Доступність посилання

ТОП новини
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року
Біля народного меморіалу в пам’ять про вбитого Романа Бондаренка. Мінськ, «Площа змін». 15 листопада 2020 року

Пів року протестів у Білорусі в Живому блозі

Ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях

Коротко про головне:

  • 9 серпня 2020 року, у день президентських виборів у Білорусі, коли перші офіційні екзитполи повідомили, що Олександр Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Світлана Тихановська – менш ніж 7%, у Мінську й інших містах Білорусі люди вийшли на вулиці, висловлюючи недовіру цим результатам;
  • ОМОН і внутрішні війська почали розганяти протестувальників водометами, сльозогінним газом і світлошумовими гранатами, а також, за повідомленнями правозахисників, стріляли гумовими кулями і навіть із вогнепальної зброї;
  • за різними даними, силовики затримали тисячі людей; затриманих били, утримували у нелюдських умовах, не надавали медичної допомоги;
  • опозиційна кандидатка Світлана Тихановська була змушена виїхати до Литви;
  • 8 серпня опозиція створила Координаційну раду для передачі влади, члени якої ведуть переговори із представниками керівництва різних європейських країн;
  • 23 вересня таємно відбулася інавгурація Олександра Лукашенка, її легітимність не визнали багато країн світу;
  • Велика Британія, Канада і країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка й інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі і жорстокого придушення акцій протесту;
  • також аналогічні санкції запровадили Європейський союз і США; в санкції ЄС прізвище Лукашенка внесли дещо пізніше, у США ж він перебуває під санкціями ще з 2006 року;
  • сам Олександр Лукашенко звинувачення у фальсифікації виборів і узурпації влади відкидає, він шукає підтримки у президента Росії Володимира Путіна;
  • тим часом протести тривають, як і затримання, а також катування затриманих силовиками. За оцінками правозахисників, число тих, хто пройшов через затримання з часу початку нинішніх протестів, становить уже понад 32 тисячі.

Цей Живий блог, який Українська редакція Радіо Свобода вела близько пів року, вже закритий. Але ми продовжуємо інформувати про політичне протистояння в Білорусі в наших новинах, журналістських матеріалах та аналітичних статтях. Залишайтеся з нами!

Лукашенко і Тихановська: як голосували кандидати у президенти Білорусі

9 серпня – останній день виборів президента Білорусі. У цей день проголосувала основна частина кандидатів на посаду глави держави. Вранці це зробив чинний президент Олександр Лукашенко, а пізніше вже і його основні опоненти – представники об'єднаного штабу опозиції. Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська під аплодисменти і поїхала у свій штаб. Також проголосувала Марія Колеснікова, голова виборчого штабу затриманого Віктора Бабарика, який вважався найсильнішим конкурентом Лукашенка, а зараз представниця об'єднаного штабу Тихановської. Напередодні дня голосування її затримали правоохоронці, але відпустили, мовляв, помилились. Не змогла у Мінську проголосувати Вероніка Цепкало – інша представниця об'єднаного штабу. Вона виїхала в Москву у день виборів до чоловіка та дітей. Наразі білоруська ЦВК повідомляє про рекордну явку на виборах президента Білорусі. До Мінська почали стягувати військову техніку.​

Журналістів Tut.by із застосуванням сили міліціонер буквально викинув з виборчої дільниці №2 по вулиці Камайській, 18 у Мінську, повідомляє портал. Про це просив голова комісії.

Єрмошина заявила, що черги на виборчих дільницях – «саботаж» та «організована провокація»

Голова Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Єрмошина заявила 9 серпня, що черги на деяких виборчих дільницях були організованою провокацією протестного електорату, повідомляє Interfax.by.

«Чому навчали цей протестний електорат? Приходьте і займайте кабіну на пів години. І так буває. Через це потужність виборчих дільниць дуже мала», – сказала Єрмошина в ефірі державного телеканалу СТВ.

За її словами, ці дії – «справжній саботаж, організована провокація». «Це призвело до того, що біля дільниць стояли дуже довгі черги», – сказала Єрмошина.

Коментуючи процес голосування в цілому, Єрмошина сказала, що «все було б добре, якби не навмисні провокації, яким навчався так званий протестний електорат по Telegram-каналах».

За словами голови ЦВК, ситуацію спровокували політтехнологи зі штабу екскандидата в президенти Віктора Бабарика, який перебуває у СІЗО КДБ з 18 червня. «Це все розробляється політтехнологами, близькими і, власне, фінансованими колишнім виборчим штабом Бабарика», – сказав голова ЦВК.

За словами Єрмошиної, «вибори будуть визнані незважаючи на будь-які дії, спрямовані на їх зрив та дискредитацію».

«Це нагадує воєнний стан». Останнім з кандидатів голосував Сергій Черечень

Сергій Черечень, голова білоруської соціал-демократичної партії «Грамада», підтвердив, що начальника його штабу, спостерігача Миколу Лисянкова затримали та засудили до 10 діб ув'язнення без жодних доказів.

Сергій Черечень порівняв ситуацію в Білорусі в день виборів із надзвичайним станом чи навіть «воєнним»: воєнізовані пости на в'їзді до міста, озброєні солдати, силовики скрізь. Про яке «свято» ми говоримо? – він поставив риторичне запитання.

«Це погано, але для сьогоднішньої Білорусі це норма. Тому люди голосують за позитивні зміни», – сказав Сергій Черечень.

Білоруські вибори: на дільниці у Києві – великі черги

На виборчій дільниці у Києві, яка розташована у приміщенні посольства Білорусі, утворилися великі черги. Людей запускають в будівлю по одному і з великими інтервалами. Виборці обурені цим, адже побоюються, що багато з них не встигне проголосувати. На їхню вимогу вийшов посол Білорусі в Україні Ігор Сокол. Посол пояснив, що було дострокове голосування та що на виборчій дільниці потрібно виконувати протиепідемічні заходи. Під обурені крики виборців він повернувся назад до приміщення посольства. Це єдине місце в Україні, де громадяни Білорусі можуть віддати голос за президента своєї країни. (Відео телеканалу «Настоящее время»)

ЦВК Білорусі: явка станом на 16:00 становила 73,4%

За даними Центральної виборчої комісії Білорусі, явка на президентських виборах станом на 16.00 (враховуючи дострокове голосування) становила 73,4%. Цифри ЦВК:

  • Гомельська область: 81,87%
  • Могилівська область: 80,29%
  • Брестська область: 75,11%
  • Вітебська область: 75,5%
  • Гродненська область: 75,66%
  • Мінська область: 72,30%
  • місто Мінськ: 58,79%.

Деякі виборчі дільниці в санаторіях, медичних установах, військових частинах вже завершили голосування і почали підрахунок голосів. На виборчих дільницях за кордоном голосування відбувається в різний час через різницю часових поясів – ЦВК отримає інформацію про них 10 серпня о 15:00, пише Білоруська редакція Радіо Свобода.

Вероніка Цепкало розповіла, чому поїхала до Москви

Дружина екскандидата в президенти Валерія Цепкала Вероніка Цепкало, яка сьогодні виїхала до Москви, де проголосувала у білоруському посольстві, журналістами пояснила, що вирішила провести цей історичний день зі своїми дітьми, яких не бачила кілька тижнів. Наприкінці липня, невдовзі після реєстрації кандидатом у президенти, Валерій Цепкало та його сини виїхали до Москви.

«Це історичний момент для Білорусі. Я хочу, щоб мої діти запам’ятали його назавжди. Можливо, вони ще маленькі і не все усвідомлюють, але мине час і його значення стане зрозумілим».

Вероніка Цепкало запевнила, що планує повернутися в Білорусь. У той же час вона сказала російським журналістам, що в Білорусі триває переслідування співробітників штабів та довірених осіб.

Світлана Тихановська проголосувала в Мінську

Кандидатку в президенти Білорусі Світлану Тихановську привітали оплесками на виборчій дільниці.

На запитання журналістів, чи очікує вона «насильницького розгону та провокацій», вона запитала: «Розгону кого?». За словами Тихановської, якщо провокації і будуть, то лише х боку правоохоронців, але вона не хоче такого розвитку подій, а хоче лише чесних виборів. Вона додала, що закликала членів виборчих комісій справедливо підрахувати голоси.

Вероніка Цепкало проголосувала в Москві

Дружина екскандидата в президенти Валерія Цепкала покинула Білорусь, пише Білоруська редакція Радіо Свобода, вона стверджує, що була загроза ув'язнення. 9 серпня Вероніка Цепкало вже перебувала в Москві і проголосувала в білоруському посольстві.

У день виборів в Білорусі не відкриваються сайти «БелаПАН», «Наша нива», Kyky.org, Navin.by та інших ЗМІ

Серед сайтів білоруських та іноземних видань, що працюють для білоруської аудиторії, про проблеми з доступом до яких повідомляли 9 серпня:

  • belapan.by
  • belaruspartisan.by
  • euroradio.fm
  • gomel.today
  • kyky.org
  • naviny.by
  • nn.by
  • svaboda.org

Білоруси також скаржаться на проблеми з доступом до послуг Telegram, Viber, Youtube та VPN, інформує Білоруська служба Радіо Свобода.

Водії сигналять під час руху колони міліції в бік центру Мінська:

У другій половині дня все частіше з'являються повідомлення про те, що у Мінськ стягують силовиків. Очевидці фіксують рух колон техніки у різних частинах міста:

Між іншим, Лукашенко сьогодні заявив, що отримав від президента Росії Володимира Путіна листа з інформацією про російських громадян, затриманих у Білорусі незадовго до президентських виборів у цій країні.

Ось така розмова вийшла у білоруських громадян з послом РБ у Києві Ігорем Соколом:

Колишній глава МЗС України Павло Клімкін так коментує сьогоднішній день: «Вибори у Білорусі не стануть логічним або не зовсім кінцем. Все найбільш цікаве почнеться після них. Нам потрібно боротися за європейську Білорусь, цю боротьбу не можемо і не маємо програти, це питання нашої безпеки і нашого існування».

Колишній претендент на пост президента Білорусі Валерій Цепкало заявив, що його дружина Вероніка покинула країну. За його словами, вона зробила це через загрозу кримінального переслідування.

Сам Цепкало виїхав до Москви разом із дітьми ще 24 липня. Потім він також відвідав Київ та Варшаву. Його інтерв'ю Радіо Свобода можна подивитись тут. Вероніка Цепкало залишилася в Білорусі, підтримала кандидата в президенти Світлану Тихановську, виступала на її мітингах.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG