Доступність посилання

ТОП новини

Янукович обирає ЄC, але не відмовляється від Митного союзу з Росією?


Київ – Євроінтеграція і надалі залишається незмінним пріоритетом у зовнішній політиці України. Про це заявив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з польським прем’єром Дональдом Туском. Крім того, Президент заявив, що він розраховує на підтримку Польщі у питаннях інтеграції до Європейського Союзу. Утім, в опозиції скептично поставилися до цієї заяви. Янукович говорить те, що він нього хочуть чути, відзначають там.

Україна сподівається, що під час головування Польщі в Євросоюзі у другому півріччі цього року питання інтеграції України до ЄС буде вирішуватися, заявив Віктор Янукович під час зустрічі з Дональдом Туском.

«Європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом зовнішньої політики нашої держави. Безумовно, розраховуємо, що під час головування Польщі в ЄС у другому півріччі цього року ми шукатимемо спільне рішення, яке стосується інтеграції України до Євросоюзу», – запевнив Янукович.

Крім того, він заявив, що Україна радо вітатиме Президента Польщі Броніслава Коморовського на міжнародній конференції з нагоди 25-річчя Чорнобильської трагедії – також зважаючи на актуальність цього заходу в контексті нещодавньої аварії на японській АЕС «Фукусіма-1».

У свою чергу, польський прем’єр-міністр запевнив українського Президента в тому, що український народ завжди може розраховувати на підтримку Польщі.

Найважливішим є капітал, який здобудуть Україна та Польща – Туск

Від узагальнюючої риторики до обговорення конкретних питань Дональд Туск перейшов під час зустрічі з українським Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, що була присвячена підготовці до футбольного чемпіонату Євро-2012. Керівники урядів домовилися разом працювати над безпекою чемпіонату і активніше рекламувати туристичні можливості України та Польщі. За словами Дональда Туска, Євро-2012 є найкращою нагодою для покращення міжнародного іміджу обох держав.

«Окрім задоволення від заходу та спортивних успіхів, найважливішим є те, який капітал здобудуть Україна та Польща. Ефективне проведення Євро- 2012 буде фундаментом під капітал довіри до Польщі і України. Як людина, яка трохи спостерігає за спортивними подіями, я переконаний – чемпіонат відбудеться на високому рівні», – відзначив голова уряду Польщі.

Янукович, як Кучма, каже те, що від нього хочуть чути – Шкіль

Тим часом опозиція відреагувала на заяву Віктора Януковича щодо європейського вибору. Президент заперечує свої ж заяви, каже заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщини» Андрій Шкіль.

«Що він скаже, що він іде в якесь інше місце, аніж в Європу? Звичайно, він так не скаже. Був його виступ у Верховній Раді, де він сказав про «3+1», ще якісь інші формули співпраці з Митним союзом називав. Він прийняв ту науку, яку запровадив Кучма: хто, що хоче почути, те й говорити. Але ж європейський вибір починається не з рішення Януковича, а з дотримання демократії, чого, на жаль, в Україні не відбувається», – зауважив депутат.

Напередодні Віктор Янукович зустрічався з прем’єром Росії Володимиром Путіним, який пропонував Україні приєднатися до Митного союзу. Голова російського уряду однозначної відповіді на цю пропозицію не отримав.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG