У Мінську затримали двох членів Координаційної ради опозиції

Біля прохідної Мінського транспортного заводу співробітники ОМОНу затримали членів президії Координаційної ради опозиції Білорусі Ольгу Ковалькову і Сергія Дилевського.

Як повідомив білоруській службі Радіо Свобода соратник Ковалькової Денис Садовський, затриманих помістили в автозак.

Як повідомили в Координаційній раді опозиції, Мінське управління внутрішніх справ повідомило, що затримання відбулося в рамках адміністративного процесу.

«Попередньо проти них складається звіт про організацію масового несанкціонованого заходу на Мінському тракторному заводі. Швидше за все, їх штрафуватимуть», – повідомили у раді.

Білорусь: опозиційна Координаційна рада ініціює зміни до конституції

У Білорусі в опозиційній Координаційній раді для передачі влади заявили, що ініціюють референдум про зміни до конституції країни і відкликання депутатів парламенту і місцевих рад.

«Кожна година, кожен день, кожен тиждень збереження влади в руках колишнього президента завдає величезної шкоди підприємствам і добробуту людей. Він каже нам, що привезе працівників з Росії, Китаю, України. Але це наша країна! Ми, народ Білорусі, потребуємо тільки одного: щоб він нарешті пішов геть», – написала в фейсбуці 23 серпня член президії Координаційної ради Ольга Ковалькова, яка на недавніх президентських виборах була довіреною особою опозиційної кандидатки Світлани Тихановської, про чинного президента Олександра Лукашенка. Він нині завершує свій п’ятий термін на посаді, а опозиція в Білорусі, а також широкі кола на Заході не визнають його оголошеної перемоги на виборах на шостий термін.

Ольга Ковалькова
Ольга Ковалькова

«Ми заявляємо, що діємо тільки в межах білоруської Конституції. Це означає, що ми закликаємо громадян по всій країні розпочати процедуру відкликання депутатів Палати представників (парламенту країни – ред.) і місцевих рад депутатів. Ми починаємо підготовку до проведення референдуму про зміни до Конституції», – заявила Ковалькова.

Вона також подякувала всім учасникам «маршу нової Білорусі» – за деякими оцінками, ймовірно, наймасовішої в історії країни акції протесту проти продовження влади Лукашенка, що відбулася 23 серпня, коли на вулиці столиці Мінська й інших міст вийшли сотні тисяч людей.

У МЗС відповіли колегам з Білорусі: не радимо відкидати дружніх порад

Міністерство закордонних справ України закликало колег із білоруського МЗС «не відкидати цінних дружніх порад». Про це йдеться у заяві речниці МЗС Катерини Зеленко, оприлюдненій ввечері 23 серпня.

«Для нас Білорусь – сусідня держава, з якою ми завжди прагнули і прагнемо дружніх відносин. Розуміємо емоційну перевантаженість колег з білоруського МЗС, але радимо не відкидати цінних дружніх порад. – йдеться в заяві. – Досвід української Революції Гідності вчить саме тому, що не слухати думку суспільства і порад друзів, а натомість торувати собі шлях вперед кийками – це шлях в нікуди».

У МЗС наголосили, що бажають Білорусі «гідно пройти всі випробування, зміцнити свою незалежність і демократію».

Напередодні у Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що країні в нинішній ситуації потрібна підтримка й розуміння, а не «заїжджені поради». Так у МЗС відреагували на заяву українського президента Володимира Зеленського, який, коментуючи протести в Білорусі, сказав, що, якби був на місці чинного білоруського президента Олександра Лукашенка, через місяць провів би нові, чесні вибори під міжнародним моніторингом.

У Києві створили живий ланцюг на підтримку протестувальників у Білорусі

Кілька сотень людей у центрі Києва вийшли на акцію на знак солідарності з громадянами Білорусі, які від 9 серпня протестують, вимагаючи відставки президента Олександра Лукашенка і проведення нових чесних виборів у країні.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, учасники акції утворили живий ланцюг, після чого пройшли маршем центральними вулицями Києва – від посольства Білорусі в Україні до майдану Незалежності.

Десятки тисяч людей утворили живий ланцюг від Вільнюса до кордону з Білоруссю

Литва оголосила кампанію на підтримку Білорусі під назвою «Шлях свободи»: понад 30 тисяч людей утворили живий ланцюг від литовської столиці Вільнюса до кордону з Білоруссю.

До акції долучилися президент Литви Гітанас Науседа, експрезиденти Даля Ґрібаускайте і Валдас Адамкус, колишній спікер Вітаутас Ландсберґіс.

Лукашенко прилетів до своєї резиденції з автоматом у руках – відео

Телеграм-канал «Пул первого», близький до президента Білорусі Олександра Лукашенка, розмістив відео, на якому видно, що він прибув до своєї резиденції, Палацу незалежності, у Мінську на гелікоптері. Відео з’явилося о 19:33.

Лукашенко вийшов із вертольота у бронежилеті та з автоматом у руках (правда, без ріжка з патронами).

Раніше кілька тисяч протестувальників рушили до Палацу незалежності, де їх зустрів кордон із тисячі озброєних силовиків, спецтехніки і водометів. Конфліктів не було.

Коли люди почали розходитися, над протестувальниками пролетів вертоліт, з якого згодом вийшов Лукашенко.

Тисячі протестувальників підійшли до резиденції Лукашенка в Мінську, силовики перекрили підхід

Кілька тисяч людей – учасників протестів, які 23 серпня продовжуються в столиці Білорусі Мінську, рушили проспектом Переможців до Палацу незалежності, який є однією з резиденцій Олександра Лукашенка.

Підходи до палацу перекрили силовики.

Підходячи, люди вигукували «Трибунал!». Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, біля палацу стоять близько тисячі представників ОМОНу зі щитами, за ними – спецтехніка і водомети.

Люди закликали омонівців опустити щити.

Загалом на проспекті Переможців перебувають десятки тисяч протестувальників.

Близько 19:00 гелікоптер з урядовою символікою вилетів з території Палацу незалежності, зробив коло над заводом Атлант і повернувся. Люди привітали його криками «Відлітай!», повідомляє кореспондент білоруської служби Радіо Свобода.

Телеграм-канал Nexta повідомив, що Лукашенко полетів із резиденції, натомість провладний телеграм-канал «Пул Первого» стверджує, що Олександр Лукашенко «прилетів на місце подій» – до Палацу незалежності. Там же опубліковане відео, на якому видно Лукашенка в бронежилеті, який виходить з вертольота з автоматом в руці.

Лавров побачив «ознаки нормалізації ситуації» в Білорусі і застеріг від «українського сценарію»

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 23 серпня заявив, що Росія прийме будь-яке рішення влади Білорусі щодо діалогу з громадянами. У той же час він застеріг від «українського сценарію» і зазначив, що вважає перспективним курс на конституційну реформу в Білорусі.

«Ми будемо не проти будь-якого рішення, яке ухвалить білоруське керівництво щодо діалогу зі своїм населенням, але коли Захід говорить, що тільки посередництво за участю західних країн буде ефективним, – звичайно, у всіх свіже в пам’яті, як це було в Україні, де західне посередництво обернулося повною недоговороздатністю», – заявив Лавров.

При цьому голова МЗС Росії зазначив, що «білоруський народ сам вирішить, як йому виходити з цієї ситуації».

Лавров також заявив, що є «явні ознаки нормалізації ситуації», при цьому він заявив, що є «охочі зробити мирний перебіг, в якому зараз проходить розвиток подій у Білорусі, насильницьким, спровокувати кров, і все перевести на український сценарій».

Лавров згадав про конституційну реформу в Білорусі, про яку 17 серпня заявив чинний президент Олександр Лукашенко. «Нам здається, що це той самий шлях, який є вельми перспективним», – підкреслив голова російського МЗС.

У той же час, на думку Лаврова, політична програма опонентки Лукашенка Світлани Тихановської є «неконструктивною» і не націлена «на досягнення національної згоди».

Сама Тихановська заявляла, що у неї немає політичної програми, а є лише кілька тез: основні з яких – незалежність Білорусі, звільнення політв’язнів і нові вибори.

Коментуючи порушення кримінальної справи проти Координаційної ради білоруської опозиції, Лавров зазначив, що «деякі її дії, такі як заклик до представників силових органів переходити на бік протестувальників, у тому числі за винагороду, фактично є закликами до зради батьківщині».

асправді Координаційна рада закликає силовиків не виконувати злочинні накази чинної влади і пропонує допомогу тим, хто підпав під репресії через свою громадянську позицію.

Голова МЗС Росії відзначив також, що «після сплеску насильства в перші кілька днів зараз немає жодних свідчень, що ці протести здійснюються із застосуванням сили».

Росія дуже хоче «бути корисною» Білорусі у зв’язку зі складною ситуацією там, зазначив Лавров. Він також повідомив, що президент Росії Володимир Путін «завжди відповідає на дзвінки своїх іноземних колег, які стурбовані ситуацією в Білорусі», також ведуться контакти на рівні зовнішньополітичних відомств.

Марш нової Білорусі: кількість протестувальників у центрі Мінська оцінюють у понад 100 тисяч

У центрі Мінська, де 23 серпня відбувається Марш нової Білорусі, за оцінками, зібралися понад 100 тисяч людей.

На початку дня в Мінську йшов дощ, і прогнозували, що акція може бути менш чисельною. Пізніше дощ закінчився, а міські вулиці заповнили десятки тисяч людей із біло-червоно-білими прапорами, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Самі учасники вважають, що їх на вулиці вийшло більше, ніж тиждень тому, 16 серпня.

Схожі марші відбуваються 23 серпня не лише в білоруській столиці, а й в інших містах країни.

Перед сьогоднішньою акцією до протестувальників звернулося Міністерство оборони Білорусі й оголосило, що армія бере на себе захист національних пам’ятників від демонстрантів.

Назвавши протестувальників «фашистами», Міноборони заявило, що меморіали, зокрема присвячені жертвам Другої світової війни, не повинні бути осквернені.

Міністерство застерегло від будь-якого порушення миру і порядку в таких місцях, наголосивши: «Тепер ви матимете справу з армією, а не з поліцією».

Тим часом, у Мінську група демонстрантів підійшла до огорожі біля стели на проспекті Переможців, яку охороняють військові й ОМОН. Ніяких інцидентів немає, повідомляє кореспондент білоруської служби Радіо Свобода.

Військові повністю оточили музей Великої вітчизняної війни на проспекті Переможців.

Металеві огорожі встановлені по периметру на перехресті проспектів Переможців і Машерова, а за огорожами в ланцюгу стоять кілька сотень солдатів.

Десятки військових вантажівок припарковані в парку біля музею.

Люди вигукують: «Йди!», виступаючи проти переобрання президентом Олександра Лукашенка на виборах 9 серпня, які протестувальники називають сфальсифікованими.

У МЗС Білорусі відповіли Зеленському: не потребуємо «заїжджених порад»

У Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що країні в нинішній ситуації потрібна підтримка й розуміння, а не «заїжджені поради». Так у МЗС відреагували на заяву українського президента Володимира Зеленського, який, коментуючи протести в Білорусі, сказав, що, якби був на місці чинного білоруського президента Олександра Лукашенка, через місяць провів би нові, чесні вибори під міжнародним моніторингом.

«Знаєте, Україна – братня для нас країна, і український народ – братній для білорусів. Тому, звичайно, в цей відверто непростий для нашої країни момент хотілося б відчути якусь підтримку або хоча б розуміння, а не слухати вже заїжджені з усіх боків поради. Зараз точно ми потребуємо не їх», – заявив офіційний представник МЗС Білорусі Анатолій Глаз, якого цитує TUT.by.

За його словами, якщо подивитися на недавню історію України, «досвіду в деяких питаннях їм не позичати».

«Ось тільки результат цих політичних експериментів вже точно не переконує українців, та й не тільки їх, в їх правильності і корисності. Більш того, на нашу думку, в українського керівництва ще багато років буде багато більш важливих питань, якими потрібно щодня займатися всередині своєї країни замість того, щоб роздавати поради сусідам», – наголосив Глаз.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю європейському телеканалові «Євроньюз», яке мають оприлюднити повністю 25 серпня, а наразі опублікували 22 серпня лише невеликий уривок, сказав:

«Якби мене запитали, що б я зробив на місці Олександра Лукашенка? Чесно? Уявімо, що я впевнений у собі. Впевнений у виборі народу. Я впевнена людина. Як я можу заспокоїти всіх? Я б точно сказав: через місяць нові вибори – я йду, ідіть, хто хоче. Міжнародні спостерігачі – я всіх би запросив. Всіх. І сказав би народові Білорусі: будь ласка, оберіть. І після цього результату не було б питань ні в кого. Я в цьому впевнений. Якби Олександр Григорович (Лукашенко – ред.) переміг – він би переміг. А якби перемогла інша людина – значить, інша. Але все було б спокійно, без крові, чесно – і ввійшло би в історію».

«Марш нової Білорусі»: численні колони протестувальників рушили у центр Мінська

У столиці Білорусі Мінську в неідлю стартував «Марш нової Білорусі», люди колонами рушили до площі Незалежності, дороги до неї не перекриті, повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

Повідомляється, що незгодні з офіційними результатами виборів і викликаним через протести свавіллям силовиків люди зібралися на черговий мітинг, епіцетром якого стала територія біля будинку уряду в Мінську.

Поліція через мегафон попередила, що не можна «застосовувати силу». Водночас польський білоруськомовний телеканал Белсат повідомляє з посиланням на містян, що у Мінську жителі помітили автозаки, автомобілі з колючим дротом і водомети. Техніка розміщена неподалік площі Незалежності, де проходить «Марш нової Білорусі».

Водночас міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що в разі порушення порядку і спокою в «святих місцях» протестувальники будуть мати справу не з поліцією, а з армією.

У Мінську проходить «Марш нової Білорусі»

У столиці Білорусі Мінську на 15-й день протестів проти офіційних результатів президентських виборів проходить акція «Марш нової Білорусі».

Очікується, що на акції виступлять лідери Координаційної ради опозиції, створеної з ініціативи кандидатки в президенти Світлани Тіхановської. Подібні акції заплановані і в інших містах Білорусі.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. ЦВК Білорусі оголосила переможцем виборів чинного президента Олександра Лукашенка, який балотувався на шостий термін поспіль, набравши 80,1% голосів, його головна суперниця Світлана Тихановська – 10,1%. Відтоді Білоруссю котиться хвиля протестів, включно зі страйками на деяких підприємствах. МВС Білорусі повідомило про понад 7 000 затриманих, під час придушення протестів загинули три людини.

Зеленський про ситуацію в Білорусі: на місці Лукашенка провів би через місяць нові вибори

Президент України Володимир Зеленський заявив із приводу нинішньої ситуації в Білорусі, що, якби був на місці чинного білоруського президента Олександра Лукашенка, через місяць провів би нові, чесні вибори під міжнародним моніторингом.

В інтерв’ю європейському телеканалові «Євроньюз», яке мають оприлюднити повністю 25 серпня, а наразі опублікували 22 серпня лише невеликий уривок, Зеленський сказав: «Якби мене запитали, що б я зробив на місці Олександра Лукашенка? Чесно? Уявімо, що я впевнений у собі. Впевнений у виборі народу. Я впевнена людина. Як я можу заспокоїти всіх? Я б точно сказав: через місяць нові вибори – я йду, ідіть, хто хоче. Міжнародні спостерігачі – я всіх би запросив. Всіх. І сказав би народові Білорусі: будь ласка, оберіть. І після цього результату не було б питань ні в кого. Я в цьому впевнений. Якби Олександр Григорович (Лукашенко – ред.) переміг – він би переміг. А якби перемогла інша людина – значить, інша. Але все було б спокійно, без крові, чесно – і ввійшло би в історію».

(За посиланням – сюжет російськомовної редакції «Євроньюз», у якому, ймовірно, найкраще чути з-під перекладу слова Зеленського українською; в меню можна перейти на версії сюжету низкою інших мов)

Влада президента України Володимира Зеленського не виступала з настільки різкою критикою проведення президентських виборів у Білорусі, як західні союзники Києва, і не заявляла про невизнання офіційно оголошених результатів цих виборів, але також і не вітала Лукашенка з заявленою перемогою, як то вже зробили в кількох країнах світу, починаючи з Росії.

Фотограф протестів у Білорусі: він задокументував кілька шокуючих моментів

Впродовж двох тижнів мінський фотограф Влад Гридзін, який працює для Білоруської служби Радіо Свобода з 2017 року, документував протести в Білорусі. За лінком подано його своєрідний звіт із подробицями та розумінням того, чого він став свідком під час висвітлення заворушень після суперечливих президентських виборів у Білорусі 9 серпня.​

Коли стали відомі результати виборів, я з колегами висвітлював пресконференцію опозиції. Ми почули, що люди вийшли на вулиці і попрямували в бік центру міста; відчули, що може статися щось велике.

Я з колегами поїхав до центру Мінська, і коли ми наблизилися до обеліска Місту-герою, ми почули звук, схожий на стрілянину.

Центр Мінська, пізній вечір. 9 серпня, 2020 року.
Центр Мінська, пізній вечір. 9 серпня, 2020 року.

Більше фото і розповідь дивіться тут.

ООН закликає владу Білорусі звільнити незаконно затриманих

Організація Об’єднаних Націй закликає владу Білорусі негайно звільнити всіх, хто був незаконно затриманий під час акцій протесту, і припинити затримувати людей за здійснення їхніх прав на свободу висловлення поглядів та свободу мирних зібрань. Про це заявила речниця Верховного комісара ООН з прав людини Ліз Тросселл на брифінгу в Женеві.

Білорусь «зобов’язана забезпечити ведення повних і точних записів про всіх осіб, яких тримають під вартою», а також своєчасно інформувати членів їхніх сімей і адвокатів про те, де їх утримують, наголосили в ООН.

В організації повторили заклик Верховного комісара з прав людини до негайних, ретельних, незалежних і неупереджених розслідувань усіх тверджень про порушення прав людини.

В ООН також занепокоєні, що доля і місце перебування щонайменше восьми людей, які зникли після початку протестів 9 серпня, залишаються невідомими, і закликали білоруську владу переглянути свою позицію відмови від співпраці зі Спеціальним доповідачем ООН з питань Білорусі.

Влада Білорусі заблокувала сайт Радіо Свобода

Влада Білорусі заблокувала доступ до сайту Радіо Свобода і ще понад 40 видань на території країни. Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

У списку заблокованих – «Белсат», «Єврорадіо», «Медіазона», білоруський підрозділ російського спортивного сайту Sports.ru – «Трибуна» та інші видання. Доступ обмежений до сайтів політиків Віктора Бабарика, Валерія Цепкала, Миколи Статкевича, передає Tut.by.

Одним із основних каналів інформування тепер став Telegram-канал білоруської служби Радіо Свобода, на який можна підписатися тут.

Білоруська служба Радіо Свобода також пропонує список VPN та проксі-сервісів, які дозволять мати доступ до сайту навіть за умов блокування.

belarus2020.org

zubr.in

https://startmail.com

https://tutanota.com

https://cock.li

https://protonmai1.com

https://psiphon.ca

http://txti.es

https://www.liveu.tv

https://surfshark.com

https://zenmate.com

https://safervpn.com

https://mssg.me/proxy

http://is.gd/unlockgram

http://tgproxy.me

http://dmp2.org

https://proxy-gram.tk

https://zharov-lox.telegramproxy.me

https://catalog-telegram.ru

http://telegram-socks.tk

http://prx.nmja

http://proxygram.org

http://tlgrm.mnja

http://telegramproxy.online

http://rusproxy.telegramproxy.me

http://tginfo.yadda.club

http://svoi-an.us

http://telegram.veesecurity.com

https://www.vamtlgrm.com

Білоруські протести – шанс для Криму і Донбасу?

Загострення подій у Білорусі – це шанс для деокупації українських територій. Так вважає голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Та чи справді це так? Крим.Реалії запитали про це у Мустафи Джемілєва, Олега Сенцова, Ахтема Чийгоза, Володимира Балуха та білоруських політологів.

Свою заяву Рефат Чубаров зробив на особистій сторінці у фейсбуці. В ній, голова Меджлісу кримськотатарського народу припускає, що у разі введення Росією військ на територію Білорусі виникне нова, ще більша криза в міжнародних відносинах. Проте саме це може сприяти деокупації непідконтрольних Україні територій.​

«Такий розвиток подій може стати шансом для України відновити власну територіальну цілісність, включно з Кримом. Україні вже зараз варто бути готовою до ситуації, яка може створитися, запропонувати лідерам держав - членів ЄС, Великобританії, США і Канади пакет конкретних міжнародних заходів із примусу Росії до дотримання міжнародного права, зокрема негайного виведення нею своїх військ з окупованих територій України», – зазначив у своїй публікації голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров...

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG