Доступність посилання

ТОП новини

ISW: «обмежені» тактичні успіхи даються силам РФ значними втратами бронетехніки


«Обмежені» тактичні успіхи даються силам РФ значними втратами бронетехніки, кажуть американські аналітики
«Обмежені» тактичні успіхи даються силам РФ значними втратами бронетехніки, кажуть американські аналітики

Готовність російського військового командування «досягати обмежених тактичних успіхів в обмін на значні втрати бронетехніки буде ставати дедалі дорожчою через обмежені запаси озброєння і техніки радянських часів», йдеться у новому зведенні фахівців Інституту вивчення війни (ISW)

За повідомленнями, «російські війська втратили щонайменше 5 дивізій бронетехніки і танків у Покровському районі з початку наступальної операції із захоплення Авдіївки в жовтні 2023 року і під час посилених російських наступальних операцій на заході Донецької області влітку 2024 року».

Аналітики зазначають, що «користувач мережі X (раніше Twitter), який відстежує візуально підтверджені втрати російської техніки в Україні, заявив, що російські війська втратили 1 830 одиниць важкої техніки в Покровському районі з 9 жовтня 2023 року».

У звіті нагадують, що «російські війська розпочали «інтенсивну» 4-місячну наступальну операцію із захоплення Авдіївки в жовтні 2023 року, а пізніше продовжили наступ на захід від Авдіївки та на захід і південний захід від Донецька навесні і влітку 2024 року, і дані користувача відображають втрати російської техніки, накопичені під час цих наступальних дій».

«Оцінка користувача X, що базується на візуально підтверджених втратах техніки, ймовірно, є попередньою, оскільки не всі втрати російської техніки візуально зафіксовані. Фактична кількість втрат російської техніки в районі Покровська, ймовірно, вища, ніж повідомляється», – кажуть в ISW.

Експерти припускають, що «російське військове командування не бажає або не може визнати поточні масштаби і темпи втрат техніки в найближчі місяці і роки, враховуючи обмеження в російському оборонно-промисловому виробництві, обмеженість російських запасів техніки радянських часів і нездатність російських військових досягти оперативно значущого територіального просування за допомогою механізованого маневру».

«Російські війська витратили значну кількість бронетехніки протягом перших тижнів наступальної операції із захоплення Авдіївки в жовтні 2023 року, а згодом обмежили використання бронетехніки під час боїв в адміністративних межах Авдіївки. Росіяни, схоже, обмежили використання бронетехніки в районі на захід від Авдіївки в останні місяці, хоча, разом з тим, активізували наступальні операції на захід і південний захід від Донецька і часто проводять в основному невдалі механізовані штурми на рівні взводів і рот у цьому районі», – кажуть американські аналітики.

В огляді зазначають, що «окупанти, ймовірно, накопичили велику кількість техніки для цих наступальних операцій, хоча середньо- і довгострокові обмеження запасів бронетехніки і темпів її виробництва, а також зростаючі втрати техніки можуть змусити російських військових переосмислити переваги інтенсифікації механізованої активності в цьому секторі над довгостроковими військовими зусиллями Росії в Україні».

«Готовність російського військового командування досягати обмежених тактичних успіхів в обмін на значні втрати бронетехніки буде ставати дедалі дорожчою, оскільки російські війська витрачатимуть обмежені запаси озброєння і техніки радянських часів у найближчі місяці і роки. Росія, ймовірно, намагатиметься адекватно забезпечувати свої підрозділи матеріальними засобами в довгостроковій перспективі без переведення російської економіки на військові рейки і значного збільшення темпів оборонного промислового виробництва в Росії – кроку, якого до цього часу намагався уникати російський правитель Володимир Путін», – підсумували в ISW.

2 жовтня оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» повідомило про виведення підрозділів із Вугледару на Донеччині для «збереження особового складу і бойової техніки, зайняття положення для ведення подальших дій».

Окупація Вугледару навряд кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донеччини, вважають у американському Інституті вивчення війни (ISW). Проте експерти говорять тепер про загрозу і для найближчого містечка Курахове, і для оборони Покровська.

За даними розвідки Британії, після захоплення міста Вугледар на Донеччині сили РФ, ймовірно, продовжать наступ.

Повномасштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

Загалом, за час повномастабної війни від 24 лютого 2022 року по кінець червня 2024 року ООН верифікувала дані про щонайменше 33 878 постраждалих цивільних, серед них 11 284 загиблих.

Реальна кількість втрат, зазначають експерти, набагато більша. Тільки під час блокади і бомбардування Маріуполя, як заявляє українська влада, могла загинути понад 20 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG