Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

У Гродні зібрався кількатисячний мітинг – попри обіцянки влади, без електрики та трансляції

Гродно, 19 серпня 2020 року
Гродно, 19 серпня 2020 року

На площі Леніна в білоруському місті Гродні 19 серпня зібралися протестувальники – акція пройшла без електропостачання та прямої трансляції, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Попри попередні обіцянки Гродненського міського виконавчого комітету, міська влада не надала мітингарям технічне забезпечення. Державне телебачення не транслювало акцію, як у попередні дні.

На площі зібралося близько п’яти тисяч людей з біло-червоно-білими стягами, в тому числі співробітники підприємств. Мітингарі скандували «Лукашенко, йди», «Живе Білорусь», «Віримо, можемо, переможемо».

Біля місця проведення мітингу стояло кілька автомобілів міліції, а біля входу до будівлі міськвиконкому можна було побачити співробітників ОМОНу в чорній формі. До людей вони не виходили.

Мітинг тривав близько години і завершився без інцидентів. Нікого з присутніх на площі не затримали. Один із учасників під час виступів запропонував мітингарям зустрітися завтра о 19-й годині.

Гродненський міський виконавчий комітет напередодні в своєму зверненні обіцяв надавати технічний, медичний та інформаційний супровід акціям протесту.

Литва запровадила санкції проти Лукашенка та ще 31 громадянина Білорусі – Лінкявічус

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус

Литва запровадила санкції та заборонила в’їзд на свою територію керівнику Білорусі Олександру Лукашенку та ще 31 посадовцю, заявив 19 серпня міністр закордонних справ балтійської країни Лінас Лінкявічус. Про це він повідомив у коментарі Служби новин Балтії (BNS).

За словами Лінкявічуса, Литва вітає анонсоване рішення Євросоюзу запровадити санкційні обмеження проти відповідальних за насильство проти мітингарів у Білорусі та підробку результатів виборів. Національні санкції, за його словами, є кроком на підтримку цього рішення.

«Санкції (Литви – ред.), відверто кажучи, досить символічні, тому що важливіше за все будуть європейські санкції. Але це те, що ми можемо зробити наразі», – сказав міністр.

Він не назвав імен усіх, хто увійде до санкційного списку, однак зазначив, що, окрім самого Лукашенка, йдеться про 31 посадовця: силовиків, співробітників Кабінету державної безпеки Білорусі та виборчої комісії.

19 серпня Європейський союз вирішив не визнавати результати виборів президента Білорусі та заявив про намір накласти санкції на «суттєву кількість» людей, які стоять за фальсифікацією виборів та жорстоким поводженням з протестувальниками.

Лукашенко призначив новий уряд – його основний склад тотожній попередньому

Чинний керівник Білорусі Олександр Лукашенко 19 серпня перепризначив Романа Головченка прем’єр-міністром цієї країни, передає державна агенція «Белта» з посиланням на пресслужбу президента.

Головченко вже обіймає цю посаду з червня 2020 року. Рішення Лукашенко щодо призначення погодили Національні збори.

Крім того, очільник Білорусі призначив склад уряду. За повідомленням білоруської служби Радіо Свобода, всі ключові міністри попереднього уряду зберегли свої посади.

Російське агентство ТАСС 19 серпня повідомило, що інавгурація Лукашенка відбудеться протягом двох місяців.

«Спецоперація СБУ» і «вагнерівці» у Білорусі: хто послав найманців до Лукашенка?

«Українські спецслужби примудрилися створити фейковий проєкт, до якого залучили 180 громадян Росії», – так російське інтернет-видання «Комсомольская правда» ще 6 серпня пояснювало, звідки у Білорусі взялася група із 33 бойовиків-найманців, так званих «вагнерівців». Менше ніж через два тижні про те, що саме СБУ зібрало найманців із Росії у Білорусі, аби потім їх спіймати, повідомили українські ЗМІ із посиланням на українських журналістів. У зриві спецоперації обвинуватили, у першу чергу, голову Офісу президента Андрія Єрмака. У відповідь він нагадав про російське походження версії щодо причетності України до найму так званих «вагнерівців». В самій СБУ назвали поширену в ЗМІ інформацію російським фейком та інформаційним «вкидом».​ Більше про це читайте за лінком.

«Важливо, щоб світ не загнав Білорусь у Росію» – Петро Порошенко про протести і сценарії Майдану

У Білорусі другий тиждень тривають масові протести і страйки співробітників держпідприємств проти офіційних результатів президентських виборів, згідно з якими перемогу здобув Олександр Лукашенко.

Невдовзі після початку протестів колишній президент України Петро Порошенко записав звернення до влади Білорусі з проханням прислухатися до вимог людей.

В ексклюзивному інтерв'ю телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свода за участі «Голосу Америки», Петро Порошенко розповів, який може бути варіант розвитку ситуації в Білорусі, чи коректно порівнювати Революцію гідності в Україні 2014 року з протестами в Білорусі, що може зробити Захід для Білорусі, а також про можливий вплив Росії. Текст інтерв’ю читайте за лінком.

ЦВК Білорусі: інавгурація Лукашенка відбудеться протягом двох місяців

Олександр Лукашенок. Мінськ, 16 серпня 2020 року
Олександр Лукашенок. Мінськ, 16 серпня 2020 року

Інавгурація президента Білорусі Олександра Лукашенка відбудеться протягом двох місяців, повідомила Центральна виборча комісія Білорусі в коментарі агентству ТАСС.

«Конкретну дату визначать організатори. Інавгурація відбудеться не пізніше ніж за два місяці», – заявив офіційний представник ЦВК.

За його словами, як показує практика, інавгурація відбувається протягом місяця після офіційного оголошення результатів виборів.

Білорусь: у Гродно випустили затриманих, місцева влада обіцяє розслідувати насильство проти мітингарів

Гродно, 19 серпня 2020 року
Гродно, 19 серпня 2020 року

Всіх затриманих учасників післявиборчих протестів у білоруському місті Гродно звільнили, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на місцевого підприємця Василя Яварчука, який займався переліком затриманих у місті.

Яварчук повідомив, що 19 жовтня з ізолятора вийшов Дмитро Ціта, який був довіреною особою опозиційної кандидатки Світлани Тихановської на виборах. Також, за його даними, іншого затриманого Сергія Римшу звільнили кілька днів тому, однак зв’язку з ним немає.

Начальник Управління внутрішніх справ Гродненського облвиконкому Вадим Синявський повідомляв раніше, що на Циту та Римшу завели кримінальні справи. Наразі невідомо, чи ці справи закриті, як це обіцяли представники місцевої влади, чи фігурантам лише змінили запобіжний захід.

Крім того, Гродненський міський виконавчий комітет оприлюднив звернення, в якому заявив про створення міської Ради суспільної згоди із залученням представників влади та громадянського суспільства, дозвіл на проведення мітингів у двох локаціях та пообіцяв забезпечити медичний, технічний та інформаційний супровід акціям.

«За повідомленням управління внутрішніх справ Гродненського обласного виконавчого комітету за всіма фактами звернень громадян про завдання шкоди здоров’ю організований розгляд. Про результат перевірок зацікавлені особи будуть поінформовані у встановленому порядку. Наразі затримані за участь у несанкціонованих масових заходах звільнені», – заявляє міська влада.

Виконавчий комітет обіцяє не допустити «застосування адміністративного ресурсу» щодо учасників забастовок, а також дозволити представникам демократичної громадськості виступати в ефірі місцевого медіа «Гродно Плюс».

ЄС вирішив не визнавати результатів виборів президента Білорусі

Європейський союз вирішив не визнавати результати виборів президента Білорусі та збирається накласти санкції на «суттєву кількість» людей, які стоять за фальсифікацією виборів та жорстоким поводженням з протестувальниками.

19 серпня ЄС провів екстрений саміт. Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що позиція ЄС «дуже очевидна: зупиніть насилля».

«Ми рішуче стоїмо на захисті права білоруського народу визначати свою власну долю. ЄС незабаром накладе санкції на суттєву кількість осіб, відповідальних за насилля, репресії та шахрайство під час виборів», – сказав Мішель.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вибори не були «ні вільними, ні чесними».

«Ось чому результати виборів не можуть бути визнаними», – пояснила Меркель.

Росія: Симонян заперечує, що співробітники RT працюють у Мінську

Головна редакторка російського телеканалу RT (раніше – Russia Today) Маргарита Симонян стверджує, що журналісти цього медіа не працюють замість співробітників білоруського телебачення, які страйкують. Про це вона сказала в коментарі російській радіостанції «Говорить Москва».

«Ніякі співробітники RT ні на якому білоруському телебаченні не працюють. Але, якщо нас попросять допомогти, якщо нас попросять ввічливо, то ми залюбки допоможемо. Ми взагалі допомагаємо редакціям у різних країнах, від Китаю до Тунісу, робимо це багато років», – заявила Симонян.

У Білорусі працівників державної Белтелерадіокомпанії, які підтримали протестувальників, не пускають до будівлі ТРК. Як повідомила білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на свої джерела, до студії й апаратних прибули російські фахівці – режисери, технічний персонал, оператори.

Це колишні й нинішні співробітники фінансованого державою російського пропагандистського телеканалу RT (який досі іноді називають його старою назвою Russia Today) і фрілансери.

Загальнонаціональний страйк у Білорусі почався 17 серпня. Про участь у ньому оголосили підприємства по всій країні, в тому числі МТЗ, «Гродно Азот», МАЗ, «Белшина», БМЗ, «Білоруськалій», БелАЗ у Жодіно й інші держпідприємства.

Єврокомісія виділила 3 мільйони євро для активістів і постраждалих від насильства в Білорусі

Європейська комісія виділить 53 мільйони євро на допомогу Білорусі, повідомляє очільниця установи Урсула фон дер Ляєн.

Вона уточнила, що більша частина цієї суми піде на допомогу через пандемію коронавірусу.

«Єврокомісія мобілізує 53 мільйони євро для Білорусі: 2 мільйони на допомогу жертвам репресій та державного насильства, 1 мільйон на підтримку громадянського суспільства та незалежних медіа, 50 мільйонів – на екстрену допомогу через коронавірус сектору охорони здоров’я, соціальним службам та бізнесу», – йдеться в заяві фон дер Ляєн.

Пояснюємо: Що таке Координаційна рада щодо трансферу влади в Білорусі

У середу, 19 серпня відбувається перше робоче засідання Координаційної ради з передачі влади у Білорусі, на якому його учасники обирають свій керівний орган. Напередодні у штабі кандидата в президенти Білорусії Віктора Бабарика журналістам був представлений склад «Координаційної ради щодо трансферу влади».

Більше тут.

Засідання Координаційної ради з трансферу влади у Білорусі. Мінськ 19 серпня 2020 року
Засідання Координаційної ради з трансферу влади у Білорусі. Мінськ 19 серпня 2020 року

МОЗ Білорусі підтвердило смерть чоловіка, який отримав вогнепальне поранення під час протестів

Міністерство охорони здоров’я Білорусі підтвердило смерть чоловіка, який отримав вогнепальне поранення під час протестів.

«Із сумом повідомляємо, що 19 серпня помер громадянин Республіки Білорусь Геннадій Шутов. Нагадаємо, що 13 серпня він був переведений у тяжкому стані на лікування з Брестської обласної лікарні швидкої медичної допомоги в госпіталь Міністерства оборони. На жаль, увечері 18 серпня настало різке погіршення стану, і, незважаючи на всі зусилля лікарів, врятувати пацієнта не вдалося», – повідомило МОЗ у Telegram.

Шутов зазнав вогнепального поранення в голову 11 серпня в районі Московської адміністрації Бреста. У МВС Білорусі підтверджували, що в Бресті співробітники міліції стріляли на ураження в учасників акції протесту і одна людина була поранена.

Таке рішення силовики ухвалили нібито через те, що «на співробітників міліції напала група агресивно налаштованих громадян з арматурою в руках, і попереджувальні постріли вгору їх не зупинили».

Співробітників білоруського державного ТБ, які страйкують, замінили працівниками RT

У Білорусі працівників державної Белтелерадіокомпанії, які підтримали протестувальників, не пускають до будівлі ТРК. Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на свої джерела до студії й апаратних прибули російські фахівці – режисери, технічний персонал, оператори. Їм показали, як працює обладнання.

Це колишні й нинішні співробітники фінансованого державою російського пропагандистського телеканалу RT (який досі іноді називають його старою назвою Russia Today) і фрілансери.

На підході до Белтелерадіокомпанії на перехожих очікує чотири пости міліції. Там пропускають лише тих, хто має посвідчення співробітника ТРК.

Кореспондента Радіо Свобода також не пустили.

Співробітниця БТ Дар’я Вайтович повідомила Радіо Свобода, що її й інших її колег, які приєдналися до страйку і протесту, позбавили пропуску до будівлі компанії.

«У охоронців є списки учасників страйку, і вони забирають пропуски», – сказала вона.

Співробітники державної Белтелерадіокомпанії приєдналися до страйку 17 серпня. Близько 600 працівників, журналістів і технічних співробітників компанії, підписали звернення на підтримку страйку.

Голова Белтелерадіокомпанії Іван Ейсмонт оголосив, що всі незгодні можуть звільнятися.

У Білорусі повідомляють про смерть чоловіка, пораненого міліцією під час протестів

У військовому госпіталі Мінська вранці 19 серпня помер 43-річний житель Бреста Геннадій Шутов, поранений під час протестів, пише TUT.BY з посиланням на його родичів. Вони не могли знайти його дві доби.

Шутов зазнав вогнепального поранення в голову 11 серпня в районі Московської адміністрації Бреста. Спочатку його доправили в Брестську обласну лікарню, а потім вертольотом переправили до військового госпіталю в Мінськ.

Ані в госпіталі, ані в Міністерстві охорони здоров'я, ані в Міноборони білоруській службі Радіо Свобода не змогли прокоментувати ситуацію.

Дочка Шутова Людмила раніше розповідала, що її батько мав вогнепальну травму: «Важкі пошкодження мозку, лікарі не дають ніякого прогнозу».

У МВС Білорусі підтверджували, що в Бресті співробітники міліції стріляли на ураження в учасників акції протесту і одна людина була поранена. Таке рішення силовики ухвалили нібито через те, що «на співробітників міліції напала група агресивно налаштованих громадян з арматурою в руках, і попереджувальні постріли вгору їх не зупинили».

За даними видання TUT.BY, з 9 по 11 серпня в лікарні Бреста звернулися близько 100 людей із забиттям м’яких тканин, травмами рук і ніг, грудної клітки, живота. Госпіталізували 23 людей, деяким із них потрібні були операції.

Раніше стало відомо про загибель жителя Мінська Олександра Тарайковского і жителя Гомеля Олександра Вихора. 18 серпня МВС повідомило про смерть ще одного учасника протестів у Мінську: він загинув у результаті ДТП. Його імені офіційно не називають. Жодну з цих смертей силовики відразу не підтверджували.

Смерть Тарайковского МВС Білорусі намагалося представити як смерть «кримінальника» від саморобного вибухового пристрою. Пізніше з’ясувалося, що чоловік загинув від пострілу з боку силовиків: імовірно, йому в груди потрапила світлошумова граната.

25-річний Олександр Вихор помер у Гомелі після того, як його затримали силовики. У нього були проблеми з серцем, і, коли він довгий час провів у закритому автозаку, йому стало зле, допомогу йому вчасно не надали.

Керівниця правозахисного громадського об’єднання «Звено» Тетяна Гацура-Яворська розповіла в ефірі телеканалу «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»), що в Білорусі за час протестів загинули щонайменше п’ять людей, а семеро перебувають у критичному стані.

Ще 81 людина, за даними правозахисниці, вважається зниклою: ці люди можуть перебувати як в тюрмах, так і в лікарнях у тяжкому стані.

Росія не має підстав вводити війська у Білорусь, бо протести не антиросійські, але це може змінитись – експерти

У вівторок Німецький фонд Маршала у США та Центр стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні провели дві онлайн-дискусії із експертами щодо подій у Білорусі та реакції на них Америки, ЄС та Росії.

«Я переконана, що російське військове керівництво серйозно розглядає можливість воєнного вторгнення. Але буде дуже складно втрутитись...»

«Якщо правлячий режим у Білорусі буде повалений, це стане потужним сигналом Путіну та його вертикалі влади в Росії...»

ОМОН розігнав людей біля прохідної Мінського тракторного заводу – ЗМІ

Вранці 19 серпня працівники декількох підприємств у Білорусі продовжили страйк із вимогою проведення чесних виборів, звільнення всіх політв’язнів і затриманих під час протестів і покарання силовиків, які били і катували демонстрантів.

Як повідомляє TUT.BY, вранці біля прохідної Мінського тракторного заводу (МТЗ) ОМОН розігнав присутніх там людей.

На фотографії, опублікованій TUT.by, видно, як бійці ОМОНу ведуть щонайменше одного чоловіка. Видання передає, що силовики «відвели його в бік», але поки невідомо, чи затримали його.

Серед протестувальників були працівники заводу, які напередодні написали заяви на відпустки за свій рахунок, а сьогодні не змогли потрапити на територію підприємства через заблоковані пропуски.

Біля МТЗ також були працівники сусіднього Мінського моторного заводу, які прийшли підтримати колег, і просто небайдужі люди. Зараз ОМОН продовжує перебувати біля прохідної і намагається не допустити подальших протестів.

Тим часом, у місті Солігорськ Мінської області продовжує страйкувати підприємство «Білоруськалій», на якому працює близько 15 тисяч людей: зараз це єдине велике підприємство в Білорусі, де виробництво повністю зупинене.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, зранку 19 серпня робітники зібралися на центральній площі Солігорська, де проходить їхній мітинг.

Загальнонаціональний страйк у Білорусі почався 17 серпня. Про участь у ньому оголосили підприємства по всій країні, в тому числі МТЗ, «Гродно Азот», МАЗ, «Белшина», БМЗ, «Білоруськалій», БелАЗ у Жодіно й інші держпідприємства.

Тихановська записала звернення до європейських лідерів

Кандидатка від опозиції Білорусі Світлана Тихановська вранці 19 серпня оприлюднила відеозвернення англійською мовою, в якому закликала європейських лідерів не визнавати вибори в Білорусі.

Вона наголосила, що вибори 9 серпня в Білорусі не були чесними і прозорими, а протести у зв’язку з тим, що переможцем виборів оголосили Олександра Лукашенка, в Білорусі тривають другий тиждень.

«Люди, які вийшли захищати свої голоси на вулицях міст по всій Білорусі, були жорстоко побиті, позбавлені волі, піддавалися тортурам із боку режиму, який чіпляється за владу», – заявила Тихановська.

У відео вона нагадала, що створила координаційну раду, яка повинна сприяти мирній передачі влади.

«Шановні європейські лідери, я закликаю вас підтримати пробудження Білорусі. Я закликаю всі країни поважати принципи міжнародного права. Я закликаю вас поважати суверенітет Республіки Білорусь і вибір білоруського народу», – сказала Тихановська.

Кіт, ходулі та прикольні плакати: креатив на протестах у Білорусі (фотогалерея)

Білоруси, попри складну політичну ситуацію в країні, все одно намагаються жартувати та не втрачати позитив. Радіо Свобода зібрало найбільші яскраві фото, починаючи з 9 серпня.

Лукашенко про війська на західному кордоні і про створення Координаційної ради

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відреагував на заяви керівників західних країн і назвав створення представниками опозиції Координаційної ради спробою захоплення влади. Учасникам Координаційної ради він пригрозив «адекватними заходами». (Відео Reuters)

Реакція України та світу на події в Білорусі

Лідери Європейського союзу планують 19 серпня провести екстрену зустріч через зростаючу кризу в Білорусі. Окрім ЄС, також США, Велика Британія, Ірландія та Канада офіційно заявили, що не визнають результати білоруських виборів. Масові протести в країні продовжуються вже другий тиждень. Протестувальники вимагають відставки президента Олександра Лукашенка. Вони звинувачують його у фальсифікації результатів виборах, що відбулися 9 серпня. Та Лукашенко відмовляється, за його словами, «здавати» країну. Президент України Володимир Зеленський прокоментував вибори в Білорусі та жорстоке побиття протестувальників правоохоронцями. Тим часом у Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін пообіцяв Лукашенкові надати йому у випадку потреби військову допомогу. (Відео Білоруської служби Радіо Свобода, AP, AFP, Reuters)

Реакція України та світу на події в Білорусі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG