Доступність посилання

ТОП новини

"Він загинув за гроші" – про журбу вдови українського вояка оповідає "Вошінгтон Пост".


Олена Боряк

Прага, 4 червня 2004 - Дружини й рідні загиблих в Іраку українських солдатів кажуть, що українська влада їх просто обдурила, коли пообіцяла що українці їдуть туди, як миротворці. В інтерв’ю газеті "Вошінгтон Пост" вони розповіли історію двох українських юнаків, як вони потрапили в Ірак і що на них там чекало. У статті, яка надрукована сьогодні, Сюзан Ґлазер наголошує, що служба в Іраку приваблює українських хлопчаків добрим заробітком.

Віньківці, Хмельниччина. 19-ти річна Ірина Злочевська - молода вдова. Тіло її чоловіка привезли на травневі свята, він був вбраний в американський камуфляжний однострій. Вдові також передали новий DVD програвач, який Ярослав, чоловік, купив в Іраку, не проявлену фотоплівку та свідоцтво про смерть від Міністерства оборони. Причина смерті невідома. Історію загиблих в Іраку Ярослава Злочевського та Костянтина Михайліва розповідає у п’ятницю американська газета "Вошінгтон Пост". Оглядачка Сюзан Ґласер пише, що за 670 доларів щомісяця хлопці зголосилися добровольцями до Іраку. Український контингент там найбільший після американських і британських сил. Понад півтори тисячі солдатів – такий внесок України в очолювану Америкою окупацію Іраку, зазначає "Вошінгтон Пост". У порівнянні з іншими українські солдати , пише газета, бідно вбрані, недоозброєні й мало розуміються на місії України в цьому краї, хоча краще обізнані у завданнях американської окупації.

Українцям, більшість яких були проти цієї війни, Президент Кучма сказав, що це просто миротворча місія. Але навесні, коли південь Іраку, де були українці, охопило шиїтське повстання, миротворча місія українських солдатів стала бойовою. Авторка нагадує, що опоненти Леоніда Кучми звинувачують його в намаганні реабілітувати себе перед Заходом, мовляв після ймовірного наміру продати зброю Саддаму Хусейну , Президент Кучма вирішив підняти свій авторитет, відрядивши українських хлопчиків в Ірак.

Як пише "Вошінгтон Пост", родини загиблих в Іраку хлопців отримають по 105 тисяч доларів. Гроші – це головна причина, що спонукала українських хлопців податися в Ірак, кажуть їхні родичі. Дружина Злочевського – Ірина розповідала американській журналістці, що Ярослав не мав поняття, що там іде війна. Він виріс у сирітському притулку, йому не щастило з навчанням, конче була потрібна робота, тож і загинув Ярослав за гроші.

У розмові з кореспонденткою, родичі іншого загиблого - Костянтина розповідали, як батьки не відпускали хлопців в Ірак, і як хлопці погрожували, що укладуть фіктивний шлюб, щоб добути жадані підписи членів родини. Рекрути, казали батьки, показали їм відео, де мовилося, що українські юнаки побачать світ. "Неначе наші хлопці їдуть на курорт, - казала мати Михайліва, - вони обдурили наших дітей, вони забрали їх на війну, і вони, рекрути, знали про це".

Як пише "Вошінгтон Пост", мешканці Березівки та Віньківців не звинувачують Америку, вони обурені на свою державу, що влада не підготувала їх до війни.

Дружина Ярослава Злочевського – Ірина показувала журналістці фотоальбом зі знімками з Іраку, на яких видно, як Ярослав вправляється із автоматом на бронетранспортері, як він п’є горілку з друзями, але наприкінці альбому – інші фотографії : Ірина на похоронах, у чорному, з портретом чоловіка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG