Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильський саміт: Баррозу запитає Януковича про справу Кучми?


Київ – Сьогодні до Києва з дводенним візитом прибуває президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. Головна мета візиту – участь у чорнобильському саміті. Проте експерти зазначають, що європейського гостя також цікавитимуть останні політичні події в Україні, які він обговорить під час зустрічі з українським Президентом.

За неофіційною інформацією, напередодні візиту між Україною та ЄС виникли суперечки щодо обсягів європейської допомоги на добудову нового укриття на Чорнобильській АЕС. Проте голова парламентського комітету з питань екологічної політики та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи позафракційний Анатолій Семинога вважає, що порозуміння у цьому питанні цілком імовірне.

«Це не зовсім позиція України. Розпорядником коштів, які виділяються на будівництво об’єктів у чорнобильській зоні, є Європейський банк реконструкції та розвитку. І, за їхніми підрахунками, для завершення вже запланованих об’єктів, будівництво яких вже розпочалося, не вистачає близько 740 мільйонів євро. Україна цю позицію поділяє», – каже Семинога.

Він також зазначив, що важливе місце на саміті приділять питанням безпеки ядерної енергетики. За його словами, «у зв’язку з подіями в Японії Європа сьогодні розробляє певні критерії безпеки ядерних реакторів».

Євросоюз розраховує на послідовність


Крім того, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу має намір зустрітися сьогодні з Президентом України Віктором Януковичем і обговорити питання двосторонніх відносин. Зокрема, сторони обговорять підготовку Угоди про асоціацію, яку мають підписати цього року. Очікують також, що український Президент проінформує про виконання плану дій щодо безвізового режиму.

Перший заступник голови парламентського Комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл із депутатської групи «Реформи заради майбутнього» вважає, що в президента Єврокомісії до Віктора Януковича є як формальні, так і неформальні запитання.

«Формальні – це виконання Україною низки положень по безвізовому режиму: підготовка біометричних паспортів, захист персональних даних і тому подібне. Щодо неформальних, то Баррозу проситиме пояснень щодо певних подій в Україні. В Євросоюзі після порушення справи проти Кучми у певній розгубленості. Це ніби повністю лягає в русло вимог Євросоюзу щодо справи Гонгадзе. Але їх цікавить, наскільки послідовне буде продовження», – каже народний депутат.

На думку Тараса Чорновола, керівництво Євросоюзу може запитати, а також озвучити свою позицію щодо розробки нового українського виборчого законодавства.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG