Доступність посилання

ТОП новини

У Пентагоні відреагували на заклик Зеленського збивати російські ракети, як це роблять в Ізраїлі


На уточнювальне запитання щодо того, що збивати цілі над Україною можна з польської чи румунської території, Сінгх зазначила, що це «означало б втягнути США у війну іншим способом»
На уточнювальне запитання щодо того, що збивати цілі над Україною можна з польської чи румунської території, Сінгх зазначила, що це «означало б втягнути США у війну іншим способом»

У Міністерстві оборони США виступають проти збиття силами НАТО російських дронів і ракет над Україною, щоб не бути втягнутими у війну, повідомила речниця Пентагону Сабріна Сінгх на брифінгу 3 жовтня.

Напередодні президент України Володимир Зеленський на пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте у Києві заявив, що збиття іранських ракет в Ізраїлі і збиття іранських дронів і російських ракет в Україні нічим не відрізняється, і саме тому, за його словами, Україна розраховує від партнерів на обговорення цього питання.

«Ми говоримо про два дуже різні ландшафти і поля боїв. Президент США на самому початку, коли Росія вторглася в Україну, скерував це відомство на те, щоб забезпечити Україну тим, що їй потрібно на полі бою. Вони дуже успішно використовували протиповітряну оборону чи інші можливості, щоб продовжувати повертати свою територію», – сказала речниця Пентагону.

Вона наголосила, що Джо Байден взяв на себе зобов’язання не посилати військових США в Україну, «але ми підтримуємо Україну в її зусиллях повернути свою суверенну територію».

На уточнювальне запитання щодо того, що збивати цілі над Україною можна з польської чи румунської території, Сінгх зазначила, що це «означало б втягнути США у війну іншим способом».

«І прямо зараз ми відчуваємо, що Україна змогла успішно захиститися від російських ударів по їхніх містах, їхньому населенню, їхній інфраструктурі. І ми продовжуватимемо забезпечувати їм підтримку, необхідну для цього», – додала вона.

1 жовтня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що Сполучені Штати координувалися з Армією оборони Ізраїлю під час відбиття ракетної атаки Ірану. За його словами, есмінці Військово-морських сил США приєдналися до ізраїльських підрозділів протиповітряної оборони, запускаючи перехоплювачі, щоб збивати ракети.

Під час попередньої атаки Ірану на Ізраїль у квітні цього року 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном були збиті. Тоді в обороні брали участь винищувачі армії Ізраїлю і військові кораблі США і Великої Британії.

Президент Зеленський неодноразово закликав партнерів так само допомогти Україні збивати російські цілі й заявляв, що у цьому питанні потрібно більше рішучості країн-членів НАТО. Водночас він визнає, що наразі такої згоди немає.

Раніше в МЗС Великої Британії заявляли, що британські війська не допомагають відбивати російські повітряні атаки оскільки країна уникає ескалації у Європі. А речник Державного департаменту США Метью Міллер відкидав порівняння захисту України й Ізраїлю.

У Румунії, Польщі, Латвії вже неодноразово повідомляли про падіння уламків російських безпілотників чи заходження російських дронів у повітряний простір цих країн під час ударів РФ по Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG