Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

«Белсат»: журналісти взяли коментар у чоловіка, якого вважали загиблим під час протестів у Мінську

Базований у Польщі білоруський телеканал «Белсат» заявляє, що його журналісти взяли коментар у Євгена Заїчкіна, якого вважали загиблим під час протестів у Мінську.

«Ми з братом й дівчиною йшли в бік стели, під’їхав мікроавтобус, звідти вискочили 5-6 бійців Загону міліції особливого призначення й почали затримувати всіх, застосовувати силу. Я коли зрозумів, що вони біжать за мною, став на коліна, підняв руки. І я бачу замах й удар дубинкою, перший удар в обличчя, одразу потекла кров. Після били по обличчю. Брата затримали. Що з ним – не знаю, вдома його немає. Мене затримали, був струс, викликали «швидку», – цитує «Белсат» Заїчкіна.

Згодом його відвезли до шпиталю. Там він розповів співробітнику міліції, що сталося. Заїчкін заявив, що потім попросив у лікаря піти додому. Той дозволив, оскільки немає переломів.

Раніше правозахисний центр «Весна» повідомив, що в Мінську загинув один з учасників антиурядового протесту. За даними правозахисників, у ніч на 10 серпня чоловік отримав черепно-мозкову травму, несумісну з життям, після наїзду спецтехніки на проспекті Переможців.У ЗМІ і соцмережах писали, що під колесами автозаку міг загинути Євген Заїчкін.

Міністерство внутрішніх справ Білорусі заперечило інформацію про загиблого.

Протести у Білорусі: нічні сутички з силовиками (відео)

9 серпня в Білорусі пройшли вибори президента. Вночі у Мінську почалися сутички протестувальників із силовиками. Затримання відбувалися і в інших містах країни. Правозахисники кажуть про 140 затриманих і одного загиблого. В МВС Білорусі заявили про понад 3 000 затриманих і додали, що «людських жертв немає». Міністерство також стверджує, що мітингувальники нібито «запалювали феєрверки, розсипали шипи і цвяхи на проїжджій частині, будували барикади з мобільних турнікетів, демонтували тротуарну плитку і кидали її та інші предмети в правоохоронців». (Відео Білоруської редакції Радіо Свобода).

У ЄС відреагували на президентські вибори в Білорусі

У Європейському союзі виступили з низкою заяв із приводу подій у Білорусі, де 9 серпня були проведені президентські вибори.

Вечір після виборів був затьмарений непропорційним і неприйнятним насильством держави щодо мирних учасників протестів, мовиться у спільній заяві віцепрезидента Європейської комісії, верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля і єврокомісара з питань розширення ЄС Олівера Варгеї.

«Ми засуджуємо насильство і закликаємо негайно звільнити всіх затриманих минулої ночі. Влада Білорусі повинна забезпечити дотримання засадничого права на мирні зібрання», – мовиться в заяві.

Крім того, чільні посадовці Єврокомісії звернули увагу: «Білоруський народ, здійснивши безпрецедентну мобілізацію за вільні вибори і демократію, тепер очікує, що голоси будуть підраховані правильно. Важливо, щоб Центральна виборча комісія опублікувала результати, які відобразять вибір білоруського народу».

«Тільки дотримання прав людини, демократія і вільні й чесні вибори гарантуватимуть стабільність і суверенітет Білорусі. Ми будемо й далі уважно стежити за подіями, щоб оцінити, як далі формувати реакцію ЄС і відносини з Білоруссю у зв’язку з ситуацією», що розвивається», – заявили Боррель і Варгеї.

Лукашенко звинуватив «ляльководів» з-за кордону в протестах у Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив «ляльководів» з-за кордону в протестах у Білорусі, які спалахнули після оголошення попередніх результатів президентських виборів.

«По одній розмові ми бачимо ляльководів. Одна з ліній цих ляльководів – Чехія. Сьогодні вже з Чехії управляють нашим об'єднаним штабом, де, вибачте мене, сидять ці овечки, нічого не розуміючи, що від них хочуть... Вони продовжують насідати, продовжують вимагати: виводите людей на вулицю і ведіть переговори з владою про добровільну здачу влади», – сказав Лукашенко.

МВС Білорусі: у 33 містах відбулися протести, затримали близько 3000 людей

Прес-секретарка Міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольга Чемоданова опублікувала у телеграмі заяву про події вечора 9 серпня та початку доби 10 серпня.

«Осередкові зібрання» громадян були зафіксовані у 33 містах Білорусі – на центральних площах та на виборчих дільницях.

За даними МВС, затримали близько 3 000 осіб, з них близько тисячі – у Мінську, «в результаті сутичок» були поранені 50 громадян та 39 працівників міліції, деяких госпіталізували. У міністерстві додали, що частина постраждалих громадян «перебувала в стані алкогольного сп'яніння».

«Слід зазначити, що проти порушників не застосовували бойову зброю, – пише МВС. – Людських жертв немає».

Міністерство стверджує, що мітингувальники нібито «запалювали феєрверки, розсипали шипи та цвяхи на проїжджій частині, будували барикади з мобільних турнікетів, демонтували тротуарну плитку та кидали її та інші предмети в правоохоронців».

Окремо Міністерство внутрішніх справ відзначає «активне протистояння правоохоронним органам» у Пінську, де, згідно з повідомленням, «група агресивних громадян з використанням загострених кілків, прутів, каміння та арматури намагалася організувати напад на працівників міліції».

«Режим наляканий»: міжнародні оглядачі про вибори і протести у Білорусі

За виборами у Білорусі, які почалися вранці 9 серпня і закінчилися масовими сутичками, пильно спостерігали у всьому світі. Міжнародні оглядачі акцентують особливу увагу на безпрецедентності подій та їхньому значенні для майбутнього Білорусі.

«Те, що відбувається…у Білорусі, вражає. Я кланяюся перед дивовижним білоруським народом і бажаю вам удачі! Можливо, вона вам знадобиться», – написав ввечері 9 серпня західний експерт Андерс Ослунд, старший науковий співробітник «Атлантичної ради» США.

«Диктатор, схоже, вирішив піти кривавим шляхом», – припустив в одному зі своїх дописів один із провідних німецьких журналістів Юліан Рьопке і додав: «Революція».​

«Це, безумовно, найбільший протест, який я бачив у Білорусі з моменту приходу Лукашенка до влади, – сказав в коментарі британському виданню The Guardian експерт по Білорусі Девід Марплс. – Мені здається, вся країна справді виступає за зміни».​

Президент Європейської ради про Білорусь: насилля – це не відповідь

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав владу Білорусі дотримуватися прав людини.

«Насилля проти протестувальників – це не відповідь. Свобода слова, свобода зібрань, базові права людини мають бути збережені», – написав Мішель у Twitter.

Тихановська оголосила себе переможницею президентських виборів

Кандидатка на посаду президента Білорусі Світлана Тихановська заявила, що вважає себе переможницею виборів, що відбулися 9 серпня.

За словами Тихановської, її штаб має дані альтернативного підрахунку голосів, і її команда має намір «доводити всі порушення».

«Ми не визнаємо результати виборів. Ми бачили реальні протоколи. Закликаємо тих, хто вважає, що його голос вкрали, не мовчати», – сказала Тихановська.

Вона також зазначила, що готова зустрітися з Олександром Лукашенком.

Голова штабу Тихановської Марія Колесникова заявила, що в штабі готові до тривалого протесту.

За попередніми даними, оприлюдненими ЦВК Білорусі, на виборах президента Лукашенко набрав понад 80% голосів, а Тихановська – менш як 10%.

Уночі в Мінську почалися сутички протестувальників з силовиками. Затримання відбувалися і в інших містах країни. Правозахисники кажуть про понад 140 затриманих, правоохоронці ще даних не подавали.

Путін привітав Лукашенка з перемогою

Президент Росії Володимир Путін привітав свого білоруського колегу Олександра Лукашенка, повідомляє 10 серпня офіційний сайт російського лідера.

«Володимир Путін надіслав Олександру Лукашенку вітальну телеграму у зв’язку з перемогою на виборах президента Республіки Білорусь», – ідеться в повідомленні.

Першим Лукашенка привітав голова Китаю Сі Цзіньпін, також вітання надіслав президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Польща закликала провести екстрений саміт ЄС через події в Білорусі

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав провести позачерговий саміт Європейської ради через події в Білорусі. Про це 10 серпня повідомляє офіційний сайт голови польського уряду.

«Польща відповідає за своїх найближчих сусідів. Ось чому прем’єр-міністр Матеуш Моравецький закликав у листі до президента Європейської ради Шарля Мішеля та президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн скликати позачерговий саміт Європейської ради щодо подій у Білорусі», – ідеться в повідомленні.

Раніше 10 серпня президенти Польщі та Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа виступили зі спільною заявою до білоруської влади після президентських виборів у Білорусі. У документі, розміщеному на сайтах обох політиків, вони закликали офіційний Мінськ «повністю визнати та дотримуватися демократичних стандартів» та відмовитись від насильства, поважати основні права людини та громадянина, включно з правами національних меншин та правом на свободу вираження поглядів.

Кров, світлошумові гранати і сльозогінний газ. У Білорусі силовики жорстко розігнали протестувальників після виборів (фоторепортаж)

9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента, на яких, за попередніми офіційними даними, перемагає Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів. Тисячі людей вирішили, що ці результати сфальсифіковані і вийшли на вулиці висловити свою незгоду з ними.

Під час стихійних протестних акцій після завершення голосування на виборах президента міліція затримала не менш як 140 людей, повідомили у фейсбуці правозахисники з центру «Весна». Вони зазначили, що затриманих може бути набагато більше. Сутички учасників протестів із силовиками тривали приблизно до третьої години ночі 10 серпня.

У МВС Білорусі поки не називають точну кількість затриманих. У МВС визнали використання водометів, світлошумових гранат, гумових куль і інших засобів для розгону демонстрантів.

Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі вже 26 років, не з'являвся на публіці і не робив ніяких заяв після ранку неділі, коли голосував і спілкувався з журналістами.

Судячи з кадрів з місця подій, деякі учасники акції зазнали серйозних травм. Точне число потерпілих поки невідоме. Поліція жорстко розігнала протестувальників. Ось як це було

Про підсумки виборів у Білорусі і протести дивіться у програмі Свобода live о 14:00:

Правозахисники: у Мінську загинув один з учасників протесту

У ніч на 10 серпня чоловік отримав черепно-мозкову травму, несумісну з життям, після наїзду спецтехніки на проспекті Переможців, повідомив правозахисний центр «Весна».

За даними «Весни», у мінських лікарнях залишаються десятки постраждалих учасників акції. Правозахисники мають інформацію, що два відділення військового шпиталю зайняті пораненими.

Правозахисники: на акціях у Білорусі затримано 140 людей

У Білорусі під час стихійних протестних акцій після завершення голосування на виборах президента міліція затримала не менш як 140 людей, повідомили у фейсбуці правозахисники з центру «Весна».

Вони відзначили, що затриманих може бути набагато більше. Сутички учасників протестів із силовиками тривали приблизно до третьої години ночі 10 серпня.

У МВС Білорусі поки не називають точну кількість затриманих. У МВС визнали використання водометів, світлошумових гранат, гумових куль і інших засобів для розгону демонстрантів.

Судячи з кадрів з місця подій, деякі учасники акції зазнали серйозних травм. Точне число потерпілих поки невідомо.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактом масових заворушень і насильства проти міліції. Організаторам протестів загрожує до 15 років позбавлення волі, повідомив керівник відомства Іван Носкевич.

Жителі Мінська, Бреста, Гродно та інших міст вийшли на вулиці після того, як ЦВК оголосила про перемогу чинного президента Олександра Лукашенка. Демонстранти вважають вибори сфальсифікованими.

Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі вже 26 років, не з'являвся на публіці і не робив ніяких заяв після ранку неділі, коли голосував і спілкувався з журналістами.

Президенти Литви та Польщі закликали Мінськ поважати громадянські права

Президенти Польщі та Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа виступили зі спільною заявою до білоруської влади після президентських виборів у Білорусі. У документі, розміщеному на сайтах обох політиків, вони закликали офіційний Мінськ «повністю визнати та дотримуватися демократичних стандартів» та відмовитись від насильства, поважати основні права людини та громадянина, включно з правами національних меншин та правом на свободу вираження поглядів.

«Ми вважаємо, що діалог – це завжди найкращий спосіб сприяти соціальному розвитку та обговорювати реформи та політику. Оскільки ми дуже поважаємо незалежність та суверенітет Білорусі, ми сподіваємося на сприятливі умови, які дозволять нам бути ще активнішими у партнерстві з державою Білорусь та її народом», – ідеться в заяві Дуди і Науседи.

Лідери Польщі та Литви зазначили, що вважають співпрацю з Європейським союзом вигідною для Білорусі і хочуть, щоб «двері до цієї співпраці залишалися відкритими», а сама Білорусь «продовжувала зміцнювати відносини з об’єднаною європейською родиною».

Зеленський: Білорусь повинна дотримуватися загальновизнаних демократичних стандартів

«Білорусь у своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів. І постаратися забезпечити власному народу його права та свободи у повному обсязі. Тільки так можна зберегти надію на вихід з кризи», – заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, білоруси проживають зараз непрості часи.

«Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. І це дуже непросто. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає винятково із суспільної довіри», – заявив Зеленський.

Він закликав Білорусь «до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства».

«Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. В іншому разі ескалація насильства наростатиме», – зазначив Зеленський.

ЦВК Білорусі оголосила попередні результати виборів – у Лукашенка 80%​

За попередніми підрахунками, Олександр Лукашенко набирає 80,23% голосів на виборах президента Білорусі, повідомила голова Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Єрмошина.

Його основна опонентка Світлана Тихановська – 9,9%.

Андрій Дмитрієв, за попередніми офіційними даними, отримав 1,04%, Ганна Конопацька – 1,68%, Сергій Черечень – 1,13%.

Правозахисники: у Мінську затримали понад 80 людей

У Мінську затримали понад 80 людей, повідомив правозахисний центр «Весна».

Значна частина затриманих – спостерігачі на виборчих дільницях.

У переліку правозахисників потрапили люди, яких затримували 8, 9 та в ніч на 10 серпня.

Чому білоруські політики не хочуть говорити про Крим?

Чий Крим – як на це запитання відповідають опозиційні політики – Тихановська, Цепкало, Бабарико і чинний президент Лукашенко. Чому у їхніх відповідях немає чіткої, однозначної позиції? Білоруський політолог каже, що все дуже просто – тому що питання Криму розколює білорусів. Тому і політики обережні у висловлюваннях. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що якби був на місці керівників України в 2014 році, обов'язково воював би за Крим. Про це він сказав в інтерв'ю Дмитру Гордону. Головний конкурент Лукашенка – кандидат від об'єднаної опозиції – Світлана Тихановська. Вона називає чинного главу держави диктатором. А після перемоги обіцяє провести чесні вибори за участі всіх альтернативних кандидатів.

Черга біля посольства Білорусі і мітинг на Майдані. Білоруські вибори в Києві – фотогалерея

В останній день виборів президента Білорусі під білоруським посольством була велика черга. На дільницю пускали по одній людині і всі охочі не встигли проголосувати. Люди почали скандувати «Ганьба!», коли посол оголосив про зачинення. Напередодні ввечері на майдані Незалежності пройшла акція солідарності з Білоруссю «Разом за вільну Білорусь».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG