Доступність посилання

ТОП новини

РФ посилила фільтрацію українців у «Шереметьєво» | Новини Приазов’я


ЗАВАНТАЖИТИ

Чи багато українців повертаються на окуповані території, щоб захистити своє житло? Чому Росія посилила фільтрацію громадян України в аеропорту «Шереметьєво»? В яких випадках жителям окупованих територій вдається повернутися додому, і наскільки ризиковано це робити?

Окупаційна влада продовжує відбирати нерухомість у жителів захоплених територій, які виїхали звідти. Про це на початку вересня повідомив Центр національного спротиву. За даними підпілля, представники окупаційних структур здійснюють рейди у населених пунктах і визначають помешкання, які не переоформлені відповідно до російського законодавства. Таке майно визначають «безхазяйним» і можуть передати у власність окупаційної влади. В підсумку, окупанти використовують відібране житло для забезпечення своїх цілей, зокрема, для розселення особового складу російської армії та їхніх сімей.

Водночас деякі місцеві жителі, які свого часу виїхали з окупації, намагаються повернутися туди, щоб підтвердити право власності і за можливості убезпечити своє житло. Але останнім часом Росія ще більше посилила заходи фільтрації для українців в аеропорту «Шереметьєво». Це пункт пропуску, через який жителі окупованих територій могли в’їхати до Росії і далі прямувати додому. Російські служби в аеропорту забороняють українцям в'їзд або безстроково, або до кінця війни. Про це днями повідомила Східна правозахисна група.

За даними правозахисників, представники ФСБ під час фільтрації також повідомляють громадянам України, що їхнє житло вже конфісковано, тому причина відвідування окупованих територій відсутня.

Чи багато українців повертаються на окуповані території, щоб захистити своє житло? Чому Росія посилила фільтрацію громадян України в аеропорту «Шереметьєво»? В яких випадках жителям окупованих територій вдається повернутися додому, і наскільки ризиковано це робити? Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведуча Юлія Щетина.

Форум

XS
SM
MD
LG