Доступність посилання

ТОП новини

Однаково беруть до війська і тих, кому 25-ть – і братимуть, каже Генштаб. Чи виправлять законодавчу колізію?


Законодавство спирається не на вік, а на категорію
Законодавство спирається не на вік, а на категорію
  • Чому влада дозволяє мобілізовувати громадян до 25-ти?

Вважається, що в Україні не мобілізують до 25 років. Та насправді, закон каже, що в державі обмежена мобілізація не за віком, а мобілізація призовників.

Законодавство не змінило вік придатних до мобілізації. Він залишається з 18 до 60. Але скорочено проміжок, в межах якого особа може призиватися на строкову військову службу і вважатися призовником. Тепер це – з 18 до 25 років.

Тобто коли йдеться про мобілізацію, законодавство спирається не на вік, а на категорію:

  • призовник
  • військовозобов'язаний

Мобілізувати дозволено лише військовозобов'язаних. Тож навіть, якщо вам немає 25-ти, але ви мали статус «обмежено придатного» і були звільнені від проходження строкової служби за станом здоров'я – зараз ТЦК все одно мають право вас мобілізувати.

І таких випадків по країні зараз чимало, бо є прогалини в законодавстві.

Чому українська влада, попри закон про мобілізацію, дозволила забирати до війська тих, кому не виповнилось 25-ти, чим вони різняться від «здорових» однолітків? І що тут можуть зробити народні депутати?

  • Чи закриє бюджетну «діру» підвищення податків?

30 відсотків на продаж ювелірних виробів, 5 відсотків з продажу нерухомості та 15 відсотків на продаж нових легкових авто. А також збільшення військового збору. Уряд планує суттєве зростання податків.

Зокрема міністр фінансів Сергій Марченко пояснює це тим, що ситуація в Україні критична – у бюджеті «діра» у 500 млрд, а знайти ці гроші для воєнних цілей потрібно дуже швидко. Тому і доведеться вдатися до підвищення податкових стягнень.

Бізнес уже виступив з категоричним «проти», каже, за таких умов частина бізнесу просто піде в тінь.

Торгово-промислова палата України закликала уряд відмовитись від законопроєкту №11416, бо дійшла висновку, що «проєкт містить низку вкрай загрозливих норм для економіки», бо додатковий фіскальний тиск на український бізнес в нинішніх умовах унеможливлює економічну стабільність.

То що далі і як відреагує Парламент?

Коли саме податкове навантаження зросте?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG