Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Рєуцький, Васильєв та Альошина звільнені і в безпеці – Зеленський

Українці Євген Васильєв, Костянтин Рєуцький та Оксана Альошина, яких раніше затримали у Білорусі, звільнені. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці президента України Володимира Зеленського.

«Наші правозахисники та журналісти були незаконно затримані ще 12 серпня. Сьогодні їх звільнили. Вони не порушували жодних законів Республіки Білорусь і перебували там виключно задля отримання достовірної інформації про події, що там відбуваються, та задля коментування їх у публічному медійному просторі. Відкрито, прозоро, професійно. Зараз вони в цілковитій безпеці», – мовиться у повідомленні.

Зазначається, що наразі ведуться перемовини про звільнення ще одного українці – Романа Шишка, який перебуває у СІЗО Бреста.

Ось розповідь дівчини, яку відпустили на волю з мінського ізолятора, про те, що їй довелося пережити після затримання 12 серпня:

«Хтось приходив, ставили біля стіни, потім виводили. Незрозуміло. Ми стояли всі до стіни, руки назад, якщо не дай Боже – могли до землі. Тобто як собаки, 41-й рік. Тут (на Окрестіна – ред.) ще не сильно знущаються, а ось в РВВС били конкретно, в цьому бусі, ОМОНівці, десятеро мене били. Дубинами били. Ображали, погрожували смертю, знімали штани з мене. Сказали, по колу пустять, ***** * так, що мама рідна не впізнає...».

Білорусь: страшні розповіді звільнених з мінського ізолятора

До редакції Білоруської служби Радіо Свобода написав один з в'язнів ізолятора на вулиці Окрестіна в Мінську:

«Ми потрапили туди в ніч на 10 серпня. Перші два дні нас годували шматочком хліба на день на двох. Коли приїхали, нас майже не били, але ставлення свинське. Не вважають за людей. Жили в камерах по 30-40 осіб. Вночі постійно будили, щоб скласти списки тих, хто проживає в камері. Спали на підлозі, тому що місця на ліжках не вистачало. Тих, кого привезли в ніч на 11-те, жорстоко били. Я перебував на третьому поверсі, але чув удари палиць, крики людей і навіть хрускіт кісток. Людей били на вулиці біля паркану. Рідним відмовлялися повідомляти, де ми. Людей привозили просто так. Наприклад, я сидів в камері з хлопцем, який працює на барменом – так його забрали прямо від барної стійки в робочий час. Особисто мене вдарили два рази палицею: коли виходив з автозаку і вдруге, коли забігав в будівлю ІТТ. Деяких хлопців змушували стояти на вулиці обличчям до паркану майже добу. Одному хлопцеві стало погано – проблеми з серцем, мабуть, через те, що в камері було занадто багато людей, душно, а вікно було трохи прочинене, тобто кисень майже не потрапляв. Його вивели в коридор і прикували наручниками до батареї. Всі протоколи були складені майже однаково, одночасно і одне і те саме місце [затримання]. Постійні крики, образи «тварини, мерзоти»... Щоправда, було кілька нормальних охоронців, які намагалися йти на зустріч, давали сигарети іноді, на прохання дізнавалися, коли обід. Але такими були буквально дві чи три людини. Решта лаялися матом, поводилися як з тваринами, а не як з людьми. З камер не випускали. Я дізнавався: згідно із законом, в ІТТ можна перебувати не більше від доби. Ми там перебували близько п'яти. Тих, кого привезли в ніч на 12-те, теж жорстоко били, писали на лобах, на потилиці, на спинах номери, рвали одяг. Був 21-річний хлопець, який приїхав дізнатися, чи там сидить його шурин, але замість відповіді отримав термін в 15 діб. Він вийшов разом з нами».

Посольство України підтвердило інформацію про звільнення українців у Білорусі

У посольстві України у Білорусі підтвердили кореспонденту Радіо Свобода, що українців, яких раніше затримали, звільнили з СІЗО.

При цьому представники посольства наголосили, що звільнених ще не бачили – їх розшукують.

Білоруська правозахисниця Тетяна Равяка розповіла кореспонденту Радіо Свобода, що, зокрема, українського правозахисника Костянтина Рєуцького бачили на вулиці.

Білоруська служба Радіо Свобода повідомила, що у ніч на 14 серпня затриманих під час протестів почали звільняти.

Голова ПА ОБСЄ звинуватив владу Білорусі у порушенні прав людини

Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгій Церетелі звинуватив владу Білорусі у порушенні прав людини. Про це йдеться у пресрелізі організації.

«Занепокоєний повідомленнями про надмірне застосування сили після президентських виборів у неділю в Білорусі, включаючи використання гумових куль, водяних гармат, світлошумових гранат та масових арештів, голова ПА ОБСЄ закликав сьогодні владу в Мінську припинити використовувати репресивні тактики і повною мірою дотримуватися міжнародних стандартів у галузі прав людини», – мовиться у повідомленні.

Глава ПА ОБСЄ наголосив, що дії білоруської влади порушують принципи організації, та закликав до деескалації конфлікту та діалогу.

Церетелі також засудив напади білоруських силовиків на журналістів.

ЄС обмірковує санкції щодо Білорусі на тлі звинувачень у «катуваннях» протестувальників

Європейський союз готовий посилити тиск на президента Білорусі Олександра Лукашенка через застосування сили проти учасників протестів.

Напередодні позачергової зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі 14 серпня білоруська влада почала звільняти сотні затриманих рано вранці.

Багато хто зі звільнених описував жахливі умови ув’язнення, побиття та інше жорстоке поводження, в той час як Amnesty International заявила, що повідомлення свідчать про «широко поширене катування».

Верховний представник Євросоюзу з закордонних справ Жозеп Боррель, який збирає позачергову нараду глав МЗС, напередодні закликав припинити насилля та поважати права мітингувальників. «За останні місяці білоруси чітко продемонстрували, що прагнуть демократії та поваги до прав людини. Суттєві політичні зміни є передумовою подальшого розвитку відносин між ЄС та Білоруссю», – наголосив Боррель 13 серпня.

«Волонтери кажуть: «Не кричіть! Чим більше кричите, тим більше їх б'ють». Розповідь батька, який шукає сина в мінському СІЗО

Житель Мінська В'ячеслав розповів телеканалу «Настоящее время», як силовики витягли ввечері з рейсового автобуса його 20-річного сина Микиту, побили і відвезли в слідчий ізолятор на Окрестіна. Ймовірно, юнака позбавили волі на 15 діб, але в МВС це не підтверджують: ніякої інформації про сина батькові не надають уже кілька днів. Передачі для нього також не приймають.

Всього впродовж останніх днів протестів у Білорусі затримали понад 7 тисяч людей. Багатьох жорстоко побили і тримали в нестерпних умовах. При цьому багато затриманих взагалі не брали участі в протестах, а просто йшли вулицями.

Один із затриманих в Білорусі українців заплатить штраф і повернеться додому – МЗС

Україна і Білорусь досягли домовленість про те, що один із затриманих білоруськими правоохоронцями українців сьогодні заплатить штраф та повернеться додому. Про це напередодні, 13 серпня, в ефірі «Громадського радіо» заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

«Ми постійно працюємо із білоруською владою, наші консули постійно на зв’язку із білоруськими колегами. На сьогодні ми мали контакти із міністром закордонних справ Білорусі. Ми на контакті із білоруською владою і на сьогодні досягнули попередньої домовленості, що один із затриманих завтра сплатить штраф і зможе в такий спосіб зняти свої питання з білоруською владою, після чого за сприяння нашої дипломатичної установи будуть вжиті заходи щодо якомога швидкого транзиту в Україну. Я не називаю прізвищ, ми працюємо з усією ситуацією», – зазначив Єнін.

Він додав, що встановлювати місце перебування затриманих, або отримувати дозвіл на їх відвідування дуже складно.

Раніше сьогодні у МЗС заявили, що наразі офіційно відомі особи трьох затриманих у Білорусі громадян України: це Костянтин Рєуцький, Євген Васильєв та Оксана Альошина.

Посольство України на доручення голови МЗС Дмитра Кулеби направило дві ноти до Міністерства закордонних справ Білорусі із запитом на інформацію про всіх затриманих в ході протестів громадян України та місце їхнього перебування.​

У Білорусі вперше за п’ять днів акції протесту відбуваються без насильства

Ланцюг солідарності у Вітебську, Білорусь, 13 серпня 2020 року
Ланцюг солідарності у Вітебську, Білорусь, 13 серпня 2020 року

Вечір четверга, 13 серпня, став у Білорусі першим за останні п’ять днів, коли з цієї країни не надходить повідомлень про побиття демонстрантів із боку силовиків чи застосування міліцією таких спецзасобів, як світлошумові гранати чи гумові кулі. На вулиці Мінська та інших міст Білорусі вийшли десятки тисяч людей, які мирно вимагають усунення від влади президента Олександра Лукашенка, який керує країною вже 26 років.

Учасники акцій протесту вважають сфальсифікованими офіційно оголошені попередні результати виборів, згідно з якими опозиційна кандидатка Світлана Тихановська набрала близько 10%, а її головний опонент Олександр Лукашенко – близько 80%.

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв вибачився за «травми випадкових людей», які постраждали під час розгону демонстрацій у країні. Він заявив, що бере на себе відповідальність за тих, хто «потрапили під роздачу». Він заявив, що вважає, що потрібно швидше відпускати затриманих. За його словами, міліція вже почала це робити.

Майже одночасно масові затримання жителів Білорусі прокоментувала від імені президента країни Олександра Лукашенка спікерка Сенату країни Наталя Кочанова. За її словами, «президент почув думку трудових колективів» і доручив розібратися з усіма фактами затримань, які відбулися в останні дні.

Міністр внутрішніх справ Білорусі вибачився за «травми випадкових людей»

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв
Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв вибачився за «травми випадкових людей», які постраждали під час розгону демонстрацій у країні. Він заявив, що бере на себе відповідальність за тих, хто «потрапили під роздачу». Про це Караєв заявив в ефірі телеканалу ОНТ.

Він заявив, що вважає, що потрібно швидше відпускати затриманих. За його словами, міліція вже почала це робити.

Майже одночасно масові затримання жителів Білорусі прокоментувала від імені президента країни Олександра Лукашенка спікерка Сенату країни Наталя Кочанова. За її словами, «президент почув думку трудових колективів» і доручив розібратися з усіма фактами затримань, які відбулися в останні дні.

Масові акції протесту проти офіційних результатів виборів в Білорусі тривають п’ятий день поспіль. У перші дні міліція розганяла протестувальників, застосовуючи водомети, гумові кулі, світлошумові гранати і сльозогінний газ. Затримано тисячі людей, серед яких випадкові перехожі. Сотні опинилися в лікарнях. За офіційними даними, одна людина загинула.

Акції 13 серпня відбуваються без затримань, у них беруть участь тисячі людей. Співробітники деяких великих підприємств провели мітинги і пообіцяли вийти на загальний страйк. У деяких випадках їм вдалося зустрітися з представниками регіональної або муніципальної влади.

Світові ЗМІ проводять паралелі й аналізують відмінності між протестами у Білорусі та Революцією гідності

Німецький мовник Deutsche Welle публікує статтю про те, чого білоруське громадянське протистояння може навчитися від українського Майдану.

Американський журнал Foreign Policy, який спеціалізується на зовнішній політиці, пояснює, чим контекст нинішніх подій у Білорусі відрізняється від Майдану.

А британська газета Financial Times розмірковує про проблеми ЄС у ставленні до авторитарних лідерів, таких як президент Білорусі Лукашенко.

Більше читайте за лінком.

Затриманих у Білорусі українців досі шукають. Що відомо на цей момент?

Наразі офіційно відомі імена трьох затриманих у Білорусі громадян України: це Костянтин Реуцький, Євген Васильєв та Оксана Альошина. Їх досі не знайшли в ізоляторах. Зранку 12 серпня в Міністерстві закордонних справ України повідомляли, що на той час у Білорусі затримали дев’ять українців і побили українського фотокореспондента. Більше про це читайте за лінком.

Литва пропонує створити в ЄС фонд підтримки жертв репресій у Білорусі

Литва пропонує створити в межах Європейського союзу фонд підтримки жертв репресій у Білорусі. Таку ідею висловив міністр закордонних справ балтійської країни Лінас Лінкявічус.

«Зважаючи на те, що люди Білорусі страждають від репресій, що тривають, втрачають роботу та доходи, я пропоную створити фонд Євросоюзу для підтримки жертв репресій у Білорусі. Модальності такого фонду можуть бути ухвалені найближчим часом», – написав очільник зовнішньополітичного відомства у твітері.

Раніше 13 серпня Верховний суд Білорусі оприлюднив список із понад 500 людей, затриманих за час протестів з вечора 9 серпня і засуджених до адміністративного арешту. Деяким суди давали 4 дні арешту, деяким – 25 діб, але найпоширеніший термін покарання – 15 діб арешту.

Це перші підтверджені владою Білорусі дані про заарештованих, і стосуються ці відомості лише тих, чиї справи розглядалися в судах Мінська. Раніше міністерство внутрішніх справ лише повідомляло про більш як 7 тисяч затриманих за останні кілька діб, більш як половина цих людей були затримані саме в столиці Білорусі. Родичі затриманих досі не отримували жодної інформації про те, де утримують їхніх дітей і чоловіків, також у спецприймальниках не приймали передачі для арештантів.

Змушували читати «Отче наш» і починали бити палицями – очевидці про побиття в білоруських СІЗО

У Білорусі під стінами СІЗО збираються стурбовані родичі затриманих, а із середини повідомляють про побиття та знущання. Після оголошення ЦВК офіційних результатів виборів, у Мінську та інших містах Білорусі почалися акції протесту. Силовики жорстоко розганяють демонстрантів, б’ючи їх та застосовуючи водомети, світлошумові гранати, гумові кулі й подразливий газ. Всього за чотири дні затримано близько 7 тисяч людей, точна кількість постраждалих невідома. МОЗ повідомляє, що в лікарні доправили понад 250 осіб. Родичі заарештованих повідомляли, що багатьох жорстоко били, часто без приводу, і не давали їм у спецприймальниках їжі і води. (Відео Reuters)

У Львові відбулася акція солідарності з білоруським народом

Десятки людей зібралися на площі Ринок у Львові 13 серпня, щоб висловити підтримку білоруському народу. Ці люди відгукнулися на заклик у соціальних мережах, прийшли з численними гаслами.

Люди скандували – «Жыве Беларусь», «Волю білоруському народу», «Поліція, фашисти – одна коаліція».

Участь в акції взяли й білоруси, які живуть чи відпочивають у Львові. Вони ознайомили з останніми новинами з батьківщини.

«Я білоруска, приїхала до Львова з дитиною і чоловіком у відпустку. Вдома батьки і сестра. Поки що будемо тут, бо ситуація така, що страшно повертатись. Не плануємо просити про політичний притулок. Зараз страх від того, що життя і здоров‘я людей у твоїй країні нічого не значать. Я дуже пишаюся своїми білорусами і не очікувала, що таке взагалі може бути. Якщо не вийде зараз, то це страшно, і багато будуть думати про те, щоб покинути країну. Лукашенко має однозначно піти», – каже Ріма Н.

«Я 5 років тому вийшла заміж і приїхала до Львова. Мої батьки в Білорусі, сидять удома, нікуди не йдуть, досвідчені. Одягнула народний білоруський костюм, сестри моєї прабабусі. Дуже переживаю і вболіваю, щоб нарешті той злочинний режим уже скинули, не сплю, а стежу, що відбувається», – говорить Надія К.

Учасники акції зробили спільну фотографію, яку надішлють білоруським друзям, щоб висловити свою солідарність.

«Проливається кров і гинуть люди, і це жахливо. Хіба треба змиритись із тим, що зміни потребують крові. Я б не хотів, щоб мій син загинув, як гинуть зараз у Білорусі», – сказав один зі львів’ян, учасників акції.

«Мені події в Білорусі нагадують те, що було в Україні. Прийшла підтримати дружній народ, людей, які відстоюють своє право на демократію, вільні вибори і свободу. Сподіваюсь, що влада почує людей», – говорить львів’янка Марта Лесів.

Акцію супроводжували пісні білоруського музиканта і поета Сергія Міхалка. На будівлі Ратуші у Львові вивісили банер на підтримку білорусів, які протестують після оголошення результатів президентських виборів.

Одне з львівських підприємств шиє національні біло-червоно-білі прапори Білорусі (цей стяг був державним після 1991 року до приходу до влади в 1994 році Олександра Лукашенка, який повернув прапор радянської Білорусі). Усі охочі могли взяти стяг безкоштовно, але при цьому можна було й зробити благодійний внесок на допомогу постраждалим і заарештованим учасникам акцій протесту, що тривають у Білорусі. Під вечір у скриньці не було жодного прапора. Львів’яни розібрали стяги, даючи пожертви.

«Людей роздягають догола, б’ють, знущаються» – правозахисник про порушення прав людини в Білорусі

Мінськ, 10 серпня 2020 року
Мінськ, 10 серпня 2020 року

Білоруські силовики продовжують затримувати людей у всіх містах країни. Причому, не лише учасників акцій протесту, а й випадкових людей. Правозахисники кажуть про 7 тисяч затриманих, але точної кількості, наголошують вони, не знає ніхто. Білоруська міліція та КДБ нікому не повідомляють ні про точну кількість затриманих, ні про те, кого саме затримали. Але із вікон будинків, розташованих поруч із райвідділками міліції, видно, як саме силовики поводяться із затриманими.

Радіо Свобода зв’язалося з одним із правозахисників у Білорусі. Хоч розмова багато разів переривалася і доводилося змінювати засоби комунікації, все ж, правозахисник розповів про порушення прав людини, які вдалося зафіксувати. Текст інтерв’ю читайте за лінком.

Москва вбачає «виразні спроби зовнішнього втручання» в справи Білорусі

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила 13 серпня, коментуючи події в Білорусі, що «спостерігаються виразні спроби зовнішнього втручання у справи суверенної держави з метою розколоти суспільство та дестабілізувати ситуацію».

За словами Захарової, використання таких методів неодноразово спостерігалося в інших країнах.

«Ми стурбовані інформацією про інциденти, пов’язані з порушенням громадського порядку на вулицях низки білоруських міст, які відбулися після президентських виборів», – сказала речниця, висловивши сподівання, що невдовзі «становище в країні нормалізується».

У Білорусі оприлюднили перші офіційні дані про понад 500 арештованих під час протестів

Верховний суд Білорусі оприлюднив список їх понад 500 людей, затриманих за час протестів з вечора 9 серпня і засуджених до адміністративного арешту. Деяким суди давали 4 дні арешту, деяким – 25 діб, але найпоширеніший термін покарання – 15 діб арешту.

Це перші підтверджені владою Білорусі дані про заарештованих, і стосуються ці відомості лише тих, чиї справи розглядалися в судах Мінська. Раніше міністерство внутрішніх справ лише повідомляло про більш як 7 тисяч затриманих за останні кілька діб, більш як половина цих людей були затримані саме в столиці Білорусі. Родичі затриманих досі не отримували жодної інформації про те, де утримують їхніх дітей і чоловіків, також у спецприймальниках не приймали передачі для арештантів.

Кравчук звернувся до Лукашенка через події в Білорусі

У списку є прізвище нападника білоруського футбольного клубу БАТЕ Антона Сороки: його також затримали в Мінську. Прізвище написане неправильно, але ім’я та дата народження футболіста збігаються з тими, які є в його документах. У списку зазначено, що Сорока отримав 7 діб арешту.

У списках також багато затриманих 2000 і навіть 2001 років народження. Правозахисники і родичі затриманих раніше відзначали, що спецпризначенці та інші силовики затримували багато молоді.

Акцію на підтримку протестів у Білорусі провели біля білоруського посольства в Києві

Сотні людей зібралися 13 серпня під стінами посольства Білорусі в Києві на знак підтримки мирних протестувальників у Мінську й інших білоруських містах, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Організатором акції виступила правозахисна організація Amnesty international.

Люди принесли із собою плакати, білоруську символіку та муляж поліцейських щитів.

Активісти запалили димову піротехніку (біло-червоно-білий дим), скандуючи «Живе Білорусь» і закликали припинити міліцейське насильство проти протестувальників у Білорусі.

Крім того, на акції були присутні народні депутати від партії «Голос». Зокрема, Інна Совсун заявила, що її політична сила почала процес реєстрації проєкту постанови Верховної Ради про невизнання виборів у Білорусі і буде вимагати скликання позачергового засідання парламенту з цього приводу.

На даний час у Верховній Раді немає зареєстрованих проєктів постанов щодо ситуації в Білорусі.

Голова ПА ОБСЄ закликає владу Білорусі припинити репресії

Білоруська влада має повністю виконувати свої міжнародні зобов’язання і не порушувати права людини, заявив 13 серпня голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ґіорґі Церетелі.

Ґіорґі Церетелі
Ґіорґі Церетелі

Як ідеться в повідомленні пресслужби, він зазначив, що «репресії та переслідування опонентів є неприйнятними і порушують принципи ОБСЄ». Церетелі закликав сторони до деескалації напруженості та діалогу.

Чинний голова ПА ОБСЄ нагадав, що як держава-учасниця ОБСЄ Білорусь має поважати права на мирні зібрання та свободу слова.

«Я закликаю владу забезпечити дотримання цих прав і свобод і звільнити тих, хто був незаконно затриманий останніми днями», – наголосив Церетелі.

Кравчук звернувся до Лукашенка через події в Білорусі

Він також висловив стурбованість повідомленнями про відключення інтернету в Білорусі, блокування соціальних мереж та «напади на представників ЗМІ».

«Фізичний напад на журналістів, блокування доступу до інформації та жорстоке поводження із затриманими є серйозним порушенням міжнародних зобов’язань», – відзначив голова ПА ОБСЄ.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG