Доступність посилання

ТОП новини

Що після удару Росії по «Охматдиту»? Наслідки та реакції світу


Рятувальники, медики і прості кияни розбирають руйнації «Охматдиту» у Києві. 8 липня 2024 року
Рятувальники, медики і прості кияни розбирають руйнації «Охматдиту» у Києві. 8 липня 2024 року

38 ракет на столицю водночас і прицільний ракетний удар РФ по найбільшій в країні дитячій лікарні. Цивілізований світ вжахнувся, та як він чинитиме далі?

Радіо Свобода зібрало головну інформацію станом на сьогодні про наслідки російської атаки на «Охматдит», де щороку проходять лікування близько 20 тисяч дітей, часто з важкими захворюваннями. А також про висновки експертів і реакцію у світі.

По 10-й ранку 8 липня, в активну робочу пору доби Росія запустила по Україні 38 ракет Кинджал та Х-101. Одна з них поцілила у Національну дитячу спеціалізовану лікарню «Охматдит», де перебували понад 600 маленьких пацієнтів. Російська ракета зруйнувала корпус токсикології, в якому дітям проводили життєво важливий діаліз. Будівлі поруч постраждали від вибухової хвилі.

Найголовніше люди

На момент обстрілу в лікарні перебувало 627 дітей. 8 маленьких пацієнтів госпіталізували із травмами, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Двоє працівників лікарні загинуло.

«Найголовніше, що у нас збереглися люди, збереглися фахівці. На жаль, загинула одна з найкращих наших фахівчинь, яка вивела дітей в бомбосховище і повернулася перевірити, чи є діти в порожній кімнаті. На жаль, одна людина загинула. Але команда збереглася, і ці команди зараз з тими дітьми працюють на інших локаціях і роблять все можливе, щоб допомога не припинялася», – розповів в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) генеральний директор дитячої лікарні «Охматдит» Володимир Жовнір.

Волонтери, лікарі і рятувальники розбирають завали одного з корпусів лікарні. Київ, 8 липня 2024 року
Волонтери, лікарі і рятувальники розбирають завали одного з корпусів лікарні. Київ, 8 липня 2024 року

Деякі лікарі в момент удару проводили розпочату до тривоги операцію, коли їх відкинуло вибуховою хвилею. П'ятимісячного пацієнта вдалося врятувати, розповів хірург Олег Голученко в інтерв'ю для Укрінформ. Після цього він та його колеги кинулися допомагати іншим пацієнтам та розбирати завали.

Світ облетіли кадри маленьких пацієнтів, на яких евакуйовані діти з відділення хіміотерапії онкогематологічних захворювань отримують терапію на лавці біля пошкодженої лікарні. Дітей, які негайно потребували критичної для їхнього життя інфраструктури, у цей же день перевезли до провідних медзакладів Києва разом із медичними командами «Охматдиту», повідомив Жовнір. За даними лікарні, йдеться про 94 таких дитини. Їх доставили у дитячі лікарні та центри трансплантації Києва, як розповів заступник голови КМДА Микола Поворозник в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок). 31 онкохвору дитину евакуювали до Національного інституту раку.

Діти з батьками біля «Охматдиту» після обстрілу Росії
Діти з батьками біля «Охматдиту» після обстрілу Росії

«Всі були у стані стресу, всі були напружені. На перебіг онкологічних захворювань він не впливає. На переносимість терапії – так, може бути, але для того ми і є, щоб допомагати», – прокоментував завідувач науково-клінічного відділу дитячої онкології Григорій Климнюк.

465 інших пацієнтів потребували планового лікування, тож після обстеження їх тимчасово виписали додому, повідомили у соцмережах НДСЛ «Охматдит».

Що з дітьми зараз?

Вцілілі від удару корпуси дитячої лікарні продовжують працювати і надавати допомогу пацієнтам. «Наразі у вцілілих будівлях нашої лікарні залишаються на лікуванні 68 пацієнтів», – повідомили на сторінках у соцмережах «Охматдит».

Загалом невідкладній допомозі дітям нічого не загрожує, як заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода Ранок) генеральний директор дитячої лікарні «Охматдит» Володимир Жовнір.

Матері з дітьми в очікуванні на допомогу на території дитячої лікарні «Охматдит» після атаки Росії. Київ, 8 липня 2024 року
Матері з дітьми в очікуванні на допомогу на території дитячої лікарні «Охматдит» після атаки Росії. Київ, 8 липня 2024 року

«Вся медична спільнота відгукнулася і створюють умови для того, щоб заплановані операції, невідкладні операції проводились. Щоб терапія діалізним хворим з онкологією не припинялася. І наша адміністрація, і всі лікарі роблять для цього все можливо. На мій погляд, жодна дитина, яка потребує високофахової допомоги, сьогодні не страждає від відсутності такої допомоги», – прокоментував директор «Охматдиту».

За його словами, медзаклад тісно співпрацює з Міністерством охорони здоров'я і шукає рішення, де можна тимчасово розмістити ключові відділення для дітей з важкими захворюваннями. «– А по-друге, ми робимо все можливе і неможливе, щоби було найшвидше відновлення інфраструктури лікарні і з'явилася можливість надання допомоги в самій лікарні». Зокрема, фахівці відновлюють електро- та водопостачання, додав він.

Пошкоджена будівля «Охматдиту» після атаки Росії. Київ, 8 липня 2024 року
Пошкоджена будівля «Охматдиту» після атаки Росії. Київ, 8 липня 2024 року

Збитки та відновлення

Про точні збитки, яких Росія завдала ударом по дитячій лікарні, поки що невідомо – їх оцінюють експерти, повідомив гендиректор «Охматдиту». За його припущеннями, йдеться про сотні мільйонів гривень.

Окрім зруйнованого корпусу токсикології пошкоджено й інші відділення: «У новому корпусі, зведеному лише нещодавно, пошкоджено 12 відділень, з яких 8 – хірургічних, 5 – онкологічних, дві реанімації, операційний блок, відділення радіології та променевої терапії. Також пошкоджена єдина в країні онкогематологічна лабораторія», – йдеться у повідомленні «Охматдиту».

Закривавлені двері дитячої лікарні «Охматдит» після російського обстрілу у Києві
Закривавлені двері дитячої лікарні «Охматдит» після російського обстрілу у Києві

На підтримку дитячої лікарні миттєво відгукнувся і бізнес, і прості українці та іноземці. За 28 годин збору на державну фандрейзингову платформу UNITED24 надійшло 280 мільйонів гривень, 300 тисяч внесків отримали від людей, повідомила у своєму інстраграмі координаторка проєкту Ярослава Гресь. «Найшвидший збір в історії UNITED24 та mono», – додала вона.

Компанія «МакДональдз Україна», наприклад, пообіцяла віддати увесь прибуток від продажу чізбургера за 9 липня на підтримку та цільові потреби медзакладу через благодійній організації «Фундація Дім Рональда МакДональда в Україні».

Ввечері наступного дня після атаки на дитячу лікарню президент Володимир Зеленський заявив про рішення уряду відбудувати дитячу лікарню. «Є перше рішення – 100 мільйонів гривень на підтримку «Охматдиту». Буде ще 300 мільйонів», – пояснив він. Допомогти у відновленні, зокрема надати медичне обладнання, пообіцяв і державний секретар США Ентоні Блінкен на зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою на саміті НАТО.

Зруйнований ракетою корпус лікарні «Охматдит»
Зруйнований ракетою корпус лікарні «Охматдит»

Спільними зусиллями

До місця трагедії майже одразу кинулись сотні киян- волонтерів, які вирішили допомагати рятувальникам ДСНС, працівникам інших служб та військовим. Серед них, як зафіксувала кореспондентка Радіо Свобода на місці подій, були й іноземці, наприклад, з Бразилії. На одному із відео у процесі розборів руйнувань можна було побачити і ветерана на протезах.

Люди масово приносили воду, продукти і навіть супи, щоб підтримати рятувальників та волонтерів. Підключився і бізнес. Одна з великих компаній завезла під «Охматдит» фуру води, повідомив Поворозник. За його словами, волонтери, працівники рятувальних служб та поліція продовжували роботу, попри повторну повітряну тривогу і небезпеку подвійного удару, адже «час йшов на хвилини», додав заступник голови КМДА.

Люди допомагають рятувальникам розбирати завали після російської атаки на дитячу лікарню «Охматдит» у Києві
Люди допомагають рятувальникам розбирати завали після російської атаки на дитячу лікарню «Охматдит» у Києві

У певний момент під час розбору завалів на території лікарні було стільки охочих допомогти, що це стало перешкодою для техніки, і поліція обмежила доступ до лікарні, повідомив в ефірі телемарафону «Єдині новнини» начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Дмитро Шумейко. «Але люди, наші чудові, яскраві люди просто поруч з парканом збирали ліки, речі, лопати, ломи, будівельні матеріали – передавали їх нам і рятувальникам для того, щоб нам було чим швидко і ефективно розбирати завали», – заявив Шумейко.

Коригувальник і отруєна вода?

У день атаки на дитячу лікарню РБК-Україна з посиланням на власні джерела написали про те, що поблизу «Охматдиту» затримали чоловіка, якого громадяни запідозрили у ймовірній причетності до коригування російського удару. Цю інформацію підхопили деякі ЗМІ та соцмережі. На звернення громадян поліцейські таки забрали одну особу на перевірку разом з оперативниками СБУ, розповів Начальник поліції у Києві в ефірі телемарафону, але інформація про підозру не підтвердилася.

Поліція наразі розслідує інший інцидент – ймовірно отруєну питну воду. Ввечері після допомоги на місці подій волонтерка Катерина Терехова на відео у соцмережах розповіла, що хтось буцімто отруїв пляшку води, яку принесли до «Охматдиту».

Волонтери роздають воду на території постраждалої від російського удару лікарні
Волонтери роздають воду на території постраждалої від російського удару лікарні

За її словами, вона, її колеги та двоє поліцейських зазнали хімічного отруєння. Зокрема в одного поліцейського, який надпив води, впала сатурація та обсипало шкіру. У інших – печіння шкіри та очей, свербіж та у декого затруднене дихання, розповіла Катерина у коментарі Радіо Свобода.

Разом з колегами вона цілий день допомагала на території медзакладу, тож не одразу повідомила правоохоронців про те, що сталося. «Лікарі всі втомлені, електропостачання нема, тобто зі зрозумілих людських причин, нам, слава Богу, надали допомогу, але не записали нас», – пояснила волонтерка.

На думку директора військового порталу Defense Express Сергія Згурця, це могло бути частиною комбінованої атаки, яку підготувала російська агентура, припустив він в ефірі Радіо Свобода (Свобода.Ранок).

9 липня поліція сконтактувала з Катериною і відкрила кримінальне провадження. Зокрема, було вилучено воду відповідної марки для експертизи, зазначив в ефірі телемарафону Дмитро Шумейко, начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві. Слідство триває.

Акція протесту через російську атаку на дитячу лікарню «Охматдит». Варшава, Польща, 8 липня 2024 року
Акція протесту через російську атаку на дитячу лікарню «Охматдит». Варшава, Польща, 8 липня 2024 року

Привід посилити оборону

Наступного дня після обстрілу «Охматдиту» Рада безпеки ООН на прохання України зібрала засідання щодо удару по дитячій лікарні Києва. «Дітей, яких Росія не може викрасти і яким не може промити мізки, Росія вбиває», – заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час виступу. Він засудив головування РФ у Раді безпеки ООН та нагадав про схожі воєнні злочини РФ у Сирії, наголосивши на важливості протидії насильству Росії. «Необхідно збивати російські ракети. Необхідно знищувати російську бойову авіацію в місцях її базування. Необхідно вжити сміливих заходів для усунення будь-якого дефіциту безпеки», – закликав Кислиця.

Ракетна атака по дитячій лікарні Києва викликала хвилю обурення серед іноземних прихильників України у соцмережах. «Я швейцарський платник податків. Ніщо не розлючує мене більше, ніж те, що мої податкові швейцарські франки не витрачаються на підтримку України та боротьбу зі злом», – написав журналіст Георг Хумбель у мережі Х, отримавши понад 17 тисяч реакцій.

Дії Росії розкритикували представники урядів та голів держав у Європі та Америці, а також очільники ООН та НАТО. Деякі лідери відверто закликали до посилення відповіді на російську агресію.

«Путіну більше не потрібно «перевіряти нашу відповідь». Він очікує, що наша відповідь буде слабкою, і хоче, щоб світ побачив, наскільки ми передбачувані, – написав у мережі міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Він закликав дати Україні «найкращу зброю та дозвіл вражати військові цілі так глибоко, як це необхідно».

Президент України Володимир Зеленський виступає у Вашингтоні, округ Колумбія, 9 липня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський виступає у Вашингтоні, округ Колумбія, 9 липня 2024 року

Водночас радник Білого Дому Джон Кірбі раніше заявив журналістам Голосу Америки, що атака Росії на дитячу лікарню не змінила політику США щодо використання Україною американської зброї для ураження російських аеродромів вглибині Росії. Але, він також анонсував «дуже сильний набір сигналів і повідомлень пану Путіну про те, що він не зможе перечекати НАТО, не зможе перечекати Сполучені Штати».

Президент США Джо Байден назвав російський атаку 8 липня «нагадуванням про російську жорстокість» і анонсував зустріч із президентом України на саміті НАТО у Вашингтоні.

Разом із делегацією Зеленський приїхав на саміт з чіткою метою — вибороти більше ППО, літаків F-16 та додаткові гарантії безпеки для України та дій щодо зміцнення української армії, повідомив він.

Незабаром Білий дім таки оголосив про допомогу Україні для захисту мирних міст. У спільній заяві із союзниками йдеться про п'ять систем ППО: додаткові батареї Patriot від США, Німеччини та Румунії, а також компоненти до комплексу Patriot від Нідерландів та інших країн і додаткову систему SAMP-T від Італії. Від цих країн Україна, згідно із заявою, також може отримати додаткове підсилення і, ймовірно, «десятки тактичних систем протиповітряної оборони» у найближчі місяці. Підсилити українську оборону вирішила і Норвегія. Тамтешній уряд пообіцяв передати Києву шість винищувачів F-16, починаючи з цього року.

Лідери країн-членів НАТО під час саміту у Вашингтоні. 9 липня 2024 року
Лідери країн-членів НАТО під час саміту у Вашингтоні. 9 липня 2024 року

Утім, така бурхлива реакція на трагедію в Києві була не всюди. У день російського обстрілу прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан перебував із «мирною місією» щодо війни в Україні у Китаї. Згодом у мережі Х він написав про «трагічний і жахливий напад у Києві», не називаючи агресора. Орбан наголосив на важливості мирного врегулювання конфлікту із закликом до світу «відмовитися від своєї військової політики та натомість створити політику миру, щоб скерувати Росію та Україну до припинення вогню та мирних переговорів».

Це перегукується із холодною реакцією на обстріл «Охматдиту» від Пекіна. Речник МЗС КНР Лінь Цзянь заявив, що «всі зацікавлені сторони повинні відповідально сприяти охолодженню ситуації», передає Суспільне. А прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді у день атаки на дитячу лікарню намагався схилити президента РФ до миру безпосередньо на зустрічі в Москві і, за його словами, почув «позитивні погляди» Путіна.

Докази проти пропаганди

Поміж розмовами про мир Росія прицільно вдарила по дитячій лікарні «Охматдит». Про це свідчать висновки Служба безпеки України та докази на місці трагедії – уламки саме російської ракети Х-101. Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ідентифікували 30 фрагментів. Серед них був корпус із серійним номером та двигун крилатої ракети Х-101, як раніше повідомила і прес-служба СБУ.

Раніше від СБУ аргументи того, що це була російська ракета, подали аналітики Defense Express: директор військового порталу Сергій Згурець повідомив їх в ефірі Радіо Свобода (Свобода.Ранок). За його словами, зброя була чітко запрограмована, а не просто збита ППО над лікарнею. «Вона йшла на надмалій висоті в межах 50 метрів – зробила гірку, тобто піднялася на висоту перед атакою, а потім під кутом 90-48 градусів здійснила атаку на «Охматдит», – розповів експерт.

Російська крилата ракета з турбореактивним двигуном Х-101, фото з сайту ren.tv
Російська крилата ракета з турбореактивним двигуном Х-101, фото з сайту ren.tv

Траєкторію та особливості двигуна російської ракети видно на зафіксованих відеокадрах польоту. Про це написали і фактчекери BBC Verify, і згодом підтвердили і в Інституті вивчення війни (ISW).

Росія свою вину заперечує і намагається перекинути відповідальність на Київ.

У Міноборони РФ заявили: «Цілі удару досягнуто. Призначені об'єкти вражені». А на опублікованих фото та відеокадрах з Києва там замість російської начебто побачили українську ракету протиповітряної оборони. Мовляв, Росія цілилась по військових об'єктах.

Цей наратив підхопили прокремлівські телеграм-канали та прихильники Росії на заході. Вони стверджували, що нібито це американська ракета Patriot або NASAMS вдарила по дитячій лікарні. В англомовному сегменті Х такий меседж поширив відомий апологет Кремля, американець Джексон Хінкель, за яким стежать 2,6 мільйона підписників.

Наслідки російської ракетної атаки у Шевченківському районі Києва. Київ, 8 липня 2024 року
Наслідки російської ракетної атаки у Шевченківському районі Києва. Київ, 8 липня 2024 року

Водночас кремлівська пропаганда намагалася применшити наслідки руйнувань, а також вигадувала інші версії подій, пишуть у моніторингу Детектор Медіа. Наприклад, те, що в «Охматдиті» нібито перебували військові або керівництво країни. Або те, що українська влада розміщує ракетні комплекси ППО у житлових кварталах. Такі виправдання Росії просували і міністерство закордонних справ РФ, і представник країни при ООН Василь Небензя. Проте ці звинувачення в бік України вписуються у раніше повторювані наративи РФ, прокоментував Згурець.

У звіті 8 липня ISW підсумували: «Російські офіційні особи та діячі інформаційного простору намагаються відвести від себе відповідальність за удар по дитячій лікарні «Охматдит», висуваючи неправдиві заяви про ракети та стан лікарні – все всупереч наявним доказам». Утім, як би не Росія не намагалася, це не звільнить її армію від юридичної чи моральної відповідальності за наслідки їхніх ударів по Україні, додали експерти.

За фактом влучання ракети у НСДЛ «Охматдит» СБУ відкрила кримінальне провадження, кваліфікувавши атаку Росії як воєнний злочин.

Вранці 8 липня Росія завдала ракетних ударів по Києву, Дніпру, Кривому Рогу і Донеччині. Сили оборони України збили 30 із 38 російських ракет, повідомили у Повітряних силах. Внаслідок цього був пошкоджений також медцентр у Дніпровському районі.

Вранці, 10 липня, рятувальники завершили аварійно-рятувальні роботи в Києві. Загалом внаслідок масованих ударів Росії по Києву загинуло 33 людини, з них 5 дітей, повідомили у ДСНС України.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG