Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти встановили імена понад 74 тисяч росіян, які загинули на війні проти України


Дослідники зазначають, що темпи зростання втрат в останні тижні стали вищими, ніж середні щотижневі показники 2022 та 2023 років
Дослідники зазначають, що темпи зростання втрат в останні тижні стали вищими, ніж середні щотижневі показники 2022 та 2023 років

Журналісти встановили імена 74014 російських військових, які загинули від початку російського вторгнення в Україну. Підрахунок втрат ведуть російська служба Бі-бі-сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів.

Дослідники зазначають, що темпи зростання втрат в останні тижні стали вищими, ніж середні щотижневі показники 2022 та 2023 років. Це може бути результатом наступальних операцій російських сил у Донецькій області України.

Найбільше втрат серед добровольців – 14929 осіб, це 21% від загальної кількості підтверджених втрат російської сторони. Також відомо про загибель 13 567 ув’язнених, завербованих у в’язницях та колоніях. 9340 людей – це мобілізовані.

Дослідники ведуть списки загиблих, орієнтуючись на повідомлення з відкритих джерел: ЗМІ, заяви місцевих адміністрацій, пости родичів у соцмережах та дані з цвинтарів. Опитані ними військові фахівці припускають, що до уваги журналістів потрапляють від 45% до 65% усіх загиблих. За оцінками журналістів, реальна кількість загиблих з російської сторони може бути в діапазоні від 113 900 до 164 500 осіб.

Читайте також: ISW: Росія може наштовхнутися на «обмеження» своєї стратегії війни на виснаження в Україні

Київ та Москва не розкривають втрати у війні в Україні, розповідаючи лише про втрати противника. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Розвідка Великої Британії 17 вересня заявила, що російські втрати від початку вторгнення оцінюються в понад 610 тисяч осіб убитими й пораненими.

Форум

XS
SM
MD
LG