Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії загинули журналісти і український лікар


Прага – Два західні фотожурналісти загинули в лівійському місті Місрата, де тривають бої між повстанцями і армією лідера Лівії Муаммара Каддафі. Вони загинули на роботі, висвітлюючи жахи громадянського конфлікту, котрий ось уже майже два місяці триває в Лівії. У Місраті загинув також і український лікар. Жертвами опору повстанцям із боку армії Каддафі стали сотні мирних жителів країни.

Кінодокументаліст і фотограф Тім Гетерінґтон та його американський колега, фотограф Кріс Гондрос
Британський кінодокументаліст і фотограф Тім Гетерінґтон та його американський колега, фотограф Кріс Гондрос померли від ран у середу на вулицях лівійського міста Місрата, де повстанці ведуть оборонні бої в облозі військ Муаммара Каддафі. Двоє інших журналістів, які були у групі разом із Гетерінґом та Гондросом, були поранені.

Повідомляється, що всі журналісти цієї групи йшли під час обстрілу вулицею міста разом із повстанцями. Іспанський фотокореспондент Гільєрмо Сервера розповів із шпиталю в Місраті в середу вночі: «Ми працювали на вулиці в Місраті, коли в нас поцілив заряд із гранатомета, якраз коли ми відступали, побоюючись бою. Нас наздогнав сніп полум’я від гранати і вразив вибухом групу на місці».

Журналісти повідомили, що 40-річний Тім Гетерінґтон помер приблизно через 15 хвилин після того, як його доправили з сильною кровотечею з пораненої ноги до найближчого шпиталю. А 41-річний Кріс Гондрос помер через кілька годин у шпиталі – осколок від вибуху гранати влучив йому в голову.

Лівійський речник уряду Каддафі заявив журналістам у Тріполі у середу: «Ми нікого не вбиваємо з тих, хто не веде боротьбу проти нас. Ми мусимо перевірити обставини, як загинув журналіст. І це, звичайно, війна. Люди гинуть із обох боків. Люди потрапили у центр подій, і ми не знаємо всіх обставин».

Число проявів злочинів режиму Каддафі росте

Повстанці в Лівії наводять свідчення про те, що сили Каддафі навмисно атакують цивільне населення. Лікар із медичної спільноти Місрати заявив, що у вівторок разом із журналістами на вулицях загинули ще сім цивільних і український лікар, близько 120 осіб були поранені.

Представники ООН попередили, що вчорашні жертви в Місраті можуть поповнити перелік міжнародних злочинів режиму Каддафі.

Тим часом надходять співчуття родинам і друзям загиблих журналістів. Прес-секретар Білого дому Джей Карні висловив сум з приводу смертельних випадків із двома журналістами і закликав Лівію та інші країни захищати журналістів.

Перед цим два журналісти з місцевого телебачення Лівії вже загинули під час висвітлення боїв у країні. Комітет захисту журналістів із Нью-Йорка інформує, що з лютого в Лівії було понад 80 нападів на журналістів, включно зі смертельними наслідками, пораненнями, і 49 випадків затримання представників преси.

Загиблий Тім Гетерінґтон відомий як співавтор документального фільму «Рестрепо» про війну в Афганістані, котрий висунутий цього року на Оскара. Кріс Гондрос був лауреатом найпрестижнішої фотопремії World Press Photo.

Ім’я загиблого у вівторок у Місраті українського лікаря до виходу в ефір не було відоме. Дізналися лише, що цього дня ще один українець у Місраті був поранений.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG