Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: у Києві затримали 16-річного хлопця, якого підозрюють у співпраці із ФСБ


«Служба безпеки та Національна поліція запобігли реалізації ворожих планів завдяки своєчасному викриттю російського агента»
«Служба безпеки та Національна поліція запобігли реалізації ворожих планів завдяки своєчасному викриттю російського агента»

Служба безпеки України та Нацполіція затримали у Києві 16-річного хлопця, якого підозрюють підготовці підпалів автомобілів та намаганні дестабілізувати ситуацію у столичному регіоні, повідомляє пресслужба СБУ 8 серпня.

«Ворог свідомо завербував неповнолітнього і спочатку поставив перед ним тестове завдання: розвішати по місту листівки антиукраїнського характеру. Після виконання цього «простого» завдання куратор пообіцяв неповнолітньому «великі гроші» в обмін на підпал військових автомобілів», – йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, Федеральна служба безпеки (ФСБ) вимагала знімати процес підпалу для підготовки роликів, щоб продемонстувати, що «підпали в Україні здійснюються не за гроші ФСБ, а нібито в нашій державі існує проросійське «підпілля», яке таким чином намагається зірвати мобілізацію і допомогти РФ».

Ставлячи завдання перед неповнолітнім, куратор заявив, що підпалювати не обов’язково саме військове авто, а будь-яку машину, яка схожа на військову, кажуть у відомстві.

«Служба безпеки та Національна поліція запобігли реалізації ворожих планів завдяки своєчасному викриттю російського агента і його затриманню «по гарячих слідах». У ході документування злочинів киянина встановлено, що у разі виконання «перевірочних» завдань ФСБ обіцяла переказати гроші на його криптогаманець. Але обіцяної суми він так і не отримав», – вказано у дописі.

Підлітку оголосили підозру за терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб і перешкоджання законній діяльності ЗСУ. Фігуранту загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський розповів в ефірі телемарафону, що українські правоохоронні органи розкрили 59 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і викрили 68 осіб, підозрюваних у скоєнні цих злочинів. За його словами, найбільше підпалів авто зафіксовано у Києві, Одесі, Дніпрі і Харкові.

Напередодні голова ОВА Олег Синєгубов розповів, що у Харкові та області зафіксовано близько 40 випадків підпалів авто військових. За його словами, поліція встановила особи всіх паліїв ­– це переважно молодь віком від 12 до 18 років.

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG