Доступність посилання

ТОП новини

Голова Євроради закликав розслідувати порушення на виборах у Грузії


Грузинське питання буде винесене на засідання Євроради, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель
Грузинське питання буде винесене на засідання Євроради, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулись парламентські вибори, на яких зафіксовані «значні порушення». У зв’язку з цим грузинське питання буде винесене на засідання Євроради, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

«Після парламентських виборів у Грузії я маю намір винести грузинське питання на порядок денний неформального засідання Європейської ради в Будапешті», – написав він.

Мішель зазначив, що «ми беремо до уваги попередню оцінку ОБСЄ/БДІПЛ» і закликав Центральну виборчу комісію в Грузії, а також інші відповідні органи – виконати свій обов’язок. Зокрема, «оперативно, прозоро та незалежно розглянути всі порушення та звинувачення, пов’язані з виборами».

«Ці передбачувані порушення мають бути ретельно прояснені та усунуті. Ми знову звертаємося до грузинського керівництва із закликом підтвердити відданість європейському курсу країни, відповідно до висновків засідань Європейської ради у червні та жовтні. Конструктивний та інклюзивний діалог між усіма політичними силами зараз особливо важливий», – пише Мішель.

Глава Євроради додав, що на засіданні у листопаді Європейська рада оцінить ситуацію, що склалася, і визначить подальші кроки у відносинах з Грузією.

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах.

150 депутатів законодавчого органу вперше будуть обрані не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоб потрапити до парламенту XI скликання, партіям необхідно подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

Ці вибори називають історичними, оскільки їхній результат може вказати або на майбутню інтеграцію держави з ЄС, або на зближення з Москвою.

27 жовтня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не визнала результатів виборів і закликала громадян до протесту. Вона заявила, що парламентські вибори були «тотально сфальсифіковані», і вона, як «незалежна інституція, не визнає ці вибори».

«Я не визнаю ці вибори», – наголосила Зурабішвілі.

За словами президентки, «грузинський народ став жертвою російської спецоперації».

Форум

XS
SM
MD
LG