Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

У Білорусі затримали і висилають до Росії журналістів Радіо Свобода

У столиці Білорусі Мінську 21 серпня вдень затримали двох журналістів Російської служби Радіо Свобода, Юлію Вишневецьку і Андрія Кисельова. Їх зупинили для перевірки документів, доставили до райвідділку міліції, і через кілька годин влада країни ухвалила вислати їх назад до Росії в супроводі працівника російського консульства.

Обоє працюють у Московському бюро Радіо Свобода. Перед їхнім від’їздом до Мінська редакція зверталася до Міністерства закордонних справ Білорусі з проханням про офіційний дозвіл на їхню акредитацію для роботи на території цієї країни для висвітлення подій після президентських виборів 9 серпня.

Іще до цих виборів, 7 серпня, в Білорусі затримали і вислали з країни трьох журналістів телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», – Ірину Ромалійську, Івана Гребенюка (громадян України) і Юрія Баранюка (громадянина Росії). Їм оголосили про заборону в’їзду в Білорусь на 10 років.

За офіційною версією, причиною став неврегульований статус їхньої акредитації, хоча телеканал так само запросив цю акредитацію заздалегідь. Журналісти вважають, що справжньою причиною став їхній чотиригодинний телеефір каналу попереднього дня з зірваного владою мітингу опозиційної кандидатки на посаду президента Білорусі Світлани Тихановської, який тільки в соцмережах отримав понад пів мільйона переглядів.

У Білорусі від імені Тихановської оскаржили президентські вибори

У день «Маршу свободи» в Мінську, 15 серпня 2020 року
У день «Маршу свободи» в Мінську, 15 серпня 2020 року

У Білорусі адвокат Максим Знак, який представляє інтереси кандидатки на виборах президента Білорусі Світлани Тихановської, подав скаргу до Верховного суду країни про визнання недійсними виборів 9 серпня.

Тепер, коли заяву прийняли, рішення про початок провадження повинні оголосити протягом трьох днів, сказав він.

Напередодні інша кандидатка на виборах Анна Конопацька також подала скаргу до Верховного суду про визнання президентських виборів недійсними.

Перед тим усі інші кандидати, за винятком Олександра Лукашенка, подавали скарги щодо результатів виборів до Центральної виборчої комісії, але там їх відхилили.

Тим часом раніше 21 серпня Максим Знак, який також є членом опозиційної Координаційної ради для мирної передачі влади, був викликаний на допит до Слідчого комітету Білорусі – за статтею Кримінального кодексу країни про «спробу захоплення державної влади і заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі».

Після допиту він заявив, що в перебігу «конструктивної» розмови відповів на всі запитання, але не подав подробиць, згадавши, що дав підписку про нерозголошення, і додав, що продовжує працювати, як завжди.

Генеральна прокуратура Білорусі 20 серпня повідомила про порушення кримінальної справи за згаданою статтею про «захоплення влади» через створення Координаційної ради опозиції, яка почала роботу 19 серпня. Її створили з ініціативи Світлани Тихановської, яка наразі була змушена виїхати до Литви після заяв її і її прихильників, що офіційно оголошені результати президентських виборів сфальсифіковані.

21 серпня вона дала першу пресконференцію в Вільнюсі, на якій заявила, що насильство в Білорусі має бути припинене, політичні в'язні звільнені і мають відбутися нові вільні президентські вибори.

«Я не хотіла ставати політиком. Я опинилася в ситуації вибору між свободою і страхом, між правдою і неправдою», – повторила Тихановська свою позицію.

Вона сказала, що людей у Білорусі били за їхні погляди, ув’язнювали за участь у мирних акціях протесту, і згадала також про ув’язнення її чоловіка Сергія Тихановського.

«Зараз Білорусь прокинулася», – сказала вона, згадавши, що тисячі людей виходять на вулиці, багато робітників страйкують.

За словами Тихановської, вона планує повернутися до Білорусі, як тільки буде почуватися в безпеці там.

На запитання щодо можливості воєнної інтервенції Росії вона закликала всі країни поважати суверенітет Білорусі.

Вона також висловила сподівання, що нинішнє керівництво Білорусі «почує своїх людей», і нинішній президент Лукашенко, піде на діалог і проведе нові вибори, прозорі і чесні.

Увечері попереднього дня, 20 серпня, Тихановська виступила з відеозверненням до страйкарів у Білорусі і закликала розширити страйковий рух. За її словами, страйкарі налякали диктатуру, тому вони перебувають під тиском. Вона закликала працівників об’єднатися і запевнила їх у громадській підтримці. Тихановська заявила, що страйки були законною і потужною зброєю проти режиму.

Лукашенко підтвердив, що журналісти з Росії приїхали працювати на державні телеканали Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що журналісти з Росії приїхали працювати на білоруській державній телерадіокомпанії.

«Святе місце пустим не буває. У нас в Росії працює близько 60 тисяч так званих гастарбайтерів. На різних посадах, навіть у політиці. Росіяни нам претензій не висувають», – сказав Лукашенко під час спілкування зі співробітниками агрокомбінату «Дзержинський» біля Мінська, передає державне агентство «Белта».

За його словами, питання із залученням російських журналістів виникло після того, як деякі зі співробітників телекомпанії «вискочили на вулиці й почали мітингувати».

«Я попросив росіян: дайте нам дві-три групи журналістів про всяк випадок. Це шість або дев’ять осіб із найпросунутішого телебачення», – заявив Лукашенко.

Координаційна рада з передачі влади в Білорусі: допити трьох членів завершилися, їх відпустили

Трьох членів Координаційної ради опозиції в Білорусі викликали на допит 21 серпня. Згодом їх відпустили. Про це повідомив член Координаційної ради з передачі влади в Білорусі Віталій Римашевський в ефірі Свобода Live.

«Сьогодні на допит викликали трьох людей, буквально пів години тому вони вийшли. За першою інформацією... [вони] сказали, що все більш-менш нормально», – зазначив Римашевський.

Вранці 21 серпня Юрист Максим Знак, лідер страйкому Мінського тракторного заводу (МТЗ) Сергій Дилевський і колишній керівник Купалівського театру Павло Латушко прибули до Слідчого комітету Білорусі на допит.

Суперниця Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська заявила про створення Координаційної ради 14 серпня: за її словами, за допомогою Ради можна забезпечити передачу влади в Білорусі. Олександр Лукашенко назвав цей крок «спробою захоплення влади».

З 1 вересня українцям для поїздок до Білорусі знадобляться закордонні паспорти

Громадянам України для поїздок до Білорусі з 1 вересня знадобляться закордонні паспорти. Про це повідомили у Державній прикордонній службі України.

Зазначається, що у цей день набуває чинності постанова Кабміну про часткове зупинення угоди з урядом Білорусі щодо безвізових поїздок громадян.

«Відтак, запрацює новий порядок виїзду, який дозволить покращити захист українських громадян, оскільки у разі втрати за кордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян України закордонними установами є тривалою та складною на відміну від оперативних процедур документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів», – мовиться у повідомленні.

Також прикордонники прогнозують, що таким чином зменшиться час проходження прикордонного контролю, адже інформація з закордонних паспортів зчитується автоматичними рідерами.

Українці, які проживають у Білорусі, можуть оформити закордонні паспорти у посольстві України у Мінську або консульстві у Бресті.

Як наголосили у ДПСУ, українці, які повертатимуться з Білорусі в Україну після 1 вересня, зможуть перетнути кордон і за внутрішніми паспортами.

Римашевський: у Білорусі затримали довірену особу Світлани Тихановської

Ольгу Ковалькову, довірену особу Світлани Тихановської, затримали в аеропорту Мінська. Про це в ефірі програми «Cвобода LIVE» заявив Віталій Римашевський, член Координаційної ради щодо трансферу влади у Білорусі. Ольга Ковалькова є членом президії Координаційної ради.

«​Я зараз їду в аеропорт. Зателефонували терміново, що не випускають з Білорусі мою колегу Ольгу Ковалькову. Вона мала зустрітися з польським прем’єр-міністом і вилітати просто зараз. Але її затримали в аеропорту», – повідомив Римашевський.

Читайте більше тут

Мінськом знову їздять автомобілі без номерних знаків з державними прапорами

35-річний чоловік, в якого потрапила світлошумова граната, показав понівечену ногу

10 серпня 35-річний Зміцер Смалак став свідком обстрілу мирного населення біля станції метро «Пушкінська» в Мінську. У нього потрапила світлошумова граната. Небайдужі люди підвезли чоловіка до лікарні, де він пробув тиждень.

Протести в Білорусі: чи дотиснуть Лукашенка? | Свобода Live

Страйки і масові протести в Білорусі тривають другий тиждень. Вимоги опозиції – відставка президента Лукашенка та звільнення всіх затриманих. Представники опозиції створили Координаційну раду з передачі влади у Білорусі. ЄС не визнає результати виборів і підготував санкції проти нинішньої білоруської верхівки. Чи дотиснуть Лукашенка, чи ж він придушить білоруську революцію – обговорюємо у програмі Свобода Live.

Учасники програми:

Олександр Федута, політичний оглядач;

Віталій Римашевський, член Координаційної ради з передачі влади у Білорусі;

Тетяна Мартинова, підприємниця, блогерка з Білорусі;

Дмитро Орєшкін, російський незалежний політолог.

Світлана Тихановська дала першу пресконференцію у Вільнюсі

Австрія. Акція солідарності у Відні

У ЄС закликали Мінськ закрити кримінальну справу проти координаційної ради опозиції

Європейський союз закликає владу Білорусі припинити кримінальне переслідування координаційної ради опозиції. Про це мовиться у заяві спікера верховного представника ЄС Жозепа Борреля.

«Координаційна рада, до якої входять представники різних верств білоруського суспільства, звернувся до влади для діалогу, і влада відповіла порушенням кримінальної справи. При цьому білоруська влада знову повернулася до залякування з політичних мотивів. Громадянське суспільство і учасники дискусій про майбутнє Білорусі повинні бути захищені від довільних арештів і насильства. Ми очікуємо, що білоруська влада припинять кримінальну справу і замість цього почне діалог», – мовиться у заяві.

Генеральна прокуратура Білорусі 20 серпня повідомила про порушення кримінальної справи за статтею про захоплення влади через створення координаційної ради опозиції.

«ОМОН не давав вивозити людей» – медик про стан побитих людей у Мінську

Ув'язнених маркували і від кольору залежало, що з ними буде далі, розповідає медик, якого допустили до побитих людей у в’язниці «Окрестіна» в Білорусі. Багато з цих людей зазнали тортур.

«Я бачив кров, її навіть не соромилися там прибрати. Як правило, всі психологічні травми супроводжувалися тяжкими тілесними ураженнями». Він оглядав потерпілих та вивозив їх у шпиталі. Після побаченого, доктор боїться за своє життя, тому Білоруська редакція Радіо Свобода не показує його обличчя та змінила голос.

«Білий-червоний-білий»: у центрі Дніпра актори влаштували перформанс на підтримку Білорусі

Хлопці та дівчата, одягнуті в біле, лежать на асфальті під «закривавленим» котком з металевих ґрат
Хлопці та дівчата, одягнуті в біле, лежать на асфальті під «закривавленим» котком з металевих ґрат

20 серпня ввечері на центральній площі Дніпра актори влаштували вуличний перформанс на підтримку Білорусі «Білий-червоний-білий».

Хлопці та дівчата, одягнуті в біле, спершу лягли на асфальт горілиць, потім перевернулися на живіт, зрештою – стали навпочіпки й піднялися. Увесь цей час по їхніх тілах проходив імпровізований «закривавлений» коток з металевих ґрат.

За словами одного з ініціаторів акції Романа Кандібура, дійство мало символізувати процес дорослішання як окремо взятої людини, так і нації. Цей процес наразі можна спостерігати в Білорусі та Україні, вважає він.

«Це Білорусь, яка зараз переживає трансформаційні процеси. Але це не тільки про Білорусь, це про всіх нас. Символізм – фізіологічний: коли ми маленькі, ми лежимо на спині, і все, що можемо – приймати любов і турботу або гніт. В якийсь момент ми можемо перевернутись на спину, потім стати накарачках, ми стаємо автономними, зрештою звестися на ноги. Таку трансформацію проходить людина й нація. Ми не можемо не звертати увагу на колесо, яке котиться. З одного боку, це – біль, але це ще й шанс щось змінити», – пояснив Кандібур.

На завершення перформансу актори порізали свій одяг на стьожки й прикріпили до «колеса-котка». Вони також роздали символічні білі в червоній фарбі стьожки перехожим, аби вони також пов’язали їх до «котка».

Створена таким чином інсталяція, за задумом організаторів, кілька днів має простояти в центрі Дніпра, а потім – відправитися до музею.

Чехія готує конкретну програму допомоги Білорусі – міністр

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек заявив, що працює над програмою конкретних заходів, які мають допомогти громадянам Білорусі, що постраждали під час антиурядових акцій протесту.

Як повідомляють чеські ЗМІ, з цією метою міністр зустрівся з представниками білоруської громади, яка живе в Чехії.

Томаш Петршічек також зустрівся з працівниками Білоруської редакції Радіо Свобода, щоб дізнатися, якою є їхня думку щодо допомоги.

Як зазначив міністр на своїй твіттер-сторінці, «їхня відповідь була однозначною: фізична і психологічна реабілітація ув’язнених і побитих, включно з членами їхніх родин, а також гроші на правників для тих, хто не побоявся і вказав на фальсифікацію виборів, а сьогодні змушений шукати нову роботу, тому що за це його викинули».

Представники нацменшин Чехії закликали Білорусь «негайно припинити криваві придушення» протестів

Представники 17 національних меншин, які живуть в Чеській Республіці, звернулися до посла Білорусі в Чехії Валерія Кордюкова з вимогою припинити насильницький спосіб розв'язання ситуації й провести в Білорусі вільні та демократичні вибори президента.

У листі автори, зокрема, вимагають звільнити всіх затриманих учасників мирних демонстрацій, забезпечити незалежне розслідування грубого порушення законів і покарати осіб, відповідальних за смерть громадян, катування в’язнів і порушення прав людини, припинити займатися цензурою і забезпечити об’єктивну роботу державного телебачення.

Прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу через створення координаційної ради опозиції

Генеральна прокуратура Білорусі 20 серпня повідомляє про порушення кримінальної справи за статтею про захоплення влади через створення координаційної ради опозиції.

Максимальне покарання за цією статтею – п’ять років позбалення волі.

«Створення і діяльність Координаційної ради спрямовані на захоплення державної влади, а також на завдання шкоди національної безпеки республіки Білорусь», – цитує генерального прокурора Олександра Конюка телеграм-канал прокуратури.

Прокуратура стверджує, що «створення подібних органів законодавством не передбачене», а їхня діяльність неконституційна.

Перше робоче засідання Координаційної ради з передачі влади в Білорусі відбулося 19 серпня.

Урок для вчителів: Білоруси випускають гнів після виборів на школи, вчителі яких визнали результати виборів

Протестувальники проти нібито фальсифікованих виборів президента в Білорусі критикують вчителів та керівників шкіл, які працювали на багатьох виборчих дільницях як члені комісій. Учні залишають обурені записи на входах до шкіл, інші вчителі, які не були задіяні на виборах, підписують відкритого листа з вимогою скасувати офіційний результат, а онлайн-кампанія закликає батьків не дарувати вчителям квіти на перший дзвоник 1 вересня цього року. Отже, по цілій Білорусі люди виказують розчарування вчителями, на яких вони покладалися в побудові майбутнього країни.

Мінські вчителі на акції протесту опозиції
Мінські вчителі на акції протесту опозиції

«Деякі залишаться інвалідами» – житель Мінська розповів про кульові поранення та побиття

Житель Мінська Павло Якимчик повертався додому ввечері 11 серпня. Він побачив ОМОН, втік – в нього влучили три гумові кулі та, каже, сильно побили у міліцейському мікроавтобусі.​

«Я живу в районі Кам’яної Гірки на вулиці Бурдейного. Увечері біля магазину «Алмі» я побачив невелику кількість протестувальників та автобус із ОМОНом. До будинку було метрів 200. Я швидко побіг. Але буквально за 30 метрів від будинку натрапив на мікроавтобус із ОМОНом. Щонайменше троє бійців напали на мене, почали бити палицями. Кинули на підлогу мікроавтобуса», – каже Павло.

За його словами, він пояснив, що повертається додому, хотів показати паспорт із пропискою, але ОМОНівці на це не звертали уваги. Підібрали ще кількох «пасажирів». Також, каже, побили.

Словацькі виші готові надати допомогу білоруським студентам

Відомі навчальні заклади столиці Словаччини Братислави – університет Коменського й Словацький технічний університет – висловили готовність надати необхідну допомогу міністерству закордонних і європейських справ Словаччини з метою допомоги студентам із Білорусі.

Ідеться, зокрема, про виділення житла і підтримку білоруських студентів. Ректори обидвох вишів засудили брутальне насильство режиму Лукашенка проти мирних демонстрантів.Підтримку білоруським студентам висловили від імені своїх навчальних закладів ректор університету Коменського Марек Штевчек і ректор Словацького технічного університету Мірослав Фікар.

Керівники вишів переконані, що «освічене молоде покоління білорусів допоможе скерувати курс країни в напрямку до цінностей демократії й гуманізму, які для наших університетів ключові».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG