Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Посол Білорусі в Словаччині підтримав масові виступи в Білорусі проти влади... Посольство Білорусі в Швеції підняло біло-червоно-білий прапор:

Українська журналістка і блогер Яніна Соколова розмістила у себе на Фейсбуці панорамне відео акції протесту з Мінська:

Протест проти Лукашенка в Нью-Йорку: Як написав американських експерт українського походження Едріан Каратницький: «Лукашенко-йди»:

Офіс Зеленського – владі Білорусі: посиланням на сусідню державу не можна заглушити голос протестів

Посиланням на сусідню державу «не можна заглушити голос багатотисячних протестів», заявив Офіс президента України Володимира Зеленського у зверненні до влади Білорусі.

На думку ОП, сьогодні в Мінську «практично офіційно прозвучало, що нібито керівництво України «наказує» провести нові вибори в Білорусі».

«Це не просто відверта неправда. Це свідоме нагнітання. Свідома провокативна поведінка. Для чого? Чи навіть не так: до чого тут Україна, якщо події стосуються суто Білорусі та внутрішньої недовіри?» – заявили в Офісі президента.

Україна «точно поважає і географічні, й політичні кордони кожної нації та не втручається у вирішення питань про вибори або чиюсь перемогу на них».

«Безсумнівно, посиланням на ту чи іншу сусідню державу не можна заглушити голос багатотисячних протестів своїх же співгромадян. Якщо довіри немає, – а світ бачить, що довіри й близько немає – то цей дефіцит несправедливими звинуваченнями на адресу «керівництва іншої країни» не заповнити. Швидше, можна викликати ще більшу недовіру», – додали в ОП.

Офіс Зеленського заявив, що офіційний Мінськ, «безвідповідально звільнивши «вагнерівців», продемонстрував, що «історична близькість наших двох народів та принцип взаємної допомоги сусідів для нього особисто нічого не вартує».

Мінськ. Актія протесту 16 серпня 2020 року
Мінськ. Актія протесту 16 серпня 2020 року

Члени фракції «Слуга народу» засудили прояви насильства з боку «режиму Лукашенка»

Члени парламентської фракції партії «Слуга народу» засудили прояви насильства з боку білоруської влади. Заяву за підписом 12 членів фракції оприлюднив народний депутат Богдан Яременко у фейсбуці. Вона відкрита для підписання усіма охочими.

«Рішуче засуджуємо прояви насильства з боку режиму де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка: катування й приниження у в'язницях, надмірну жорстокість під час затримання й розгону протестувальників, повне ігнорування цінностей гуманізму під час затримання жінок, неповнолітніх, випадкових перехожих», – йдеться в заяві.

Підписанти підтримали «прагнення народу Білорусі жити у вільній демократичній правовій державі, мати для цього чесні та прозорі вибори, а також захищати свої права та свободи засобами мирного ненасильницького протесту».

Депутати вважають неприпустимими порушення прав та інтересів громадян України на території Республіки Білорусь, які, як і білоруси, піддаються викраденням, безпідставним обмеженням свободи, катуванням та приниженням гідності з боку представників правоохоронних органів.

«У контексті положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС закликаємо українську владу якнайшвидше визначити чітку принципову позицію щодо подій навколо президентських виборів в Республіці Білорусь», – зазначили підписанти.

Білоруські прапори вивісили на меріях двох чеських міст

Такі прапори майорять тепер в чеських містах Плзень та Брно
Такі прапори майорять тепер в чеських містах Плзень та Брно

З ініціативою встановити на будівлі мерії в Плзні білоруський прапор виступив педагог і театрал Роман Чернік, а виготовила прапор сценограф Резі Мідарена.

Як повідомляють чеські ЗМІ, ініціативу підтримали мер міста Мартін Бакса і його заступник Міхал Возобуле.

«Плзеняни першими у східному блоці 1 червня 1953 року безстрашно виступили проти комуністичному режиму. Так, у дусі цієї традиції ми висловили свою приналежність і підтримку громадянам Білорусі, які сьогодні ведуть мужню боротьбу проти недемократичного режиму диктатора Лукашенка», – заявив Матін Бакса.

А в Брні білоруський прапор на будівлі мерії міста встановила група депутатів міста.

«Ми хочемо звернутися до Білорусі, щоб дотримувалась прав людини, демократії й принципів правової країни. Ми не можемо і не хочемо бути сліпими щодо ситуації, яка розгортається приблизно за тисячу кілометрів від нас», – наголосила мер міста Брно Маркета Ванькова.

Багатотисячні колони демонстрантів по всій Білорусі виходять на акції протесту.

Мінськ, 16 серпня 2020 року
Мінськ, 16 серпня 2020 року

На неділю був анонсований найбільший загальногромадянський марш «За Свободу!» – проти фальсифікацій підсумків президентських виборів.

За інформацією агентства Tut.By, в Мінську велика колона демонстрантів йде по проспекту Незалежності – в бік центру. Люди несуть два величезних біло-червоно-білих прапори і скандують: «Живе Білорусь!» і «Йди!».

Біля стели «Мінськ – місто-герой», розташованої на перетині проспектів Переможців і Машерова, зібралися десятки тисяч протестувальників.

У Бресті люди почали збиратися на площі Леніна. Сьогодні вона не оточена, загородження є лише біля міських й обласних виконкомів, а також біля адміністрації Ленінського району. За огорожами стоять співробітники міліції. Люди, які проходять повз, скандують «Трибунал!».

На площу Перемоги у Вітебську прийшли художники, медики, залізничники. Залізничники скандували: «Страйк!».

У Бобруйську на центральну площу також винесли величезний біло-червоно-білий прапор – один з історичних національних символів країни.

У Гродні, за інформацією білоруської служби Радіо Свобода, близько 10 тисяч людей пройшли маршем від Радянської площі в центрі міста до площі Леніна. На чолі колони – католицькі і православні священики, представник спецназу, десантники, прикордонники, робітники багатьох гродненских підприємств, лікарі. Люди несуть біло-червоно-білі прапори. Саме з ними на масові акції в багатьох містах Білорусі вже тиждень виходять прихильники опозиції.

Білоруський «Майдан» та «Антимайдан» Лукашенка | LIVE

16 серпня у Білорусі тривають протести проти результатів президентських виборів та насильства ОМОНу та міліції. Люди закликали зібратися на Марш свободи на проспекті Незалежності. Тим часом влада організувала акцію на підтримку Олександра Лукашенка на центральній площі Мінська. Дивіться пряму трансляцію Білоруської редакції Радіо Свобода.

У центрі Києва 16 серпня пройшла хода на підтримку учасників антивладних протестів у Білорусі

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, близько сотні людей із біло-червоними прапорами йшли центром Києва – від Михайлівської площі до посольства Білорусі в Україні, де пройшов мітинг.

Серед лозунгів, які звучали від активістів, були: «Живе Білорусь», «Лукашенко, йди», «Відпускай» (йдеться про затриманих у Білорусі людей).

Серед учасників є як громадяни України, так і білоруси, які з різних причин перебувають в Україні.

Кремль: Путін пообіцяв Лукашенкові «сприяння» у рамках договору про колективну безпеку

Президент Росії Володимир Путін заявив білоруському колезі Олександрові Лукашенку, що Москва готова надати Мінську допомогу в рамках Договору про створення союзної держави і «в разі необхідності» по лінії Організації Договору про колективну безпеку, повідомляє 16 серпня пресслужба Кремля.

За повідомленням, про це йшлося під час телефонної розмови Путіна і Лукашенка.

«Продовжено обговорення ситуації, що склалася після президентських виборів у Білорусі, в тому числі з урахуванням тиску, що чиниться на республіку ззовні. З російського боку підтверджена готовність надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли, на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку», – йдеться в повідомленні.

Про те, хто саме тисне на Білорусь, у Кремлі не уточнили.

Напередодні президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що покладається на допомогу Росії в захисті безпеки Білорусі. Лукашенко вказав на договір із Росією в рамках «союзної держави».

Лукашенко: загубите першого президента – будете стояти на колінах, як в Україні

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 16 серпня виступив перед мітингувальниками у центрі Мінська, яких звезли з різних регіонів країни. Він подякував їм за підтримку і пояснив, чому «покликав».

«Дорогі друзі, я покликав вас сюди не захищати мене, ви прийшли сюди, щоб змогти вперше за чверть століття захистити свою країну, незалежність, дружин і дітей. Я не хотів кликати вас на цю площу, у вас урожай і ви готуєте дітей до школи... Не я винен, що мені довелося покликати вас на допомогу», – сказав він.

Лукашенко заявив, що вибори в країні відбулися.

«Не може бути більше ніж 80% фальсифікацій! Хто буде проводити нові вибори? Хто на них піде? Бандити і урки! Навіть коли я буду мертвим, я не дозволю віддати вам країну. Не ганьбіть країну, якій всі в світі заздрили. Всі хочуть, щоб ми стали на коліна. Не станемо», – сказав Лукашенко, відставки якого вже тиждень вимагають учасники протестів у Мінську й інших білоруських містах.

Він звернувся до учасників протестів і закликав їх «зупинитися»: «Пам’ятайте, загубите першого президента – це буде початок вашого кінця, ви завжди, як в Україні й інших країнах, будете стояти на колінах і молитися невідомо на кого».

Лукашенко закінчив свою емоційну промову словами: «Я живий і буду жити».

У центрі Мінська мітингують прихильники Лукашенка

Кілька сотень людей 16 серпня вийшли на акцію в центрі Мінська на підтримку Олександра Лукашенка. Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, мітинг проходить на площі Незалежності в Мінську.

Перед мітингувальниками виступає президент Олександр Лукашенко.

Десятки автобусів із різних районів стоять на прилеглих вулицях.

Гомелі попрощались з померлим після затримання Олександром Вихором

25-річного Вихора, за словами його матері, затримали, коли він їхав до своєї дівчини 9 серпня
25-річного Вихора, за словами його матері, затримали, коли він їхав до своєї дівчини 9 серпня

У білоруському Гомелі 16 серпня відбулось прощання з Олександром Вихором, який помер після затримання під час протестів.

До під’їзду будинку, в якому він жив, прийшли кілька сотень людей.

Білоруська служба Радіо Свобода зазначає, що на похорон приїхав Сергій Шоман – місцевий житель, який також був затриманий 9 серпня і бачив Олександра у відділенні міліції, потім в суді і в автозаку.

Білоруський посол у Словаччині підтримав протестувальників

Посол Білорусі в Словаччині Ігор Лещеня виступив на підтримку учасників мирних протестних акцій, які тиждень тривають у білоруських містах. Про це він заявив у відеозверненні, яке опублікувало у телеграмі видання «Наша нива».

«Як і всі білоруси, я в шоці від історій про тортури і побиття громадян моєї країни», – сказав дипломат. Він додав, що сотні його «співвітчизників відчули на собі, що низка представників правоохоронних органів повною мірою відродили традиції НКВД в толерантній європейській Білорусі XXI століття».

Лещеня першим із чинних білоруських послів підтримав протести.

Ігор Лещеня є послом Білорусі в Словаччині з 2016 року. До цього він був послом в Єгипті й Ізраїлі. У 2002-2006 роках Лещеня обіймав посаду помічника президента Білорусі.

Екскандидат у президенти Білорусі Цепкало заявив, що його дружині вдалося залишити Росію

Вероніка Цепкало
Вероніка Цепкало

Дружина колишнього кандидата в президенти Білорусі, опонента Олександра Лукашенка Валерія Цепкала, Вероніка, виїхала з Росії, повідомив Цепкало у фейсбуці.

За його словами, жінці з дітьми дозволили виїхати в Україну після того, як кілька годин протримали на кордоні з боку Росії.

«Доброго ранку! У нас все добре! Протримавши кілька годин на кордоні, Вероніці з дітьми дозволили перетнути кордон Російської Федерації в напрямку України», – написав Цепкало у фейсбуці вранці 16 серпня.

Вночі Цепкало повідомив, що його дружину з двома малими дітьми понад дві години тримають на кордоні з російського боку.

«Нам соромно»: білоруси відмовляються від державних нагород та премій, ідуть із держслужби

Сто стипендіатів, лауреатів, преміантів і дипломантів Спеціального фонду президента Білорусі з підтримки талановитої молоді, студентів і учнів відмовилися від звання і всіх привілеїв.

Відповідну заяву разом із своїми іменами та підписами вони опублікували через білоруський інтернет-портал TUT.by.

Документи на нагородження преміями та відзнаки президента Білорусі. Молоді люди відмовляються від них
Документи на нагородження преміями та відзнаки президента Білорусі. Молоді люди відмовляються від них

«Тиранія не сприяє розвитку. Тиранія, як чорна діра, поглинає все світле і прекрасне. Ми відмовляємося від усіх звань і привілеїв, пов'язаних зі Спеціальним фондом Президента Республіки Білорусь з підтримки талановитої молоді та обдарованих студентів і учнів, в ім'я справедливості і миру. Грошові кошти, по можливості, будуть перераховані нами в фонд підтримки репресованих, які постраждали, і оштрафованих», – зазначається у заяві.

«Неможливо носити звання лауреата стипендії президента, коли президент допускає в країні обман і звірячі побиття своїх же співгромадян», – написали молоді люди, пояснюючи своє рішення відмовитися від президентської премії.

«Ми заявляємо: нам соромно нести це звання. Так сталося, що білоруси більше не відчувають себе в безпеці в своїй країні. Ми не можемо спокійно перебувати на вулиці, ми не можемо висловлювати свою думку, в країні панує атмосфера обурення і страху. Народ зробив свій вибір, але чомусь цей вибір не був врахований», – мовиться у тексті листа до редакції.

Подробиці читайте за посиланням.

Звільнені в Білорусі українці повернулися додому – Кулеба

Українські правозахисники Костянтин Рєуцький та Євген Васильєв перетнули кордон України, повідомив увечері 15 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Костянтин Рєуцький і Євген Васильєв щойно перетнули кордон. Вони вже в Україні, а отже, вдома. Дякую команді Посольства України в Білорусі, яка успішно вирішила низку питань і забезпечила логістику», – написав міністр у своєму твітері.

Він водночас не уточнив, де наразі перебуває затримана раніше Оксана Альошина.

14 серпня стало відомо, що українці Євген Васильєв, Костянтин Рєуцький та Оксана Альошина, яких раніше затримали у Білорусі, звільнені. За словами білоруської правозахисниці Тетяни Равяко, вони повідомили, що в слідчому ізоляторі їх били, але «менше, ніж білорусів».

Лідери країн Балтії закликали до перевиборів у Білорусі

Прем’єр-міністри Естонії, Латвії та Литви закликали владу Білорусі провести «вільні та чесні» вибори. Про це йдеться у спільній заяві Юрі Ратаса, Кріш’яніса Каріньша та Саулюса Скверняліса від 15 серпня за підсумками їхньої зустрічі в Тарту.

Три балтійські країни закликали Мінськ утриматися від насильства та звільнити політичних в’язнів і затриманих протестувальників.

Читайте також: Революція гідності і протести в Білорусі. Якою була б Україна, якби не війна з Росією?

«Прем’єр-міністри закликали Білорусь провести вільні та чесні президентські вибори у прозорий спосіб за участі міжнародних спостерігачів. Прем’єр-міністри також заохочують Європейський союз знайти можливості запровадити обмежувальні заходи проти чиновників, відповідальних за насильство, але водночас не карати білоруський народ за дії їхнього керівництво», – йдеться в заяві.

Також очільники урядів країн Балтії висловили думку, що Євросоюз має знайти спосіб підтримати білоруську громадськість, позаяк «білоруський народ заслуговує на відкрите та вільне суспільство».

На мітингу у Гродні лунає пісня Сергія Міхалка на вірші Янки Купали «Не бути скотиною». (Відео Білоруської служби Радіо Свобода)

«Не бути скотиною» звучить на площі в Гродні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Революція гідності і протести в Білорусі. Якою була б Україна, якби не війна з Росією?

Якби не російська політика, нинішня Україна значно більше б нагадувала себе колишню. А ті, хто говорив би про загрозу війни ‒ як і раніше вважалися б панікерами та маргіналами.

Саме з цієї причини немає сенсу дорікати сусідам у тому, що їхнє повстання йде проти Лукашенка, а не проти імперії. У нас просто немає на це права. Сім років тому ми були багато в чому на них схожі. Взимку 2013-го український протест був повстанням проти узурпації влади, а в категорію національно-визвольної війни його перевело російське вторгнення.

На цю тему міркує в рубриці «Точка зору» оглядач Крим.Реалії Павло Казарін

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG