Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття пам’ятника “Убієнним синам України” в Сандармосі.


Тарас Марусик

Київ, 2 серпня 2005 - Сьогодні в Карелію, в урочище Сандармох та на Соловецькі острови, вирушила з Києва експедиція української громадськості. Мета експедиції – участь у відкритті пам’ятника “Убієнним синам України” в Сандармосі. Саме там у 1937 році був розстріляний цвіт української культури і нації, зокрема поет-неокласик Микола Зеров, режисер Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, троє братів Крушельницьких, прозаїки і поети Валер’ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер’ян Поліщук, Мирослав Ірчан, академік Матвій Яворський, професор Сергій Грушевський.

Напередодні виїзду наш київський кореспондент Тарас Марусик записав координатора експедиції, довголітнього політв’язня радянських тюрем Василя Овсієнка.

Це вже восьме паломництво поспіль, після того, як голови Карельського і Петербурзького товариств “Меморіал”, відповідно Юрій Дмитрієв та Веніамін Йоффе, в 1997 році ідентифікували на місцевості місце розстрілів так званого “соловецького етапу”, в складі якого були і 290 знаменитих українців.

Цього року вперше експедиція, яка нараховує приблизно 50 осіб, вирушила автобусом, наданим парламентською фракцією “Наша Україна” за безпосередньої підтримки Президента України.

Завтра, 3 серпня, учасники експедиції мають прибути в Санкт-Петербург, 4 серпня – в Петрозаводськ, а 5 серпня – в Медвежогорськ, недалеко від якого розташоване урочище Сандармох. Саме 5 серпня – кульмінація експедиції - відкриття пам’ятника “Убієнним синам України”. Це гранітний триметровий хрест роботи українських митців Миколи Малишка та Назара Білика.

Говорить Василь Овсієнко: “Цією постановою пропонувалося в п’ятиденний термін створити “особливі трійки” і визначити кількість осіб, що підлягають розстрілові або висланню. Це була наймасовіша за всю радянську епоху “єжовська чистка” суспільства від категорій населення, які, на думку керівництва СРСР, не годилися для будівництва комунізму. За 15 місяців цієї кампанії “особливі трійки” без розслідувань, судів, прокурорів, захисників і, здебільшого, без самих звинувачених винесли майже 700 тисяч смертних вироків, списками.

Насправді “соловецький етап” був розстріляний в урочищі Сандармох. 27 жовтня, 1, 2, 3 і 4 листопада 1937 року капітан Матвєєв розстріляв 1111 соловецьких в''язнів на півдні Карелії, неподалік Біломорканалу, там, де в 150 ямах уже покоїлися біля 8 тисяч жертв – будівників Біломорканалу, карелів, фіннів”.


Моїм співрозмовником був координатор експедиції української громадськости в Карелію, довголітній політв’язень радянських тюрем Василь Овсієнко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG