Доступність посилання

ТОП новини

У Gold Apollo заявили, що не виробляли пейджери, які вибухнули в Лівані


Автомобілі «швидкої допомоги» у Бейруті, Ліван, 17 вересня 2024 року
Автомобілі «швидкої допомоги» у Бейруті, Ліван, 17 вересня 2024 року

Модель пейджерів, які використовувалися під час вибухів у Лівані, виготовила будапештська компанія BAC Consulting, заявила 18 вересня тайванська пейджерна фірма Gold Apollo, додавши, що лише надала компанії ліцензію на свій бренд і не брала участі у виробництві пристроїв.

Щонайменше дев’ять людей загинули і майже три тисячі були поранені, коли пейджери, які використовували члени підтримуваного Іраном ліванського угруповання «Хезболла», одночасно вибухнули в Лівані 17 вересня.

«Хезболла» й іранські ЗМІ звинуватили в тому, що сталося, Ізраїль.

Раніше агентство Reuters писало, що на зображеннях пейджерів було видно наклейки на звороті, які, зважаючи на все, відповідають пейджерам тайванської компанії Gold Apollo.

18 вересня агентство з посиланням на джерела, одне з яких – високопоставлене джерело у ліванській службі безпеки, повідомило, що ізраїльська розвідка «Моссад» заклала вибухівку в п’ять тисяч пейджерів, імпортованих угрупованням «Хезболла», за кілька місяців до вибухів.

За даними джерел Reuters, операція готувалася кілька місяців. Ліванське джерело стверджує, що пейджери були модифіковані «на стадії виробництва», в них «вбудували плату з вибуховою речовиною, що отримує код». Співрозмовник агентства заявив, що це «дуже важко виявити будь-якими способами».

За словами джерела, три тисячі пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, що одночасно активувало вибухівку. Раніше представник «Хезболли» припустив, що пейджери були з вірусом, який міг спровокувати їхнє нагрівання, а потім вибух.

Коментарів від ізраїльських офіційних осіб поки що не було.

Форум

XS
SM
MD
LG