Доступність посилання

ТОП новини

Міненерго: через обстріли за добу були знеструмлення у 5 областях


Без світла люди залишалися у Донецькій, Львівській, Сумській, Харківській і Чернігівській областях (фото архівне)
Без світла люди залишалися у Донецькій, Львівській, Сумській, Харківській і Чернігівській областях (фото архівне)

Через обстріли і бойові дії минулої доби були знеструмлення споживачів у Донецькій, Львівській, Сумській, Харківській і Чернігівській областях, повідомило Міністерство енергетики України.

«У Сумській області через обстріл підстанції сталося пошкодження обладнання з подальшим загоранням, що спричинило знеструмлення підстанції, повітряних ліній, а також споживачів у двох областях. Пожежу ліквідовано, живлення частково відновлено», – йдеться в повідомленні.

На Львівщині, за даними Міненерго, внаслідок атаки БпЛА пошкоджена повітряна лінія, при цьому знеструмлювалися побутові споживачі. Побутові споживачі (загалом 459 абонентів) залишалися без світла і в Чернігівській області внаслідок обстрілу повітряної лінії.

На Харківщині під час повітряної тривоги знеструмлювалися підстанції, побутові споживачі й місцева промисловість. Живлення вже відновили, повідомили в ОВА.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна здатна пройти зиму 2024-2025 років без відключень електроенергії, якщо силам РФ не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури.

Тим часом, у нещодавньому звіті ООН ймовірну тривалість відключень світла взимку оцінили від чотирьох до 18 годин на добу.

У Міненерго раніше повідомляли, що значні пошкодження, завдані масованими атаками Росії, зокрема однією з найбільших атак на енергетику 26 серпня, і далі ускладнюють роботу енергосистеми. Крім того, російські війська не припиняють щоденних обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури.

Нині в Україні не діють графіки відключення світла, як це було влітку, але з наближенням зими у Міненерго нагадують, що раціональне споживання допоможе енергетикам тримати енергосистему збалансованою.

За даними міністерства, від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Форум

XS
SM
MD
LG