Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Білоруські силовики збили легкову машину, поранили 5-літню дівчинку, затримали батька

Увечері 11 серпня в білоруському місті Гродно сталася аварія за участю бронеавтомобіля силовиків «Тигр» і автомашини, в якій їхала сім'я місцевих жителів. В результаті була сильно поранена 5-річна дівчинка, а її батька, який був за кермом, затримали і всю ніч допитували в Слідчому комітеті, повідомляє телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Дівчинка після поранення 11 серпня 2020 року
Дівчинка після поранення 11 серпня 2020 року

За словами гродненця Володимира Черавхи, він разом з дружиною і 5-річною дочкою Юлією їхав увечері 11 серпня із одного кінця міста в інший. На вулиці Поповича при в'їзді на площу Декабристів рух сповільнився: у цей момент в тому районі люди збиралися на протести через фальсифікацію виборів.

Черавха каже, що деякі машини сигналили, підтримуючи протестувальників, але сам він не сигналив.

За його словами, раптово 5-6 чоловік у чорній формі без розпізнавальних знаків вибігли з темного автомобіля Skoda Rapid і почали бити кулаками по вікнах сусідніх автомобілів.

Володимир злякався за сім'ю і виїхав на зустрічну смугу. Силовики в чорному вдарили кийком по лобовому склу його машини, воно лопнуло, оскільки впали в салон. У цей момент в бік машини Черявка врізався бронеавтомобіль силовиків «Тигр».

Володимир вийшов з машини, але тут же отримав удар по голові. Він каже, що рана була серйозна, витекло багато крові. Він став говорити, що у нього в машині дитина, але його не слухали. Черавху затримали і всю ніч допитували в Слідчому комітеті, але потім все-таки відпустили.

Один з чоловіків, що стояли поруч, відвіз дитину, 5-річну Юлю, і її мати в лікарню. У дівчинки також була травма голови і порізи обличчя.

«Мамо, я не хочу вмирати», – сказала 5-річна Юля, за словами її матері, коли та витягла її з машини.

Людина, який відвіз до лікарні жінку з дитиною, розповів «Нашій Ниві», що дівчинка стікала кров'ю. За його словами, силовики сказали постраждалим, що вони «самі винні».

Співробітник прес-служби Гродненського облвиконкому заявив білоруській службі Радіо Свобода, що ситуація «вимагає детального розслідування і інформація про неї буде оприлюднена». Прес-секретар МВС Ольга Чемоданова заявила, що не знає подробиць інциденту, але запевнила, що будь-які травми, завдані дітям, будуть розслідувані.

«Сина шукаю. Взяли в ніч на десяте в центрі Мінська». Білоруси розшукують затриманих родичів – відеорепортаж

Кореспондент телеканалу «Настоящее Время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», спілкувався у Мінську, столиці Білорусі, з родичами затриманих, які приходять до ізоляторів, приносять передачі і конверти для листів. Вони розповідають, що суди над їхніми близькими йдуть прямо в ізоляторах. Серед тих, хто опинився в ізоляторі, не тільки протестувальники, а й, наприклад, спостерігачі з виборчих дільниць, чи люди, які просто прогулювалися по вулиці. У ніч проти понеділка, за даними МВД Білорусі, було затримано 2000 людей. Упродовж перших двох днів затримали понад 5000 людей. При затриманні ОМОН їх жорстоко б’є, застосовуючи кийки, гумові кулі, світло-шумові гранати. Точна кількість постраждалих невідома. За офіційними даними, в лікарні країни доправили понад 200 людей. Протести в Білорусі почалися 9 серпня після оголошення попередніх результатів голосування на виборах президента.

МВС Білорусі підтвердило, що міліціонери стріляли на ураження на протестах у Бресті

У Бресті співробітники міліції стріляли на ураження в учасників акції протесту, повідомляється в телеграм-каналі речниці Міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольги Чемоданової.

«На співробітників міліції напала група агресивно налаштованих громадян з арматурою в руках. Попереджувальні постріли вгору їх не зупинили. Для захисту життя і здоров’я співробітників зброя була застосована на ураження. Один із нападників поранений», – йдеться в повідомленні.

Яка саме зброя застосовувалася – МВС не уточнює. Як пише видання «Медуза», речниця МВС Білорусі спочатку повідомила в телеграмі, що це була вогнепальна зброя, але пізніше пост був відредагований, і слово «вогнепальна» з нього зникло.

Питання роботи журналістів під час протестів «взяті на особистий контроль Міністра внутрішніх справ», заявила прессекретар Міністерства внутрішніх справ Білорусі.

У заяві, опубліковані на телеграм-каналі міністерства, у зв'язку з повідомленнями про затримання журналістів, вона зазначила, що затриманих журналістів «відпускають без складання протоколів».

А міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Краєв на ранковій нараді наказав «журналістів не чіпати».

У Мінську кілька сотень жінок вишикувалися в ланцюг із закликом не бити протестувальників

У Мінську кілька сотень жінок у білому одязі і з квітами в руках вишикувалися в ланцюг на знак солідарності проти насильства під час протестів у Білорусі, пише видання TUT.BY.

«Припиніть бити нас! Нам просто потрібен правильний підрахунок голосів!», – цитує слова учасниць акції видання «Наша нива».

Акція розтягнулася від перехрестя вулиць Хоружей – Куйбишева до Будинку меблів. Жінок активно вітають сигналами автомобілі, що проїжджають повз.

Трохи пізніше вони перемістилися від Комаровського ринку і пішли ходою вулицею.

«Ми за мирний протест. У попередні дні ми намагалися допомагати людям, підтримувати і співпереживати тим, хто виходить на протести, залишали в під’їздах їжу і медикаменти», – сказала одна з учасниць Ксенія.

Міліція попередила жінок про несанкціонованість акції і зажадала розійтися, нагадавши про відповідальність. На місці були два мікроавтобуси без номерів, всередині сиділи чоловіки в балаклавах.

Жінки поклали квіти і через годину почали розходитися, заклавши руки за голову.

Мінськ: прибиральниця метро відтирає кров і говорить про події (відео)

У білоруському Мінську вночі, на початку доби 12 серпня, прибиральниця на станції метро «Михайлова» стала свідком того, як силовики били чоловіка, який чекав на прибуття транспорту. Вона прибирає сліди крові і говорить про події. У Мінську й інших містах Білорусі 12 серпня третю ніч поспіль тривали протести проти результатів президентських виборів, на яких, за офіційними даними, ушосте переміг Олександр Лукашенко, який є головою держави в Білорусі вже 26 років. Численні демонстрації почалися в Білорусі 9 серпня, їх жорстоко розігнав ОМОН. Всього в країні за 9-10 серпня затримали понад п’ять тисяч людей, одна людина загинула. (Відео Артема Шапарова).​

ЄС обговорить ситуацію у Білорусі на засіданні глав МЗС

14 серпня верховний представник Євросоюзу з закордонних справ Жозеп Боррель скликає позачергове засідання глав МЗС країн-членів ЄС.

Серед питань, які планують обговорити, зокрема й президентські вибори у Білорусі.

11 серпня Боррель заявив, що ЄС попереджає владу Білорусі про «глибокий перегляд» відносин із Мінськом і можливість певних санкцій через події, пов'язані з виборами президента країни та подальшими протестами.

Анатомія протесту. Як влаштований білоруський спротив?

Коротко про те, що робить білоруський протест особливим

Японія закликала владу Білорусі утриматися від актів насильства щодо протестувальників

Японія висловила «глибоку стурбованість» через зіткнення між правоохоронцями і учасниками акцій протесту у Білорусі після виборів президента. Про це повідомляє МЗС Японії.

«Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) / Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) висловили жаль з приводу того, що не змогли направити свою місію зі спостереження за виборами в Білорусі. Японія поділяє цю точку зору (*БДІПЛ / ОБСЄ направляли місії зі спостереження за чотирма минулими президентськими виборами у Білорусі, в яких також брали участь спостерігачі з Японії). ОБСЄ / БДІПЛ також розкритикували явне залякування політичних активістів, затримання потенційних кандидатів і так далі», – мовиться у повідомленні.

Японія також закликала владу Білорусі утриматися від актів насильства щодо учасників протестів.

ЄС і США розглядають санкції щодо посадовців у Білорусі за фальсифікацію виборів, насильство та арешти

Європейський Союз та США заявили, що президентські вибори у Білорусі 9 серпня, на яких переможцем оголосили чинного президента Олександра Лукашенка, не були ні вільними, ні справедливими.

У Брюсселі та Вашингтоні кажуть, що розглядають можливість нових санкцій щодо білоруських посадовців.

«Державні органи застосували непропорційне і неприйнятне насильство, спричинивши принаймні одну смерть і багато поранень. Тисячі людей були затримані і обмеження прав зібрань, свободи слова та преси посилилися», – йдеться у заяві, оприлюдненій 11 серпня від імені Європейського союзу.

ЄС закликає негайно звільнити затриманих і вказує, що вибори в Білорусі не відповідали вимогам, яких зобов’язуються дотримуватися країни-члени Організації з безпеки та співробітництва у Європі.

Санкції Євросоюзу, йдеться в заяві, «можуть включати, серед іншого, заходи проти тих, хто відповідальний за насильство, яке ми спостерігаємо, за невиправдані арешти і за фальсифікацію результатів виборів».

Чільний представник Державного департаменту США Джордж Кент зауважив у вівторок, що Вашингтон вже зараз має низку чинних санкцій щодо білоруської влади, але тепер відповідні американські посадовці визначатимуться з можливими новими санкціями.

«Ми ніколи не знімали усіх санкцій, які були запроваджені раніше. Залишаються санкції щодо особисто президента Лукашенка. А в питанні нашої можливої реакції на події останніх двох діб ми можемо подивитися на роль певних осіб: голови Центральної виборчої комісії стосовно того, що виглядає як ознаки масових фальсифікацій, керівника поліції спеціального призначення – ОМОН, інших владних органів», – сказав Джордж Кент під час обговорень ситуації в Білорусі, організованих американським аналітичним центром Atlantic Council.

«Європейський союз має ширший вибір, бо вони скасували усі санкції 2016 року», – підкреслив американський посадовець.

Джордж Кент також сказав про потребу не лише санкцій, але й намагань сприяти зміні ситуації в Білорусі, зберігаючи можливості діалогу з Мінськом.

МВС Білорусі: у третю ніч протестів затримали понад тисячу людей

У третю ніч протестів у Білорусі затримали понад тисячу людей, повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ Білорусі в Telegram.

За даними відомства, у ніч з 11 на 12 серпня в країні зафіксували зібрання громадян у 25 населених пунктах.

«За участь в несанкціонованих масових заходах затримано більш як тисячу осіб. За інформацією Міністерства охорони здоров’я по медичну допомогу звернувся 51 громадянин. У результаті протиправних дій тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості заподіяні 14 співробітникам міліції і військовослужбовцям внутрішніх військ, деякі з них госпіталізовані», – заявила речниця.

Чим протести в Білорусі відрізняються від Євромайдану. Розповідає колишній прем'єр-міністр України

У Мінську й інших містах Білорусі третю ніч поспіль тривали протести проти результатів президентських виборів, на яких ушосте, за офіційними даними, переміг Олександр Лукашенко, який є головою держави в Білорусі вже 26 років.​ У країні затримали понад п'ять тисяч людей. Силовики під час розгону акцій застосовували сльозогінний газ, світлошумові гранати, стріляли по демонстрантах гумовими кулями. Офіційно підтверджено смерть однієї людини, в лікарні потрапили понад 200 осіб.

Про те, що відбувається в Білорусі і як це відрізняється від подій під час Євромайдану в Україні, ми поговорили з колишнім українським прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Прем’єра Вірменії Пашиняна критикують через «поспішне» привітання Лукашенка

Прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна критикують через «поспішне» привітання Олександра Лукашенка з шостою поспіль перемогою на виборах президента Білорусі.

10 серпня Пашинян заявив про впевненість, що «завдяки нашим спільним зусиллям ми зможемо зміцнити дружбу між нашими народами, розширити взаємовигідну співпрацю між нашими країнами».

Голова Ванадзорського офісу Гельсінської громадянської асамблеї Артур Сакунц заявив, що «поспішне привітальне повідомлення» Лукашенка було «неприйнятним», особливо від лідера, який прийшов до влади після протестів.

Він провів паралель між поточними подіями в Білорусі та розгоном протестувальників у 2008 році у Вірменії. Наразі колишній президент Роберт Кочарян перебуває під судом у Єревані через його ймовірну причетність до смерті 10 протестувальників 12 років тому.

«Як держава, прем’єр якої вітає диктатора Лукашенка, пізніше судити Кочаряна за те ж саме?.. Це просто абсурд», – написав Сакунц у Facebook.

Лідер вірменської опозиційної партії «Просвічена Вірменія» Едмон Марукян також заявив, що Пашинян занадто швидко привітав Лукашенка. Він побачив у цьому «конфлікт цінностей».

Речник Пашиняна Мане Геворкян відмовився коментувати критику на адресу прем’єра. Водночас член партії Пашиняна «Мій крок» Рубен Рубінян не бачить нічого неприйнятного в привітанні Пашиняна на адресу Лукашенка.

У Білорусі під час акцій протесту побили українського фотокореспондента і затримали 9 громадян України – МЗС

У Білорусі під час акцій протесту після оголошення результатів президентських виборів побили українського фотокореспондента і затримали дев’ятьох громадян України. Про це на запит «Суспільного» розповіли у Міністерстві закордонних справ України.

«За інформацією посольства України в Білорусі, станом на 9:00 12 серпня відомо про факт побиття українського фотокореспондента агентства Associated Press, якого з незначними медичними ушкодженнями було доставлено до одного з медичних закладів. Після надання допомоги у той же день він був виписаний. До посольства не звертався», – мовиться у повідомленні.

Зазначається також, що дев’ятьох українців затримали у Вітебську за «адміністративні правопорушення». Внаслідок заходів, до яких вдалося посольство, наступного дня їх звільнили з-під варти.

У МЗС заявили, що інформації про будь-які інші інциденти з громадянами України немає.

Міністр Лінкявічюс: Тихановська записувала відео не в Литві

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська записувала відео, оприлюднене на YouTube-каналі її чоловіка, поза межами Литви, повідомив литовський міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс у коментарі Радіо Свобода.

«Що ж, ви розумієте, що коли людина ухвалює рішення під тиском, усі сказані [нею] слова не можуть бути сприйняті дослівно», – сказав Лінкявічюс.

Він додав, що Литва вирішила прийняти Тихановську, щоб забезпечити її безпеку, «тому що був елемент небезпеки».

«Ми можемо лише судити, що вона не мала багато вибору: або покинути країну, або наслідки не були б хорошими», – заявив міністр.

10 серпня вона пішла до ЦВК Білорусі, щоб оскаржити ці результати. Після семигодинного перебування там вона вийшла через інший вхід і, не попередивши свій штаб, посеред ночі прибула до Литви, куди вона раніше після погроз вивезла своїх дітей.

За словами представників штабу Тихановської, в будівлі ЦВК вона зазнала значного тиску, і саме там була змушена зачитати з папірця своє звернення до демонстрантів, що «народ Білорусі зробив свій вибір» і що вона просить поважати закон, не протистояти міліції і не виходити на площі. Цей запис оприлюднили провладні телеграм-канали в Білорусі 11 серпня, коли вона була вже в Литві.

Перед цим було інше відеозвернення під назвою «Я поїхала до дітей». Його опублікували на YouTube-каналі її арештованого чоловіка.

Білоруські державні ЗМІ повідомляють про затримання координаторів протестів

Білоруське державне агентство «Белта» повідомляє про затримання координаторів антиурядових протестів.

«Один із затриманих, мінчанин, знімав номер на 17-му поверсі готелю «Білорусь». Звідти він і координував акції. Чоловік керував діями трьох підлеглих. Вони, зі свого боку, керували сотнями», – пише агентство.

Близько 200 людей зібралися біля білоруського посольства в Москві. Фото

Акція солідарності відбулася 11 серпня перед білоруським посольством у Москві. У ньому взяли участь близько 200 осіб, повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

«Вільні люди – брати». Акція солідарності перед білоруським посольством у Варшаві. ФОТО

Акція солідарності з білоруським народом, організована групою поляків, відбулася перед білоруським посольством у Варшаві 11 серпня.

Колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк: «Треба поаплодувати білоруському народові»

  • «Путіну вигідно, щоб Лукашенко застосував силу. Путіну вигідно, щоб у Лукашенка руки були в крові».
  • «Для України, як і для Білорусі, найголовніше – це не проросійський президент, не проукраїнський президент, а пробілоруський президент».
  • «Слабкий нелегітимний білоруський президент – це найкоротший шлях для Путіна завершити формування союзної держави на умовах Путіна».
  • «Сьогодні є лише один правильний вихід для Білорусі та для самого Лукашенка. Домогтися цього практично неможливо, але це єдиний правильний вихід. Це повторні президентські та парламентські вибори одночасно».

У Білорусі заборонили продаж піротехніки

Таке рішення ухвалила Рада міністрів 11 серпня. Салюти та петарди використовували протестувальники під час мітингів проти фальсифікацій на виборах президента Білорусі. Протести тривають уже три дні. Представники правоохоронних органів використовували світлошумові гранати та гумові кулі, щоб розігнати протести, пише Білоруська служба Радіо Свобода.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG