Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС назвали інсинуаціями повідомлення щодо нібито планів України з розробки ядерної зброї


Попри російську агресію, що триває, Україна продовжує дотримуватись положень ДНЯЗ, наголошують у МЗС
Попри російську агресію, що триває, Україна продовжує дотримуватись положень ДНЯЗ, наголошують у МЗС

Міністерство закордонних справ України офіційно спростувало повідомлення щодо нібито планів України з розробки ядерної зброї, назвавши це інсинуаціями.

«Попри російську агресію, що триває, Україна продовжує дотримуватись положень ДНЯЗ і залишатися відповідальною учасницею міжнародного режиму ядерного нерозповсюдження», – йдеться у заяві міністерства.

Як зазначають у МЗС, на відміну від Росії, Україна виконує взяті на себе зобовʼязання та розраховує на їх виконання іншими відповідальними міжнародними сторонами.

У дипломатичному відомстві також закликали до обʼєднання зусиль світової спільноти у втіленні Формули миру, зокрема її першого пункту – «Радіаційна та ядерна безпека».

Німецьке видання BILD сьогодні повідомило, що нібито влада України дійсно серйозно розглядає можливість відновлення запасів ядерної зброї. Видання посилається на заяву неназваного високопоставленого українського чиновника, за словами якого, Україна не змириться з другим наступом російських військ на Київ, і в цьому разі буде відновлено український ядерний арсенал, від якого країна добровільно відмовилася в 1990-ті під час підписання Будапештського меморандуму.

«У нас є матеріали, у нас є знання. Якщо буде наказ, нам знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу», – заявив цей український чиновник.

Цьому передувала заява Зеленського на пресконференції під час саміту лідерів Європейського союзу, який повідомив, що у розмові з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом розповів, що Україні для захисту потрібне членство у НАТО, адже гарантії Будапештського меморандуму були провалені.

«Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист, – або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієві альянси», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

Форум

XS
SM
MD
LG