Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Інтерв'ю з батьками 5-річної дівчинки, пораненої 11 серпня в Білорусі – відео

«Я-то бачила, що вони біжать, а дитина не розуміє, що треба від скла [відсунутися] – навпаки, хотіла подивитися, що там відбувається. Вона зрозуміла так, що на нас напали бандити. Що це бандити». Наші колеги з Білоруської служби Радіо Свобода поговорили з батьками 5-річної дівчинки, яка була поранена 11 серпня в білоруському Гродно.

Співробітник адміністрації Лукашенка звільнився на тлі протестів

Перша на тлі масових протестів у Білорусі відставка відбулася в адміністрації президента Олександра Лукашенка.

Про звільнення написав в своєму інстаграмі Артем Проскалович, заступник начальника управління законодавства в правоохоронній і військовій сферах головного державно-правового управління адміністрації президента Білорусі. Фото своєї заяви про звільнення він супроводив словами «Більш не вважаю за можливе бути юристом на державній службі».

За останні дні про звільнення на знак протесту проти жорстких розгонів акцій протесту публічно заявили кілька співробітників правоохоронних органів Білорусі. Видання TUT.by поговорило з колишнім міліціонером Єгором Ємельяновим, якого затримали після того, як він опублікував в інстаграмі пост про звільнення і підтримав протестувальників.

Суд 13 серпня відмовився призначати йому адміністративне покарання. Ємельянов розповів, що слідом за ним із міліції звільнилися ще троє співробітників.

Протести у Мінську та інших містах: живий блог про ситуацію в Білорусі

Дільничний із Гомеля Іван Колос, який напередодні записав відео, в якому закликав колег припинити насильство проти мирних протестувальників, виїхав із країни, побоюючись репресій. Він розповів «Медіазоні», що вже через 20 хвилин після публікації начальство відібрало у нього посвідчення і форму.

Продовжують звільнятися також співробітники державних ЗМІ Білорусі. 13 серпня про звільнення заявив журналіст державного інформаційного агентства «Белта» Павло Горбач. Журналіст Кирило Нестерович перестав вести телепередачу ЧП.BY на телеканалі НТВ-Білорусь. Про це він сам написав в інстаграмі.

Перший президент України Леонід Кравчук звернувся до білоруського лідера Олександра Лукашенка у зв’язку з подіями в сусідній країні.

«Я хотів би звернутися до білоруської влади – зупиніться. Президенте Лукашенко, припиніть кровопролиття! Жодними доказами, жодними переконаннями, жодними прикладами в історії він не може виправдати кровопролиття. Якщо вдатися до неймовірних фальсифікацій, правда історії все одно переможе», – сказав Кравчук в ексклюзивному інтерв’ю білоруській службі Радіо Свобода.

На президентських виборах, за офіційними даними, Тихановська набрала 10,09%, чинний президент Олександр Лукашенко – 80,08%. При цьому, за результатами альтернативних опитувань в інших країнах, при підрахованих голосах на 19 виборчих дільницях у Світлани Тихановської було 79,69%. Її виборчий штаб не визнав офіційні підсумки голосування.

Після оголошення результатів виборів у Мінську й інших містах Білорусі почалися акції протесту. Силовики жорстко розганяють демонстрантів, б’ючи їх і застосовуючи водомети, гумові кулі і сльозогінний газ. Всього за чотири дні затримано близько 7 тисяч людей, точна кількість постраждалих невідома. МОЗ повідомляє, що в лікарні доправили понад 250 осіб. Родичі заарештованих повідомляли, що багатьох жорстоко били, часто без приводу, і не давали їм в спецприймальниках їжі і води.

Глава Представництва Євросоюзу в Білорусі Дірк Шубель заявив, що ЄС заликає владу Білорусі утриматися від насильства і «гарантувати право білоруського народу на мирний протест».

Про це він написав у фейсбуці після покладання квітів на місці загибелі білоруського протестувальника у Мінську.

«Протягом останніх днів з горем і невірою ми з колегами стали свідками втрати життя, страждань та зловживань людською гідністю та справедливістю в Білорусі. Напередодні завтрашньої Ради з питань закордонних справ ЄС ми закликаємо владу держави гарантувати право білоруського народу на мирний протест. Ми закликаємо владу утриматися від насильства, звільнити тих, хто довільно затриманий, та забезпечити належний судовий процес», – мовиться у заяві, написаній англійською та білоруською мовами.

Литва заявила про готовність надавати притулок білорусам

Литва готова надавати притулок білорусам, які страждають від жорстокого поводження з боку влади, повідомив у твітері голова Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

«Литва з гуманітарних міркувань готова і розглядає можливість приймати білорусів, які страждають від жорстокого поводження», – написав він.

Тим часом, у Мінську дипломатичні представники багатьох країн ЄС 13 серпня приїхали покласти квіти на місце загибелі демонстранта на Пушкінській. Люди, які зібралися там, скандували «Дякую».

У Литві на даний час перебуває кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська. 10 серпня вона покинула Білорусь.

Угорщина закликала ЄС продовжити діалог із Мінськом, попри розгін демонстрантів

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто закликав Європейський союз продовжувати діалог із президентом Білорусі Олександром Лукашенком, попри жорстокий розгін протестувальників, які називають сфальсифікованими нещодавні вибори в країні.

«Ми зацікавлені в тому, щоб ЄС ухвалював рішення на основі діалогу, які не унеможливлюють побудову відносин між Європейським союзом і Білоруссю в майбутньому чи не гальмують програму «Східного партнерства», – написав Сіярто у фейсбуці.

14 серпня міністри закордонних справ ЄС обговорять ситуацію в Білорусі на екстреній зустрічі. Як повідомляє агентство Reuters, не виключено, що обговорюватимуться санкції проти влади Білорусі в зв’язку з порушеннями демократичних стандартів при проведенні виборів президента і жорстким розгоном демонстрантів.

За даними джерела Reuters, за санкції виступають Німеччина, Латвія, Литва і Швеція, а також Австрія. Найбільш скептичну позицію щодо можливих санкцій займає Угорщина. Проте Угорщина раніше не стала блокувати заяву від імені ЄС із засудженням дій офіційного Мінська.

Представники низки країн ЄС раніше заявляли, що може йтися про адресні санкції проти білоруських чиновників, винних у порушеннях прав людини. Їх можуть запровадити вже до кінця серпня.

Деякі держави ЄС використовують більш жорстку риторику, ніж Євросоюз в цілому. Прем’єр-міністр Словенії Янез Янса 13 серпня на зустрічі з держсекретарем США Майком Помпео запропонував провести в Білорусі нові вибори під контролем міжнародних спостерігачів.

У Білорусі п’ятий день тривають протести проти офіційних підсумків президентських виборів, які – як вважають учасники протестів, посилаючись на дані спостерігачів – були сфальсифіковані на користь Олександра Лукашенка.

За останніми даними, у Білорусі щонайменше двоє протестувальників загинули, майже сім тисяч були затримані, відколи акції почалися ввечері 9 серпня.

Демонстранти співають білоруську «Колискову» проти насильства

«Ми прийшли з відритими руками»: акція солідарності жінок у Мінську (відео)

У Мінську проходять акції солідарності з затриманими під час протестів проти результатів президентських виборів. Жінки з квітами в руках, білому одязі і з білими стрічками встали у «ланцюг солідарності» на кількох вулицях і проспектах білоруської столиці. Водії автомобілів сигналять їм на знак підтримки. У Білорусі 9 серпня, після оголошення попередніх офіційних результатів голосування на виборах президента, почалися протести, які тривають далі по всій країні вже четвертий день. Відео телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Помпео: США готові до дій для забезпечення «гарних наслідків для білоруського народу»

Держсекретар США Майк Помпео здійснює турне чотирма країнами Центральної Європи, вже відвідавши Чехію, також здійснюючи поїздки до Словенії, Австрії та Польщі. В ексклюзивному інтерв’ю журналісту Радіо Свобода Помпео висловився на одні з найболючіших тем глобальної політики нині – ситуації в Білорусі та протестів там після президентських виборів, про свободу ЗМІ в Росії, а також на теми Афганістану та Ірану.

БІЛОРУСЬ

Держсекретар США Майк Помпео, говорячи про сумнівні білоруські президентські вибори і триваюче застосування сили владою проти мирних демонстрантів в Білорусі, сказав в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода, що США «хочуть добрих наслідків для білоруського народу» і вдадуться до дій, аби сприяти цьому.

Майк Помпео, який раніше засудив спосіб, у який були проведені президентські вибори в Білорусі, які дали авторитарному Олександру Лукашенку шостий президентський термін поспіль, в розлогому інтерв’ю під час перебування з візитом в Празі сказав, що США пильно стежать за ситуацією в Білорусі і насильством проти протестувальників, до якого вдається білоруська влада. І це, за його словами, «є несумісним з тим, як мали би ставитись до протестувальників».

Голосування, що відбулося дев’ятого серпня, опозиція вважає «сфальсифікованим», і це вилилось в кілька ночей постійних протестів, що позначились також застосуванням сили проти мирних демонстрантів з боку білоруської міліції, а також затримання кількох тисяч людей.

Помпео сказав, що США наразі не вирішили, до якого варіанту дій щодо Білорусі пристати, але працюватимуть щільно зі своїми європейськими союзниками над спільним підходом.

На запитання кореспондента Радіо Свобода про те, чи США можуть не відправити посла до Мінська після десятирічної перерви як сигнал невдоволення діями білоруської влади щодо протестувальників, Помпео уникнув прямої відповіді, але сказав, що США будуть координувати дії з країнами Європи.

На запитання щодо можливості призупинення поставок американської нафти до Білорусі (а такі поставки почались недавно після ускладнень між Білоруссю та Росією в енергетичний сфері) Майк Помпео відповів: «Звичайно, розглядаються всі варіанти. Тут важливо визначити критерії. До чого саме ми можемо вдатися – і мова тут не лише про США в односторонньому порядку, а про багатосторонні заходи в інтересах народу Білорусі».

«Будуть це санкції чи рішення про припинення поставок (нафти) – це ще лише доведеться визначити. Вибори відбулися щойно, подивимось, як розвиватиметься ситуація», – додав Помпео.

Офіційний Київ не може мовчати щодо дій Лукашенка – кілька тез до позиції України

(Рубрика «Точка зору»)

Брутальне застосування сили проти мирних людей, невільний характер псевдо-виборів, фальсифікації та численні повідомлення про порушення прав людини перетворюють масштабну кризу в цій країні на серйозний міжнародний виклик. Проблема вимагає принципової і продуманої уваги демократичних держав-сусідів, Європейського Союзу та Сполучених Штатів.

Ситуація в Білорусі перейшла межу «внутрішньополітичної проблеми»

Треба віддати належне білоруському народові. Попри відсутність явного політичного проводу та всупереч уявній приреченості та безперспективності протесту, суспільство повстало проти сваволі режиму Лукашенка та його силовиків. Це – справжній подвиг народу, який, здавалося б, вдалося тотально впокорити, денаціоналізувати і русифікувати. Нинішні події – початок неминучих і далекосяжних змін в Білорусі.

Докладніше про пропозиції колишнього заступника міністра закордоних справ України Данила Лубківського, читайте тут.

Зеленський назвав дату зустрічі ТКГ в Мінську та прокоментував ситуацію в Білорусі

Зустріч Тристоронньої контактної групи в Мінську відбудеться 18 серпня, повідомив президент України Володимир Зеленський. Про це він розповів, виступаючи перед журналістами в Борисполі.

«Зустріч буде вже в новому форматі під головуванням Леоніда Макаровича Кравчука. Одне з головних питань – продовження режиму тиші і питання обміну. Ми до ОБСЄ вже в цьому форматі передали новий список, ОБСЄ підтвердила вже список на обмін, там більше ста людей. Зараз ми чекаємо з тієї сторони, що вони теж нададуть свій погоджений список. Потім ОБСЄ повинна визначитися в нашому форматі, Україна-Росія-ОБСЄ, коли може технічно вже проводитися обмін», – заявив президент, не уточнивши, кого саме має на увазі під «тією стороною».

Окрім обміну, за його словами, ТКГ планує обговорити питання розмінування та безпеки. Він додав, що поки не знає, чи вплинуть на засідання групи протести проти результатів виборів у Білорусі.

Зеленський повторив заяву міністра закордонних справ Дмитра Кулеби про трьох громадян України, яких затримали в Мінську. Він зазначив, що зараз українська сторона веде переговори, добиваючись повернення затриманих, і порадив українцям утриматися від поїздок до Білорусі.

«Зараз ведуться перемови, ми наполегливо хочемо, щоб нам повернули наших громадян в Україну. Через ту складну ситуацію – складну, я дуже хочу, вірю в це, ми з вами проходили в Україні такі ситуації, хочеться, щоб не було смертей і постраждалих, щоб влада знаходила діалог зі своїм, саме своїм суспільством. Але поки що те, що ми з вами бачимо – що там складна, нестабільна, серйозна ситуація. Я б зараз радив українцям через ті випадки, що наші люди були затримані там, утриматися від поїздок до Білорусі, поки не встановиться більш безпечна ситуація», – зазначив президент.

Білорусь: працівники заводу «БелАЗ» вийшли на страйк

Працівники білоруського автобудівельного заводу «БелАЗ» у місті Жодіно під Мінськом 13 серпня вийшли на страйк проти офіційних підсумків президентських виборів і жорстких дій влади проти демонстрантів.

Кадри страйку, в тому числі відео, на яких звучать протестні гасла, опубліковані в соціальних мережах і білоруських ЗМІ. Те, що робітники перервали роботу, підтверджує видання Tut.by.

Поки що незрозуміло, яка частина працівників підприємства вийшла на страйк і скільки часу він триватиме.

Представник керівництва заводу повідомив російському державному агентству ТАСС, що «виробництво продовжує працювати, нічого не зупинялося». За його словами, керівництво підприємства запросило працівників заводу на зустріч.

З’явилися повідомлення про готовність приєднатися до страйку частини співробітників підприємства «Гродноазот» і що на акцію протесту вийшли співробітники Білоруської державної філармонії.

У Білорусі затримали капітана міліції, який пішов у відставку на тлі протестів, але суд його виправдав

Суд у білоруському Новополоцьку виправдав капітана міліції Єгора Ємельянова, який днями звільнився після 17 років служби. Його звинувачували в організації масових заходів.

Його дружина Марина Ємельянова розповіла, що вранці 13 серпня суддя звільнив чоловіка, і сім’я чекає, що ось-ось він повернеться додому.

«Звинувачували по адміністративній статті в організації масових заходів. Ось на цю хвилину знаю, що його відпустили. Все – пережили, видихнули, чекаємо – я і діти», – сказала Марина Ємельянова.

Капітан Ємельянов прослужив у білоруській міліції 17 років. Він звільнився 11 серпня на тлі сутичок мирних громадян і силовиків, які жорстко розганяли демонстрантів, і публічно заявив, що залишає службу, додавши: «Моя совість чиста. Міліція з народом!».

Цей його допис в інстаграмі за кілька днів набрав понад 370 тисяч лайків.

На наступний день його запросили до відділу міліції і затримали.

«Ми з ним були на зв’язку, планували в цей день сімейну вечерю. О 17:55 я йому дзвонила, він ще був у відділі, оформляв документи. О 19:55 я подзвонила знову, хотіла домовитися, хто забере нашу молодшу дочку, їй три роки. Він повідомив, що затриманий. За що? Сказав, що поки не знає», – повідомила тоді дружина капітана.

«Він людина із загостреним почуттям справедливості. Неприємна ситуація в країні, він не хотів брати участь. Коли з’явився ризик введення надзвичайного стану, ми поговорили і вирішили, що пора звільнятися. Він відразу ж поїхав», – зазначає Марина Ємельянова.

Його історія була однією з перших публічних у Білорусі. Тепер у білоруських телеграм-каналах і соціальних мережах один за одним почали поширюватися відеозвернення колишніх співробітників силових структур країни, які викидають або спалюють свою форму на знак протесту проти жорстокого розгону демонстрацій у Мінську й інших білоруських містах.

Телеграм-канал Nexta опублікував понад десяток звернень ексспецназівців, а також рапорт чинного співробітника міліції.

Помпео: США готові до дій для забезпечення «гарних наслідків для білоруського народу»

Держсекретар США Майк Помпео сказав в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода, що США «хочуть добрих наслідків для білоруського народу» і вдадуться до дій, аби сприяти цьому.

Майк Помпео сказав, що США пильно стежать за ситуацією в Білорусі і насильством проти протестувальників, до якого вдається білоруська влада. І це, за його словами, «є несумісним з тим, як мали би ставитись до протестувальників».

Помпео сказав, що США наразі не вирішили, до якого варіанту дій щодо Білорусі пристати, але працюватимуть щільно зі своїми європейськими союзниками над спільним підходом.

На запитання кореспондента Радіо Свобода про те, чи США можуть не відправити посла до Мінська після десятирічної перерви як сигнал невдоволення діями білоруської влади щодо протестувальників, Помпео уникнув прямої відповіді, але сказав, що США будуть координувати дії з країнами Європи.

На запитання щодо можливості призупинення поставок американської нафти до Білорусі (а такі поставки почались недавно після ускладнень між Білоруссю та Росією в енергетичний сфері) Майк Помпео відповів: «Звичайно, розглядаються всі варіанти. Тут важливо визначити критерії. До чого саме ми можемо вдатися – і мова тут не лише про США в односторонньому порядку, а про багатосторонні заходи в інтересах народу Білорусі».

«Будуть це санкції чи рішення про припинення поставок (нафти) – це ще лише доведеться визначити. Вибори відбулися щойно, подивимось, як розвиватиметься ситуація», – додав Помпео.

Глава ПЦУ закликав білорусів захистити демократичне і незалежне майбутнє своєї держави і виборювати автокефалію

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній закликав білоруський народ захистити демократичне і незалежне майбутнє своєї держави та виборювати автокефалію церкви. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Митрополит Епіфаній нагадав про спільну церковну та державну історію українського і білоруського народів та наголосив, що Православна церква Білорусі має підстави та право просити Матір-Церкву про Томос.

«Саме в ці дні особливо страждає білоруський народ – наші сусіди, з якими від княжих часів ми мали багато століть спільної церковної та державної історії, складаючи до 1686 р. єдину Київську Митрополію. Її неканонічна анексія Москвою мала і продовжує мати трагічні наслідки для Православ‘я у всій Східній Європі. З волі віруючого народу та за благословенням нашої спільної Матері-Церкви, Вселенського Патріархату, Українська Церква утвердилася серед автокефальних Церков-Сестер. Православна Церква Білорусі має ті ж самі підстави та право просити Матір-Церкву про Томос, коли на те буде її бажання», – написав глава ПЦУ.

Він побажав білоруському народу з Божою допомогою знайти свою власну відповідь на виклики сьогодення, захистити свої гідність та свободу, демократичне і незалежне майбутнє своєї держави.

«Однак, незалежно від юрисдикційних питань, ми, як православні християни, складаємо єдину Церкву Христову. Тому ми, як Православна Церква України, не можемо залишатися байдужими, не співстраждати, коли майбутнє білоруського народу, незалежність держави, свобода і безпека громадян, їхні життя опинилися під загрозою.

Хочу побажати білоруському народу з Божою допомогою знайти свою власну відповідь на виклики сьогодення, захистити свої гідність та свободу, демократичне і незалежне майбутнє своєї держави. Долучаю свій голос до заяв тих численних держав, міжнародних та громадянських інституцій, хто наполегливо закликає до негайного припинення насильства, звільнення тисяч невинно затриманих та проведення конструктивного діалогу між керівництвом Білорусі та громадянським суспільством задля мирного виходу з кризи», – додав митрополит Епіфаній.

Зеленський назвав дату зустрічі ТКГ в Мінську та прокоментував ситуацію в Білорусі

Зустріч Тристоронньої контактної групи в Мінську відбудеться 18 серпня, повідомив президент України Володимир Зеленський. Він додав, що поки не знає, чи вплинуть на засідання групи протести проти результатів виборів у Білорусі.

Зеленський повторив заяву міністра закордонних справ Дмитра Кулеби про трьох громадян України, яких затримали в Мінську. Він зазначив, що зараз українська сторона веде переговори, добиваючись повернення затриманих, і порадив українцям утриматися від поїздок до Білорусі.

«Зараз ведуться перемови, ми наполегливо хочемо, щоб нам повернули наших громадян в Україну. Через ту складну ситуацію – складну, я дуже хочу, вірю в це, ми з вами проходили в Україні такі ситуації, хочеться, щоб не було смертей і постраждалих, щоб влада знаходила діалог зі своїм, саме своїм суспільством. Але поки що те, що ми з вами бачимо – що там складна, нестабільна, серйозна ситуація. Я б зараз радив українцям через ті випадки, що наші люди були затримані там, утриматися від поїздок до Білорусі, поки не встановиться більш безпечна ситуація», – зазначив президент.

Він додав, що, окрім посольства, Київ має «окремих представників, яким надали можливість окремого спілкування» в переговорах щодо повернення українських громадян.

Кулеба: консул шукає затриманих у Мінську українців, посольство направило ноту до МЗС Білорусі

Консул України в Білорусі наразі не знайшов у мінських ізоляторах затриманих громадян України, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Про це він сказав під час онлайн-брифінгу 13 серпня.

«Сьогодні вранці український консул відвідав два найбільших центри тимчасового утримання осіб у Мінську, але жодної інформації про можливе перебування там згаданих громадян України отримати не вдалося. Офіційні органи Білорусі не інформують нас про місцезнаходження наших громадян. Консул об’їжджає ті точки, де можуть утримувати затриманих для того, щоб встановити хоча б якісь дані про перебування наших співвітчизників», – сказав Кулеба.

За його словами, наразі офіційно відомі особи трьох затриманих громадян України: це Костянтин Рєуцький, Євген Васильєв та Оксана Альошина. Посольство України на доручення Кулеби спрямували дві ноти до Міністерства закордонних справ Білорусі із запитом на інформацію про всіх затриманих в ході протестів громадян України та місце їхнього перебування.​

«Ми вимагаємо негайної зустрічі консула з цими затриманими особами, а також якщо буде інформація про інших громадян, то з ними також. Ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення цих осіб з метою повернення їх до України», – додав він.

У Мінську жінки знову стали у «ланцюг солідарності» проти насильства

У Мінську вранці 13 серпня знову проходять акції солідарності з затриманими під час протестів проти результатів президентських виборів. Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Жінки з квітами в руках, білому одязі і з білими стрічками встали у «ланцюг солідарності» на кількох вулицях і проспектах білоруської столиці. Водії автомобілів сигналять їм на знак підтримки.

До них приєдналися медики 1-ї міської лікарні

Напередодні акції жінок проти жорстких розгонів міліцією учасників протестів відбулися у кількох містах Білорусі. У Мінську близько 250 жінок вишикувалися в ланцюг зі словами «Припиніть нас бити! Нам просто потрібен правильний підрахунок голосів!»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG