Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

НАТО засуджує застосування сили проти демонстрантів у Білорусі

У НАТО занепокоєні ситуацією з президентськими виборами у Білорусі. Заяву генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга оприлюднив журналіст CNN Раян Браун.

«Союзники по НАТО висловили серйозну стурбованість з приводу проведення президентських виборів в Білорусі. НАТО засуджує насильство проти мирних демонстрантів», – заявив Столтенберг.

Він нагадав про необхідність дотримуватися основних прав людини, права на свободу слова і на мирний протест.

Такого брутального розгону Білорусь ще не бачила – журналіст

«У Білорусі будь-яка людина, навіть якщо одна вийде з плакатом, транспарантом в центр міста – це вже провокація. Її заарештують і посадять на 15 діб. А тут вийшли кілька тисяч».

Міністр Лінкявічюс: Тихановська в безпеці, вона в Литві

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська прибула до Литви, повідомив міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс у Twitter.

«Світлана Тихановська в безпеці. Вона в Литві», – написав Лінкявічюс.

Кандидат у президенти США Байден: народ Білорусі вимагає, щоб його голос почули

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден зробив спеціальну заяву щодо подій у Білорусі: «Після 26 років систематичних репресій при авторитарному режимі Олександра Лукашенка народ Білорусі вимагає, щоб його голос був почутий. Після президентських виборів, затьмарених фальсифікаціями, громадяни, які мирно протестують, вимагаючи точного підрахунку голосів, зіткнулися з поліцією, яка застосувала світлошумові гранати, сльозогінний газ і гумові кулі. Режим Лукашенка відключив доступ до інтернету, заарештував протестувальників і незалежних журналістів і спробував змусити замовкнути іноземних спостерігачів. Все це не відповідає діям політичного лідера, переконаного у своїй перемозі на чесних виборах. Але завдяки відважним громадянам – журналістам, активістам і простим людям, які задокументували ці екстраординарні події, ми знаємо правду про напади режиму на демократію».

Він висловив підтримку тим, хто закликає до прозорого і точного підрахунку голосів на виборах у Білорусі та звільнення всіх політичних в’язнів.

«Я також закликаю президента Лукашенка поважати права мирних демонстрантів і утримуватися від подальшого насильства. Моя адміністрація ніколи не відмовиться від захисту демократії і прав людини, і ми будемо працювати з нашими демократичними союзниками і партнерами, щоб говорити єдиним голосом і вимагати поваги цих прав», – наголосив Байден.

У Мінську продовжують зводити барикади – відео

У столиці Білорусі увечері 10 серпня люди почали сходитися в центр Мінська. Біля місцевого кінотеатру, вони звели барикади і скандували «Живе Білорусь». Відео Білоруської редакції Радіо Свобода.

У Мінську продовжують зводити барикади – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

У Києві під час протесту біля посольства Білорусі затримали кількох осіб

Під стінами посольства Білорусі в Україні 10 серпня кілька десятків людей вийшли на знак протесту проти оголошених білоруською ЦВК попередніх результатів президентських виборів, за якими переміг Олександр Лукашенко, та затримання активістів у цій країні. Під час штовханини на акції затримали колишнього політв’язня Кремля, кримчанина Олександра Кольченка та ще кількох осіб. Як повідомили правоохоронці, кількох людей затримали начебто за те, що ті намагалися жбурляти яйця в бік посольства.

Білорусь: МВС заявляє про одного загиблого в Мінську, протестувальники намагаються зводити барикади

Одна людина загинула під час акцій протесту в Мінську, повідомило Міністерство внутрішніх справ Білорусі 10 серпня.

Як стверджують в міністерстві, в ході протистояння зі спецназом один із учасників протесту, які будували барикади, намагався кинути в силовиків «невстановлений вибуховий пристрій». Він нібито вибухнув у руці протестувальника і завдав травм, несумісних із життям.

Водночас видання «Белсат» повідомляє про непідтверджені повідомлення від учасників подій, згідно з якими у протестувальників не було коктейлів Молотова, а чоловік загинув через вибух світлошумової гранати.

Кілька тисяч людей вийшли на вулицю Притицького в Мінську увечері 10 серпня, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода. Міліція застосовує проти протестувальників гранати із подразливим газом.

Зараз люди намагаються будувати барикади зі сміття та інших підручних засобів. Рух проспектом Пушкіна в столиці перекритий.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, поранення також отримав водій автобуса, поруч із яким вибухнула граната, йому надають медичну допомогу. Також, як описує кореспондент з місця подій, одна жінка нерухомо лежить у кареті медиків.

Низка публікацій та дописів у соцмережах повідомляють про демонстрантів у різних частинах Мінська. Частина автомобільних доріг перекрита спецтехнікою.

США застерігає уряд Білорусі від застосування сили, а Ґутерріш закликає «всі сторони» до діалогу

Сполучені Штати закликають білоруську владу не перешкоджати мирним зібранням та не застосовувати насильство проти протестувальників. Про це заявила речниця Білого дому Кейлі МаКенані 10 серпня.

«Суворі обмеження доступу кандидатів до виборів, заборона присутності незалежних місцевих спостерігачів, залякування кандидатів від опозиції та затримання мирних демонстрантів та журналістів спотворили процес. Ми закликаємо білоруський уряд поважати право на мирні зібрання та утриматися від застосування сили», – заявила МакЕнані.

Державний секретар США Майк Помпео у своїй заяві назвав вибори президента Білорусі такими, що «не були вільними і чесними».

«Як друзі Білорусі, ми підтримуємо білоруську незалежність та суверенітет, а також прагнення білоруського народу до демократичного і процвітаючого майбутнього. Щоб досягнути цієї мети, уряд Білорусі повинен довести діями свою відданість демократичному процесу та повазі до прав людини», – йдеться в заяві голови Державного департаменту США.

Свою заяву озвучив також речник генерального секретаря Організації об’єднаних націй Антоніу Ґутерріша Стефан Дюжаррік. За його словами, генеральний секретар «із занепокоєнням» стежить за ситуацією в Білорусі. Водночас заява Ґутерріша адресована «всім сторонам» подій.

«Генеральний секретар закликає білоруську владу проявити максимальну стриманість та забезпечити повну повагу до права на свободу висловлення поглядів, мирних зібрань і асоціацій. Він наголошує на важливості реалізації цих прав у мирному середовищі та відповідно до закону. Генеральний секретар закликає всі сторони уникати дій, які можуть посилити напругу, та вирішувати питання, що виникають, у дусі діалогу», – заявив Дюжаррік.

В ОБСЄ і в ПАРЄ відгукнулися на події в Білорусі

В Організації з безпеки і співпраці в Європі і в Парламентській асамблеї Ради Європи відгукнулися на останні події в Білорусі, пов’язані з президентськими виборами 9 серпня і розгоном протестів після них.

Як заявили в Бюро демократичних інституцій і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, після залякувань і непропорційного застосування сили проти учасників протестів у Білорусі по тому, як з’явилися повідомлення про серйозні порушення в перебігу проведення виборів БДІПЛ закликає до діалогу і вимагає від влади утриматися від насильства і чесно й детально повідомити про результати виборів на всіх дільницях.

«Є свідчення про надмірне застосування поліцією сили по всій Білорусі проти переважно мирних протестів… Свобода мирних зібрань, як і свобода висловлювання – це засадничі права людини, визначально важливі для розвитку демократичних суспільств, і БДІПЛ закликає негайно і дієво розслідувати всі прояви жорстокості з боку поліції, а також звільнити всіх затриманих за участь у протестах, що тривають далі», – мовиться в заяві.

БДІПЛ, яке в ОБСЄ відповідає, зокрема, за спостереження за виборами в країнах-членах, також заявило, що шкодує через неможливість узяти участь у спостереженні за виборами в Білорусі після того, як влада країни не направила вчасного запрошення.

У заяві згадано й про числення повідомлення про порушення на різних стадіях виборчого процесу в Білорусі – при тому, що всі країни-члени ОБСЄ зобов’язувалися проводити справді демократичні вибори і дотримувати права на свободу мирних зібрань.

«БДІПЛ продовжує стежити за подіями в Білорусі і закликає до діалогу, і при цьому залишається твердо на боці громадянського суспільства і всіх, хто захищає права людини. БДІПЛ готове допомагати владі країни здійснювати нагальні реформи, необхідні для того, щоб привести закони і правозастосування в країні у відповідність до міжнародних стандартів і зобов’язань у галузі прав людини», – заявили у БДІПЛ ОБСЄ.

На ситуацію в Білорусі відгукнулося й нинішнє головування в ОБСЄ Албанії. «Із занепокоєнням стежимо за подіями в Білорусі після недільних президентських виборів. Закликаємо до максимальної стриманості і відповідальності в такий критичний час і наголошуємо на важливості дотримання прав людини і засадничих свобод», – мовиться в короткій заяві у твітері.

А в Парламентській асамблеї Ради Європи на це становище зреагував її президент Рік Дамс.

Як мовиться в його заяві, він глибоко шкодує, що президентські вибори в Білорусі були далеко не вільними і чесними.

Навівши низку повідомлень про порушення напередодні дня голосування, Дамс додав, що події вечора 9 серпня, коли силовики застосували силу і затримували демонстрантів, поглибили ці занепокоєння.

Президент ПАРЄ закликав владу Білорусі до максимальної стриманості і забезпечення неухильного дотримання засадничих прав і свобод людини відповідно до міжнародних зобов’язань країни. «Свобода висловлювання і мирного зібрання – важлива засада демократичних суспільств і необхідна умова для плюралістичного і демократичного мирного процесу», – додав він.

При цьому Рік Дамс наголосив: «Я особливо вітаю відвагу і рішучість білоруських жінок, які брали активну участь у політичних процесах як їхні лідери, активісти і активні виборці, незважаючи на сексистські зауваження, які лунали впродовж усієї кампанії». За його словами, такій зневажливій мові не місце в сучасній політиці.

Також Дамс пообіцяв, що ПАРЄ буде уважно стежити за становищем у Білорусі.

МЗС України, Литви та Польщі закликали білоруську владу «утриматися від застосування сили»

МВС Білорусі заявляє про більш ніж 50 потерпілих громадян і 39 міліціонерів
МВС Білорусі заявляє про більш ніж 50 потерпілих громадян і 39 міліціонерів

Міністри закордонних справ країн Люблінського трикутника – України, Польщі та Литви – Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс оприлюднили звернення через події в Білорусі, де тривають протести через результати президентських виборів. Україномовну версію звернення оприлюднило МЗС України.

«Ми глибоко стурбовані ескалацією ситуації в Білорусі після президентських виборів і закликаємо владу утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих минулої ночі. Повага до основних свобод та прав людини, включаючи демократію та верховенство права, є необхідною для подальшого розвитку незалежної та суверенної Білорусі, яку ми повністю підтримуємо», – йдеться в заяві.

Дипломати стверджують, що готові допомогти в налагодженні діалогу для вирішення ситуації «на благо народу та держави Білорусь».

«Благополуччя та процвітання Білорусі та її народу важливі для всієї Європи та особливо для нашого регіону. Усі ми зацікавлені у продовженні взаємовигідного діалогу, а також співпраці, заснованої на демократичних цінностях та орієнтованої на створення умов для спільного та стабільного майбутнього», – заявляють вони.

Стурбованість подіями в Білорусі вже висловили генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ та представники Євросоюзу.

У Білорусі 9 серпня відбулися вибори президента. Центральна виборча комісія країни повідомила, що, за попередніми даними, чинний президент Олександр Лукашенко, який балотувався на шостий термін поспіль, набирає 80,08% голосів, а його основна опонентка Світлана Тихановська – 10,09%. Супротивники чинної влади не визнають таких оголошених результатів.

Білорусь: у Мінську відкрили вогонь по протестувальниках, поранена журналістка

У Мінську внаслідок обстрілу поранена журналістка видання «Наша Нива». Про це повідомило саме видання та білоруська служба Радіо Свобода.

За повідомленням, протестувальники перегородили дорогу біля супермаркету «Корона» в столиці. По них відкрили вогонь, поранення отримала журналістка Наталія Лубневська.

«Люди просто стояли, часом скандували гасла, махали машинам. На цьому місці були присутні журналісти, в тому числі журналісти «Нашої Ниви». Одна з куль поцілила в ногу журналістки «Нашої Ниви» Наталії Лубневської», – повідомило видання.

Поранену журналістку забрала швидка.

Білоруська служба Радіо Свобода повідомляє, що силовики перекрили рух мостом на вулиці Кальварийській, на місці присутні люди у військовій формі з вогнепальною зброєю. Проти протестувальників застосували газ.

У Білорусі 9 серпня відбулися вибори президента. Центральна виборча комісія країни повідомила, що, за попередніми даними, чинний президент Олександр Лукашенко, який балотувався на шостий термін поспіль, набирає 80,08% голосів, а його основна опонентка Світлана Тихановська – 10,09%. Супротивники чинної влади не визнають таких оголошених результатів.

Результати виборів викликали ввечері 9 серпня протести в білоруських містах. Навіть за офіційними даними Міністерства внутрішніх справ країни, такі протести відбулися в 33 містах, було затримано близько 3 тисяч осіб, із них близько 1 тисячі в столиці Мінську. У сутичках є потерпілі; МВС заявляє про більш ніж 50 потерпілих громадян і 39 міліціонерів. Правозахисники заявляли про загибель одного демонстранта, в МВС це заперечують.

Польща і Чехія, звинувачені Лукашенком у втручанні, критикують вибори в Білорусі

Один із епізодів протистояння демонстрантів і міліції в Мінську, 9 серпня 2020 року
Один із епізодів протистояння демонстрантів і міліції в Мінську, 9 серпня 2020 року

Польща і Чехія, яких президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив раніше 10 серпня у втручанні в події навколо президентських виборів у його країні, критикують дії білоруської влади в перебігу цих виборів і заперечують звинувачення.

У Польщі, зокрема, міністр закордонних справ Яцек Чапутович на пресконференції відкинув будь-яке втручання польської держави в події в Білорусі. За його словами, заява Лукашенка неоднозначна, бо в ній є певний натяк на дзвінки з Польщі, що можуть стосуватися громадських організацій – які, наголосив польський міністр, мають повне право підтримувати контакти з представниками білоруського громадянського суспільства. Тому, сказав він, у Варшаві звинувачення Лукашенка визнають за безпідставні.

Також у Чехії Міністерство закордонних справ висловило занепокоєння щодо перебігу президентських виборів у Білорусі. «Ми вважаємо неприйнятним, що у зв’язку з передвиборчою агітацією і проявом права на зібрання ще перед голосуванням була затримана велика кількість осіб. Також неприйнятними є дії репресивних органів щодо громадян, які протестували проти перебігу і результатів виборів», – зазначено в заяві чеського МЗС.

Більше про це читайте за лінком.

Вибори і протести в Білорусі: як реагує Україна?

Масові протести в Мінську в ніч на 10 серпня 2020 року
Масові протести в Мінську в ніч на 10 серпня 2020 року

Вибори президента в Білорусі та значна розбіжність між офіційним підрахунком голосів та підрахунками опозиції спричинили масові протести в білоруських містах. Про застосування силовиками травматичної зброї, про півтори сотні затриманих та про безліч поранених повідомляють правозахисники. Свої заяви щодо цих подій зробили представники української влади, опозиції та низка експертів. Причому ідеться не лише про заклики не вдаватися до насильства та забезпечити політичні права і свободи білорусів, а й про бачення подальшого розвитку подій: як в самій Білорусі, так і в регіоні. Радіо Свобода зібрало різні українські реакції на події в Білорусі. Ця інформація – за лінком.

Чехія заперечує, що постачала до Білорусі світлошумові гранати

Чехія дотримується заборони на постачання світлошумових гранат до Білорусі, написав у своєму твітері міністр закордонних справ Томаш Петршічек. Таким чином він відповів на питання щодо ймовірного застосування проти протестувальників у Білорусі гранат чеського виробництва.

«Я не знаю, чи ці кадри справжні. Чехія дотримується ембарго на постачання таких матеріалів до Білорусі. Вже 10 років. Свою роль у цьому могли зіграти або перекупники, або йдеться про матеріали з раніших часів», – написав Петршічек у відповіді одному з дописувачів.

У соцмережах та медіа з’явилися світлини, зроблені в Мінську під час розгону мирних протестів 9 серпня. На них видно рік виробництва світлошумових гранат – 2012. Ембарго на постачання зброї до Білорусі Євросоюз запровадив у 2011 році.

Чеська компанія з виробництва таких гранат Zeveta Ammunition на запит білоруської служби Радіо Свобода відповіла, що ніколи не експортувала військові гранати до Білорусі.

«Ми також заперечуємо, що на фото – наша продукція зображена. На фотографії – очевидна чужа наліпка на виробі невідомого походження. Тому ми відкидаємо припущення про походження речі на цій фотографії та про можливу причетність до поширення чи створення гібридних загроз та дезінформації», – йдеться у відповіді компанії.

На мітингу під посольством Білорусі в Україні затримали кількох людей, в тому числі Кольченка

Під час штовханини на акції під посольством Білорусі в Києві затримали колишнього політв’язня, кримчанина Олександра Кольченка і ще кількох учасників, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.​

За попередніми даними, загалом затримали шістьох людей. Як повідомили правоохоронці кореспондентові Радіо Свобода на місці, перші двоє затриманих намагалися жбурляти яйця в бік будівлі посольства‬.

Кольченка затримали після того, як до провулку, де перебували попередні затримані, намагалася проїхати автівка патрульних. Зчинилася сутичка, було пошкоджено авто поліції.

Під стінами посольства Білорусі в Україні 10 серпня кілька десятків людей вийшли на знак протесту проти результатів виборів у Білорусі та затримання активістів у цій країні.

Наразі під посольством перебуває кілька десятків людей. Серед присутніх – громадяни Білорусі.

Вибори в Білорусі: Тихановська оскаржує результати

Кандидатка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська оскаржує оголошені офіційні результати виборів, за якими перемагає чинний президент Олександр Лукашенко, повідомили агентствам представники кандидатки і Центральної виборчої комісії країни.

Як сказала прессекретарка Тихановської Анна Красуліна незалежному білоруському агентству Tut.by, кандидатка подала до ЦВК скаргу з вимогою здійснити повторний перерахунок голосів.

У скарзі мовиться, що через допущені порушення законодавства при підрахунку потрібен повторний підрахунок голосів із перевіркою правдивості даних про учасників голосування і автентичності бюлетенів і протоколів для голосування.

«У разі неможливості здійснення повторного підрахунку голосів вибори на певних дільницях мають бути визнані недійсними», – мовиться в скарзі, як її цитує агентство, з посиланням на статтю Виборчого кодексу Білорусі.

Також у скарзі перелічені порушення, що їх зафіксували незалежні спостерігачі.

Із іншого боку, про цю скаргу повідомило неназване джерело в ЦВК Білорусі російському державному агентству «ТАСС».

ЦВК Білорусі дещо оновила попередні офіційні результати президентських виборів

Центральна виборча комісія Білорусі дещо оновила попередні офіційні результати виборів президента країни, що відбулися 9 серпня. Тепер чинний президент Олександр Лукашенко, який балотувався на шостий термін поспіль, за цими даними, має 80,08% голосів, його головна суперниця Світлана Тихановська – 10,09%, решта кандидатів здобули менш ніж по 2%, а 4,6% відсотка учасників виборів проголосували проти всіх. За цими ж офіційними даними, явка склала 84,27%, повідомляє державне агентство «БелТА»; сайт самої ЦВК, як і низка інших білоруських сайтів, досі недоступний.

Таким чином, зміни порівняно з даними, оголошеними вранці 10 серпня, відрізняються лише на десяті частки відсотка, і на ці частки нині поліпшився результат Тихановської і погіршився Лукашенка. Як заявляла вранці голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, оголошені тоді дані ще будуть змінюватися, але зовсім незначно.

Супротивники чинної влади не визнають таких оголошених результатів. Опозиція заявляє, що її власні екзит-поли і альтернативні підрахунки свідчать про перемогу Тихановської. Сама Тихановська і її виборчий штаб вважають саме її переможницею виборів і готуються до нових протестів.

НАТО засудило насильство проти протестувальників у Білорусі

НАТО висловило стурбованість подіями в Білорусі та засудило насильство проти її громадян. Про це йдеться в заяві генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа 10 серпня.

«Союзники по НАТО висловили серйозні побоювання проведенням президентськими виборами в Білорусі. НАТО засуджує насильство проти мирних протестувальників. Необхідно поважати фундаментальні права, в тому числі свободу слова та право на мирний протест», – йдеться в заяві Столтенберґа.

Зі схожими заявами з приводу подій у Білорусі раніше виступили очільники Євросоюзу.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG