Доступність посилання

ТОП новини

Камишін: Генасамблея ФІДЕ планує розглянути відновлення прав шахістів із Росії й Білорусі


Олександр Камишін, який очолив національну федерацію 31 серпня, нагадав, що наразі збірні Росії та Білорусі не мають права виступати в міжнародних змаганнях під егідою ФІДЕ
Олександр Камишін, який очолив національну федерацію 31 серпня, нагадав, що наразі збірні Росії та Білорусі не мають права виступати в міжнародних змаганнях під егідою ФІДЕ

Генеральна асамблея ФІДЕ (міжнародної федерації з шахів) планує розглянути скасування санкцій проти федерації Росії та Білорусі – про це заявив очільник Федерації шахів України та радник президента зі стратегічних галузей Олександр Камишін 9 вересня.

«На 22 вересня в Будапешті заплановано засідання Генасамблеї ФІДЕ, на якому в порядку денному є питання про «відновлення в повному обʼємі прав національних федерацій шахів росії та білорусії», – повідомив він у своєму телеграмі.

За словами Камишіна, йтиметься про повернення права збірним цих країн виступати на міжнародних змаганнях під своїми прапорами та зі своїми гімнами. Крім того, РФ і Білорусь хочуть повернуть собі право проводити міжнародні турніри під егідою ФІДЕ на своїй території.

Читайте також: Збірна РФ із футболу хотіла зіграти з Таїландом. Завадив тайфун

Камишін, який очолив національну федерацію 31 серпня, нагадав, що наразі збірні Росії та Білорусі не мають права виступати в міжнародних змаганнях під егідою ФІДЕ, а їхні шахісти мають право виступати в турнірах тільки під нейтральним прапором ФІДЕ.

Він додав, що це питання до порядку денного вніс голова Федерації шахів Киргизстану Бабур Тольбаєв.

«Поки в Україні гинуть шахісти від рук російських військових терористів, російському та білоруському прапорам не місце на шахових турнірах. російський гімн не має права звучати в країнах вільного світу. А жоден поважаючий себе шахіст, що дорожить своєю репутацією не поїде в країну, яка щодня вбиває мирне населення іншої країни. Нагадаю, з початку Великої війни, в Україні загинув вже 21 шахіст, і ще двоє шахістів зникли безвісти. І це тільки ті дані, що вже відомі на даний момент», – зазначив Камишін.

Він від імені ФШУ заявив про «категоричну незгоду» з цією пропозицією і попросив ФІДУ зняти її з порядку денного.

Читайте також: Українська збірна здобула 82 медалі на Паралімпійських іграх-2024

Голова Федерації додав, що вона надішле ФІДЕ та іншим національним федераціям офіційні звернення протягом цього тижня. Він також повідомив про залучення Міністерства молоді та спорту та МЗС із цього питання.

Засідання Генеральної асамблеї ФІДЕ заплановане на 22 вересня. Наразі федерація не коментувала заяву Камишіна щодо порядку денного публічно.

Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) у березні 2022 року заборонила Росії та Білорусі брати участь у своїх офіційних змаганнях «до подальшого повідомлення».

Згодом Москва втратила право приймати світову шахову Олімпіаду 2022 року. Російським та білоруським командам заборонили брати участь у ній, навіть під нейтральним прапором. ФІДЕ офіційно розірвала спонсорські контракти з російськими та білоруськими компаніями.

У грудні 2022 року, втім, ФІДЕ дозволила росіянам та білорусам брати участь у змаганнях під нейтральним прапором.

Форум

XS
SM
MD
LG