Доступність посилання

ТОП новини

Сеул відреагував на ратифікацію РФ оборонного договору з Північною Кореєю


Сеул попереджає, що «буде працювати разом з міжнародним співтовариством, щоб рішуче відреагувати на військову співпрацю між Росією і Північною Кореєю».
Сеул попереджає, що «буде працювати разом з міжнародним співтовариством, щоб рішуче відреагувати на військову співпрацю між Росією і Північною Кореєю».

Міністерство закордонних справ Південної Кореї висловило «серйозну стурбованість» після того, як Росія ратифікувала свій оборонний договір з Північною Кореєю, і знову закликало Москву припинити «незаконну співпрацю» з Пхеньяном.

Сеул «висловлює серйозну стурбованість у зв'язку з ратифікацією Росією російсько-північнокорейського договору, в той час як КНДР розгортає свої війська в Росії», – йдеться в заяві міністерства закордонних справ Південної Кореї.

Уряд Південної Кореї «рішуче закликає до негайного виведення північнокорейських військ і припинення незаконного співробітництва».

Сеул попереджає, що «буде працювати разом з міжнародним співтовариством, щоб рішуче відреагувати на військову співпрацю між Росією і Північною Кореєю, і вживати відповідних заходів у міру того, як їх військова співпраця буде прогресувати».

Напередодні президент Південної Кореї Юн Сок Йоль після переговорів з президентом Польщі Анджеєм Дудою назвав це розгортання «провокацією, яка загрожує глобальній безпеці за межами Корейського півострова і Європи».

Читайте також: У Пентагоні пояснили, що означатиме участь солдатів КНДР у війні Росії проти України

Нижня палата російського парламенту, Державна дума, 24 жовтня проголосувала за ратифікацію договору про партнерство між Росією і Північною Кореєю, повідомили державні ЗМІ РФ.

У статті 4-й цієї угоди зазначається, що в разі, якщо одна із сторін зазнає збройного нападу з боку будь-якої держави або кількох держав і виявиться таким чином у стані війни, то інша сторона негайно надасть «військову й іншу допомогу всіма наявними в її розпорядженні засобами».

Договір набере чинності після того, як сторони обміняються ратифікаційними грамотами.

Читайте також: Держдума Росії ратифікувала договір із КНДР, який передбачає «військову допомогу»

Ратифікація Москвою цієї угоди відбулася на тлі повідомлень про намір Росії залучити тисячі північнокорейських військових до війни проти України.

За даними української військової розвідки, перші підрозділи військових з КНДР прибули в зону бойових дій російсько-української війни – 23 жовтня «їхня поява зафіксована у Курській області РФ». За оцінками ГУР Міноборони України, чисельність перекинутих на Росію північнокорейських військових зараз становить близько 12 тисяч осіб, серед них – 500 офіцерів, зокрема три пхеньянські генерали.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заперечував, що у війні проти України беруть участь військові з КНДР. Також посол КНДР в ООН Кім Сон заперечив повідомлення про надсилання північнокорейських військових для допомоги Росії у повномасштабній війні проти України.

Проте 24 жовтня Путін на пресконференції за підсумками саміту БРІКС у Казані, коментуючи супутникові знімки, які свідчать про присутність на російській території солдатів із Північної Кореї, заявив: «Знімки – річ серйозна. Якщо є знімки, значить вони щось відображають».

Південна Корея 22 жовтня заявила про можливий перегляд підтримки Києва, зокрема щодо надання летальної зброї і направлення персоналу, залежно від ситуації в Україні.

«Ми будемо уважно стежити за діями Росії і Північної Кореї, і ми зможемо розглянути різні альтернативи відповідно до цього», – сказав г речника Міністерства національної оборони Чон Хе Гю.

Форум

XS
SM
MD
LG