Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Інтернет у Білорусі досі обмежений, пише Білоруська редакція Радіо Свобода.

Як розганяли протест у Мінську

Барикади і вибухи в Мінську

Протести, сутички та затримання відбулися у всіх обласних центрах та низці великих міст, інформує Білоруська служба Радіо Свобода.

Нічний протест у Мінську

О 2-й годині ранку 10 серпня прес-секретарка Міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольга Чемоданова заявила Білоруській службі Радіо Свобода, що несанкціоновані мітинги «ще не закінчилися», тому вона не змогла порахувати затриманих. Арешти продовжувались і після цього.

Більше фото тут.

Білорусь: Тихановська попросила своїх виборців «запобігати провокаціям»

Кандидатка на посаду президента Білорусі Світлана Тихановська вночі 10 серпня зателефонувала до редакції інформаційного порталу TUT.by і попросила журналістів записати і опублікувати її звернення (станом на 6:50 за Києвом сайт TUT.by недоступний).

«Я хочу попросити міліцію і війська пам’ятати про те, що вони частина народу. І попросити своїх виборців – запобігайте провокаціям, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства. Я знаю, що білоруси прокинуться завтра вже в новій країні і сподіваюся на те, що завтра будуть тільки хороші новини. Будь ласка, зупиніть насильство. Перш за все, офіцери, я знаю, що ви можете це зробити», – сказала Тихановська.

Штаб Тихановської з посиланням на офіційні дані підсумкових протоколів дільничних комісій повідомив про її перемоги на 20 виборчих дільницях у Мінську і Мінському районі. «На окремих дільницях перевага над Олександром Лукашенком становить 5–6 разів», – твердить речниця Тихановської Анна Красуліна.

На дільницях, де підрахували голоси, лідером є Лукашенко – голова ЦВК Білорусі

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко лідирує на дільницях, які надали дані, повідомила вночі 10 серпня голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина в ефірі телеканалу «Білорусь 1».

За її словами, рівень явки склав 84%. «Це ще не межа, тому що Мінськ буде уточнений, але він трохи зміниться, він буде більш як 80%», – сказала Єрмошина.

«Щодо лідерства, кілька міст і районів у багатьох регіонах повідомили. У Мінську це Ленінський район без приєднаних до нього іноземних дільниць. Вони повинні звітувати до 15:00. У Ленінському районі взяли участь понад 64% виборців. Майже 67% проголосували за Лукашенка, майже 15% – за Тихановську, а 8,5% – проти всіх на третьому місці», – заявила голова ЦВК.

Схожі дані – з результатом Лукашенка від 80% до 94% – Єрмошина оприлюднила з Брестської, Гомельської, Гродненської та Могилівської областей.

Силовики використовують світлошумові гранати й сльозогінний газ під час протестів у Мінську

Про це повідомила Білоруська служба Радіо Свобода.

Водночас у бік правоохоронців полетів фаєр.

Загін міліції особливого призначення почав відтісняти людей у бік парку 50-річчя Перемоги за стелою.

Під час протестів побили журналіста Associated Press Мстислава Чернова. Його забрала «швидка».

За даними Радіо Свобода, десятки людей затримали.

За кордоном на виборах президента Білорусі перемагає Тихановська – альтернативний екзит-пол

На закордонних виборчих дільницях на виборах президента Білорусі перемагає Світлана Тихановська, повідомили Білоруській службі Радіо Свобода організатори альтернативного екзит-полу.

За підсумками опитування 8 тисяч людей на 21 виборчій дільниці Тихановська набрала 81,57% голосів. 9,42% респондентів відмовилися дати відповідь. 5,89% заявили, що проголосували за Лукашенка.

Білорусь: у центрі Мінська відбулися сутички, десятки затриманих

Про це повідомляє кореспондент Білоруської служби Радіо Свобода.

На протест через результати виборів ввечері 9 серпня вийшли принаймні кілька сотень людей.

Видання Tut.by пише, що біля Стели на проспекті Переможців зібралася більш як тисяча людей. Силовики почали відтісняти їх з проїжджої частини.

Відео масових сутичок протестувальників з ОМОНом в Мінську

Після оголошення результатів державного екзит-полу Білорусі тисячі людей вийшли на вулиці Мінська із протестом. По всій столиці відбуваються сутички із поліцією. Епіцентр подій – в центрі міста, де силовики застосували світло-шумові гранати, гумові кулі і водомети, щоб витіснити протестувальників з площі. Багато людей поранені. На одному із відео видно, як автозак здійснює наїзд на групу протестувальників. (Відео NEXTA, Tyt.by via Reuters/AP)

Останні новини про вибори в Білорусі, а також фото і відео сутичок протестуючих на вулицях Мінська та інших міст дивіться в живому блозі білоруської служби Радіо Свобода.

Кадри з протестів у Мінську публікує Бі-Бі-Сі:

ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів президента 14 серпня

Центральна виборча комісія Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів президента 14 серпня, заявила голова ЦВК Лідія Єрмошина в ефірі телеканалу «Білорусь-1».

«Я сподіваюся, що завтра ми оголосимо попередні підсумки… У п'ятницю, я сподіваюся, ми підведемо підсумки виборів», – заявила Єрмошина.

  • За даними екзит-полів, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська (6,8%).
  • У шостих виборах президента в історії незалежної Білоусі брали участь п’ять кандидатів: Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Ганна Конопацька, Андрій Дмитрієв та Сергій Черечень.
  • При цьому 14 липня Центральна виборча комісія Білорусі відмовилася зареєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називали найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка. Це викликало протести.
  • Виборча кампанія супроводжувалася масовими затриманнями. За даними білоруського правозахисного центру «Вясна», з 6 травня до 5 серпня правоохоронці затримали 1 362 людини.

Інтернет зник у Мінську та інших містах Білорусі

У Мінську та низці інших міст Білорусі одночасно зник інтернет та частково зник мобільний зв’язок, інформує Білоруська редакція Радіо Свобода.

Вибори в Білорусі: центр Мінська перекритий силовиками, метро не зупиняється

Силовики перекрили центр столиці Білорусі Мінська, передає Білоруська служба Радіо Свобода.

Там не зупиняється наземний громадський транспорт й поїзди метро.

Проспект Незалежності в центрі Мінська називали в Telegram-каналах як потенційне місце збору людей, незадоволених результатами президентських виборів.

  • За даними екзит-полів, на виборах переміг чинний президент Олександр Лукашенко, який очолює країну з 1994 року. 65-річний політик здобув 79,7% голосів. Друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська (6,8%).
  • У шостих виборах президента в історії незалежної Білоусі брали участь п’ять кандидатів: Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Ганна Конопацька, Андрій Дмитрієв та Сергій Черечень.
  • При цьому 14 липня Центральна виборча комісія Білорусі відмовилася зареєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називали найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка. Це викликало протести.
  • Виборча кампанія супроводжувалася масовими затриманнями. За даними білоруського правозахисного центру «Вясна», з 6 травня до 5 серпня правоохоронці затримали 1 362 людини.

Довгі черги та військова техніка: президентські вибори в Білорусі

Білоруси сьогодні прийшли на виборчі дільниці, щоб проголосувати на президентських виборах. Чинний глава держави Олександр Лукашенко залишається на цій посаді вже 26 років. Це вже його шості президентські перегони. Однак багато з виборців так і не змогли проголосувати через довжелезні черги до виборчих дільницях.

Понад 300 білорусів в Києві не змогли проголосувати – дільницю зачинили (відео)

В останній день виборів президента Білорусі під білоруським посольством була величезна черга. На дільницю пускали по одній людині і всі охочі не встигли проголосувати до зачинення дільниці. Понад 300 людей не встигли віддати голос за свого кандидата. Люди скандують «Ганьба» під білоруським посольством.

Лукашенко переміг на виборах президента Білорусі – екзит-пол

Олександр Лукашенко переміг на виборах президента Білорусі, свідчать дані Національного екзит-полу.

Лукашенко здобув 79,7% голосів, Світлана Тихановська – 6,8%.

Станом на 18:00 явка на виборах становила 79%.

  • У шостих виборах президента в історії незалежної Білоусі брали участь п’ять кандидатів: Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Ганна Конопацька, Андрій Дмитрієв та Сергій Черечень.
  • При цьому 14 липня Центральна виборча комісія Білорусі відмовилася зареєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називали найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка. Це викликало протести.
  • Виборча кампанія супроводжувалася масовими затриманнями. За даними білоруського правозахисного центру «Вясна», з 6 травня до 5 серпня правоохоронці затримали 1 362 людини.
  • 65-річний Лукашенко став президентом Білорусі в 1994 році.

Затримали довірену особу Тихановської Миколу Козлова

У Мінську поліція затримала довірену особу Світлани Тихановської та лідера Об'єднаної громадянської партії Миколу Козлова.

Про це Білоруській службі Радіо Свобода повідомила прес-секретарка штабу Тихановської Ганна Красуліна.

Він став дев'ятою довіреною особою альтернативної кандидатки, яких затримали останніми днями.

У центрі Києва відбувається акція солідарності з Білоруссю

Білоруські та українські активісти зібралися на майдані Незалежності в Києві, щоб висловити підтримку білорусам, які демонструють бажання змінити владу шляхом виборів.

Учасники акції тримають плакати з написами «Свобода Білорусі», «Я люблю Білорусь», «Ні – політичним репресіям, ні – катуванням у тюрмах» «Я за чесні вибори».

Протестувальники вперше висловили побоювання, що ситуація в Білорусі буде розвиватися за силовим сценарієм.

«Я в думках молюся за білорусів та їхніх білоруських друзів, великих письменників та поетів, які вийдуть разом із народом. Нехай Бог захищає Білорусь. Зараз насправді ситуація в країні є визначальною, адже необхідність змін є величезною, але всі ми розуміємо, що Лукашенко не відмовиться від влади. Тому ми повинні всіма силами підтримувати Білорусь!», – сказав український письменник Олександр Ірванець.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG