Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Євросоюз вирішив запровадити санкції проти осіб, відповідальних за репресії в Білорусі

Міністри країн Європейського союзу 15 серпня вирішили скласти перелік осіб у Білорусі, щоб запровадити проти них санкції у відповідь на дії білоруського лідера Олександра Лукашенка та його підлеглих після виборів 9 серпня.

«Міністри закордонних справ погодилися запровадити санкції проти осіб, відповідальних за репресії, буде складений список імен», – заявив неназваний європейський чиновник після відеоконференції міністрів, повідомляє агенція France-Presse.

У Білорусі з 9 серпня проходять акції протесту проти офіційних підсумків президентських виборів. Учасники не визнають перемоги Олександра Лукашенка.

Перші дні акції жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей були затримані, багато кого з них при затриманні сильно побили.

Уряд України пропонує переїзд IT-фахівцям із Білорусі

Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров
Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров

Уряд України пропонує переїзд та працевлаштування білоруським IT-фахівцям, які відчули проблеми в роботі через дії влади Білорусі під час масових протестів у цій країні. Про це 14 серпня заявив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Ми розуміємо, які на сьогодні є проблеми для креативної та IT-індустрії – погано, нестабільно працює інтернет, нестабільно працює банківська система, і тому сьогодні ми виділили спеціалістів, які працюють 24/7, щоб допомогти переїхати компаніям та спеціалістам в Україну. Ми допоможемо отримати квоти, які нещодавно виділив наш уряд, для того, щоб IT-спеціалісти Білорусі змогли офіційно працевлаштуватися в Україні, відкрити власну справу, і ця процедура спрощує можливість отримати посвідку на проживання в Україні. Не може креативна та IT-індустрія розвиватися, коли в країні є насильство», – сказав Федоров.

Під час масових акцій протесту, які розпочалися в Білорусі після президентських виборів 9 серпня, білоруська влада вдалася до масового відключення інтернету. Метою такого відключення було блокування координації дій між протестувальниками. Фактично такі рішення влади спричинили значні проблеми в роботі не лише розвинутого в Білорусі IT-сектора, а й у роботі банківської системи – неможливо було зняти готівку в банкоматах або розрахуватися карткою в магазині.

Від четверга, 13 серпня, блокування інтернету в Білорусі припинилося.

У Білорусі повідомляють про порушення справи проти засновника телеграм-каналу Nexta

Степан Притула
Степан Притула

Телеграм-канал Nexta, що висвітлює протести у Білорусі і став одним із головних джерел інформації про них, повідомив про відкриття кримінальної справи проти свого засновника Степана Путила.

Як йдеться в повідомленні, справу порушили за підозрою в організації масових заворушень. Телеграм-канал опублікував документ про розшукове орієнтування.

Покарання за цією статтею передбачає до 15 років позбавлення волі.

В умовах обмеження інтернету в країні після оголошення попередніх результатів президентських виборів ЗМІ Білорусі перейшли на висвітлення подій у телеграмі. Канал Nexta Live є одним із найбільш популярних у країні і активно висвітлює протести після виборів, на сьогодні у нього 1,9 мільйона підписників.

Проєкт, який не має ані штатних журналістів, ані веб-сайту, називає себе «децентралізованим медіа ХХІ століття» – творцями контенту є небайдужі люди, які перебувають в епіцентрі подій.

NEXTA вимовляється як «нехта», що у перекладі з білоруської означає «хтось».

Кілька тисяч протестувальників зібралися біля будівлі уряду в Мінську

Протестувальники обіймають силовика біля будівлі уряду, 14 серпня 2020 року
Протестувальники обіймають силовика біля будівлі уряду, 14 серпня 2020 року

У Мінську кілька тисяч протестувальників, зокрема і робітників Мінського тракторного заводу, пройшли маршем до центру міста і дійшли до будівлі уряду на площі Незалежності. Вони скандують «виходь» і вимагають діалогу з владою.

Охороняють будівлю солдати внутрішніх військ, але протестувальників вони не займають, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Колона робітників МТЗ вийшла з заводу вдень 14 серпня після того, як вони оголосили страйк. До них прибув прем'єр-міністр Білорусі Роман Головченко, однак він відмовився спілкуватися зі страйкарями в присутності журналістів.

Білоруський екзарх РПЦ вибачається за привітання Лукашенка з перемогою

Митрополит Павло (Пономарьов)
Митрополит Павло (Пономарьов)

Предстоятель Білоруського екзархату Московського патріархату РПЦ митрополит Павло (Пономарьов) приніс вибачення за привітання Олександра Лукашенка з перемогою на президентських виборах. Про це речник церкви протоієрей Сергій Лепін повідомив білоруській службі Радіо Свобода.

За словами Лепіна, митрополит Павло вважає привітання Лукашенко передчасними. «Митрополит отримав інформацію про події в Білорусі, він бачив відео затримань, він обурився, жахнувся і засмутився», – каже протоієрей.

68-річний Павло привітав Лукашенка з обранням на наступний день після виборів, 10 серпня, слідом за предстоятелем РПЦ патріархом Кирилом. «Співвітчизники покладають на Вас велику надію, пов’язану із захистом суверенітету Білорусі, збереженням національної духовної та культурної спадщини, зміцненням соціальної та економічної стабільності», говорилося в тексті.

У ніч перед оприлюдненням цієї заяви в Мінську сталися сутички міліції з учасниками протестів, були затримані близько трьох тисяч людей, десятки були поранені. Протести тривають досі, опозиція вимагає відставки Лукашенка, перерахунку голосів і призначення нових виборів.

За словами Сергія, кожен день у православних храмах у Білорусі молитимуться на підтримку затриманих. Релігійні церемонії завершуватимуться хресним ходом.

Тихановська ініціює створення координаційної ради для передачі влади в Білорусі

Мінськ, 14 серпня 2020 року
Мінськ, 14 серпня 2020 року

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила, що ініціює створення координаційної ради для забезпечення передачі влади в Білорусі. Про це йдеться в її заяві, опублікованій у телеграм-каналі «Пул первой».

«Я заявляю, що ми готові до діалогу з владою. З урахуванням того, що відбувається в країні і необхідності вжиття невідкладних заходів для відновлення законності в Білорусі я, Світлана Тихановська, ініціюю створення координаційної ради для забезпечення трансферу влади. До цієї ради можуть увійти представники громадянського суспільства, шановні і відомі білоруси, професіонали своєї справи», – сказала вона.

Тихановська закликала суспільство об’єднатися в нову координаційну раду. За її словами, їм потрібні допомога і досвід людей, зв’язки, контакти, експертні поради й підтримка.

Приймати заявки про висунення членів ради вона доручила своїй довіреній особі Ользі Ковальковій і адвокату Максиму Знаку. Вона додала, що штаб продовжує працювати, його головою залишається Марія Мороз, яка продовжує керувати його роботою. На місці роботу штабу координуватимуть Ольга Ковалькова і Микола Козлов.

Тихановська також звернулася до міжнародного співтовариства і європейських країн із проханням допомогти в організації діалогу з білоруською владою.

«Ми показали, що нас більшість. І ця країна належить нам, народу Білорусі, а не одній людині, – зазначила вона. – Мені було дуже важко дивитися на те насильство, в яке влада занурила наші міста за останній тиждень. Цього ніколи не повинно повторитися».

За її словами, влада повинна показати готовність до діалогу з народом, тобто відпустити затриманих, прибрати силовиків із вулиць міст і порушити кримінальні справи проти тих, хто віддавав накази бити і стріляти в людей.

Тихановська звернулася до міліції, армії й інших силовиків із проханням припинити кровопролиття. «Ви давали присягу служити Республіці Білорусь і своєму народові. Ми, люди, будемо вдячні кожному, хто стане на бік народу», – сказала вона.

Раніше Тихановська опублікувала відеозвернення, де засудила насильство над громадянами і закликала всіх мерів 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зібрань у кожному місті Білорусі.

Тим часом, лідери політичних партій і рухів Білорусі підписали декларацію про подолання політичної кризи.

Представники демократичних сил заявили, що Світлана Тихановська перемогла на виборах президента 9 серпня. Виходячи з цього, вони закликали до негайної відставки Олександра Лукашенка – як кандидата, який не отримав підтримки народу Білорусі та здійснив захоплення й узурпацію влади.

Також підписанти вимагають негайного звільнення всіх затриманих учасників мирних акцій протесту і політичних в’язнів.

Працівники десятків підприємств Білорусі вийшли на мітинги

Працівники десятків великих підприємств у Білорусі 14 серпня проводять мітинги, короткострокові страйки або приєднуються до акцій протесту проти міліцейського насильства і фальсифікації підсумків голосування на виборах президента, в чому вони звинувачують владу.

За повідомленнями білоруських ЗМІ й користувачів соціальних мереж, мітинги пройшли на таких підприємствах, як Білоруський металургійний завод, Білоруський автомобільний завод, Мінський електротехнічний завод імені Козлова, МАЗ, Мінський тракторний завод, «Белшина», «Гродно Азот», «Гродножитлобуд», «Нафтан» у Новополоцьку, «Білоруськалій» у Солігорську, «Полімір» – всього понад 20 підприємств, багато з яких є системотворчими.

У соцмережах опубліковані відео, на яких чути гасла протестувальників. Вони виступають проти насильства проти мирних громадян, звучать також заклики до відставки президента Олександра Лукашенка.

На деяких підприємствах із працівниками зустрічаються їхні керівники. При цьому виробництво, як правило, не зупиняється.

Співробітники Мінського тракторного заводу після мітингу вийшли на ходу вулицями столиці Білорусі.

На акцію протесту вийшли також співробітники Мінського метрополітену – при цьому рух поїздів не зупинявся.

У ПАРЄ готують заяву про невизнання виборів у Білорусі демократичними. Українські депутати приєднаються

Парламентська асамблея Ради Європи після оголошення офіційних результатів президентських виборів у Білорусі готує заяву про визнання їх такими, що не відповідають міжнародним стандартам і не відображають волю білоруського народу. Її планують підписати декілька членів української делегації у ПАРЄ, повідомила в ефірі Радіо Свобода народна депутатка від фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

«Планується зараз заява спільна в Парламентській асамблеї Ради Європи балтійських країн, деякі члени, не думаю, що всі, української делегації підпишуть, грузини», – сказала Кравчук.

Пізніше в коментарі вона уточнила, що делегати планують визнати процес виборчої кампанії, голосування й підрахунку голосів такими, що не відповідають міжнародним виборчим стандартам і не відображають волю білоруського народу.

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту.

Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Протестувальники заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурнентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

«Іди геть!» лунає п’яту добу протестів у Білорусі – відео

Силовики жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Мітинги і короткочасні страйки відбуваються на великих підприємствах – таких як «Гродно Азот», Мінський тракторний завод, БМЗ.

На акції протесту виходять також лікарі та вчителі. Люди вимагають припинити насильство, а також провести нові вільні вибори.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство і обмірковують можливість запровадження сакцій.

У Мінську суди за два дні заарештували понад 1000 людей на терміни до 25 діб

Мінський міський суд 11-12 серпня заарештував понад тисячу людей, затриманих під час акцій протестів. Список опублікований на сайті суду. Всього за час протестів у Мінську й інших містах Білорусі затримали понад сім тисяч осіб.

11 серпня суди відправили під арешт 503 людей, на наступний день – ще стільки ж. Всі вони отримали адміністративні терміни – від 4 до 25 діб.

Правозахисники і родичі затриманих раніше відзначали, що ОМОН й інші силовики затримували багато молоді. У списках дійсно багато молодих людей, деякі 2000-го, 2001 років народження і молодші, а також жінки.

ЦВК Білорусі оголосила Лукашенка переможцем виборів

На сайті міськсуду зазначено, що списки опубліковані «у зв’язку з численними зверненнями громадян до судів міста Мінська з питання розгляду справ про адміністративні правопорушення». Однак багато родичів затриманих досі не можуть знайти своїх близьких, яких затримали під час демонстрацій.

У МВС Білорусі повідомили, що відпустили понад дві тисячі людей і що цей процес триває. При цьому у відомстві своє рішення пояснюють стурбованістю через «проблему перенаповненості місць тримання затриманих».

У ніч на 14 серпня з центру ізоляції правопорушників (ЦІП) на Окрестіно в Мінську та інших білоруських в’язниць почали випускати затриманих на мітингах 9-12 серпня. Це сталося після того, як голова МВС Білорусі Юрій Караєв «вибачився» перед «мирними людьми», які «потрапили під роздачу», а заступник міністра внутрішніх справ Олександр Барсуков приїхав у ЦІП на Окрестіно і заявив, що ніяких знущань над затриманими нібито «не було» і людей у в’язниці ніхто не бив.

Однак люди, яких відпускали, масово показували синці і травми, яких зазнали під час затримання, і розповідали, що їх били з особливою жорстокістю – як при затриманні, так і всередині самої в’язниці.

Змушували читати «Отче наш» і починали бити палицями – очевидці про побиття в білоруських СІЗО (відео)

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобуває чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурнентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

МВС Білорусі: понад 2 тисячі затриманих вже звільнили

Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило, що понад дві тисячі людей, затриманих під час протестів, вже звільнили. Про це йдеться в повідомленні в телеграм-каналі прессекретаря МВС Білорусі.

«У МВС стурбовані проблемою перенаповненості місць тримання затриманих. Понад дві тисячі громадян уже відпущені додому. Цей процес триває безперервно, триває і зараз. Розуміємо, що не так швидко, як хотілося б. Ми робимо все можливе для вирішення нинішньої ситуації», – йдеться в повідомленні.

«Волонтери кажуть: «Не кричіть! Чим більше кричите, тим більше їх б'ють». Розповідь батька, який шукає сина в мінському СІЗО

У МВС також заявили, що минула доба була «найспокійнішою» за останні чотири дні, «акції в більшості своїй носили мирний характер».

«Лише в окремих випадках в ході несанкціонованих заходів дії деяких осіб носили агресивний характер… Всього за цю добу було складено 102 протоколи про адміністративне порушення», – йдеться в повідомленні.

ЦВК Білорусі оголосила Лукашенка переможцем виборів

Центральна виборча комісія Білорусі на засіданні 14 серпня оголосила офіційні результати голосування на виборах президента країни. Переможцем назвали чинного президента Олександра Лукашенка, який перебуває при владі в країні вже 26 років.

«14 серпня 2020 року відбулось засідання Центральної комісії Республіки Білорусь з виборів і проведення республіканських референдумів по підведенню підсумків виборів президента Республіки Білорусь. Рішенням комісії затверджені підсумки виборів. Президентом Республіки Білорусь обраний Олександр Григорович Лукашенко», – йдеться в повідомленні ЦВК.

За даними ЦВК, проголосували всього 5 188 956 людей, у тому числі достроково – 2 806 640.

Тихановська закликала владу Білорусі зупинити насильство, а мерів міст організувати мирні акції

Скарги на невизнання виборів, зокрема, з боку головної опонентки Лукашенка Світлани Тихановської, відхилили.

За даними ЦВК, голоси розподілялися таким чином:

  • Олександр Лукашенко: 80,1% (4 661 075 осіб);
  • Світлана Тихановська: 10,1% (588 622 людини);
  • Андрій Дмитрієв: 1,2% (70 671 людина);
  • Анна Конопацька: 1,67% (97 489 осіб);
  • Сергій Черечень: 1,14% (66 613 осіб);
  • Проти всіх: 4,59% (267 360 осіб).

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобуває чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурнентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

«Іди геть!» лунає п’яту добу протестів у Білорусі – відео

Протести у Білорусі продовжуються п’яту добу. Вночі і вдень люди виходять на мирні мітинги. Лунають вигуки, на кшталт: «Іди геть!». Автомобілісти гучно підтримують мітингарів. У Мінську жінки вдягаються в біле і стають в «ланцюги солідарності» із затриманими протестувальниками. Вони кажуть, що стоять за те, щоб Білорусь була мирною по-справжньому, а не фальшивою, «мирною» Білоруссю. Протести в країні розпочалися ввечері 9 серпня. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Силовики жорстоко розганяють демонстрантів, б’ють їх, застосовують гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ. Від початку протестів було затримано близько 7 тисяч людей. (Відео AFP)​

Лукашенко заявив, що «живий» і «не за кордоном»

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що «живий» і не залишав країну, повідомляє державне агентство БелТА.

«Для початку, я поки що живий і не за кордоном, як тут деякі наші шановні «свядомыя» розкручують: президент залишив країну і перебуває за кордоном», – сказав 14 серпня під час наради щодо роботи будівельної галузі Лукашенко, який з 10 серпня не з’являвся на публіці, що спровокувало чутки про його від’їзд за кордон.

Лукашенко заявив, що в країні «намагаються розгойдати трудові колективи», але не вказав, хто саме. Він нагадав, що влада під час пандемії заборонила звільняти людей із підприємств, «нікого не нахиляли, не змушували».

За його словами, страйки погано позначаться на підприємствах і цим скористаються конкуренти. Говорячи про страйк на «Білоруськалії», він заявив, що це «на руку основним конкурентам в Росії і Канаді», які «перехрестяться», і «швиденько на ринок поставлять те, що вони хочуть поставити».

«І всі борються за ці ринки. Якщо ми зупинимося, ніколи не розкрутимо своє виробництво. Ніколи! Нас ще в це болото і підштовхнуть. Людям треба це пояснити: хочете – страйкуйте, хочете працювати – працюйте, – заявив він. – Людям треба сказати, що це єдиний шанс у них врятувати підприємство. Рятуючи підприємство, будеш годувати свою сім’ю».

Лукашенко додав, що на вулицях тисячами «ходять» громадяни, до яких можна приєднатися, але там грошей – «на два дні». «Там деяким доплачують. Ми їх знаємо, ми показували їх. Ну на два дні дадуть. А потім що?» – сказав Лукашенко.

Тихановська закликала владу Білорусі зупинити насильство, а мерів міст організувати мирні акції

Самі акції протесту, а також насильство з боку співробітників правоохоронних органів, факти якого напередодні визнав голова МВС Білорусі, Лукашенко не прокоментував.

Мінськ: як зустрічали звільнених з ізолятора активістів (фоторепортаж)

У ніч на 14 серпня політв’язнів було звільнено із слідчого ізолятора на вулиці Окрестіна. Раніше заступник міністра внутрішніх справ Олександр Барсуков заявив, що всіх затриманих протестувальників слід звільнити до ранку. У той же час у СІЗО продовжували надходити машини швидкої допомоги.

ЦВК Білорусі оголосила Лукашенка переможцем виборів

Центральна виборча комісія Білорусі на засіданні 14 серпня оголосила офіційні результати голосування на виборах президента країни. Переможцем назвали чинного президента Олександра Лукашенка, який перебуває при владі в країні вже 26 років.

«14 серпня 2020 року відбулось засідання Центральної комісії Республіки Білорусь з виборів і проведення республіканських референдумів по підведенню підсумків виборів президента Республіки Білорусь. Рішенням комісії затверджені підсумки виборів. Президентом Республіки Білорусь обраний Олександр Григорович Лукашенко», – йдеться в повідомленні ЦВК.

За даними ЦВК, проголосували всього 5 188 956 людей, у тому числі достроково – 2 806 640.

Скарги на невизнання виборів, зокрема, з боку головної опонентки Лукашенка Світлани Тихановської, відхилили.

За даними ЦВК, голоси розподілялися таким чином:

  • Олександр Лукашенко: 80,1% (4661,075 осіб);
  • Світлана Тихановська: 10,1% (588 622 людини);
  • Андрій Дмитрієв: 1,2% (70 671 чоловік);
  • Анна Конопацька: 1,67% (97,489 осіб);
  • Сергій Черечень: 1,14% (66 613 осіб);
  • Проти всіх: 4,59% (267 360 осіб).

Білорусь: протести, дії Лукашенка, реакція України | Свобода Live

Протести в Білорусі: що насправді зараз відбувається в країні? Оперативна інформація з Мінська. Подальші кроки опозиції і президента Білорусі Олександра Лукашенка. Яка доля затриманих українців? Реакція світу на події в Білорусі. Як має реагувати Україна? Про все це – у Свобода Live.

Учасники програми:

Олег Саакян, політолог;

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики Українського інституту майбутнього;

Валерій Калиновський, кореспондент Білоруської служби Радіо Свобода;

Ростислав Хотин, кореспондент Української служби Радіо Свобода.

Лукашенко заявив, що «живий» і «не за кордоном»

«Для початку, я поки що живий і не за кордоном, як тут деякі наші шановні «свядомыя» розкручують: президент залишив країну і перебуває за кордоном», – сказав 14 серпня під час наради щодо роботи будівельної галузі президент Білорусі Олександр Лукашенко, який з 10 серпня не з’являвся на публіці, що спровокувало чутки про його від’їзд за кордон, повідомляє державне агентство БелТА.

Лукашенко заявив, що в країні «намагаються розгойдати трудові колективи», але не вказав, хто саме. Він нагадав, що влада під час пандемії заборонила звільняти людей із підприємств, «нікого не нахиляли, не змушували».

За його словами, страйки погано позначаться на підприємствах і цим скористаються конкуренти. Говорячи про страйк на «Білоруськалії», він заявив, що це «на руку основним конкурентам в Росії і Канаді», які «перехрестяться», і «швиденько на ринок поставлять те, що вони хочуть поставити».

«І всі борються за ці ринки. Якщо ми зупинимося, ніколи не розкрутимо своє виробництво. Ніколи! Нас ще в це болото і підштовхнуть. Людям треба це пояснити: хочете – страйкуйте, хочете працювати – працюйте, – заявив він. – Людям треба сказати, що це єдиний шанс у них врятувати підприємство. Рятуючи підприємство, будеш годувати свою сім’ю».

Лукашенко додав, що на вулицях тисячами «ходять» громадяни, до яких можна приєднатися, але там грошей – «на два дні». «Там деяким доплачують. Ми їх знаємо, ми показували їх. Ну на два дні дадуть. А потім що?» – сказав Лукашенко.

Самі акції протесту, а також насильство з боку співробітників правоохоронних органів, факти якого напередодні визнав голова МВС Білорусі, Лукашенко не прокоментував.

Тихановська закликала владу Білорусі зупинити насильство, а мерів міст організувати мирні акції

Опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська звернулася до співвітчизників у новому відеозверненні 14 серпня. Це її перша політична заява з моменту виїзду з Білорусі, зазначає білоруська служба Радіо Свобода.

Тихановська подякувала своїй команді, а також передвиборчим штабам інших опозиційних кандидатів – Валерія Цепкала та Віктора Бабарика.

За словами Тихановської, копії протоколів підтверджують її перемогу на виборах.

«Там, де комісії порахували голоси чесно, моя підтримка склала від 60% до 70%, а в Новій Боровій – 90%. Білоруси ніколи більше не захочуть жити з попередньою владою. У його (чинного президента Олександра Лукашенка – ред.) перемогу більшість не вірить. Ми завжди говорили про те, що захищати наш вибір потрібно у законний і мирний спосіб. А вихід громадян на вулиці влада перетворила на бійню. Ситуація критична», – сказала вона.

Опозиціонерка закликала владу припинити насильство проти учасників протестів та піти на діалог.

«Я прошу всіх мерів міст 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зібрань у кожному місті. На вулицях наших міст з’являються нові акції, ланцюги солідарності жінок із квітами, абсолютно не войовничі. Вони показують світу, що ми, білоруси, відкриті і чесні люди, і ми проти насильства», – додала Тихановська.

Вона також подякувала силовикам, які відмовилися застосовувати насильство проти громадян, та працівникам заводів, що оголосили забастовки. Вона також закликала всіх, хто голосував за неї на виборах, підтвердити свій голос у Google-формі.

Люди вийшли на протест не за Тихановську, а проти режиму диктатури – громадянин Білорусі, ветеран АТО

Протести у Білорусі тривають. За ними спостерігає весь світ. Знаком солідарності з білорусами в інших державах є те, що на акції підтримки виходять все більше громадян різних національностей. У цій ситуації важко громадянам Білорусі, яким, з огляду на певні обставини, не вдається потрапити до рідного дому, щоб долучитися до нинішніх суспільно-політичних процесів у своїй країні. Одним із таких людей є молодий чоловік, громадський активіст, ветеран АТО Ян Мельников. Він приїхав до України в 2014 році, щоб допомогти українцям – спершу під час Майдану, а потім у захисті територіальної цілісності. А зараз він не має можливості брати участь у подіях в рідній Білорусі.

Звільнені у Білорусі українці заявили, що їх били під час затримання

Українці, яких сьогодні звільнили у Білорусі, заявили, що під час затримання їх били, але «менше, ніж білорусів». Про це білоруському кореспонденту Радіо Свобода розповіла правозахисниця Тетяна Равяко, яка зустрічалася з українцями.

Місце їх перебування та подальші плани не розголошуються з міркувань безпеки.

Зазначається також, що посольство і надалі займатиметься звільненими українцями.

Сьогодні стало відомо, що українці Євген Васильєв, Костянтин Рєуцький та Оксана Альошина, яких раніше затримали у Білорусі, звільнені. Наразі ведуться перемовини про звільнення ще одного українці – Романа Шишка, який перебуває у СІЗО Бреста.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG