Доступність посилання

ТОП новини

Карні справи притримують до виборів Київради – експерт


Київ – У Генеральній прокуратурі України кажуть, що наразі не отримували ніяких офіційних звернень щодо оприлюдненої напередодні главою Київської міськдержадміністрації Олександром Поповим інформації про зловживання «команди» Черновецького. Водночас політологи нині обговорюють конфлікт Попова з Київрадою та його зв’язок із черговими виборами у столиці. Попри заклики опозиції, вибори у Києві відбудуться не раніше осені наступного року, прогнозують політологи.

Серйозні непорозуміння між представниками столичної влади набули розголосу наприкінці минулого тижня на засіданні Київради. Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив про багатомільярдні збитки, яких столиця зазнала за останні чотири роки через рішення Київради, зокрема при відчуженні землі.

Олександр Попов
«У нас попереду величезна, серйозна робота відносно того, щоб ми повернули активи міста. Дуже серйозна робота. І професіоналізм потрібен, і патріотизм потрібен. На 70 мільярдів гривень відчужили землі і 4 мільярди – в бюджет міста. Нормальна ситуація? Проводимо аукціони, нема чого виставити. За безцінь все роздано фізичним особам, більша з них частина – не кияни і ніколи ними не були і не знають, що їм ці ділянки надавались», – наголосив він.

Після виступу Попова деякі депутати навіть ініціювали голосування за відставку секретаря міськради Олеся Довгого, проте їх підтримало лише 28 колег.

У ГПУ кажуть, що Попов має звернутися офіційно

У Генеральній прокуратурі України повідомляють, що поки що ніяких офіційних звернень щодо зловживань, про які говорив Попов на засіданні Київради, не отримували. «У прес-службу не надходила інформація про те, що надійшло офіційне звернення щодо правопорушень. Відповідно, немає інформації щодо звернення Попова з приводу його останнього виступу. Але, думаю, вона, можливо, з’явиться, адже вже стала відомою і значущою», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода речник Генпрокуратури Юрій Бойченко.

«Той, хто заявив публічно, має прийти в прокуратуру і подати офіційну заяву з особистим підписом. Його також попереджають про відповідальність за надання неправдивих свідчень – так передбачено Кримінально-процесуальним кодексом», – додав Юрій Бойченко.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що критична промова Олександра Попова на засіданні Київради була поспішною. «Попов трохи поспішив із заявою про оновлення керівництва Київради. Оскільки, як стало відомо, політично така заміна не була готова. Чому? Думаю, Попову не вистачає політичного досвіду. Він непоганий адміністратор і господарник, але поки що не розібрався зі специфікою Київради», – додає політолог.

Володимир Фесенко також припускає, що нині ані Попов, який став головою КМДА у листопаді минулого року, ані фракція Партії регіонів у Київраді не зацікавлені у позачергових виборах. «Не лише тому, що вони до них не готові. Попов, хоч його авторитет у місті і зростає, ще не сприймається як політик. І він відстає від інших публічних фігур, які можуть розглядатися як потенційні кандидати на посаду мера, в першу чергу, це стосується Кличка», – додає експерт.

Політтехнолог Ярослав Макітра не виключає порушення нових кримінальних справ проти чинного мера Леоніда Черновецького та його соратників напередодні виборів міського голови та депутатів Київради.

«Щодо можливого порушення кримінальних справ проти Черновецького, то очевидно, що цей козир влада тримає безпосередньо до періоду напередодні виборів. Якщо стане зрозуміло, що вибори треба провести зараз, отримаємо хвилю кримінальних справ. Якщо вибори все-таки будуть у 2012 році, то цю хвилю кримінальних справ можна буде очікувати на початку 2012 року», – каже він.

Тим часом про імовірність проведення позачергових виборів у Києві говорить голова Верховної Ради Володимир Литвин. На думку спікера, все залежить від того, чи відбудеться діалог між Київрадою та главою КМДА.

Раніше депутати опозиційної фракції «БЮТ-Батьківщина» зареєстрували у Верховній Раді законопроект, у якому ініціюють проведення позачергових виборів депутатів Київради та міського голови. Як заявив віце-спікер Микола Томенко, напередодні Дня космонавтики опозиція готова допомогти Президентові відправити політичних «космонавтів» у «відповідне місце». «Я маю на увазі в’язницю», – додав Томенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG