Доступність посилання

ТОП новини

Під час навчань НАТО випробували українську бойову систему DELTA – Міноборони


Бійці Військово-морських сил України на навчаннях НАТО REPMUS 24 за допомогою бойової системи DELTA скоординували роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів
Бійці Військово-морських сил України на навчаннях НАТО REPMUS 24 за допомогою бойової системи DELTA скоординували роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів

Бійці Військово-морських сил України на навчаннях НАТО REPMUS 24 за допомогою бойової системи DELTA скоординували роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів, йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства оборони.

За даними відомства, навчання проходили поблизу півострова Троя у Португалії з 9 до 27 вересня. Військові відпрацьовували використання дронів для низки задач, зокрема боротьбу з підводними човнами, нейтралізацію морських мін та захист критичної підводної інфраструктури.

Серед цілей навчання REPMUS 24 – інтеграція безпілотних платформ, систем управління та міждоменна взаємодія, а також досягнення оперативної сумісності з системами управління країн-партнерів НАТО.

ВМС України вперше взяли участь у найбільших навчаннях НАТО з використання безпілотних систем у морських операціях, кажуть у оборонному відомстві.

«Під час навчань DELTA змогла під’єднатися та отримувати дані про місцеперебування німецької роботизованої собаки Robotics-L від Rheinmetall. Цей чотирилапий робот завдяки своїй мобільності здатний супроводжувати солдатів у складній місцевості, виконувати різноманітні завдання і сприяти їхньому захисту від мінних перешкод», – розповіли у Міноборони.

Також, за даними відомства, система DELTA інтегрувалась з іншими бойовими системами, що дозволило обмінюватися даними та розмежувати «свої» та «ворожі» сили. Це значно покращило управління операціями і підвищило рівень координації дій учасників маневрів.

За словами заступниці міністра оборони Катерини Черногоренко, «низка заходів НАТО за участі України цього року доводить, наскільки цінними є інноваційні розробки наших військових для західних партнерів».

Вона підкреслила, що «спільні маневри з НАТО, зокрема REPMUS 24, не лише сприяють обміну досвідом, але й підвищують рівень взаємодії між Україною і партнерами».

«Участь ВМС України в цих масштабних навчаннях та їх внесок є важливим кроком для подальшого розвитку та технологічного вдосконалення Сил оборони», – наголосила Черногоренко.

Навчання REPMUS 24 організовані Групою об’єднаних сил і засобів НАТО для морських безпілотних систем, Центром морських досліджень і експериментів НАТО, інженерним факультетом Університету Порту і Європейським оборонним агентством.

Форум

XS
SM
MD
LG