Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко - новообраний Президент України. Що далі?


Зиновій Фрис Гості: Валерій Івасюк - лікар і політик, народний депутат 1-го скликання; Бори Безпалий - народний депутат “Наша Україна” (телефоном).













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 10 січня 2005 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня “Свобода” в прямому ефірі” у понеділок, 10 січня.

Наша тема: “Віктор Ющенко – новообраний Президент України. Що далі?”

Її ми обговоримо з нашими гостями: Борисом Беспалим, народним депутатом, фракція “Наша Україна”; Валерієм Івасюком, лікарем і політиком, народним депутатом 1-го скликання.

Добрий вечір гостям! Добрий вечір слухачам!

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Юлія Сайко і Сергій Балабанов.

Відверто кажучи ми сподівалися, що до початку нашого випуску ЦВК оголосить остаточні результати виборів і назве ім.’я переможця попри те, що він якби відомий – Віктор Ющенко.

Питання тепер в тому, а що далі? Це ми і обговоримо з нашими гостями, як мені підказують мої помічники поки що в київській студії лише Валерій Івасюк.

Добрий вечір, пане Івасюк.

Валерій Івасюк

Добрий вечір!

І я пане Зиновію радий Вас вітати з Різдвом Христовим, Христос народився!

Зиновій Фрис

Славімо Його!

Пане Івасюк, давайте зпершу знаєте, що з’ясуємо. Тут така делема виникає все-таки, який статус зараз має Віктор Ющенко: новий президент, новообраний президент, новий президент де-факто? Соратники Ющенка називають його народним президентом?

Ви, як народний депутат, були колись народним депутатом, можливо Ви ці юридичні нюанси знаєте і пояснете нам. Так хто на сьогоднішній день ще до оголошення рішення ЦВК є Віктор Ющенко? Як правильно його називати? Валерій Івасюк

Ви знаєте, пане Зиновію давайте розпочнемо наш поки що діалог з мені властивого принципу, давайте ставити діагнози. Отже, я би сказав так, що Віктор Ющенко пробує стати лікарем-реаніматором для цієї тяжкохворої держави.

У зв’язку і з цим, я би хотів сказати, що успіх лікування тяжко-хворого залежить від правильно встановленого діагнозу. І ми повинні бути чесними, і не приховувати від народу всієї правди про ступінь ризику в теперішній ситуації в Україні, ситуації після виборів.

І тут не можна шкодувати нервів, а ні виборців Ющенка, а ні його самого. Бо ціна цієї правди або брехні – це сама Україна. І у зв’язку з цим, знову ж таки, я хотів би поставити перший діагноз.

Знаєте, якщо би видалити з політичного портрета Януковича одну тільки деталь, його судимість і він би, безсумнівно, на мою думку переміг би.

Про що це говорить? Про те, що в українському суспільстві чинник моральності більшовартісний, а ніж політична доцільність, навіть коли йдеться про загрозу єдності країни – це треба знати і пам’ятати Ющенкові. І не дай Боже, знехтувати йому цим знанням.

Зиновій Фрис

Пане Івасюк, ми про це обов’язково будемо говорити, як бути Віктору Ющенку проти якого голосувало 12 мільйонів прихильників Януковича, як бути йому в цій ситуації, як йому зберегти єдність держави і взагалі, як будувати взаємини з усіма українськими регіонами? Про це ми, звичайно, будемо ще говорити.

Але все ж таки пане Івасюк, на моє запитання Ви відповідь знаєте. Як ми сьогодні повинні юридично правильно називати Віктора Ющенка?

Валерій Івасюк

Я би сказав так. До моменту інавгурації він є кандидатом у президенти України, таким самим, яким є Віктор Янукович. Тому що не закінчені ще судові справи у ВС і не має ще того моменту, за яким, за юридичним моментом, президентом юридично і фактично стане Віктор Ющенко, тобто інавгурація.

І присяга на Біблії, і на Конституції власне його визначить, як президента України. Я би сказав, що він є ще кандидатом.

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, а Ви як член фракції Віктора Ющенка, як Ви називаєте зараз Віктора Ющенка?

Борис Беспалий

Я його називаю Віктор Андрійович.

Добрий вечір Україно, добрий вечір “Свобода”.

Я чув ваш діалог. Юридично Ющенко до оголошення офіційних результатів ЦВК є кандидатом у президенти України. Правда не таким, як є Віктор Янукович, а таким, який набрав юридично (це формулюється) найбільшу кількість голосів при повторному голосуванню в 2-му турі.

Після офіційних оголошень результата голосування його юридичний статус згідно з Конституцією стає таким - новообраний президент України – це його юридичний статус. Після інавгурації - просто президент України. до оголошення результатів

Зиновій Фрис

Зрозуміло, отож сьогодні ми будемо називати Віктора Ющенка не інакше, як кандидатом у президенти.

Борис Беспалий

До оголошення результатів.

Зиновій Фрис

Добре, ми з’ясували цю таку немаловажну, але всеж таки технічну деталь.

Пане Беспалий, я хотів Вам таке запитання, оскільки, Ви з нами на зв’язку. Вам не буде важко звикати, що Ви і ваші колеги з фракції “Наша Україна” і інших фракцій, які симпатизують Ющенку звикати до того, що Ви тепер вже провладний народний депутат?

Борис Беспалий

Знаєте, мені вже за 50 років. Серед моїх колег є молодші, є старші і це досвідчені люди, які бували в різних якостях, були у владі, були в опозиції, були, на превелекий жаль, і зазнавали політичних переслідувань, тому до цого можна звикнути.

Між іншим в 2000-му році я вже був провладним депутатом, коли був уряд Ющенка, тоді в парламенті була більшість, яка була можна сказати і провладною, підтримувала і уряд Ющенка, і підтримувала тоді і діючого президента. Так що і в цій якості я вже побував.

Але не це важливо, важливо, щоб депутати чи вони є в опозиції, чи вони підтримують владу, важливо, щоб вони були професіоналами і служили інтересам України, як вони це розуміють і чого чекають виборці – це є принциповий момент.

Роби свою роботу, а там вже, як виборці розпорядяться кому бути в опозиції, кому при владі.

Зиновій Фрис

Панове гості, панове пане Беспалий і Івасюк я десь днями прочитав в одній західній газеті, що в Україні тривають похорони системи Леоніда Кучми. Чи не є це перебільшенням з урахуванням того спокою, який сьогодні панує в Україні. Можливо, цей спокій пов’язаний зі святкуванням Нового року тепер Різдва, але чи не є це перебільшення? Пане Івасюк

Валерій Івасюк

Ви знаєте, звичайно, це є перебільшення Кучма не з тих людей, який іде на завжди. Ви знаєте, у зв’язку з Вишим запитанням я пригадав старий. Старий такий єврейський анігдот, коли єврей хотів перетнути кордон з своїми всіма бебехами, то його прикордонники зупинили він кинув свої мішки і говорить: тихо уже ніхто нікуди не іде. Так от тут ще нікуди ніхто не пішов.

Ви знаєте, якщо відповідати на Ваше запитання серйозно, я сказав би так, що вибори 2004-го року, я назвав би так шабаш рижого. І, на жаль, жертвою цього шабашу стала Конституція її стабільність.

От Кучмі не вдалося зґвалтувати Конституцію у 1996-му, коли цей проект чи його проект Конституція мав бути затверджений на референдумі і отримати підтримку у парламенті.

У 2000-му році, коли було проведено так званий референдум за народною ініціативою. У 2003-му, у 2004-му році, коли була спроба політреформа у ВР. Однак, Кучмі таки вдалося реалізувати свій задум і у цьому , на жаль, йому допоміг м’яко кажучи Ющенко.

Отже, у наслідок помаранчевої революції переміг, на мою думку Кучма. Додайте до цього рішення КС про недоторканність та імпічмент президента 10-го грудня 2003-го року був прийнятий цей акт КС у зв’язку з яким Кучма і будь-який президент є абсолютно, як би сказати поза Кримінальним кодексом.

Незалежно від того, що він наробив навіть, якщо він людину вбив будучи президентом України. І ви побачити, що Кучма унебезпечив себе до віку та ще й забезпечив недоторканість свого виродку назва якому держава Президента Кучми.

Яка власне нафарширована, як та риба фіш корупцією, брехнею, антиукраїнством і зрадою. Отже, у підсумку маємо зґвалтовану Конституцію, нелегітимного Генерального прокурора і обрізаного президента, і задоволеного Кучму. Отже, я вважаю, що Кучма не пішов, Кучма обов’язково не здасть своїх позицій. І я так думаю.

Ви знаєте, у мене є така підозра я цього не виключаю, що ситуація в Україні і довкола неї буде такою тяжкою, що Ющенко вимушений буде запросити у вересні 2005-го року до прем’єрства Леоніда Кучму.

Саме тоді, коли 1-го вересня закінчиться повноваження президента України в тому вимірі, в якому вони є і були при Кучмі. Отже, я думаю, що таке не виключене, що таке може статися. Отже, на мою думку підтверджує, що Кучма нікуди не пішов.

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, то що пан Івасюк, на Вашу думку неперевершений песиміст, коли він говорить про те, що Ющенко запросить Кучму на прем’єрське крісло, а чи Ваша думка трохи інша?

Борис Беспалий

Моя думка зовсім інша, оскільки, я абсолютно не згоден з усією позицією викладеною паном Івасюком, то не має сенсу дискутувати з ним в деталях.

Останнім часом він був серед тих депутатів народної ради, які здобули Україні незалежність. Честь і хвала йому за це. Але, можливо, з того часу він відірвався від актуальної української політики.

Я з повагою ставлюся до нього і до здібностей пана Кучми, але мені здається перебільшенням називати той режим, який був в Україні “системою Кучми”. Це типова для СНД система, такий собі авторитарний режим з президентом. Вона практично у всіх країнах СНД діє, така сама була і в Грузії. Так що це не є режим Кучми.

Чи прийшов йому кінець? Безумовно. Я дозволив би собі висловити таку думку: мені здається, що національно-демократична революція просто пройшла в два етапи. В 1991-му році завершився національний етап, Україна стала незалежною, і ми отримали відповідь на питання: “Чи бути Україні?”.

Оскільки за незалежність проголосувало і керівництво тодішньої КПУ, яке, до речі, саме себе заборонило, то в порядку компромісу в обмін на незалежність вони залишилися тоді при владі.

Зараз відбувається другий етап, демократичний, він буде характерний також зміною владних еліт і в кадровому плані.

В цьому плані, я думаю, що режим, який асоціюється з Кучмою, в Росії – з Путіним, в Білорусі – з Лукашенком, в інших країнах СНД зі своїми керівниками, для України це пройдений етап, Україна стає не тільки незалежною, але й демократичною, європейською не тільки в етнічному і інших аспектах, але й у політичному. З чим всіх нас можна привітати.

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, щоб так говорити, то треба ще пожити і повідстежувати за тим, що буде діятися.

Я тут читав деякі думки політологів, спостерігачів, вони кажуть, що пан Ющенко також не позбавлений рис авторитаризму.

Борис Беспалий

Я думаю інакше.

Зиновій Фрис

Вам краще судити – Ви його знаєте.

Борис Беспалий

Авторитаризму не позбавлений будь-який керівник, бо воля до влади – це є така авторитарна риса.

До речі, і керівництво Вашої радіостанції, і керівництво будь-якої бізнес-структури має авторитарні риси для керівника, тим більше для керівника такого високого рангу.

Тобто, суб’єктивно, звичайно, він має вольові і авторитарні якості. Це є правильно. Але в тому і є сенс демократії, що це, як система, вона обмежує такі риси своїх лідерів, які притаманні, я ж кажу, лідерам всіх держав. В тому й сенс демократії, демократичні гойдалки...

Зиновій Фрис

Хто буде обмежувати, пане Беспалий, Ющенка, якщо він проявлятиме ці авторитарні риси?

Борис Беспалий

Не просто Ющенка, а президента Ющенка, тому що в різних ситуаціях...

Зиновій Фрис

Ми поки що говоримо...

Борис Беспалий

В Конституції не дуже досконала, але є система стримування противаг – це і парламентська противага, це і місцеве самоврядування, це і судова система: і Конституційний, і Верховний Суд...

Валерій Івасюк

Пане Борисе, даруйте, я Вас хочу перебити...

Борис Беспалий

А для чого мене перебивати?

Валерій Івасюк

Я Вам скажу так: всі здібності нашої Конституції, стримувати президента, ми побачили на прикладі Кучми.

Борис Беспалий

Я вам скажу таку річ: не треба мене перебивати, бо я довгі Ваші монологи не перебивав. Це просто не є коректним.

Ну й, до речі, головне: українці піднялися з колін, у нас є громадянське суспільство, і я просто переконаний, що якщо у нас буде президент авторитарним, яке б у нього не було прізвище, то ті люди, які вийшли на Майдан, вони це і повторять.

Я думаю, що Україна вже на осяжну перспективу авторитарною країною не буде, більше того, створені всі передумови для швидкої демократизації всіх сторін нашого життя.

Зиновій Фрис

Пане Івасюк?

Валерій Івасюк

Ви знаєте, пане Зиновію, знову ж таки, повертаюсь до Конституції... В Конституції до того, як її зґвалтувала “НУ” разом з кучмівською більшістю, був такий стримуючий механізм, як судова система.

Я вже якось говорив в ефірі радіостанції “Свобода”, що тоді, коли ВСУ прийняв рішення про третій тур або повторний другий тур, у нас народилася судова влада. Після того, як Конституція була зґвалтована і сама судова система була перекреслена тим, що надали прокуратурі право, закріплене в Конституції, оскаржувати рішення навіть суду, тобто це так званий прокурорський нагляд, то жодних стримуючих механізмів у теперішній редакції авторитаризму у будь-якого президента немає.

У зв’язку з цією дискусією, яка виникла, я думаю, що треба було все ж таки назвати, продовжуючи тему цієї діагностики ситуації, в яку потрапив кандидат у президенти Ющенко, у якій Ющенко розпочне своє президентство, я думаю, що аналіз цього зараз є найбільш важливим і для Ющенка, і для тих, хто є громадянами...

Зиновій Фрис

Пане Івасюк, ми зараз про це, власне, і будемо говорити. Давайте все-таки конкретніше говорити.

Зараз найбільше уваги майбутньому уряду, мовляв, це основа основ, хоча у нас один слухач написав: “У нас зараз не уряд головне і не економіка, а революційна ідеологія, бо революція на Майдані лише почалася”. Але все-таки давайте до уряду, до дуже конкретної справи.

Називаються кандидатури, називаються хто, що і як. Називаються кандидатури: Порошенко – перша кандидатура, і сходяться політологи, оглядачі, що він має найбільші шанси.

Але в мене виникає запитання. Пане Беспалий, скажіть, будь ласка, пан Порошенко – кум Ющенка, чи кумівство тут буде доречним, якщо Порошенко стане прем’єром?

Ви, політики, всіляко, як тільки можна, говорили про Кучму і про те, що там процвітає кумівство, про кумівство погано говорили, і за Брежнєва, мовляв, він тільки тим і займається. Чи не буде це продовження політики Брежнєва-Кучми, якщо Порошенка Ющенко назве першим кандидатом на посаду прем’єр-міністра?

Борис Беспалий

По-перше, я не думаю, що мені було б як довіреній особі В.Ющенка не зовсім коректно спростовувати чи підтверджувати, кого він назве. “НУ” підтримає ту кандидатуру, серед можливих кандидатів є і Петро Олексійович...

Але я хотів би звернути увагу, що Порошенко як політик відбувся ще до того, як він, власне, і познайомився по великому рахунку з Ющенком, тобто він був обраний в 1998-му році, і якщо він буде у виконавчій владі, в її керівництві, то це буде завдяки його діловим якостям, як це і є у ВР, не тому він, зрештою, і депутат, і один з лідерів “НУ”, що він кум Ющенка. Цього не говорить ніхто.

Так що я думаю, що його посадова кар’єра пов’язана з його якостями, а не з тим, що він комусь кум чи не кум.

Я думаю, що люди будуть оцінювати роботу уряду Ющенка не за прізвищами.

До речі, в 2000-му році блискуче працював цей уряд, а там не те, що не дивилися тому, хто там кум, хто не кум, там були представлені і СДПУ(О), і донецькі, і так далі. І критерій один, вірніше три: професіоналізм, порядність і патріотизм. Цим трьом якостям Порошенко відповідає. Але не тільки він. І він це довів справами і політикою.

Можна зараз як-завгодно оцінювати Ющенка і його команду, і це право кожного, але я хотів би одне сказати, чого у нас не можна забрати. Не можна забрати професіоналізму, а це доведено, і дуже великої сміливості, тому що кучмізм здолали передусім В.Ющенко і його команда в широкому сенсі - це ті мільйони людей, яким він надихнув сміливість і надихнув на революцію. Цього у нього ніхто не відніме тепер, саме в Ющенка.

Зиновій Фрис

Пане Івасюк, якщо відкинути добрі якості, про які говорив пан Беспалий, якості Порошенка... Якщо прем’єр країни є кумом президента в демократичній державі – це добре чи це погано?

Валерій Івасюк

По-перше, я хотів би відреагувати стосовно того, що сказав Борис, мій візаві, хто там переміг. Ви знаєте, перемогли люди, яким остособачів режим Кучми. Те, що в цій ситуації з’явився Ющенко, тому є багато причин і версій, чому він з’явився, але все-таки перемогли люди.

Повертаючись до Вашого запитання про прем’єрство. Мені здається, що на сьогоднішній день важливіше повернутися до аналізу тієї ситуації, в яку потрапив Ющенко, тому що результатом аналізу цієї ситуації буде правильна або неправильна відповідь на те, хто повинен бути прем’єр-міністром.

Отже, ситуація, в яку потрапив Ющенко, в якій він розпочне своє президентство, складається із кількох складових.

Перша складова – це парламент. На мій погляд, парламент – це зібрання людей, яке сформував Л.Кучма...

Борис Беспалий

Я вибачаюся, може ми припинимо політологічні лекції?

Валерій Івасюк

...для яких у більшості Україна і її проблеми не є пріоритетними і значимими для їх рішень. Як депутатів і як просто людей. Це зібрання конформістів і людей, для яких політична і звичайна людська зрада не є усвідомленим гріхом.

Більшість депутатів у своїх поведінкових реакціях не керуються ідеологічними мотивами чи інтересами виборців.

Друга складова, Україна унаслідок виборів. Ющенко отримав країну, у якій 43% свідомо проголосувало проти персонально його і за Януковича. Крім того, достатньо велика частка і електорату Ющенка по суті проголосувала не за Ющенка, а проти кучминого режиму, у якому намертво зв’язали політтехнологи з цим режимом Віктора Януковича.

Враховуючи цей факт та те, що наступні більш принципово важливі для України вибори до ВР відбудуться дуже скоро наступного року, тобто для справдження надій виборців у Ющенка реально немає часу.

Якщо додати до цього те, що він повноцінним главою держави буде тільки до вересня 2005 року, то все це характеризує внутрішньополітичний і соціальний зміст післявиборчої України для Ющенка, як вкрай ризикований.

Останнє, це зовнішній світ. Третя складова ситуації, в яку потрапив Ющенко. Треба чесно собі зізнатися, що єдиною мотивацією у сприянні між Заходом і США в помаранчевій революції було ослаблення геополітичного значення Росії, яка без України дуже скоро вичерпає свій політико-економічний ресурс.

Західний світ є далеко не альтруїстичний. Його демократичний зміст є виключно для внутрішнього користування. Я хочу сказати таке, що війна за Україну між США і Росією продовжується. Дай Бог у цій жорстокій війні головнокомандуючим, яким є тепер президент Ющенко забезпечити перемогу Україні.

А тепер до нашого прем’єра. Визнаєте, я вважаю, що прем’єром України, як би це можливо не здавалось парадоксальним має стати той, за якого б проголосувало 12 млн. виборців свідомо. Якщо Ющенко на це наважиться, то повірте мені, що Кучма не стане прем’єр-міністром у вересні 2005 року, Росія не стане ворогом України і що Захід і Схід не будуть протиборствуючими сторонами України. Я вважаю, що це буде мудрий і правильний крок.

А Порошенко чи Тимошенко знайдуть своє місце в політиці. За ними немає того, що є найголовнішим в рішенні, хто має бути прем’єр-міністром – це 12 млн. людей. Вони повинні стати прем’єрами України.

Зиновій Фрис

Сьогодні я розмовляв телефоном з однією людиною, яка сказала, що найкраще, можливо, було б, якби Ющенко взяв прем’єр-міністра не зі свого оточення, враховуючи, що за нього проголосувало лише 52% голосів.

Пане Беспалий, як Ви до такої ідеї?

Борис Беспалий

Я дуже погано ставлюсь до ідеї, коли пан Івасюк монополізує ефір і грузить чим попало.

Валерій Івасюк

Ви монополізували владу, я хоч ефір.

Борис Беспалий

По-друге, я хочу вибачитися перед своїми колегами-депутатами за те, що їх пан Івасюк ображав. Я думаю, що це недобре він робив.

По-третє, хто свідомо, хто не свідомо голосував. Взагалі на цих виборах волевиявлення виборців було дуже спотворене однобічною медійною кампанією на користь Януковича, я б не сказав, що так свідомо голосували за нього і щоб голосували проти Ющенка.

Валерій Івасюк

Перевірте вчетверте.

Борис Беспалий

Я вибачаюсь за мільйони українців, яким сказали, що їх революція була сприянням Заходу і т.д. Це була суто українська помаранчева революція.

Нарешті, по Януковичу. Тут є дещо спільне в моїй позиції з позицією пана Івасюка. Дійсно, не треба творити ні з кого образу ворога, тому що багато мільйонів українців проголосувало за одного кандидата і за іншого.

Пан Янукович знайде своє місце в Україні, тому що це дійсно потужна особистість. Але до влади приходить завжди одна цілісна команда. Незалежно від того, що Буш на обох виборах зовсім малу мав перевагу над своїми суперниками в перший і другий раз, все ж таки він творив адміністрацію, тому що це має бути згуртована його команда.

Тому політика Кабміну – це має бути згуртована команда однодумців, а політику вона має проводити в інтересах всієї України і всіх українців без виключення. Це є правильно.

А робити вінегрет одного донецького, одного дніпропетровського тільки, щоб когось не образить, то це мені нагадує, як в радянські часи підбирали депутатів райрад одну доярку, одного слюсаря, одного вчителя і т.д. Я думаю, що цей шлях в нікуди, а точніше в недемократичне наше минуле.

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, тоді, що можна зробити аби Схід України, Південь, який головно голосував за Януковича не відчував себе ображеним? Що зробити аби вони вважали і Ющенка своїм президентом?

Борис Беспалий

Перше, це є політика уряду, яка має бути збалансована до всіх регіонів, і потужна соціальна економічна політика це є найкраща регіональна політика. Це є правда. Наприклад, тим же шахтарям давали 5 млрд. дотацій: 1 млрд. доходив, 4 млрд. не доходили, мають доходити всі 5 млрд.

По-друге, в кадровій політиці повинні дійсно враховуватись всі аспекти. Скажемо, керівництво регіонами мають здійснювати вихідці з тих самих регіонів, де вони працюють, і в Харківській, в Донецькій, і в інших областях.

Більш того, потрібно враховувати всі нюанси і на центральному рівні. Нарешті, у нас була колись залізна завіса між Радянським Союзом і Заходом, а до недавнього часу у нас була інформаційна залізна завіса між Донбасом і деякими іншими східними регіонами.

Коли вона впаде люди самі отримають всю повноту інформації і про Ющенка, і про Януковича, і про Тимошенко, і будуть в 2006 році вільно не тільки обирати, але на підставі вільно і правильно оцінювати те, що відбувається.

Нарешті, маємо провести демонополізацію преси, суди мають дійсно розібратися з усіма тим корупційними діяннями, які вторилися і, на превеликий жаль, творяться в Україні. Якою буде політика президента Ющенка утвореного ним з парламентом Кабміну, то таким буде ставлення людей до тої чи іншої політичної сили. Але я погоджуюсь, що регіональні ці моменти є дуже важливими.

Насамкінець я хотів би підкреслити, що немає конфлікту “НУ” з трудівниками Донбасу. Був конфлікт з тими людьми, які узурпували владу на Донбасі. А ці люди, трудовий Донбас, це далеко не одне і те саме.

Зиновій Фрис

У зв’язку з тим, що діялося вчора і діється в Іраку, там загинуло 8 українських солдатів, чи виведе ще в першій половині року Ющенко з Іраку? Будь ласка, пане Івасюк.

Валерій Івасюк

Знову ж таки, рішення про виведення військ було прийнято сьогодні на Раді нацбезпеки. Вже є заява президента Кучми про те, що ближчі півроку війська будуть виведені ...

Зиновій Фрис

Але Кучма за тиждень піде.

Валерій Івасюк

Але я не думаю, що Ющенка скасує це рішення президента Кучми. Право першої, даруйте на слові, “брачної ночі” належить в даному випадкові не Ющенку, а Кучмі.

Я хотів би нагадати лише, хто тягнув і за який язик або руку “НУ”, яка в 50% проголосувала свого часу за направлення військ до Іраку? От про це треба не забувати.

Зиновій Фрис

Це до Беспалого запитання, оскільки він голосував за це рішення. пане Беспалий, так?

Борис Беспалий

Так, я голосував якраз проти цього рішення. Але я думаю політику “НУ” вона сама має пояснювати, а не люди, які пішли шляхом Вітренко і нав’язують нам Януковича на прем’єра і не бачать, як голосувала кучмівська більшість вся.

Я думаю, що війська з відти треба вивести. Причина дуже прагматична. У цих військ мандат миротворчий, а миротворчий контингент діє тоді, коли є ситуація миру і треба просто виконати там роз’єднання чи інші операції.

Зараз в Іраку є дуже схожі на військові дії, а мандату на військові дії українські миротворці не мають. Отже, вони мають бути звідти виведені.

Зиновій Фрис

Відверто кажучи, я вважав, що пан Івасюк і пан Беспалий політично дуже схожі, але виявилося, що дуже протилежні.

Борис Беспалий

Майже протилежні. Я не за Януковича.

Валерій Івасюк

Пане Борисе, Ви хіба проти України?

Борис Беспалий

Я не підтримую Януковича, на відміну від Вас.

Зиновій Фрис

Я сподіваюся, що ви не ображаєтеся один на одного. Я нагадаю, що гостями “Вечірньої Свободи” були Борис Беспалий, народний депутат, “НУ” і Валерій Івасюк, лікар, політик, народний депутат І-го скликання.

Я зустрінуся з вами у “Вечірній Свободі” завтра і до кінця тижня.

Шановні слухачі, хай вам щастить, хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG