Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко отримав від Путіна орден «за виняткові заслуги»


Олександр Лукашенко і Володимир Путін на церемонії нагородження в Москві 9 жовтня 2024 року
Олександр Лукашенко і Володимир Путін на церемонії нагородження в Москві 9 жовтня 2024 року

Президент Росії Володимир Путін вручив Олександрові Лукашенку найвищу державну нагороду РФ – орден святого апостола Андрія Первозванного, заявивши про «виняткові заслуги» авторитарного лідера Білорусі.

Указ про нагородження Путін підписав 30 серпня, у день, коли Лукашенкові виповнилося 70 років.

«Відповідно до статуту цього ордену, ним нагороджуються як видатні російські державні діячі, так і закордонні лідери за виняткові заслуги у справі зміцнення зв’язків із нашою країною… Нагородження вас орденом Андрія Первозванного відображає вдячність Росії за ваш видатний внесок у розвиток російсько-білоруських відносин», – сказав Путін на церемонії нагородження в Кремлі 9 жовтня.

Олександр Лукашенко підтримав російське повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року і дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру і повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, у результаті чого загинули і постраждали десятки тисяч мирних українців.

Проти Білорусі запровадили міжнародні санкції за підтримку Лукашенком російського вторгнення в Україну.

Від моменту початку широкомасштабної війни Росії проти України на території Білорусі майже безперервно проводяться військові навчання і військові збори, а Україна зміцнює свої кордони з Білоруссю.

Форум

XS
SM
MD
LG