Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Спеціальний кореспондент «Медузи» Максим Солопов, затриманий у Мінську в ніч на 10 серпня, повернувся до Росії, повідомило видання. Його супроводжували на білоруській території двоє співробітників посольства Росії.

Голови МЗС країн Скандинавії й Балтії висловили занепокоєння подіями в Білорусі

Міністри закордонних справ восьми країн Скандинавії і Балтії виступили зі спільною заявою, в якій висловили занепокоєння подіями в Білорусі у зв’язку з президентськими виборами 9 серпня.

«Міністри закордонних справ Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії і Швеції… висловлюють глибоке занепокоєння насильством проти учасників післявиборчих протестів, які відбулися у відповідь на повідомлення про широко розповсюджені виборчі фальсифікації. Ми дуже занепокоєні повідомленнями про травми, заподіяні демонстрантам», – мовиться в повідомленні, яке оприлюднили 11 серпня зовнішньополітичні відомства згаданих країн.

За словами авторів заяви, президентські вибори в Білорусі не відповідали міжнародним зобов’язанням Білорусі і загальновизнаним стандартам демократії і верховенства права, а також не були ні вільними, ні чесними.

«Закликаємо владу Білорусі припинити переслідування політичних супротивників, негайно звільнити всіх несправедливо затриманих і дотримуватися прав і свобод людини. Закликаємо владу Білорусі негайно почати справжній політичний діалог із опозицією з метою уникнути подальшого застосування насильства. Ми й далі віддані в своїй прихильності народові Білорусі і продовжимо уважно стежити за подіями», – мовиться в заяві голів МЗС восьми європейських країн.

На кону стоїть не Лукашенко, а Білорусь та білоруський народ – Огризко

Протистояння в Білорусі лише набиратиме обертів, причому це протистояння не тільки внутрішньополітичне, а й геополітичне, стверджує газета «День». І додає, основні гравці – Захід (США, Євросоюз), Росія і Китай.

Реакції Москви на події в Білорусі поки немає – там, як зазначає видання, моделюють ситуацію з максимальною вигодою для себе, адже в попередні роки Кремль так і не зміг остаточно схилити Лукашенка в лоно Росії. «Очевидно, все те, що зараз відбувається в Білорусі, може бути запрограмованим сценарієм у Москві», – переконаний експерт видання, дипломат, колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Він вважає, що «якщо Захід відвернеться від Білорусі, у «бацьки» не буде іншого виходу, як повернутися остаточно до Москви і зберегти свою владу лише у вигляді намісника білоруського губернаторства, не більше». Тому експерт з деяким занепокоєнням дивиться на «доволі прямолінійні вимоги деяких західних політиків накласти на Білорусь суперсанкції».

«Звісно, це можна втілити, але питання у тому, чого вони доб’ються у підсумку?» – запитує Огризко. Він визнає, що Лукашенко – диктатор і за 26 років продемонстрував, що європейські цінності для нього такими не є. «Але якщо дивитися на ситуацію не критично, а стратегічно й глобально, мені здається, що Захід, висловивши стандартні занепокоєння, мав би зрозуміти, що на кону стоїть не Лукашенко, а Білорусь та білоруський народ», – зазначає експерт. З коментарями інших експертів видання знайомить в статті «Битва за Білорусь».

У Білорусі третю ніч тривали протести та сутички з міліцією

У Мінську третю ніч поспіль відбувалися протести та сутички з правоохоронцями. У вівторок знову застосовувалися світлошумові гранати, сльозогінний газ, гумові кулі. Правозахисники повідомляють про побиття журналістів.

11 серпня у Мінську міліція напала на знімальну групу «Бі-бі-сі», однак журналістів не затримали.

Протестні акції у вівторок відрізнялися від акцій, які відбулися минулого понеділка, кажуть свідки вечірніх подій у Мінську. 10 серпня найбільш численні групи протестувальників збиралися у трьох місцях, в інших місцях – менші групи. 11 серпня протестувальники пересувалися містом невеликими групами, ховаючись від переслідування міліції у дворах та під’їздах, потім знову збиралася у групи. Міліція застосовувала спецзасоби в районі Кам’яної Гірки. Ближче до півночі протести тривали в Уруччі і в районі Студентського села.

Одна з учасниць протесту з Мінська в ефірі «Настоящего времени» розповіла, що через відсутність інтернету немає ніякої інформації про те, що відбувається в інших частинах міста.

У Мінську й інших містах Білорусі третю добу тривають протести проти офіційно заявлених результатів президентських виборів, за якими виходить, що чинний президент Олександр Лукашенко, який є головою держави в Білорусі вже 26 років, переміг ушосте поспіль. Численні й досить чисельні демонстрації почалися в Білорусі ввечері в день голосування 9 серпня і повторилися 10 серпня, їх жорстоко розганяли силовики. Всього в країні за 9 і 10 серпня затримали понад п’ять тисяч людей, принаймні одна людина загинула. Для розгону мирних мітингів силовики застосували водомети, гумові кулі і сльозогінний газ. За офіційними даними, в лікарні доставили понад 200 потерпілих. Точне число потерпілих невідоме.

Лукашенко втрачає впевненість, а Росія намагається очолити білоруські протести – експосол України в Білорусі

Білоруси здатні змусити Олександра Лукашенка залишити посаду президента і піти з політики. Адже нині він не має такої впевненості у своїй владі, як ще кілька років тому. Утім, досягти такої мети можуть лише більш скоординовані протести, ніж ті, що нині відбуваються у Білорусі. Головна небезпека в тому, що за недостатньої уваги Європи скерувати білоруські протести може спробувати Росія. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода сказав колишній посол України в Республіці Білорусь Ігор Лиховій.

Білоруська служба Радіо Свобода з 12 серпня тимчасово поновлює радіомовлення на середніх хвилях

Радіопрограми білоруською мовою, присвячені актуальним політичним подіям у Білорусі, можна буде слухати щодня на частоті 1356 кГц (AM) із 21 до 22-ї і з 23-ї години до півночі за мінським часом (нині, в період дії літнього часу в Україні, збігається з київським).

У Білорусі після президентських виборів, які відбулися 9 серпня, виникли перебої з роботою інтернет-сервісів, які відтоді тривають. Про проблеми повідомляють численні користувачі мережі і журналісти. Перш за все йдеться про нестабільне функціонування месенджерів, а також деяких програм, не відкриваються або важко відкриваються ЗМІ і соціальні мережі.

Громадські активісти і представники опозиції звинувачують у цьому владу країни, де третій день поспіль тривають масові вуличні протести, протистояння і сутички демонстрантів із силовиками. «Белтелеком», найбільший у країні державний провайдер інтернет-зв’язку, пояснює перебої в роботі інтернету «кібератаками». Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про втручання в інтернет-простір «зовнішніх сил».

ЄС про події в Білорусі після виборів: глибокий перегляд відносин і можливі санкції

Білоруська міліція готується до протистояння з демонстрантами в Мінську, 11 серпня 2020 року
Білоруська міліція готується до протистояння з демонстрантами в Мінську, 11 серпня 2020 року

У Європейському союзі виступили з заявою щодо подій у Білорусі після президентських виборів 9 серпня, яку виголосив верховний представник Євросоюзу з закордонних справ Жозеп Боррель, і попередили про «глибокий перегляд» відносин із Мінськом і можливість певних санкцій.

«ЄС уважно стежив за подіями напередодні президентських виборів. У перебігу передвиборчої кампанії народ Білорусі засвідчив прагнення до демократичних змін. Але вибори були ні вільними, ні чесними», – мовиться в заяві.

Як мовиться в документі, влада вдавалася до несумірного і неприйнятного насильства, що спричинило принаймні одну смерть і численні травми, тисячі людей були затримані, посилилося придушення свобод зібрання, засобів інформації і висловлювання. «Ми закликаємо владу Білорусі негайно і без умов звільнити всіх затриманих», – заявили в ЄС.

Крім того, зазначено в заяві, варті довіри повідомлення спостерігачів усередині країни свідчать, що виборчий процес не відповідав міжнародним стандартам, яких очікують від країни-члена ОБСЄ.

«Народ Білорусі заслуговує на краще», – наголошено в заяві.

У ЄС нагадали, що відносини з Білоруссю поліпшилися після того, як 2015 року там звільнили політичних в’язнів. «Але без поступу щодо прав людини і верховенства права відносини між ЄС і Білоруссю можуть тільки погіршитися», – застерігає документ.

Як мовиться в заяві, саме виходячи з цього й буде ЄС оцінювати дії влади Білорусі, спрямовані на те, щоб вирішити нинішню ситуацію, і здійснювати глибокий перегляд двосторонніх відносин.

«Це може означати, серед іншого, вжиття заходів проти відповідальних за насильство, невиправдані арешти і фальсифікацію результатів виборів», – застерегли в Євросоюзі.

«Ми закликаємо владу Білорусі започаткувати справжній діалог із залученням усіх сторін суспільства, щоб уникнути подальшого насильства. ЄС буде далі підтримувати демократичну, незалежну, суверенну, квітучу й стабільну Білорусь», – наголошено в заяві.

У Мінську й інших містах Білорусі третю добу тривають протести проти офіційно заявлених результатів президентських виборів, за якими виходить, що чинний президент Олександр Лукашенко, який є головою держави в Білорусі вже 26 років, переміг ушосте поспіль. Численні й досить чисельні демонстрації почалися в Білорусі ввечері в день голосування 9 серпня і повторилися 10 серпня, їх жорстоко розганяли силовики. Всього в країні за 9 і 10 серпня затримали понад п’ять тисяч людей, принаймні одна людина загинула. Для розгону мирних мітингів силовики застосували водомети, гумові кулі і сльозогінний газ. За офіційними даними, в лікарні доставили понад 200 постраждалих. Точне число постраждалих невідоме.

11 серпня ввечері акції протесту і протистояння з силовиками тривають по всій Білорусі.

Білоруси принесли квіти до місця, де загинув протестувальник

Білоруси привезли квіти та свічки до місця загибелі протестувальника, плескаючи в долоні. Проїжджаючі повз автомобілі підтримували їх сигналами. Одна людина загинула під час акцій протесту в Мінську, повідомило Міністерство внутрішніх справ Білорусі 10 серпня. Як стверджують в міністерстві, під час протистояння зі спецназом один із учасників протесту, які будували барикади, намагався кинути в силовиків «невстановлений вибуховий пристрій». Він, як заявили в МВС, нібито вибухнув у руці протестувальника і завдав травм, несумісних із життям. Водночас видання «Белсат» повідомило про непідтверджену інформацію від учасників подій, згідно з якою, в протестувальників не було коктейлів Молотова, а чоловік загинув через вибух світлошумової гранати. Такі гранати використовував спецназ. (Відео Reuters)

Влада Білорусі вирішила вилучати автомобілі, які використовують для блокування руху

Слідчий комітет Білорусі вирішив вилучати автомобілі, що використовуються демонстрантами під час протестів для блокування руху на дорогах, пише державне агентство БелТА з посиланням на відомство.

«Автомобілі, які використовуються для блокування транспорту, є знаряддями злочину і служать засобом для встановлення фактичних обставин у кримінальній справі, у зв’язку з чим будуть вилучатися у власників і визнаватися речовими доказами», – йдеться в повідомленні комітету.

За даними слідства, у Фрунзенському районі Мінська 10 серпня учасники протесту «створили перешкоди» для руху транспорту, що привело до заподіяння збитків «в особливо великому розмірі».

За підсумками огляду місця події комітет порушив кримінальну справу про «умисне блокування транспортних комунікацій».

У Слідчому комітеті заявили, що створення перешкод, установка барикад, постів або блокування заборонені законом.

У Мінську й інших містах Білорусі третю добу тривають протести проти результатів президентських виборів, на яких ушосте переміг Олександр Лукашенко, який є головою держави в Білорусі вже 26 років.

Понад 200 людей потрапили до лікарні в Білорусі за два дні протестів – МОЗ

У Білорусі за два дні протестів шпиталізували понад 200 людей, повідомляє Міністерство охорони здоров’я країни.

«Всім громадянам, які постраждали під час несанкціонованих вуличних акцій, надано необхідну медичну допомогу в повному обсязі», – йдеться в повідомленні.

У службу швидкої медичної допомоги й лікарні люди зверталися з різними травмами, в тому числі з забоями м’яких тканин, травмами кінцівок. Кількох людей госпіталізували з черепно-мозковими травмами, а також із травмами грудної клітки і живота.

МОЗ зазначає, що травми в основному були легкого ступеня тяжкості. Кільком пацієнтам провели операції, їхній стан стабілізували.

«На жаль, одна людина загинула. Смерть наступила до огляду лікарями швидкої медичної допомоги», – зазначає відомство.

Однак, як пише видання TUT.BY, лікарі мінських лікарень повідомляли про пацієнтів із тяжкими травмами, які надходили до них увечері 9 і 10 серпня.

У Білорусі капітан міліції подав у відставку на тлі протестів

У Мінську й інших містах Білорусі тривають протести. Силовики жорстоко придушують акції і затримують демонстрантів, застосовуючи для розгону світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і кийки.

За дві доби затримали близько п’яти тисяч людей, точна кількість постраждалих серед цивільних громадян невідома. При цьому МВС Білорусі повідомляє, що в ході сутичок постраждали 60 співробітників міліції і один військовослужбовець.

Одна людина загинула, її ім’я у МВС не називають. Провладні медіа назвали загиблого «злочинцем, засудженим за вбивство». За даними видання TUT.BY, жителі Мінська несуть квіти на місце загибелі протестувальника біля станції метро «Пушкінська».

У Литві не вірять у добровільність заяви Тихановської з закликом припинити протести в Білорусі

У Литві, до якої перебралася кандидатка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська, чільні посадовці держави не вірять у добровільність її оприлюдненої в Білорусі відеозаяви з закликом припинити протести проти оголошених результатів виборів і визнати «вибір народу».

Президент Литви Ґітанас Науседа вважає, що «жодна людина в здоровому глузді не повірить, що відеозаяви Тихановської були зроблені з її власної волі».

За його словами, це «ще один доказ того, які методи використовують, щоб зламати дух людини і народу». «Ці методи ми вже бачили останніми тижнями», – додав він у фейсбуці.

Як написав Науседа, тепер Тихановська має відійти від зазнаного шоку і фізичних випробувань.

«Литва завжди надаватиме притулок силам, які прагнуть будувати свободу і демократію. Цю ситуацію і останні події в Білорусі я обговорю сьогодні з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем», – заявив президент Литви.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус також говорив про те, що, на його думку, заява Світлани Тихановської з закликом припинити протести, оприлюднена раніше 11 серпня, була зроблена ще під час її перебування в Білорусі попереднього дня. Він додав, що ще не мав змоги поспілкуватися з Тихановською, яка прибула до Литви посеред ночі і на час його пресконференції ще відпочивала.

Міністр додав, що Литва надала Тихановській і її дітям житло і охорону.

«У неї не було особливого вибору, вона була вимушена залишити країну, і вона має нашу литовську візу для перебування терміном на рік без обмежень, тож вона скористалася цим вибором пізно вночі чи, радше, рано вранці… Вона в безпеці, в Литві, разом зі своєю родиною, і це зараз головне», – сказав Лінкявічус журналістам.

«Напевне, цей вибір був єдиним раціональним», – додав він.

Світлана Тихановська і її прихильники не визнають офіційних результатівпрезидентських виборів у Білорусі, що відбулися 9 серпня – за ними вона отримала понад 10 відсотків голосів, а чинний президент Олександр Лукашенко понад 80 відсотків. 10 серпня вона пішла до Центральної виборчої комісії Білорусі, щоб оскаржити ці результати. Після семигодинного перебування там вона вийшла через інший вхід і, не попередивши свій штаб, посеред ночі прибула до Литви, куди вона раніше після погроз вивезла своїх дітей.

За словами представників штабу Тихановської, в будівлі ЦВК вона зазнала значного тиску, і саме там була змушена зачитати з папірця своє звернення до демонстрантів, що «народ Білорусі зробив свій вибір» і що вона просить поважати закон, не протистояти міліції і не виходити на площі. Цей запис оприлюднили провладні телеграм-канали в Білорусі 11 серпня, коли вона була вже в Литві.

Штаб Тихановської закликав до діалогу про «мирну передачу влади народові»

Штаб кандидатки на посаду президента Білорусі Світлани Тихановської закликав владу країни почати діалог про «мирну передачу влади народові». Звернення з’явилося в телеграм-каналі штабу «Пул первой».

«Ми підтримуємо всіх, хто протестує проти фальсифікацій і бореться за свої права мирним шляхом. Ми солідарні з усіма, хто відстоює своє право на краще майбутнє для себе і своїх дітей. Ми проти насильства і просимо владу не застосовувати насильство проти мирних громадян. Ми пропонуємо почати діалог про мирну передачу влади народу без насильства і потрясінь», – йдеться в заяві.

У Мінську й інших містах Білорусі день тривають протести. Силовики жорстоко придушують акції і затримують демонстрантів, застосовуючи для розгону світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і кийки.

За дві доби затримали близько п’яти тисяч людей, точна кількість постраждалих серед цивільних громадян невідома. При цьому МВС Білорусі повідомляє, що в ході сутичок постраждали 60 співробітників міліції і один військовослужбовець.

Одна людина загинула, її ім’я у МВС не називають. Провладні медіа назвали загиблого «злочинцем, засудженим за вбивство». За даними видання TUT.BY, жителі Мінська несуть квіти на місце загибелі протестувальника біля станції метро «Пушкінська».

Соратниця Тихановської: її звернення, ймовірно, було записане у ЦВК Білорусі і під тиском

Соратниця кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської Марія Колесникова на пресконференції в Мінську 11 серпня висловила припущення, що Тихановська записала відеозвернення із закликом до громадян відмовитися від акцій протесту під тиском представників силових структур.

Тихановська в ніч на 11 серпня залишила Білорусь і зараз перебуває в Литві. Вона опублікувала відео, в якому говорить, що зробила складний вибір і виїхала з країни, де йдуть протести проти офіційних підсумків президентських виборів, заради дітей. Пізніше в інтернеті з’явилося ще одне відео з Тихановською, в якому вона зачитує роздрукований текст із закликом до громадян Білорусі утриматися від вуличних акцій протесту.

За словами Марії Колесникової, друге звернення, цілком ймовірно, записано в будівлі Центрвиборчкому Білорусі, де Тихановська була напередодні, і де на неї, ймовірно, чинили тиск представники силових структур.

Чоловік Світлани Тихановської зараз перебуває в СІЗО в Білорусі за звинуваченням в підготовці заворушень. Її діти перебувають за кордоном.

Раніше журналісти і користувачі соцмереж звернули увагу на схожість інтер’єру приміщення, в якому записано відео з Тихановською, і кабінету Єрмошиної.

Колесникова підкреслила, що сама вона залишається в Білорусі. Вона сказала, що розуміє мотиви Тихановської і не засуджує її. Штаб кандидата продовжує роботу. У ЦВК Білорусі 11 серпня підтвердили, що скаргу Тихановської взяли до розгляду.

Про те, що Тихановська перебуває в Литві, першим вранці 11 серпня повідомив голова МЗС Литви Лінус Лінкявічюс.

Разом із кандидаткою в Литву виїхала її помічниця Марія Мороз, яка раніше була затримана білоруською міліцією.

Докладніше читайте тут.

У Білорусі капітан міліції подав у відставку на тлі протестів

У Білорусі капітан міліції Єгор Ємельянов подав у відставку на тлі протестів і сутичок демонстрантів із міліцією після оголошення підсумків виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемагає чинний голова держави Олександр Лукашенко.

«17 років служби закінчені. Моя совість чиста. Міліція з народом!», – написав Ємельянов в інстаграмі.

Його пост за кілька годин набрав понад 80 тисяч лайків. У коментарях люди дякують йому за вчинок, «честь і гідність», а також називають «героєм».

У Мінську й інших містах Білорусі другий день тривають протести. Силовики жорстоко придушують акції і затримують демонстрантів, застосовуючи для розгону світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і кийки.

За дві доби затримали близько п’яти тисяч людей, точна кількість постраждалих серед цивільних громадян невідома. При цьому МВС Білорусі повідомляє, що в ході сутичок постраждали 60 співробітників міліції і один військовослужбовець.

Одна людина загинула, її ім’я у МВС не називають. Провладні медіа назвали загиблого «злочинцем, засудженим за вбивство». За даними видання TUT.BY, жителі Мінська несуть квіти на місце загибелі протестувальника біля станції метро «Пушкінська».

ЦВК Білорусі вранці 10 серпня оголосила попередні підсумки голосування, згідно з якими кандидатка Світлана Тихановська набрала 10,09%, чинний президент Олександр Лукашенко, який править у Білорусі вже 26 років, – 80,08%. При цьому, за результатами альтернативних опитувань в інших країнах, при підрахунку голосів на 19 виборчих дільницях у Світлани Тихановської було 79,69% голосів.

Виборчий штаб Тихановської не визнав офіційні підсумки голосування. Кандидатка 10 серпня виїхала в Литву після того, три години перебувала в будівлі ЦВК Білорусі, куди вона приїхала, щоб подати скаргу на результатиголосування. За даними соратників Тихановської, у ЦВК на неї тиснули представники силових відомств.

Речниця Тихановської: ми за всі мирні засоби боротьби, враховуючи страйки

Речниця апарату кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської заявила, що їхня команда підтримує всі мирні способи боротьби людей за їхні права.

Анна Красуліна сказала про це 11 серпня Білоруській службі Радіо Свобода, коментуючи повідомлення про стихійні страйки на білоруських фабриках.

«Ми – за всі мирні способи боротьби людей за їхні права, включаючи страйки та мирні демонстрації. Все, що дозволяє нам досягти зміни режиму», – сказала Красуліна.

У Білорусі поширюють відео: Тихановська з папірця читає звернення із проханням не виходити на акції

У Білорусі поширюють нове відеозвернення кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської, на якому вона, читаючи з аркуша, закликає своїх прихильників припинити акції протесту.

«Я, Світлана Тихановська, дякую вам за участь у виборах глави держави. Народ Білорусі зробив свій вибір. Із вдячністю і теплотою я звертаюся до всіх громадян, які підтримували мене весь цей час. Білоруси, я закликаю вас до розсудливості і поваги закону. Я не хочу крові і насильства. Я прошу вас не протистояти міліції, не виходити на площі, щоб не наражати свої життя на небезпеку. Бережіть себе і своїх близьких», – прочитала Тихановська текст звернення.

Коли воно було зроблене – до чи після її від’їзду з Білорусі в Литву – наразі незрозуміло. На відео Тихановська сидить біля закритого шторами вікна і беземоційно зачитує текст. Штаб Тихановської про це звернення нічого не повідомляв.

Друга ніч протестів у Мінську: сутички з ОМОНом та барикади (відео)

У білоруському Мінську вночі 11 серпня поблизу торговельного центру «Рига» зібралися кілька тисяч осіб. Протестувальники побудували на проїжджій частині дороги барикади зі сміттєвих баків, огорож та каміння. Кілька співробітників ОМОНу намагалися розігнати мітингувальників світлошумовими гранатами. Вдалося їм це тільки з другої спроби і за допомогою водометів. Також проти протестувальників застосовували сльозогінний газ. (Відео Білоруської служби Радіо Свобода).​

Жорсткий розгін, водомети та гумові кулі: фото другої ночі протестів у Білорусі

Обережно: фото можуть шокувати

Увечері 10 серпня та вночі 11 серпня у низці білоруських міст тривали масові протести проти фальсифікацій на виборах президента у Білорусі. Найбільше повідомлялося про протести та затримання в Мінську. Поблизу торговельного центру «Рига» та між станціями метро «Спортивна» та «Пушкінська» утворилися два основні протестні центри. Також повідомлялося про затримання в інших місцях.

Вибухи лунали у різних частинах міста. Проти демонстрантів були застосовані світлошумові гранати, водомети і гумові кулі. МВС повідомило, що один протестувальник загинув.​

У Білорусі 9 серпня відбулися вибори президента. Центральна виборча комісія країни повідомила, що, за попередніми даними, чинний президент Олександр Лукашенко, який балотувався на шостий термін поспіль, набрав більшість голосів. Супротивники чинної влади не визнають таких оголошених результатів.

Результати виборів викликали ввечері 9 серпня протести в білоруських містах. За офіційними даними Міністерства внутрішніх справ країни, такі протести відбулися в 33 містах, були затримані близько 3 тисяч осіб, з яких близько 1 тисячі в столиці Мінську.

Тихановська записала відеозвернення після виїзду з Білорусі

На відео під назвою «Я поїхала до дітей | Світлана Тихановська» на YouTube-каналі «Страна для жизни» її чоловіка та незареєстрованого кандидата в президенти Сергія Тихановського вона зізнається: «Думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала й дала мені стільки сил, що я витримаю все».

«Але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку. Я ухвалила дуже складне для себе рішення. Його я ухвалила абсолютно самостійно. Ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій жодним чином на нього не могли повпливати. Я знаю, що багато мене зрозуміють, багато засудять, багато зненавидять. Не дай Боже опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я», – сказала кандидатка в президенти Білорусі.

Вона закликала людей берегти себе, оскільки «жодне життя не вартує того, що зараз відбувається».

«Діти – це найважливіше, що є в нашому житті», – підсумувала Тихановська.

У Білорусі під час масових протестів після президентських виборів кілька журналістів перестали виходити на зв’язок

Про це повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

Зокрема, вже понад добу не можуть зв’язатися з журналістом «Медузи» Максимом Солоповим. Він був затриманий в Мінську ввечері у неділю і, за словами колег, сильно побитий. Де він перебуває зараз, невідомо. Правозахисники припускають, що Солопов у СІЗО в Жодино. Інформації від правоохоронних органів Білорусі щодо нього немає.

Також з вечора понеділка зник зв’язок з фотокореспондентом МІА «Россия сегодня» Іллею Піталевим. Минулої ночі затримали головного редактора білоруського видання «Наша нива» Єгора Мартиновича. Він встиг відправити колегам сигнал SOS. Після цього зв’язок з ним зник.

У понеділок кореспондент «Нашої ниви» Наталія Лубневська, яка висвітлювала протести в Мінську, була поранена гумовою кулею в коліно. Журналістку довелося госпіталізувати.

«МБХ медіа» повідомляє, що постраждав кореспондент видання Олександр Скрильніков: його зачепила світлошумова граната.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG