Доступність посилання

ТОП новини

Модель цифрової реформи ВЛК напрацьована і надана уряду – заступниця міністра оборони


«З технічного погляду зробити таку електронну взаємодію не є складним викликом. З нормативного погляду ми вже робимо цю можливість з нашими партнерами» – Катерина Черногоренко
«З технічного погляду зробити таку електронну взаємодію не є складним викликом. З нормативного погляду ми вже робимо цю можливість з нашими партнерами» – Катерина Черногоренко

Модель цифрової реформи військово-лікарських комісій (ВЛК) напрацьована, її передали до уряду. Про це у відповідь на запитання Радіо Свобода 24 жовтня заявила заступниця міністра оборони України з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

За її словами, також розробляється пакет змін до нормативно-правових актів, а цифрова команда готова «технічно швидко реалізувати цей функціонал».

Військовозобов'язаним та військовослужбовцям хочуть надати можливість отримати медичний висновок у будь-якому зручному медичному закладі.

«Цей медичний висновок буде направлений в цифровому форматі за декілька хвилин чи секунд в систему Міністерства оборони. Далі ВЛК за своєю ініціативою матиме можливість ознайомитися із цим медичним набором даних і винести своє адміністративне рішення», – зазначила Катерина Черногоренко.

Таким чином, в уряді планують розділити медичний висновок на дві частини.

«На медичну частину, де може будь-який фахівець, лікар, лікар-спеціаліст зробити цей висновок, і на адміністративну частину, яка знаходиться саме в площині Міноборони. З технічного погляду зробити такий обмін, таку електронну взаємодію не є складним викликом. З нормативного погляду ми вже робимо цю можливість з нашими партнерами (з уряду – ред.). Я думаю, дуже швидко ми матимемо можливість отримати дуже гарні новини в цьому напрямку».

На думку Черногоренко, такий крок дозволить розвантажити ВЛК, зменшить черги і потенційні зловживання, натомість з'явиться «абсолютно прозорий функціонал, прозора модель як проведення оглядів ВЛК, так і постаудиту цих оглядів правоохоронними і відповідними органами», додала заступниця міністра оборони.

18 травня набрав чинності закон про мобілізацію. Серед іншого, він передбачає, що всі військовозобов’язані, призовники і резервісти віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані. Оновити дані можна у мобільному застосунку «Резерв+». Понад три мільйони українців змогли оновити дані і згенерувати військовий електронний документ.

Форум

XS
SM
MD
LG